Femeie dispărută, căutată cu echipamente sofisticate în apele unui baraj de pe râul Olt. Misterul din jurul dispariției VIDEO

0
Publicat:

De patru zile, o persoană despre care se bănuiește că s-a aruncat în râul Olt este căutată de zeci de pompieri militari și scafandri din Vâlcea și Gorj, cu ajutorul celui mai performant sonar.

Miercuri, 27 martie 2024, în urma unui apel la 112, au început operațiunile de căutare a unei persoane într-un lac de acumulare de pe râul Olt, din dreptul Barajului Gura Lotrului din Brezoi Vâlcea. Deși au trecut patru zile de intervenții, realizate de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea în colaborare cu salvatori din Gorj, nu există încă nici un indiciu legat de persoana căutată

Pe surse am aflat că, între timp, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Vâlcea a primit o filmare din care se observă o persoană care se aruncă în râul Olt în zona barajului amintit, ceea ce i-a îndreptățit pe salvatori să continue cercetările.

Între timp, persoana a fost dată dispărută de către familie, fiind căutată și la nivel național, dar rudele nu și-au dat acceptul, deocamdată, pentru mediatizarea dispariției.

Tot pe surse am mai aflat că este vorba despre o femeie de 32 de ani, din Olanu Vâlcea, care locuia în Râmnicu Vâlcea. Nu se știe exact ce căuta pe Valea Oltului.

Cert este că zilnic, de când a fost dată dispărută, au loc căutări cu cea mai performantă aparatură din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).  

Firul evenimentelor

Pompierii militari vâlceni au fost solicitați prin SNUAU 112, miercuri seara, 27 martie 2024, să intervină pentru căutarea-salvarea unei persoane „posibil căzute în râul Olt, în zona Barajului Gura Lotrului”. Au fost alocate de urgență forțe din cadrul Stației de Pompieri Brezoi, cu o autospecială de intervenție, o alta pentru munca operativă cu barca, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ).

Operațiunile s-au derulat în prima zi cu ajutorul scafandrilor din cadrul Detașamentului Vâlcea, fiind anunțat și Dispeceratul Hidroelectrica, Centrala (CHE) Gura Lotrului fiind în administrarea Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea.

A doua zi au fost reluate căutările în mediul acvatic cu trei ambarcațiuni dotate cu sonar, un echipaj de scafandri, un echipaj SMURD și o autospecială de intervenție, din cadrul Stației Brezoi, a Detașamentului Râmnicu Vâlcea și a Detașamentului Drăgășani. 

Dar, din cauza ploii și vântului, echipajele operative s-au văzut nevoite să sisteze temporar căutările, fiind solicitat sprijinul Serviciului Salvamont Salvaspeo Gorj care are în dotare echipamente de intervenție de ultimă generație.

Vineri, s-au reluat căutările pentru a treia zi, cu forțe mărite: trei scafandri, 11 pompieri militari, din cadrul ISU, doi salvatori montani din cadrul Salvamont Brezoi și doi scafandri de la Salvamont Gorj.

Aceștia au fost însoțiți de o autospecială de scafandri, o autospecială pentru muncă operativă și o barcă aparținând Detașamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea, o autospecială de intervenție, o ambulanță SMURD, o autospecială pentru muncă operativă și o altă barcă aparținând Stației de Pompieri Brezoi. 

„Căutări cu cel mai avansat sonar din lume”

„Am cerut ajutorul Salvamont Gorj întrucât ei au în dotare un sonar care este cel mai avansat echipament de căutare de acest gen din lume, la ora actuală. Avem și noi, doar că al nostru nu poate face diferența între un buștean și un corp, în comparație cu al lor. Din ce ne-au comunicat, în zona în care tot insistăm cu scufundările, se vede ceva la o adâncime de 8 - 10 metri, care are o formă ce poate fi confundată cu cea umană. Dar este o zonă greu accesibilă care pune în pericol siguranța salvatorilor”, a explicat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, maior Sorin Albinaru.

Într-o postare pe pagina de socializare a Dispeceratului Național Salvamont, de vineri, 29 martie, se menționează despre implicarea salvamontiștilor gorjeni în acest caz și despre aparatura folosită: „Salvatorii acvatici din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj intervin, la solicitarea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, pentru căutarea trupului unei femei înecate într-unul dintre barajele de pe râul Olt. Salvamontiștii folosesc cel mai performant echipament de acest gen din lume, în țară existând doar două astfel de echipamente, ambele la structuri Salvamont”.

„Salvamontiștii au identificat locația în care se află victima sub apa, au marcat locul”

Despre locul în care s-ar putea afla victima, salvatorii acvatici au mai menționat: „Salvamontiștii au identificat, cu ajutorul detectorului, locația în care se află victima sub apă, au marcat locul, dar, datorită vizibilității zero și a acumulărilor mari de aluviuni de pe fundul barajului, care pot pune în pericol scafandrii, au convenit ca mâine (sâmbătă- n.red.) să se constituie un echipaj mixt - scafandri Salvamont și scafandri ISU Vâlcea - care să recupereze trupul din apă”.

Numai că nici sâmbătă, 30 martie 2024, nu s-a putut realiza această misiune.

Tot pe surse am mai aflat că zona este periculoasă și pentru că pe fundul apei sunt multe fiare, cel mai probabil rămase de la construcția barajului, de care scafandrii se pot agăța, punându-și viața în pericol. 

„Timpul de căutare, limitat în funcție de activitatea uzinei hidroelectrice”  

Reprezentantul ISU Vâlcea a mai explicat pentru „Adevărul” și de ce este limitat timpul de căutare la doar câteva ore pe zi și nu se pot realiza operațiuni extinse ca în alte cazuri asemănătoare: „Timpul de căutare este limitat de către cei de la Hidroelectrica, care sunt nevoiți să oprească activitatea uzinei hidroelectrice, în perioada căutărilor”.  

Pe de altă parte, și în perioada în care căutările salvatorilor sunt sistate, personalul hidrocentralei face verificări ale luciului de apă la fiecare două ore.

În 2023, a existat o operațiune similară demarată în Râmnicu Vâlcea, pentru găsirea unui bărbat despre care existau indicii că s-ar fi putut sinucide, aruncându-se într-un alt lac de pe râul Olt. După mai multe căutări, persoana dată dispărută a fost găsită, din fericire, în viață. Și atunci a fost solicitat ajutor din partea colegilor ISU din județele învecinate.

Legislația nu prevede cât timp poate fi căutată o persoană dispărută asupra căreia planează suspiciunea că s-ar fi putut îneca. Sistarea căutărilor se ia în urma unei decizii la nivel central, dar din experiența salvatorilor se știe că după cel mult două - trei săptămâni corpurile neînsuflețite ies la suprafața apei. Prin urmare, vor fi continuate operațiunile de căutare.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite