Nou scenariu privind aderarea la Schengen: Condiții suplimentare pentru România și abținerea Austriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Victor Negrescu susține că s-a conturat un nou scenariu privind aderarea României la Schengen. Mai exact, este vorba despre impunerea unor condiții suplimentare și abținerea Austriei de la vot.

Opoziția Austriei va avea consecințe negative pe scena politică europeană FOTO Shutterstock
Opoziția Austriei va avea consecințe negative pe scena politică europeană FOTO Shutterstock

Un nou scenariu de lucru, apărut chiar în această seară este ca în rezoluţia privind integrarea României la spaţiul Schengen să fie introduse anumite condiţionalităţi suplimentare, eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei. (..) Lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”, a declarat Victor Negrescu, marţi seara, la Prima News Tv, conform News.ro.

Europarlamentarul a menționat alte două posibilități, respectiv o dată ulterioară a aderării sau o sesizare la Curtea europeană de justiție.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de o dată ulterioară, unul dintre scenarii ar fi un Consiliu extraordinar, care ar putea avea loc în următoarele luni.

”Dacă nu, trebuie să punem acest subiect pe ordinea de zi în cadrul preşedinţiilor următoare. Urmează preşedinţia suedeză, Suedia a prezentat deja programul pentru anul viitor, cred că avem puţine şanse să avem pe ordinea de zi în următoarele şase luni anul viitor. Mai degrabă există o şansă în preşedinţia spaniolă, cu un guvern care iubeşte România, social-democrat, condus de Pedro Sanchez”, a afirmat Negrescu.

Reprezentantul PSD în Parlamentul European a precizat că opoziția Austriei va avea consecințe negative pe scena politică europeană.

România trebuie să fie capabilă să pună presiune, ar trebui să fim mai insistenţi pe aceste subiecte, ştiu că se depun eforturi. Insist ca subiectul să rămână pe ordinea de zi. Un pas în spate ar însemna un risc foarte mare pentru ţara noastră, un pas înainte, să menţinem pe ordinea de zi, poate să însemne o victorie la negocieri sau, de ce nu, o dată predictibilă pentru intrarea în în Schengen. Dacă nu obţinem acum votul, să avem date certe cu privire la o posibilă intrare pe viitor a României, cu elemente concrete", a precizat europarlamentarul.

Astăzi, 7 decembrie, membrii COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, grupul principal de pregătire al Consiliului) sunt așteptați să ia o decizie privind menținerea punctului privind lărgirea spaţiului Schengen pe agenda Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de mâine.

Cu doar două zile înainte de votul din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) prin care se va decide dacă România va fi acceptată în Schengen, cancelarul austriac a anunțat oficial că Austria se opune, deşi Viena a avut anterior un comportament favorabil includerii României spaţiul european de liberă circulaţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite