Poalele Făgărașului și atracțiile lor de basm. De 1 Mai, Titicar de la Palat, la Ferma de Cerbi VIDEO

0
Publicat:

Una dintre cele mai frumoase și ofertante zone turistice din județul Sibiu, Valea Avrigului, va avea în scurt timp o nouă facilitate. Este vorba despre un trenuleț turistic, cunoscut sub denumirea de Titicar.

Sibiul este unul dintre cele mai ofertante județe din țara noastră din punct de vedere turistic. Pe lângă reședința de județ care a fost în 2007 Capitală Culturală Europeană, mai are și alte zone deosebit de atractive precum Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Valea Avrigului ori Valea Porumbacului și multe altele.

Ultimele două zone menționate (VEZI VIDEO) sunt extrem de apropiate una de cealaltă, practic se învecinează, deși le desparte o distanță rutieră pe asfalt de puțin peste 20 de kilometri. Ambele însă se află la poalele nordice ale Vârfurilor Negoiu și Budislavu din Munții Făgăraș, iar între ele există o rivalitate, în beneficiul turiștilor, chiar dacă se află sub administrări diferite.

De curând însă, cea dintâi, care aparține de orașul Avrig, a anunțat că va avea în scurt timp, un trenuleț pentru transportul turiștilor, după modelul de pe litoral sau al unor stațiuni balneare precum Olănești și Govora, din județul vecin, Vâlcea. Acesta va face legătura între orașul Avrig și pitoreasca Vale a Avrigului, până la poalele munților.

Valea Avrigului din Sibiu și comorile sale Foto colaj
Valea Avrigului din Sibiu și comorile sale Foto colaj

Trenuleț turistic spre cele mai atractive obiective, pe un traseu de 30 km dus-întors

Trenulețul reprezintă o achiziție privată. „Am creat un traseu turistic, în urma unei solicitări din partea unui investitor care a achiziționat un titicar. Operarea însă va fi privată. Traseul pleacă de la Gara CFR Avrig, merge prin oraș, unde mai are două opriri, în Piața Gheorghe Lazăr și la Fabrica de Sticlă și apoi se îndreaptă spre Valea Avrigului. Aici va avea opriri la Dino Park, la Casa Întoarsă și la Ferma de Cerbi. Este un traseu de mai bine de 15 kilometri dus”, a menționat pentru „Adevărul” primarul din Avrig, Adrian David.

Deși nu există o statistică legată de numărul turiștilor care vin an de an în această zonă, conform administrației publice locale, acesta este în creștere: „Reiese din numărul pensiunilor și cabanelor în continuă creștere de pe Valea Avrigului, unde se dezvoltă și se construiește foarte mult. Mai ales în zilele de weekend este plină valea, iar unitățile de cazare au grad de ocupare de sută la sută”.

Văile rivale pline de magie despărțite de un drum de doar 2,5 km

Edilul ne-a confirmat și despre rivalitatea turistică între cele două văi învecinate: „Așa este. Pe Valea Zânelor, de pe Valea Porumbacului, sunt de asemenea o serie de obiective turistice, iar legătura între cele două zone este relativ scurtă. Inițial, sincer vă spun, mi-aș fi dorit ca acel trenuleț turistic să facă legătura între cele două văi, mai ales că distanța dintre ele nu este foarte mare – de doar 2,5 kilometri în linie dreaptă, pe sub munte. Există și un drum, dar care din păcate este neasfaltat”.

Valea Porumbacului din Sibiu și atracțiile sale Foto Colaj
Valea Porumbacului din Sibiu și atracțiile sale Foto Colaj

Primarul consideră că ideea nu este fezabilă, având în vedere că drumul nu este asfaltat, iar trenulețul este unul deschis, din cauza prafului care s-ar crea - deși în țară, mai există astfel de trasee pline de praf precum cel către Pădurea Letea, din Delta Dunării.

La fel de adevărat că excursiile la acest obiectiv din cea mai nordică pădure subtropicală a Europei se fac în stil safari cu autovehicule de teren. „Ideea cea mai minunată ar fi dacă am găsi soluții și sprijin să asfaltăm drumul cel scurt, care are doar vreo 900 de metri pe teritoriul Avrigului, iar restul aparține de Primăria Porumbacu”, spune edilul.

Italienii, fascinați de turismul divers de pe Valea Avrigului

„De curând am avut o delegație din Italia care a apreciat faptul că turismul în zonă este foarte divers. Pentru că pot fi satisfăcute gusturile mai multor categorii de turiști: turism de familie spre exemplu în Parcul tematic Brambura unde se poate mânca, există și o mică grădină zoologică, pot vizita Casa Răsturnată, dar și Ferma de Cerbi de la Poiana Neamțului, echitație în două locații pe Valea Avrigului“, a completat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Avrig, Lidia Bădilă. 

Ea amintește că la intrare pe Valea Avrigului este de asemenea o fabrică de bere unde se organizează frecvent degustări. „Italienii chiar au menționat că le-ar plăcea să facă și ei genul acesta de turism divers și pentru toate gusturile. Așa că avem de toate pentru toți. Apropierea de Valea Porumbacului nu poate decât să ne avantajeze și pe noi, dar și pe ei, și bineînțeles pe turiști. Și Transfăgărășanul este aproape de noi”, menționează Bădilă.

Personaje de basm, case răsturnate, canyoning ori călărie, la alegere de Paște

Cert este că pe ambele văi sunt concentrate, probabil, cele mai multe oferte și atracții turistice pe metru pătrat cum s-ar spune, ce par desprinse din basme, din poveștile cu hobbiți, zâne, dinozauri și alte entități magice.

Există de la cazări ieșite din comun - sub pământ ori în aer, suspendate prin copaci -, chiar și un palat cu patinoar și corabie de pirați, la o serie de zone de agrement: parcuri de distracții cu locuri de joacă, precum Dino Park sau Panoramic Park, Brambura Park și Casa Răsturnată, Castelul de lut din Valea Zânelor, Povestea Calendarului, ori piscine în aer liber, muzee, biserici medievale, dar și posibilitatea de a practica canyoning, călărie, ciclism, drumeții destinate explorării faunei, florei și frumuseții specifice locului, dar și trasee montane care vizează atât începătorii, cât și turiștii cu experiență montană etc.

Până una alta, Titicarul - trenulețul turistic - va fi pus în funcțiune în preajma Sărbătorilor Pascale. Prețul biletului de călătorie și programul vor fi stabilite de operatorul de transport în funcție de cerere. Nu se știu deocamdată nici timpii de deplasare, deși se preconizează că cei 30 de kilometri dus-întors vor fi tranzitați în aproximativ o oră, ci doar traseul și opririle. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite