Cum a obținut o femeie prin șantaj 17.000 de euro. „Mafia siciliană îți va răpi, viola și ucide copiii”

0
Publicat:

O femeie care a cerut o mită de 1.100 de euro, ca să obțină permanentizarea unui grad de handicap, și în final a estorcat victima de 17.000 de euro, a primit o pedeapsă mai aspră la Curtea de Apel Pitești.

Femeie după gratii în urma unui șantaj însoțit de amenințări cu răpiri și ucideri Arhiva Adevărul
Femeie după gratii în urma unui șantaj însoțit de amenințări cu răpiri și ucideri Arhiva Adevărul

Inițial, șantajista a scăpat de închisoare. Dar decizia definitivă dată de instanța superioară de judecată, în cursul lunii aprilie 2024, a modificat pedeapsa judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea, în urma apelului făcut de procurorii anticorupție, la finele anului trecut.

Drept urmare, vâlceanca acuzată de șantaj, amenințări și trafic de influență, în formă agravantă, va sta după gratii, în total, patru ani.

Povestea șantajului presărat cu nenumărate documente false, persoane inventate și ingenioase amenințări a început în 2022, când inculpata a promis unei familii al cărei fiu avea diverse dizabilități că va obține permanentizarea handicapului, ca să nu mai stea pe drumuri, la comisiile de evaluare. Doar că de la 1.100 de euro cât a cerut inițial pentru serviciile sale, vâlceanca a ajuns ca în final să obțină, prin șantaj și amenințări cu închisoarea, cu violuri, răpiri și ucideri puse la cale de mafia siciliană, mai bine de 17.000 de euro. 

Detaliile acestui caz sunt tulburătoare. Familia care a picat în plasa acuzatei a trăit convinsă că în orice clipă amenințările se pot transforma în realitate. 

Sentință Justiție Foto Lawjure com
Sentință Justiție Foto Lawjure com

Poveste plecată de la o mită

Anchetatorii au reținut că „fiul persoanei vătămate, în vârstă de 23 de ani, suferă de numeroase afecțiuni, fiind încadrat în gradul II de handicap, revizuibil, ceea ce presupune prezența periodică la Comisia de expertiză, în vederea reevaluării stării de sănătate și a capacității de muncă”.

În aceste circumstanțe, victima și-a cunoscut „călăul” chiar la sediul comisiei, în primăvara lui 2022, ocazie cu care și-a povestit necazul.

În urma discuțiilor, a reieșit că noua cunoștință are influență asupra medicului comisiei de evaluare și expertiză din cadrul DGASPC (Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului) Vâlcea și poate interveni pe lângă acesta ca să schimbe încadrarea gradului de handicap, contra unei sume de bani.

Femeile au făcut schimb de numere de telefon pentru a putea lua legătura ulterior dacă exista interes în acest sens. Lucru care s-a și întâmplat câteva zile mai târziu.

Așa se face că, „în perioada 02 – 16.05.2022, (inculpata) a pretins și a primit efectiv... suma de 1.100 euro, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă un medic... pentru a-l determina să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle de serviciu..., respectiv pentru a asigura trecerea... din gradul de handicap accentuat, revizuibil la doi ani, în grad de handicap grav permanent”.

Ca totul să fie cât mai credibil, șantajista a „țesut” o întreagă poveste cu personaje, convorbiri și documente fictive. Mita a fost dată într-un plic, într-un restaurant din Râmnicu Vâlcea.

Transformarea din înger salvator în demon

Doar că, după evaluare, persoana cu dizabilități a primit același grad de handicap, moment în care acuzata a născocit o altă poveste - cum că ar fi fost „turnată” la Poliție de către victimă, dar și că are posibilitatea să influențeze cursul anchetei și chiar s-o scape de iminența închisorii.  

Evenimentele au luat astfel o altă turnură, la o lună de la mită. Iar coșmarul care a urmat s-a întins pe perioada unui an de zile și cel mai probabil ar fi continuat dacă pe fir nu ar fi intrat oamenii legii.

Pe lângă mesajele privind problemele judiciare, inculpata a început să trimită inclusiv mesaje privind răpirea și uciderea celor trei copii, ori că, fiica sa cea mare... va fi violată”, aveau să consemneze procurorii în rechizitoriul trimiterii în judecată, referindu-se la ce s-a întâmplat „în perioada 21.06.2022 - 20.05.2023”.

Practic, șantajista și-a convins victima că aceasta are probleme cu justiția din România, pentru mita dată, din cauza căreia s-a ales inclusiv cu un mandat european de arestare. I-a prezentat în acest sens documente fictive legate de presupusele hotărâri judecătorești care ar fi dus la condamnarea sa cu închisoarea.

Cum a intrat „mafia siciliană” pe fir

Și a început s-o amenințe cu răpirea, violarea și uciderea copiilor, drept răzbunare că a denunțat-o și a amestecat-o în această poveste. Iar ca să fie și mai credibilă, i-a trimis femeii poze cu copiii săi, pretinzând că știe în orice moment unde sunt și ce fac, fiind „filați” de către amicii ei din mafia siciliană.

Imaginile și documentele reale ori false au fost trimise „prin WhatsApp / rețele de telefonie mobilă persoanei vătămate, în scopul obținerii de foloase patrimoniale”, afectând în acest modlibertatea psihică a persoanei vătămate, creând o stare reală de temere acesteia”, după cum au mai consemnat anchetatorii. Ei au ajuns la concluzia că în acest mod victima a fost constrânsă „să plătească diferite sume de bani..., în tranșe diferite, conform raportului de investigații financiare întocmit în cauză”.

Victima, datoare vândută

La început, persoana vătămată și-a amanetat toate bijuteriile și a făcut împrumut, cu gândul că va scăpa de închisoare. Iar când s-a întors la muncă în Italia, a început să-i trimită sute de euro lunar șantajistei care, la rândul său, i-a dat în schimb capturi de ecran legate de niște descinderi la DGASPC și Spitalul Județean Vâlcea, pretinzând că acestea s-ar derula chiar în cauza care le privește pe amândouă.

„În acest mod, prin repetate mesaje de amenințare atât cu iminența arestării sau condamnării, cât și cu acte de violență asupra copiilor persoanei vătămate, inculpata a reușit să o constrângă să-i remită în total suma de 2.000 euro numerar... și 13.480 euro prin viramente bancare, și prin aceeași constrângere psihică, a încercat să obțină încă 5.863 euro”, au mai reținut procurorii DGA.

Cum a scăpat vinovata, inițial, de închisoare

Cu toate acestea, instanța de fond, Tribunalul Vâlcea, a decis să aplice șantajistei o pedeapsă de doar doi ani și opt luni de închisoare. Dar cum aceasta a înapoiat prejudiciul, și-a recunoscut în final vina și ținând cont și de problemele de sănătate pe care aceasta le-a invocat, judecătorii au decis să o lase în libertate, sentința fiindu-i suspendată. 

Procurorii au căutat dreptate într-o instanță superioară, la Curtea de Apel Pitești, subliniind blândețea cu care au tratat judecătorii vâlceni acest caz: „Astfel, se apreciază că instanța de fond a aplicat inculpatei pedepse nejustificat de blânde raportat la faptele comise, care sunt de o gravitate ridicată și implicit față de periculozitatea sa”.

Au precizat că se impune în acest caz aplicarea unor pedepse mai aspre „prin prisma faptului că o reacție blândă din partea autorităților statului ar fi de natură să perpetueze impresia că organele judiciare manifestă toleranță față de faptele de corupție”.

Și chiar au susținut că acuzata a simulat crize de epilepsie ca să beneficieze de clemență din partea magistraților și să scape de gratii. Iar raportul de expertiză medico-psihiatrică a susținut ipoteza anchetatorilor că starea de sănătate a inculpatei nu este pe atât gravă pe cât s-a lăsat impresia că ar fi.

După gratii și 10.000 de euro, daune morale

Magistrații Curții de Apel Pitești au remarcat că inculpata a dat dovadă de „deosebită ingeniozitate atât sub aspectul manoperelor de convingere... cu privire la pretinsa influență... cât și în acțiunile de constrângere psihică... corelative... a infracțiunii de șantaj”, dar și că aceasta „prezintă un pericol social concret extrem de ridicat”.

Și au decis să aplice în acest caz o pedeapsă de patru ani de închisoare, din care se scade perioada în care șantajista a stat după gratii în arest preventiv sau în arest la domiciliu.

În schimb, judecătorii argeșeni au menținut decizia ca victima să primească 10.000 de euro daune morale pentru toată trauma suferită, pe lângă prejudiciul recuperat. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite