O firmă a plătit o factură de 100 de ori mai mare, din greșeală. Conflictul, soluționat în instanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O factură plătită greșit a creat o gaură de circa 300.000 de lei pentru o societate din Arad. În loc să returneze banii care nu îi aparțineau, antreprenorul care i-a primit și-a plătit datoriile, a virat o parte din sumă în alte conturi și a făcut diverse retrageri pentru propriul buzunar.

A achitat, din greșeală, o factură de 100 de ori mai mare Foto: Arhivă Adevărul
A achitat, din greșeală, o factură de 100 de ori mai mare Foto: Arhivă Adevărul

În loc de plata unei facturi de aproape 2.900 de lei, o firmă a plătit, din greșeală, de 100 ori mai mult. Societatea care a primit banii nu a vrut să îi mai returneze înapoi.

Este situația prin care a trecut firma Z. T. din Nădlac (Arad), care activează pe piața tractoarelor și utilajelor agricole.

Plata unei facturi de 2.897,23 lei, emisă la data de 14 decembrie 2020, pentru efectuarea unor servicii de transport, s-a transformat peste noapte în 289.723 lei. Banii au ajuns în mod eronat în conturile societății F. SRL din Râmnicu Vâlcea.

Factura buclucașă

Deși a fost notificat și înștiințat de greșeală, D. R., reprezentantul firmei din Vâlcea, și-a însuşit, timp de trei zile, o mare parte din suma ajunsă din eroare în posesia societăţii sale.

În perioada 14-17.12.2020, inculpatul R. D., acţionând în nume propriu şi pentru inculpata S.C. F. S.R.L. Rm. Vâlcea, în realizarea obiectului său de activitate, şi-a însuşit suma de 239.625,77 lei pentru societate şi 5.700 lei pentru sine din suma ajunsă din eroare în posesie, în urma plăţii eronate efectuate de persoana vătămată”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Pentru că patronul societății din Vâlcea a returnat doar 16.000 de lei, pe lângă suma de circa 41.000 blocată de bancă, din întreaga sumă datorată, s-a ajuns în instanță.

Condamnat la două luni de închisoare cu suspendare

Pe 1 aprilie 2024, de Ziua Păcălelilor, Curtea de Apel Pitești i-a condamnat definitiv pe inculpați. D. R. a primit două luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor. În schimb, firma sa - F. SRL - a fost amendată penal cu 12.000 lei.

Inculpatul a fost obligat să presteze și muncă neremunerată în folosul comunității pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, patronul a fost obligat să plătească, în solidar cu firma sa, suma de 229.325,77 lei, rămasă neachitată, la care se adaugă și dobânda legală penalizatoare până la data restituirii banilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite