Beneficiile traiului în Ardeal. Cum își promovează sibienii turismul în natură prin tururi ghidate FOTO

0
Publicat:

Odată cu transformarea Sibiului în Capitală Culturală Europeană, în 2007, orașul și-a deschis porțile către lume într-un mod la care nici măcar autoritățile nu au bănuit, deși au sperat.

Tururi ghidate prin programul Anii Drumeției din Sibiu Colaj Anii Drumeției
Tururi ghidate prin programul Anii Drumeției din Sibiu Colaj Anii Drumeției

De atunci, Sibiul s-a dezvoltat progresiv, transformându-se într-unul dintre cele mai populare orașe din România, fiind mereu în preferințele străinilor și, deseori, în ultimii ani, în topurile internaționale de turism.

Cert este că strategiile de cultură și turism, chiar dacă sunt perfectibile, sunt destul de bine puse la punct, an de an, fiind două componente strâns legate între ele, grație cărora a fost dusă faima Sibiului peste hotare, pe lângă comorile arheologice și istorice ale cetății medievale din inima Transilvaniei.

Mai puține lucruri însă se cunosc despre oportunitățile incredibile de petrecere a timpului liber în natură, în împrejurimile Sibiului, județul fiind extrem de bine aspectat și din acest punct de vedere. Și nu ne referim doar la plimbările cu mocănița pe Valea Hârtibaciului, la Valea Zânelor, ori a Avrigului, la Păltiniș, Mărginimea Sibiului ori alte zone, ci la traseele de drumeție puse la punct printr-un proiect extrem de ambițios.  

Practic, la fiecare sfârșit de săptămână, localnici și turiști au posibilitatea de a alege cum să petreacă într-un cadru organizat, prin tururi ghidate (VEZI GALERIA FOTO), bucurându-se de aer și de natura generoasă. În acest sens, a fost creată o platformă în care sunt postate o gamă variată de evenimente organizate în acest sens, grație programului „Anii Drumeției”.

De la Festivalul Internațional de Teatru FITS la Maratonul Internațional Sibiu

Despre viața culturală a Sibiului se cunosc mai multe lucruri grație celui mai mare muzeu în aer liber – Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului și a evenimentelor pe care le găzduiește în permanență, ori a celui mai vechi muzeu din țară – Muzeul Brukenthal și a expozițiilor sale uluitoare, a magicului Târg de Crăciun, a renumitului Festival Internațional de Teatru FITS - primul mare festival din Europa Centrală și de Est, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume și cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului din România, a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF, a nenumărate evenimente dedicate tradițiilor, folclorului, jazz-ului, gastronomiei etc..

Și componenta sportivă este bine dezvoltată – aici are loc, spre exemplu, de mai bine de un deceniu, Maratonul Internațional Sibiu, dar de mare interes sunt și Rally Challenge ori Red Bull Romaniacs. De asemenea, orașul se mândrește cu zeci de kilometri de piste pentru ciclism. Evenimentele menționate reprezintă doar o parte din activitățile cu care se mândrește Sibiul în fiecare an. Și nu ne referim doar la cetatea medievală, ci la multe alte zone din județ, parte din aceste evenimente. 

Hiking, trekking, turism ecvestru, echitație, observarea florei ori faunei

În cadrul strategiei de promovare a turismului în județul Sibiucet, în 2021 era lansat de către administrația publică în colaborare cu Asociația Județeană de Turism un program inedit „Anii Drumeției” ce avea să se bucure rapid de mare interes. Inițiativa a apărut în contextul pandemiei și a nevoii oamenilor de a ieși în natură, de a aprecia lucrurile simple precum o plimbare în aer liber.

Iar oportunitatea de a valorifica patrimoniul natural al județului, a determinat investiții județene în refacerea și îmbunătățirea infrastructurii turistice de drumeție existente și promovarea într-o platformă comună a activităților specifice ecoturismului..

Practic, de la mic la mare, cu clasa ori familia, cu prieteni ori necunoscuți, doritorii au posibilitatea, grație acestui program, să-și aleagă modalitatea dorită, în funcție de nivelul de dificultate, de a-și petrece timpul liber în natură, făcând plimbări de agrement în zone pitorești de munte, prin păduri sau pe dealuri.

Iar paleta de oferte este extrem de diversificată: de la hiking pentru începători sau cei cu condiție fizică medie, la trekking pentru cei experimentați, tururi culturale și tradiționale, cicloturism, echitație, observarea păsărilor sau florei, ski de tură, turism ecvestru, „băi de pădure”, yoga, gastronomie cu degustarea de produse locale ori picnicuri luate la înălțime, cu opriri pe traseu la obiective turiste, culturale, istorice sau naturale.

„Pentru iubitorii de natură și aventură, acesta este momentul perfect”

Iar în fiecare lună sunt propuse diverse trasee, evenimente, activități și oportunități în natură, prin tot județul Sibiu, perfecte pentru una sau mai multe zile de deconectare totală de la oraș.

Spre exemplu, în aprilie 2024, s-au realizat deja drumeții pentru cules leurdă sau alte plante comestibile, dar și pentru admirat brândușe ori pentru degustat bulz, pentru admirat caii arabi liberi sau picnicuri și vizite la ferme de animale. Și vor mai fi organizate, până la finele lunii, drumeții în Munții Făgăraș sau Cindrel, pe cele șapte coline ale Ighișului, spre Casa hobiților ori la poneii de la Ilimbav, toate însoțite de ghizi turistici atestați.

„Pentru iubitorii de natură și aventură, acesta este momentul perfect pentru a porni într-o drumeție prin munți. Pe cărările înverzite, sub cerul senin și luminat de soare, fiecare pas dezvăluie noi priveliști spectaculoase și momente de contemplare profundă. Fie că urci vârfuri înalte sau te plimbi pe lângă cascade răcoritoare, bucură-te de fiecare moment al drumeției. Lăsa agitația orașului în urmă și pornește într-o călătorie către liniștea și frumusețea naturii. Consultați programul drumețiilor... și planificați-vă din timp ieșirea în aer liber!”, sună invitația adresată de către organizatori tuturor turiștilor, indiferent de vârstă, condiție fizică, categorie socială ori naționalitate. 

Toate acestea și multe altele fac din Sibiu un oraș și un județ extrem de apreciat și căutat de turiști din toate colțurile lumii și reprezintă motivul pentru care mulți aleg nu doar să viziteze aceste locuri din țară, ci și să se stabilească temporar sau definitiv aici. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite