În faţa celei mai mari crize a generaţiei noastre – poate chiar a tuturor generaţiilor încă în viaţă (cu excepţia celor care au trecut prin Al Doilea Război Mondial), România dă în aceste luni un examen de maturitate şi de solidaritate. Iar după acest examen unii vor ieşi câştigători, iar alţii vor pierde.

acum 15 zile · comentarii (5)

Deja semnele sunt evidente. Cursul de azi, 4,8448 lei/euro, o creştere de 0,43%, dar mai ales cursul 4,3880 lei/dolar, cu o creştere de 1,57% ne dă fiori. România este prinsă iarăşi nepregătită, cu pantalonii în vine. Bugetul de stat trebuie să facă faţă unor cheltuieli enorme, lăsate moştenire de guvernarea PSD. Dar veniturile la bugetul de stat se vor prăbuşi, cel puţin în lunile următoare, din cauza diminuării activităţii economice.

acum 15 zile · comentarii (26)

Despre rezilienţă sau spirit comunitar s-a scris mult în ultima vreme. Psihologi, specialişti în managamentul riscului, sociologi sau cercetători în ştiinţele educaţiei au dezvoltat diverse analize şi recomandări privind nevoia de a creşte şi forma indivizi şi societăţi reziliente la schimbări bruşte, la calamităţi sau situaţii de conflict.

acum 15 zile · comentarii (2)

Asistăm în aceste zile la o lecţie dură despre laşitate, lăcomie, cinism şi nesimţire. În vreme ce deja se fac averi frumuşele din „traficul cu panică”, unii calculează cum ar putea să arunce eventuala pagubă în spinarea marii mase de contribuabili, după un model neo-feudal absurd.

acum 16 zile · comentarii (70)

România e virusată nu doar cu SARS-CoV-2 ci şi cu SCRS-CiR-2020 (Severe Chronic Research Subsistence – Cercetare-ioc-România – 2020). Nu vă plictisim cu cifre, dar suntem lanterna roşie a UE de ani de zile la (i) alocări bugetare ca procent din PIB; (ii) număr de cercetători la mia de locuitori; (iii) indicele global de inovare; (iv) brevete internaţionale şi tot aşa.

acum 16 zile · comentarii (4)

Suntem în plină stare de război pe plan mondial. Planificatorii civili şi militari fac ce ştiu mai bine, folosind manualele care cuprind lecţiile singurelor evenimente comparabile, adică cele două războaie manuale, combinându-le cu planurile elaborate pentru răspuns la atacurile cu arme de distrugere în masă, cu mijloace nucleare, chimice sau bacteriologice.

acum 16 zile · comentarii (24)

„Spălaţi-vă pe mâini cât mai des, nu duceţi mâinile murdare la faţă, dezinfectaţi toate suprafeţele cu care intraţi în contact, preparaţi termic tot ce consumaţi în perioada asta. Şi staţi acasă. Pe cât posibil de mult, staţi acasă!”, urlă din jumătate-n jumătate de oră o voce ce se aude din difuzoarele amplasate la fiecare colţ de bloc, staţie de autobuz, gură de metrou.

acum 16 zile · comentarii (1)

Trecem printr-o criză majoră, provocată de coronavirus. Dar există viaţă şi după această criză. Situaţia din China, Coreea de Sud, Japonia ne demonstrează că şi această situaţie poate fi stăpânită cu inteligenţă, determinare şi colaborare între instituţii, şi între ele şi cetăţeni. Până în prezent, evoluţia situaţiei crizei generate de coronavirus ne este oarecum favorabilă, comparativ cu alte ţări.

acum 16 zile · comentarii (16)

Apare această nouă specializare. Extrem de primejdioasă deoarece exploatează vulnerabilităţile de securitate ale paginilor de internet deschise de mari universităţi şi centre de cercetare, instituţii publice sau private angrenate în efortul de informare parte a luptei mondiale împotriva pandemiei.

acum 16 zile · comentarii (12)

Rusia lui Putin a aruncat în aer piaţa petrolieră în plină criză de coronavirus, cu riscul de a detona criza economică globală care se tot anunţa pentru anul acesta, dar care au putea deveni reală, prin suprapunerea multiplelor acţiuni nesăbuite ale unuia sau altuia dintre jucătorii majori.

acum 16 zile · comentarii (72)

Ştiu că de la început mi s-a părut ceva ciudat. Pentru că pensiunea era ocupată de un grup, am primit o cameră într-un corp lateral, o momâie în noapte dinapoia căreia hămăia insistent un câine. Toate camerele erau aliniate la un cerdac în care se vărsau ramurile negre ale unor pomi pregătiţi de tăiere. Nimic promiţător. Dar când am aprins lumina, s-a întâmplat ceva. Nu era camera pe care o aşteptam.

acum 16 zile · comentarii (1)
Postari Recente