O biserică de patrimoniu, din lemn, veche de două secole și jumătate, a ars ca o făclie VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu devastator a izbucnit marți dimineața, 19 martie 2024, la periferia municipiului Râmnicu Vâlcea, unde o biserică - monument istoric s-a transformat în scrum, în ciuda intervenției pompierilor.

UPDATE, ORA 11,00 În urma incendiului izbucnit la biserica de patrimoniu din Râmnicu Vâlcea, bunuri inestimabile au fost pierdute pentru totdeauna: „Au ars catapeteasma (datând din anul 1835), aproximativ 20 de icoane de patrimoniu, mobilier, instalația electrică, aparatul de aer condiționat, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere video, structura din lemn a acoperișului, precum și alte bunuri și obiecte de cult”.

De asemenea, s-au degradat pereții din lemn ai bisericii, învelitoarea din tablă, ferestrele și ușa aferente pridvorului bisericii, soba din cărămidă, o roabă, o betonieră și un motogenerator electric.

„Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic al curentului electric produs de un redresor defect sau suprasolicitat”, au mai precizat reprezentanții pompierilor militari vâlceni.

UPDATE Incendiul a fost lichidat după aproximativ două ore de la anunțarea sa. „Se acționează pentru îndepărtarea efectelor negative ale acestuia și pentru stabilirea cauzei probabile de izbucnire. Nu au fost victime”, au precizat reprezentanții ISU Vâlcea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Incidentul s-a petrecut în zona de sud a reședinței de județ, în cimitirul din zona Râureni. Flăcările au transformat rapid o biserică de patrimoniu, din lemn, de secol XVIII, într-o torță.

Pompierii militari vâlceni au fost solicitați, cu puțin timp în urmă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o biserică, în municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Râureni. Au fost alocate de urgență forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de salvare și intervenție la înălțime. Echipajele operative sosite la fața locului au constatat că arde generalizat o biserică din lemn, acoperită cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 60 de mp”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, Sorin Albinaru.

Sursa citată a mai menționat și că nu este pericol de propagare a flăcărilor la biserica mare și nici la alte construcții, dar și că este vorba despre o clădire de patrimoniu: „Nu sunt case în zonă care să fie în pericol. Biserica este monument istoric, fiind construită în 1746”.

Incendiul a fost localizat, acționându-se pentru lichidarea acestuia. La ora transmiterii informațiilor, misiunea era în dinamică. 

Biserica de lemn de secol 18 din Râureni Râmnicu Vâlcea înainte de incendiere Foto Wikipedia
Biserica de lemn de secol 18 din Râureni Râmnicu Vâlcea înainte de incendiere Foto Wikipedia

Vâlcea este județul cu cele mai multe mănăstiri seculare incluse în patrimoniul național.

Din cele peste 800 de monumente istorice pe care le deține județul Olteniei de sub Munte, 26 sunt mănăstiri. Numărul total al bisericilor și mănăstirilor din Vâlcea, însă, este cu mult mai mare și în continuă creștere.

Prin comparație, județul Neamț deține 80 de mănăstiri, dar doar un sfert dintre acestea sunt declarate monument istoric. 

Ar mai fi de amintit și că Vâlcea se mândrește și cu nenumăratele sale biserici de lemn, multe aflate tot pe lista patrimoniului național, precum a fost și cea de la Râureni, care a ars marți, 19 martie 2024, dar și cel mai vechi lăcaș de cult de acest gen de la sud de Carpați: Biserica Marița-Vaideeni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite