De ce trebuie să dormi bine înainte de vaccin. Ce pățești dacă te odihnești mai puțin de șase ore

0
Publicat:

Este important să vă asigurați că dormiți bine înainte și după următoarea programare pentru vaccinare, acest lucru ar putea crește eficacitatea serului administrat, sugerează un nou studiu.

Un somn bun crește eficacitatea vaccinului FOTO Shutterstock
Un somn bun crește eficacitatea vaccinului FOTO Shutterstock

Dormitul mai puțin de șase ore în apropierea zilei de vaccinare a fost asociat cu un răspuns de anticorpi mai scăzut în comparație cu persoanele care au dormit șapte ore sau mai mult, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Current Biology Monday, citat de news.yahoo.com  

Studiul notează că răspunsul anticorpilor unei persoane este un „biomarker semnificativ de protecție” și „un indicator precoce al imunității” după vaccinare.

„Somnul bun nu numai că amplifică, dar poate, de asemenea, să prelungească durata de protecție a vaccinului”, a declarat autorul principal Eve Van Cauter, profesor emerit la Universitatea din Chicago, într-un comunicat

Studiile efectuate asupra persoanelor care au primit vaccinuri împotriva gripei și vaccinuri împotriva hepatitei a scos în evidență o legătura dintre somn și anticorpi deosebit de puternică la bărbați. Autorii spun că această diferență se datorează probabil nivelurilor fluctuante ale hormonilor sexuali la femei.

Știm din studiile de imunologie că hormonii sexuali influențează sistemul imunitar”, a spus autorul principal Karine Spiegel, de la Institutul Național de Sănătate și Medicină din Franța, într-un comunicat.

 „La femei, imunitatea este influențată de starea ciclului menstrual, de utilizarea contraceptivelor și de starea menopauzei și post-menopauză, dar, din păcate, niciunul dintre studiile pe care le-am rezumat nu a avut date despre nivelul hormonilor sexuali”.

Autorii spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege disparitatea între sexe, durata ideală a somnului și care zile în jurul vaccinului sunt cele mai importante pentru somn.

Vom vaccina milioane de oameni în următorii câțiva ani, iar acesta este un aspect care poate ajuta la maximizarea protecției”, a adăugat Spiegel.

Dormitul pe spate, efecte benefice

Experții în sănătate spun că există o anume poziție de dormit care are efecte benefice pentru sănătate. Ei vorbesc despre trei poziții principale de somn, și anume pe spate, pe burtă sau pe o parte. Desigur, unele pot fi combinații ale acestora.

În 2019, un studiu la care au participat peste 3.700 de voluntari a ajuns la concluzia că doar 7% din oameni dorm predominant pe spate, în contrast puternic cu cei 54% din oameni care preferă să doarmă pe o parte.

Cu toate acestea, experții spun că ar exista dovezi reale că dormitul pe spate are o listă lungă de efecte benefice, de la reducerea durerii fizice până la prevenirea ridurilor și a coșurilor. Nu este niciodată prea târziu să ne schimbăm obiceiul și să ne obișnuim să dormim pe spate, dar va fi nevoie de efort pentru a realiza acest lucru. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite