Centru medical de permanență, închis la Vâlcea din cauza gărzilor ieftine și neplătite

0
Publicat:

Un centru de permanență deschis în 2019 pentru a prelua din volumul mare de activitate a Unității de Primiri Urgență a Spitalului Județean Vâlcea s-a închis la începutul acestui an, după ce coordonatorul acestuia și-a depus demisia. 

Centrul de Permanență Ostroveni din Râmnicu Vâlcea Foto Primăria Râmnicu Vâlcea
Centrul de Permanență Ostroveni din Râmnicu Vâlcea Foto Primăria Râmnicu Vâlcea

Este vorba despre cel mai mare centru de permanență din județul Vâlcea. Medicii unității au justificat gestul lor prin neplata gărzilor și nealocarea fondurilor pentru medicamentele și materialele sanitare necesare, dar și din cauza tarifelor mici pentru gărzi și materiale, acestea nemaifiind majorate din anul 2018.

De cealaltă parte, autoritățile susțin că întârzierea alocării fondurilor de către Ministerul Sănătății către toate centrele de permanență din țară reprezintă un episod singular, dar și că tarifele destinate medicinei de familie nu vor mai fi majorate, cel puțin până la jumătatea anului viitor.

Referitor strict la Centrul de Permanență Râmnicu Vâlcea, șeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, Alin Voiculeț, a menționat pentru „Adevărul” că acesta s-a închis întrucât nu a mai putut fi asigurat numărul minim de medici necesari derulării activității - șapte - prin plecarea coordonatorului centrului, dr. Alin Obogeanu.

Voiculeț și-a mai exprimat convingerea că este vorba doar despre o închidere temporară, pe perioada a maximum trei luni și a menționat că la finele lunii ianuarie au fost achitate toate plățile restante.

Șeful centrului și-a dat demisia pentru că personalul venea cu bani de acasă

Centrul de Permanență din Râmnicu Vâlcea s-a deschis cu mult fast și tam-tam în toamna anului 2019, în ideea de a degreva Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Vâlcea, mult prea aglomerată din cauza așa-numitelor urgențe minore și de a asigura servicii medicale pe timpul nopții și în week-end-uri.

Chiar managerul Spitalului Județean, dr. Dan Ponoran, a recunoscut că mai bine de jumătate din prezentările de la UPU sunt cazuri care ar fi putut fi rezolvate în medicina primară.

Unității i-a fost alocat un spațiu de către Primăria Râmnicu Vâlcea, la parterul unui internat de liceu din cel mai mare cartier al municipiului - Ostroveni.

Pe parcursul anului 2023, medicii de familie care asigurau permanența aici au acordat servicii unui număr de 6.192 pacienți în 5.784 ore de gardă.

Personalul Centrului de Permanență Ostroveni din Râmnicu Vâlcea când acesta mai funcționa
Personalul Centrului de Permanență Ostroveni din Râmnicu Vâlcea Foto Primăria Rm. Vâlcea

Criza s-a acutizat la finele lunii ianuarie când personalul a refuzat să mai lucreze pe motiv că nu au fost plătite gărzile, dar și pentru că s-a văzut nevoit să vină cu bani de acasă pentru a asigura materialele sanitare necesare. Situația a culminat în momentul în care coordonatorul unității și-a depus demisia, nemaiputând să gestioneze nici activitatea centrului și nici pe cea legată de personal care a refuzat să mai lucreze.

În atare condiții, a fost suspendată activitatea pentru trei luni, perioadă considerată necesară pentru a fi găsite soluții privind plata restanțelor, precum și alți medici care să asigure serviciile centrului. 

„Cum putem trata pacienții cu o seringă și un ser fiziologic?”

Într-o conferință de presă, șeful unității, medicul Alin Obogeanu, a explicat situația de colaps în care s-au aflat centrele de permanență. 

„Din luna octombrie nu s-a virat nici un leu pentru gărzi și nici banii necesari pentru aprovizionarea aparatului de urgență sau a materialelor necesare pentru desfășurarea activității. Ultima majorare a tarifelor a fost în ianuarie 2018, când s-a decis că o oră de gardă pentru un medic de familie este de 40 de lei, iar pentru un asistent este de 20 de lei. Scăzând contribuțiile, impozitele și CAS, CASS, un medic de familie rămâne cu aproximativ 264 de lei pentru o gardă de 12 ore, iar un asistent - cu 132 de lei. Plata pentru dotarea aparatului de urgență este de 4 lei/oră. La un calcul, ar veni ca pentru o gardă să utilizăm medicamente și materiale sanitare de 48 de lei. La prețurile actuale, de 4 lei pe oră putem cumpăra o seringă și o fiolă de ser fiziologic. Cum putem trata pacienții?”, a spus dr. Obogeanu.

„S-au plătit toate restanțele”

Deși se știa de mai multă vreme despre situația centrului, autoritățile au reacționat abia după închiderea acestuia. La nivelul județului Vâlcea a avut loc o întâlnire între forurile decizionale.   

Șeful CAS Vâlcea, Alin Voiculeț, a menționat pentru „Adevărul”: „S-au plătit restanțele, în ultima zi a unii ianuarie 2024. Erau doar două luni restante, octombrie și noiembrie, care ar fi trebuit achitate până la 31 decembrie 2023. Iar pentru luna decembrie, se plătea în ianuarie. Deci s-au plătit trei luni”.

A mai menționat și că singurul medic care a renunțat la activitate a fost doar coordonatorul centrului de permanență: „Un singur medic a solicitat întreruperea contractului cu noi, rezilierea contractului. A motivat în toate întâlnirile și adresele trimise tarifele mici de decontare - dar aceleași tarife sunt și la Spitalul Județean pe o gardă, că nu sunt medicamente, materiale sanitare, dar noi alocăm 4 lei/oră, pentru trusa de urgență. Una peste alta este alegerea dânsului, nu putem să-l constrângem. Acest centru de permanență este o asociere între medici. Este opțiunea fiecăruia dacă vine, ori se retrage”.

„Vă vom anunța cât de curând o reluare a activității. Sunt câțiva medici interesați”

Directorul CAS Vâlcea a mai adăugat și că din luna februarie 2024, medicul demisionar mai are un punct de lucru, în apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea. 

„Presupun că o să se împartă și la Dăești, și la Goranu – Râmnicu Vâlcea, unde are cabinet, îi era puțin peste mână. Poate și acesta a fost un motiv de reziliere a contractului, pentru că nu mai avea timp fizic să fie prezent peste tot”, a arătat el.

În urma întâlnirii organizată de urgență la Consiliul Județean Vâlcea, s-au căutat și alte soluții de ieșire din criză. 

„Am mai luat și eu legătura cu medici de familie. Sunt câțiva interesați. Eu cred că vă vom anunța cât de curând o reluare a activității. Pentru că este vorba despre o suspendare a activității pe 90 de zile, interval în care poate fi reluată activitatea”, explică Voiculeț.

În caz contrar, o redeschidere a centrului, după intervalul menționat, ar însemna reluarea tuturor procedurilor pentru reacreditare.

„N-a fost rectificare de buget la sfârșitul anului, la Ministerul Sănătății”

„Ceilalți șase medici, din cei șapte necesari, sunt interesați să rămână. Chiar își doresc să continue. Cred că vom găsi cât de curând un medic – doi care să acopere ce s-a pierdut prin plecarea coordonatorului centrului”, a mai dat asigurări directorul Alin Voiculeț, deși medicii au menționat că în realitate doar patru mai asigurau servicii aici.          

Directorul CAS a explicat și motivul pentru care s-a ajuns aproape de colaps: N-a fost rectificare de buget la sfârșitul anului, la Ministerul Sănătății, la Casa Națională și din această cauză au fost aceste restanțe. La fel cum s-a întâmplat și în cazul medicilor de familie, și la ambulatoriu, și la spital. Peste tot au fost mici restanțe și nu vor mai fi, din punctul meu de vedere. Acum s-a plătit tot la zi. La toate celelalte patru centre de permanență din județ a fost aceeași poveste, dar medicii au înțeles și și-au continuat activitatea”.

Peste 200 de centre medicale de permanență la nivelul întregii țări au fost în prag de colaps din cauza erorii Ministerului Sănătății. În ciuda asigurărilor date de către autorități, problema nu a fost rezolvată în totalitate, astfel că situația de la Vâlcea se poate repeta.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite