Alimente care reduc nivelul de estrogen din organism. Dieta indicată în endometrioză

0
0

Endometrioza este o afecţiune în care celulele endometrului – mucoasa care căptuşeşte uterul – migrează în alte zone ale organismului formând plăci. Cauzele pentru care apare endometrioza nu sunt cunoscute cu exactitate. Durerea permanentă este cel mai debilitant simptom.

Excesul de estrogen are un rol semnificativ în răspândirea endometriozei astfel că se recomandă pacientelor care suferă de această afecţiune să urmeze, dincolo de tratament, şi o dietă de echilibrare hormonală.

Aceasta înseamnă minimum cinci porţii de legume şi fructe, cu accent pe legume, în special crucifere – brocoli, varză, conopidă.  De asemenea, dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, recomandă trei porţii de soia, năut, linte sau seminţe de in, alimente bogate în fitoestrogeni care reduc estrogenii toxici.

Cerealele integrale sunt şi ele preferabile, ca şi grăsimile „bune“ – zilnic o porţie de peşte gras, nuci şi seminţe vegetale, precum şi uleiuri presate la rece.

În mod particular trebuie excluse din alimentaţie grăsimile saturate. Studiile arată că femeile care consumă carne o dată pe zi sunt de două ori mai predispuse la endometrioză comparativ cu cele care consumă legume şi fructe şi mai puţină carne roşie, potrivit sursei mai sus citate.

Zahărul trebuie eliminat din dietă deoarece favorizează depunerea de grăsime, iar celulele grase produc estrogen.

Ca etapă a dietei de echilibrare hormonală, trebuie redus consumul de cafeină care are efect diuretic asupra organismului, epuizând depozitele de minerale şi vitamine esenţiale pentru echilibrul hormonal. 

Mai multe - Viață sănătoasă

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite