Au dezgropat mortul și i-au înfipt un cuțit în inimă. Vânătorii de strigoi au fost condamnați, iar preotul a fost achitat

0
Publicat:

Un preot din Vâlcea a fost acuzat de procurori că a permis deshumarea și mutilarea cadavrului unei persoane de către rudele acesteia. După mai mulți ani de cercetări, preotul a fost declarat nevinovat.

Judecați pentru profanare de morminte Foto: Pixabay
Judecați pentru profanare de morminte Foto: Pixabay

Un caz incredibil a avut loc, în 2019, în județul Vâlcea. Rudele unei femei, care murise de câteva luni, au dezgropat-o sub pretextul ca s-a transformat în strigoi și îi bântuie de pe lumea cealaltă. I-au deshumat cadavrul și i-au înfipt un cuțit în zona inimii, după care au acoperit cu pământ groapa şi au reamenajat mormântul pentru a nu fi observată intervenţia.

Au fost văzuți de mai multe persoane care au anunțat poliția, fiind deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte. În cauză a fost cercetat și preotul paroh Petre Duță, din cadrul parohiei Robești-Balota, care a fost acuzat că le-ar fi permis inculpaților să deshumeze cadavrul, în loc să anunțe Poliția.

„Răposata «s-ar fi transformat în strigoi» şi «i-ar fi bântuit»”

Incidentul a avut loc în plină zi, pe 18 septembrie 2019, la aproape două luni de la înmormântarea femeii. Fratele și soțul acesteia, împreună cu alți doi apropiați, s-au deplasat în cimitir pentru a-i înfige cadavrului un cuțit în inimă de teamă că s-a transformat în strigoi și îi bântuie. În acest fel, i-au povocat o plagă tăiată, cu o lungime de circa 15 centimetri.

„S-a recurs la deshumarea cadavrului şi înţeparea acesteia la nivelul inimii pe fondul unei tulburări create de sentimentul că răposata «s-ar fi transformat în strigoi» şi că «i-ar fi bântuit», la nivelul comunităţii locale existând superstiţia conform căreia persoana decedată se poate transforma în strigoi, iar pentru anihilarea acestuia este necesară înţeparea cadavrului în inimă”, se arată în dosarul Curții de Apel Pitești.

Cei patru inculpați au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, fiind condamnați definitiv, în februarie 2020, la pedepse de închisoare cu suspendare.

În schimb, preotul-paroh Petre Duță, din Călimănești, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de profanare de cadavre sau morminte.  

Pe 8 februarie 2024, preotul a fost achitat definitiv la Curtea de Apel Pitești. Instanța a considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Petre Duță a susținut, în instanță, că nu a aprobat niciodată o asemenea practică neortodoxă și că persoanele care au făcut acest lucru nu au ţinut cont de învăţăturile sale.

Pe parcursul cercetărilor, preotului i s-a aplicat de către Arhiepiscopia Râmnicului sancţiunea disciplinară a suspendării din funcţie pentru neglijenţă, neîndeplinirea sau îndeplinirea cu rea-credinţă a îndatoririlor statutare şi regulamentare, sancţiune pe care acesta nu a contestat-o.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite