Vaccinul ROR pentru copii lipsește. Medicii de familie trag un semnal de alarmă: „Sunt restanțe de 1-3 luni”
0Vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), cuprins în Programul Național de Imunizare pentru copii, lipsește de câteva luni din cabinetele medicilor de familie. La mijloc ar fi o achiziție întârziată a Ministerului Sănătății.

„Avem restanțe de 1-3 luni, dar copiii sunt trecuți pe lista de așteptare a medicilor de familie. Situația este aceeași în toată țara, nu doar la noi. La noi este deja a treia lună de când nu a venit vaccinul ROR împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului care se face la vârsta de un an și la 5 ani. Copiii se se pot vaccina și după ce au împlinit vârsta de un an, termenul fiind de câteva luni, fără a fi probleme”, a precizat dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Dâmbovița.
Aproximativ 100.000 de doze vor fi achiționate la jumătatea acestei luni, potrivit unor informații obținute de Europa Fm.
Vaccinul ROR determină organismul să producă propria linie de protecție (anticorpi) împotriva virusurilor.
Vaccinul poartă denumirea comercială de „M-M-RVAXPRO”, sub formă de pulbere şi solvent pentru suspensie injectabilă. Potrivit prospectului vaccinului, este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică, a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Până la 12 luni sau peste trebuie să fie administrată o doză la o dată aleasă. A doua doză poate fi administrată la cel puţin 4 săptămâni după prima doză, în conformitate cu recomandările oficiale. A doua doză este destinată persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat răspuns imunologic.
Vaccinarea trebuie amânată în timpul evoluţiei oricărei boli cu febră mai mare de 38,5°C.
Care sunt riscurile asociate cu M-M-RVaxPro?
Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu M-M-RVaxPro (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt febră (38,5°C sau peste) și roșeață, dureri și umflături la locul injecției. Reacțiile la locul injecției au fost mai puțin frecvente când vaccinul a fost injectat intramuscular. Pentru lista completă a reacțiilor adverse raportate asociate cu M-M-RVaxPro, puteți citi prospectul.
M-M-RVaxPro este contraindicat la persoanele care pot fi hipersensibile (alergice) la orice vaccin împotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei sau la oricare dintre celelalte ingrediente, inclusiv neomicina (un antibiotic). Este contraindicată administrarea M-M-RVaxPro în timpul sarcinii, în caz de boală însoțită de febră (peste 38,5°C) sau de tuberculoză netratată activă (TB). De asemenea, este contraindicat la pacienții cu anumite boli hematologice sau ale sistemului imunitar. Pentru lista completă de restricții, citiți prospectul.
Vaccinul ROR este fabricat de Merck & Co., Inc (SUA), iar deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă este GlaxoSmithKline Biologicals S.A (Belgia).
Redacția „Adevărul” a transmis un set de întrebări în legătură cu lipsa vaccinului în cabinetele medicilor de familie, atât la Ministerul Sănătății, cât și la Agenția Națională a Medicamentului. Răspunsurile primite vor fi publicate de îndată.