Păruială și cuvinte vulgare în toaleta unui liceu. Bătaie, încurajată de colege: „Hai, dă în mine” VIDEO

0
Publicat:

Un nou incident școlar s-a petrecut de această dată într-un liceu din Râmnicu Vâlcea, unde în urmă cu o săptămână, pe data de 14 martie 2024, două adolescente s-au luat la bătaie în toaleta școlii. Ce spun autoritățile. 

Scena a avut loc sub privirile amuzate și cuvintele încurajatoare ale altor colege, dintre care una a și filmat incidentul. Imaginile (VEZI VIDEO) au ajuns însă abia acum în spațiul public.

Se pare că problema dintre cele două eleve de liceu, una de clasa IX-a (victima) și cealaltă de clasa a X-a (agresoarea), de la Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, are la bază un conflict mai vechi alimentat de niște comentarii de pe internet, în care una dintre fete ar fi amenințat-o pe cealaltă că o va bate. Cea vizată s-a înfuriat și în toaleta școlii a provocat-o la bătaie.

Iar ca să epateze și-a chemat colegele să asiste și chiar să filmeze. Imaginile surprind nu doar păruiala și bătaia cu pumnii și picioarele, dar și încurajările și provocările de pe margine și vocabularul vulgar al elevelor de liceu. 

Acum, atât agresoarele cât și martorele la întreaga scenă de bătaie între eleve riscă să se aleagă cu nota scăzută la purtare. 

Bătaie între două eleve de la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea Sursă capturi video Vocea Vâlcea
Bătaie între două eleve de la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea Sursă capturi video Vocea Vâlcea

„N-am știut că incidentul a fost filmat, până nu au apărut imaginile”

Inspectorul școlar general al învățământului vâlcean, prof. Mihaela Andreianu, a menționat pentru „Adevărul”, pe această temă: „Am văzut imaginile. Știam de incident de săptămâna trecută, de când s-a întâmplat, am fost imediat informată de către doamna directoare. Doar că nu știam și că incidentul a fost filmat. Imaginile au apărut ieri (joi, 21 martie 2024). S-au luat de la bun început atunci primele măsuri - au fost chemați părinții, au fost anunțați Biroul de Siguranță Școlară, Inspectoratul Școlar, s-a făcut o comisie, s-a întrunit Consiliul clasei... După ce au apărut și imaginile, au putut să se edifice mai bine asupra a ceea ce s-a întâmplat. A fost activată Comisia Anti-violență. Nu pot să vă spun, deocamdată, ce măsuri vor fi luate, până nu se finalizează raportul. În principiu, scăderea notei la purtare...”.

„Nu cred că se va reveni la media 10 la purtare în acest caz”

Legat de această măsură, am întrebat-o pe șefa învățământului vâlcean dacă se va repeta precedentul creat. Tot în Vâlcea, un elev căruia i-a fost scăzută nota la purtare, după ce a înjunghiat un alt elev cu un briceag, a finalizat anul școlar cu media 10 la purtare. 

„Știu la ce faceți referire. Aceea a fost o decizie nefericită, cel puțin nefericită i-aș spune. Nu cred că se va reveni la media 10 la purtare, în acest caz, și în nici un alt caz de violență apărut în școli”, a mai dat asigurări inspectoarea.

Există însă și excepții: „Dar, când sunt incidente izolate, când se întâmplă pentru prima dată, când elevii au un comportament ireproșabil după, se poate reveni asupra decizie, dacă într-adevăr a fost un incident izolat și de intensitate, cel mult, medie. Dar în situații grave nu cred că este cazul... Oricum nu este decizia noastră, ci a Consiliului clasei, așa cum a fost și în incidentul la care ați făcut referire. Dar nu cred că este cazul să mai avem situații în care să se revină asupra mediei la purtare, dacă ceea ce s-a întâmplat a fost un caz grav de violență școlară”.   

Pedepse și pentru... martori

În cazul de la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea, direcțiunea a decis să ia măsuri și în privința celor care au asistat la întregul incident școlar, ne-a mai menționat prof. Mihaela Andreianu: „Le-am transmis tuturor foarte clar să aplice sancțiuni în astfel de situații... Iar acum, la Economic, chiar am vorbit cu doamna director, și-mi spunea aseară că, după ce a văzut și filmulețul, va vrea să se îndrepte și asupra celor care au fost martori”.

Și legislația penală pedepsește complicitatea și autoratul moral cu referire la cei care provoacă și / sau încurajează fapte de natură penală, precum în situația de față.   

Dosar penal pentru lovire și alte violențe

Pe surse, am aflat că eleva agresoare are și alte probleme, fiind luată în evidențele Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea, în urma plecărilor repetate de acasă. Nu este însă foarte clar ce măsuri și soluții s-au luat / găsit în această cauză.

Purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Vâlcea, Loredana Sandu, a confirmat pentru „Adevărul” doar că s-a deschis un dosar penal în urma agresiunii de la școală, urmând să fie realizate cercetări amănunțite cu privire la toți cei implicați în incident: „La nivelul Biroului Siguranță Școlară se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, în vederea clarificării situației de fapt și dispunerii măsurilor legale care se impun.

Situația violențelor școlare a escaladat la nivel național

„Nu știu să mai fi fost un caz de violență de acest gen (la Economic) în ultimii ani. Dar situații de violență sunt acum mai în toate școlile, de diverse intensități. Noi încercăm să le prevenim în primul rând: noi, diriginții, Poliția, pentru că în ultima vreme chiar au avut loc acțiuni de prevenire a violenței școlare la nivelul tuturor școlilor. Nu cred că există școală în județ în care să nu fi fost măcar o acțiune de acest gen”, a mai menționat șefa inspectoratului școlar după această agresiune școlară.

Profesorii cu care a stat de vorbă reporterul „Adevărul”, legat de violența în școli, au menționat că le este imposibil să se transforme în polițiști școlari, mai ales că astfel de incidente sunt scurte ca durată. În plus, menționează lipsa de implicare a părinților în procesul educațional și carențele comportamentele cu care copiii vin de acasă - de la limbaj, până la atitudine, precum se vede și în imaginile din incidentul de la Vâlcea.

Profesoara Mihaela Andreianu a recunoscut că numărul faptelor de violență în școli a crescut exagerat, din pandemie încoace, mai ales în ultima perioadă, nu doar pe plan local, ci la nivel național. 

La rândul lor, cadrele didactice cred că ar trebui legiferată și o responsabilitate din partea părinților, în anumite cazuri.  

Legislație înăsprită, dar imposibil de aplicat

Din toamna anului trecut, a fost înăsprită legislația cu privire la astfel de incidente școlare, fiind reintrodusă exmatricularea printre măsurile care se pot lua împotriva elevilor agresivi. Numai că, nici până la această oră, nu au fost publicate normele de aplicare, motiv pentru care și incidentul prezent va fi judecat tot după vechea legislație. 

„În momentul în care se va putea aplica noua lege, după publicarea ROFUIP - regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ne va permite să luăm anumite măsuri, printre care și posibilitatea exmatriculării, în cazul în care se constată o abatere gravă. Deocamdată nu avem această posibilitate. Aplicăm sancțiuni după vechea leg care, la sancțiuni, prevede scăderea notei la purtare, mutarea disciplinară dintr-o clasă în alta, sau de la o școală la alta...”.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite