România va cere vot pe aderarea la Schengen la consiliul JAI de mâine|SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va cere vot pe aderarea la Schengen în Consiliul JAI de mâine, iar oficialii români se află încă în negocieri în ceea ce privește aderarea, în urma opoziției Austriei, exprimată pe ultima sută de metri.

România va cere vot pe aderare la Consiliul JAI FOTO Shutterstock
România va cere vot pe aderare la Consiliul JAI FOTO Shutterstock

„România va cere un vot pe aderarea la Schengen la consiliul JAI de mâine. Rămânem ferm implicați și angajați în negocieri. Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, au afirmat oficiali guvernamentali pentru „Adevărul”.

Astăzi, 7 decembrie, membrii COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, grupul principal de pregătire al Consiliului) sunt așteptați să ia o decizie privind menținerea punctului privind lărgirea spaţiului Schengen pe agenda Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de mâine.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat ieri că Austria se opune aderării României la spațiul Schengen. Potrivit oficialului, nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen, motivând că este nevoie „de mai mult timp”.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer, potrivit Digi24.

Declarațiile oficialului austriac au venit la o zi după ce ministrul Lucian Bode s-a aflat într-o vizită oficială în Austria, unde s-a întâlnit cu omologul său. Ministrul român a explicat autorităților austriece, în nenumărate rânduri, că România nu face parte din coridorul de imigrație.

Președintele României a fost prezent la Summitul UE-Balcanii de Vest alături de cancelarul austriac Karl Nehammer. Iohannis a precizat că România nu se va opri din negociat „până în ultimul moment” și a precizat că speră ca decizia de aderare să fie una pozitivă.

Decizia aderării României la spațiul Schengen este considerată de majoritatea oficialilor români drept neîntemeiată și profund politică.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite