România la buget redus, văzută de doi americani. Care este „cel mai frumos oraș al Europei” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri americani, Haley și Zach, care au decis să renunțe la locurile de muncă și să-și urmeze visul de a călători cu normă întreagă, au ajuns în aventura lor prin Europa, cu buget redus, și în România.

Haley și Zach doi americani turiști cu buget redus prin România Colaj capturi video jpg
Haley și Zach doi americani turiști cu buget redus prin România Colaj capturi video jpg

În dorința de a arăta și altora cum poți să vezi Europa cu buget redus, tinerii americani s-au transformat în vloggeri: „Scopul vlogg-urilor noastre de călătorie este să vă arătăm că nu ai nevoie de prea mulți bani ca să vezi lumea. Vino cu noi în timp ce mergem într-o mică aventură „Budget Travel” în toată Europa Centrală și de Est!”, i-au invitat pe toți cei care vor să descopere „o altfel de lume”, una care poate fi experimentată cu bani puțini.

Și-au făcut conturi de Facebook, Tik-Tok și Instagram, ca mesajele și aventurile lor să ajungă în toate colțurile lumii, unde au postat diverse video, filmări cu experiențele trăite.

În periplul lor prin Europa s-au oprit și în țara noastră unde și-au plănuit să vadă „Transilvania cu trenul”. Aici și-au petrecut mai toată luna august experimentând gusturi, senzații, diverse mentalități, culturi, arhitecturi, istorii și legende urbane.

Au străbătut la pas 11 orașe, prezentând din fiecare loc vizitat ce au mâncat, unde s-au cazat, ce au văzut, dar și cât au cheltuit - nu mai mult de 100 de dolari/zi. 

Interesant de remarcat este și de această dată cum este văzută România prin ochii unor globe-trotteri americani.

„Locuri unice din Europa ce pot fi vizitate cu buget redus”

Pe ideea „Cât de departe pot ajunge banii tăi. Călătorii cu buget redus”, cei doi tineri și-au propus să posteze de două – trei ori pe săptămână peripețiile de care au parte în circuitul lor prin Europa, descoperind locuri fabuloase dar subestimate și oferind o serie de ponturi despre mâncare, transport, cazare și vizitarea de obiective turistice pe bani puțini.

De la buncărul secret în cazul unui război nuclear al lui Tito, la cele mai bune călătorii cu trenul din Europa, din Serbia, cei doi vloggeri americani, aflați în căutare de senzații memorabile, au ajuns în România, unde prima oprire au făcut-o la Brașov.

N-au ratat cetatea, centrul istoric, Biserica Neagră - pe care au preferat s-o admire doar pe dinafară, Strada Sforii, Turnul Negru și Turnul Alb, declarându-se uimiți de priveliștile spectaculoase de care au avut parte într-un tur în care nu a fost nevoie să scoată bani din buzunar.

„Orașele mari din Transilvania sunt foarte bine conectate și infrastructura este bună. Acest lucru facilitează deplasarea călătorilor. A fost foarte ușor să ne deplasăm prin Transilvania cu trenul și este un alt motiv bun pentru a vizita Brașov sau România în 2022”, au remarcat turiștii străini.

S-au arătat entuziasmați de concertele gratuite și de mâncare „Mâncarea din Balcani și România este foarte accesibilă. Întreaga noastră masă a costat în total 13 USD, ceea ce face din România o opțiune excelentă dacă călătoriți în Europa cu buget redus”, au recunoscut vloggerii recomandând cu căldură Brașovul pentru raportul excelent calitate - preț.

A urmat apoi o excursie de o zi de la Brașov în orașul vecin, Sinaia, pentru a vedea, cel mai cunoscut reper al orașului, Castelul Peleș. Obiectiv pe care l–au introdus în categoria „Locurilor unice din Europa ce pot fi vizitate cu buget redus”.

„Se ajunge ușor la Sinaia cu trenul, deoarece se află pe linia principală dintre București și Brașov. Este una dintre cele mai bune curse cu trenul din Europa la un buget redus”, a mai remarcat cuplul de americani.

Despre Sinaia au menționat că reprezintă una dintre cele mai bune stațiuni de vacanță din România, situată în Munții Carpați și au amintit și istoricul zonei. „La sfârșitul secolului al XIX-lea, Regele Carol I al României a ales Sinaia ca reședință de vară și a construit fabulosul Castel Peleș. Am ales cea mai ieftină variantă de bilet care ne-a permis să vedem doar parterul castelului. Biletele costă 11 USD de persoană, o valoare excelentă pentru un loc unic în Europa la buget redus. Apoi, ne-am îndreptat către Castelul Pelișor, care se afla în apropiere... A fost construit între 1899 și 1902, ca reședință pentru moștenitorii regali la tronul României, prințul Ferdinand și prințesa Marie”, au menționat globe-trotterii.

N-au ratat nici „frumoasa Mănăstire Sinaia” despre care au aflat că adăpostește cea mai veche traducere românească a Bibliei, datată 1668!

„Acesta este cel mai frumos oraș al Europei. M-a făcut praf!”

Sighișoara a fost următoarea haltă din aventura turistică prin Transilvania. Aici au realizat că România este una dintre cele mai subestimate țări din Europa, la capitolul turism / travel. „Centrul Sighișoarei a păstrat micul oraș fortificat medieval, pe care sașii l-au numit „Schäßburg”, și a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO”, au amintit turiștii străini.

Despre spectaculoasele turnuri ale orașului: Turnul cu Ceas, Turnul Frânghierilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Fierarilor și Turnul Cojoarilor au menționat că le-au oferit una dintre cele mai bune priveliști de care au avut parte până acum, fapt ce i-a determinat să concluzioneze: „Sighișoara este minunată și are un raport calitate-preț excelent în Europa lui 2022!”.

A patra oprire din seria „Transilvania cu trenul” a fost în Cluj Napoca. Aici s-au delectat cu mâncare chinezească și au testat celebra „varză a la Cluj”. Au vizitat centrul, Catedrala Mitropolitană, au remarcat că arhitectura gotică de influență habsburgică a clădirilor din centrul orașului este asemănătoarea cu cea din Europa Occidentală, iar toate aceste experiențe i-au făcut să exclame: „Cred că acesta este cel mai frumos oraș al Europei. Ca american, habar nu aveam despre Cluj, deși e al doilea oraș al României. M-a făcut praf!”.

Au remarcat la Cluj-Napoca că este un oraș care debordează de tinerețe, este foarte curat, cu multă artă, cultură și arhitectură frumoasă.

Turismul stomatologic, recomandat de americani în „orașul magnific”

La Oradea au fost nevoiți să facă o scurtă vizită la dentist pentru reconstrucția unui dinte și au rămas șocați de raportul calitate – preț, de cât de ieftine sunt aceste servicii în comparație cu cele din America, motiv pentru care au recomandat turismul stomatologic în România.

Au remarcat de asemenea și că este Oradea este „Destinația europeană a anului”: „Suntem surprinși și șocați în sensul cel mai bun de fiecare dată când ajungem într-un oraș din România”, au menționat americanii atrași în mod special de arhitectura în stil Art Nouveau din centrul orașului. „Întreaga țară nu este promovată pe cât ar merita. România este frumoasă, iar acest oraș, Oradea, este magnific”.

La Arad au pomenit despre Revoluția din 1989, s-au rătăcit pe lângă o bază militară și s-au arătat uimiți de numărul impresionat de biserici, statui și monumente.

Timișoara în schimb a fost inclusă la categoria: „Orașe mai puțin cunoscute din Europa”, chiar dacă anul trecut a fost „Capitală Culturală Europeană”, dar la vederea ei au exclamat: „Orice oraș din România este uimitor de frumos!”.

Străduța din centru cu umbrele colorate, bisericile bogat ornamentate, reminescențele arhitecturale ale ocupațiilor otomane și habsburgice, dar și cea mai veche berărie din România li s-au părut extrem de interesante. În schimb, ciorba de burtă a făcut ca cina să se dovedească un fiasco pentru gusturile lor.

„România este mult prea subestimată și prea puțin promovată”

În Alba Iulia s-au lovit de barierele lingvistice, al doilea șofer de Uber ducându-i într-un final la o adresă greșită. Față de celelalte orașe aici au remarcat stilul arhitectural de tip comunist. De la Istanbul Street Food Festival – festivalul mâncării stradale - au plecat dezamăgiți pentru că nu aveau cash la ei, preferând plata cu cardul.

Cetatea veche din Alba – Iulia i-a făcut să realizeze că toate locurile vizitate ar trebui să facă parte din emisiuni TV și s-au arătat nedumeriți că țara noastră nu este mai bine promovată peste hotare, senzație pe care au recunoscut că au avut-o în toată România.

Ultima oprire din aventura în Transilvania cu trenul a fost la Sibiu, un alt oraș în care au remarcat arhitectura veche și influența sașilor, din secolul al XII-lea încoace. Au testat legenda Podului minciunilor, s-au arătat entuziasmați de micile autobuze pe gaz, au mâncat cornuri și alte specialități de patiserie delicioase, dar și „cea mai bună înghețată cu gust de pepene galben”. S-au amuzat teribil că la toaleta gării au reușit să intre pe gratis, pentru că omul de serviciu nu a avut să le dea rest.

Din Sibiu, au plecat apoi la București pentru a lua trenul spre Republica Moldova.

România uimitoare, văzută cu trenul

Peste tot pe unde s-au dus, turiștii americani s-au străduit să se cazeze în cele mai ieftine locuri cu condiții decente, motiv pentru care de multe ori au înnoptat în hosteluri. Și-au testat simțurile olfactive, încercând de la banalele sandvișuri cu chifle mai mult goale ori pizza sau produse de patiserie ori înghețată cumpărate de la colț de stradă, până la tradiționalele jumări cu ceapă, sărmăluțe cu mămăliguță, fasole cu ciolan afumat și ciorbele românești. 

N-au ratat însă nici insalubrele toalete din trenuri și nici cablurile suspendate care urâțesc zonele deosebite ale fiecărui oraș, ori servirea care lasă de dorit în multe restaurante.

Per total, pentru cele 27 de zile în care au stat în România au cheltuit  

în doi 2,045 de dolari, aproximativ 76 de dolari/zi. Doar pe cazare au dat 692 de dolari. În Timișoara, Oradea, Arad și Brașov au găsit cazare prin Airbnb, dar pentru că în unele dintre ele au petrecut două nopți, precum Timișoara s-au Brașov, au stat și la hosteluri. La fel s-a întâmplat în Sighișoara, Sibiu și București.  Timisoara (2nd time). Prin Booking.com au ales cazare doar în Alba Iulia și Cluj-Napoca. Pe mâncare s-au dus 813 dolari, din care mai bine de jumătate au fost cheltuiți în restaurante - 474 de dolari și aproximativ 200 de dolari prin magazinele alimentare. Pe alcool au dat mai puțini bani - 57 de dolari, decât pe cafea - 68 de dolari, iar alți 16 dolari s-au dus pe înghețată.  Pe transport au dat în total 371 de dolari, din care 289 de dolari pentru biletele de tren și restul pe taxi, Uber sau transport public. Intrările la obiectivele turistice precum Castelul Peleș, Castelul Bran sau cele din Sighișoara i-au costat mai puțin de 50 de dolari. Alți 90 de dolari s-au dus pe vizita la dentist (28 de dolari), cartele telefonice, suveniruri, toaletă sau îmbrăcăminte. 

Per ansamblu, în fiecare călătorie low-cost din capitolul „Visit România”, s-au bucurat de mâncarea mai mult sau mai puțin tradițională, de berea românească, deși așa cum au recunoscut nu erau mai consumatori, dar mai ales de locurile vizitate care i-au făcut să exclame: „România este uimitoare, însă mai deloc cunoscută!”.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite