Mocănița își reia aventura pe Valea Verde a Țării Sașilor. «De aici până dincolo și îndărăt», pe Valea Hârtibaciului VIDEO

0
Publicat:

De duminică, 7 aprilie 2024, Mocănița sibiană a reintrat în funcțiune pentru un nou sezon turistic. La fiecare sfârșit de săptămână, doritorii au la dispoziție câte două curse.

„Ca să fie treaba treabă, am inaugurat prima zi de curse cu Mocănița (VEZI VIDEO) de pe acest an cu o plăcuță unică. Vă așteptăm cu drag la Mocănița de pe Valea Hârtibaciului să ne plimbăm «De aici până dincolo și îndărăt»”, au anunțat pe pagina de Facebook reprezentanții Asociației „Prietenii Mocăniței”, inițiatorii acestui proiect.

Pentru cei dornici de o aventură prin Valea Verde din Țara Sașilor, renumită pentru colinele și satele sale săsești, presărate cu fortificații și biserici medievale, se vor organiza câte două curse pe zi în fiecare duminică, cu plecare din Gara Cornățel. Biletele (30 de lei/adult și 20 de lei/copil) pot fi achiziționate inclusiv online.

Traseul dintre Cornățel și Hosman are o lungime de șapte kilometri, iar călătoria dus-întors durează mai bine de o oră și jumătate.

Curse ocazionale cu locomotiva pe abur și ciclodrezina

„Ieri (duminică, 7 aprilie - n.red.) am avut primele curse pe anul acesta, deci, oficial am început sezonul de curse cu turiștii. Cursele au loc în zilele de duminică, la orele 11,00 și 14,00, cu plecare din Gara Cornățel. Puteți să vă rezervați biletul de pe site-ul nostru, sibiuagnitarailway.com, sau, în funcție de locurile rămase disponibile, se poate achiziționa biletul și direct din gară în ziua cursei”, au precizat reprezentanții mocăniței.

Locomotiva pe abur va fi disponibilă doar pentru evenimente dedicate ce vor fi anunțate din timp pe site-ul Mocăniței, primele curse de acest gen fiind organizate chiar în Minivacanța de Paște și 1 Mai. Curse ocazionale se vor organiza, de asemenea, și cu ciclodrezina. Până atunci, însă, vagoanele vor fi trase de  locomotiva diesel-hidraulică, proiectată și construită de S.C. Calea Ferată Îngustă SRL la Crișcior, achiziționată în 2021.

În vara anului trecut, a fost pus în circulație și un nou vagon, primul românesc din garnitura mocăniței hârtibăcene, salvat în ultima clipă de la tăiere, după ce s-a început restaurarea lui în urmă cu aproximativ un deceniu și jumătate.  

În ceea ce privește posibilitatea extinderii liniei de cale ferată turistică, există speranțe, în viitorul nu foarte îndepărtat, pentru o prelungire a liniei până la Sibiu, după renovarea căii ferate Sibiu – Șelimbăr, dar nu și pentru alte destinații, fiindcă: „Mohu ar însemna triplarea lungimii pe care circulam acum, plus niște obstacole majore pe traseu (Casolț, podul peste Cibin, multe șine lipsă)”

Proiect al mocăniței susținut la Maratonul Internațional Sibiu

Până una alta se dorește ca anul acesta să fie refăcut acoperișul gării de la Cornățel, cu ajutorul fondurilor ce vor fi obținute în cadrul Maratonului Internațional de la Sibiu (25 - 26 mai 2024), proiectul mocăniței fiind unul dintre multele înscrise în cadrul acestui eveniment de anvergură.

„Ne bucurăm enorm când vedem câte persoane sunt încântate de plimbările cu Mocănița și ne susțin visul de a vedea această bucată de istorie readusă la viață complet. Ne străduim zilnic să facem îmbunătățiri și să ne asigurăm că totul este în regulă, de la locomotivă și vagoane, până la șine, traverse, gări, și tot ce ține de buna funcționare a Mocăniței”, au recunoscut organizatorii rememorând povestea unei turiste venită să se plimbe cu legendarul tren în amintirea vremurilor de altădată alături de partenerul său.

„Chiar și acum ne amintim cu drag momentul în care o doamnă mai în vârstă a venit să se plimbe cu Mocănița de dragul amintirilor cu soțul ei. Ne povestea cu multă nostalgie în suflet cum și-a cunoscut soțul chiar în Mocăniță, pe vremea când aceasta era funcțională pe tot traseul Sibiu-Agnita. Așadar, își dorea să mai retrăiască încă o dată bucuria acestor plimbări, de dragul vremurilor bune. Acesta este unul dintre motivele care ne face să continuăm să muncim și să repornim Mocănița, în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a vă putea readuce bucuria amintirilor de altădată, pentru zâmbetele pe care le primim după fiecare cursă... pentru voi!”, au mai menționat reprezentanții mocăniței despre visul de a reface istoria, inclusiv prin proiectul susținut în cadrul maratonului de la Sibiu. 

«Cu toate țiglele pe casă»

Și i-au provocat pe doritori să le sprijine inițiativa: „Proiectul de anul acesta, de la Maratonul Internațional Sibiu, ne va putea ajuta să ducem visul mai departe și să refacem încă o bucată importantă din istoria Mocăniței, mai exact să refacem acoperișul de la gara din Cornățel. Dacă vrei să ne susții, fie ca donator, alergător, sau fundraiser, proiectul nostru se numește «Cu toate țiglele pe casă», iar pe site-ul de la Maraton poți găsi toate detaliile referitoare la cauza noastră. Deja s-a dat startul la înscrieri”.

Asociația „Prietenii Mocăniței” activează încă din anul 2008 pentru conservarea și restaurarea patrimoniului construit al mocăniței dintre Sibiu și Agnita și implicit pentru repornirea legendarului tren. De-a lungul timpului a salvat de la distrugere turnul de apă din Gara Cornățel, anexa Gării Alțâna și Depoul Mocăniței din Sibiu, preluat în 2022. Proiectele au fost implementate atât prin intermediul contractorilor, cât și prin asocierea cu alte ONG-uri și cu implicarea voluntarilor proprii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite