Lucian Bode: Problemele de migraţie ale Austriei nu pot fi imputate României

0
Publicat:

Lucian Bode, ministrul de Interne, a afirmat marți că problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României, astfel că „Țara noastră nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru această situaţie”.

Lucian Bode susține că România e acuzată nejustificat / Foto: Arhivă
Lucian Bode susține că România e acuzată nejustificat / Foto: Arhivă

Declarația ministrului vine în contextul în care Austria a anunțat că își menține poziția, opunându-se aderării României și Bulgariei la Schengen.

„Nu prin România trece fluxul migratoriu şi nu România este generatoarea acestui flux”, a swcris, marţi, ministrul de Interne, Lucian Bode, pe Facebook.  

În plus, ministrul a scris că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen: „Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive şi au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanţilor Austriei. De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanţii celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migraţie, rute, returnări, înregistrarea migranţilor în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”.

Lucian Bode a precizat și că i-a amintit omologului său austriac, Gerhard Karnerm că în februarie 2022 a fost de acord cu aderarea țării la spațiul Schengen.

„În timpul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România. Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat încă din cadrul primelor reuniuni că una din priorităţile sale este extinderea spaţiului Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive şi au arătat fără echivoc că ţara noastră este pe deplin pregătită să adere la spaţiul Schengen. Austria şi-a însuşit oficial declaraţia statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spaţiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinţei ministeriale a Forumului Salzburg de la Bucureşti din 16 noiembrie 2022”, a mai transmis Lucian Bode.

Acesta anunţă că îşi menţine declaraţia fermă că România este pregătită şi merită să adere la spaţiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spaţiul Schengen.

„Funcţionarea spaţiului Schengen depinde în primul rând de voinţa statelor membre de a coopera şi colabora eficient şi solidar”, a mai transmis Bode.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți că Austria se opune aderării României la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen, fiind nevoie „de mai mult timp”.

Declarațiile cancelarului austriac vin la o zi după ce ministrul Lucian Bode s-a aflat într-o vizită oficială în Austria, unde s-a întâlnit cu omologul său. Oficialul român a explicat autorităților austriece că România nu face parte din coridorul de imigrație.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite