Fabuloasele imagini cu zimbri, fagi seculari și peisaje sălbatice. Artistul multipremiat din spatele lor: „Extensia a ceea ce simt” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr vâlcean face senzație peste tot unde își expune fotografiile. A câștigat mai multe premii cu imaginile sale uluitoare, atât în țară cât și peste hotare, în care surprinde natura și viața sălbatică în ipostaze ce te lasă fără cuvinte.

Imaginile fabuloase ale unui fotograf de natură Daniel Mîrlea multipremiate peste hotare Colaj Sursă
Imaginile fabuloase ale unui fotograf de natură Daniel Mîrlea multipremiate peste hotare Colaj Sursă

Vicepreședintele FORONA - Asociația Fotografilor de Natură din România - este un tânăr din Râmnicu Vâlcea, care a locuit o perioadă și în Cluj Napoca, dar care și-a schimbat complet viața în momentul în care a decis să-și urmeze pasiunea.

Daniel Mîrlea a devenit astfel din manager - fotograf profesionist de peisaje naturale și wildlife, cu normă întreagă, motiv pentru care deseori își petrece 80% din timpul său în natură, loc în care, spune el, s-a regăsit pe sine, dar și menirea pe care o are în viață – aceea de a arăta lumii frumusețile naturii din jur, dar și motivele pentru care trebuie să avem grijă de ea.

Iar în timp, s-a transformat într-un adevărat magician - ale cărui fotografii ilustrează și promovează imaginea mai multor fundații și seria lor de proiecte celebre în lume, ilustrații care îi fac pe oameni să rămână uluiți de ceea ce văd.

Din iunie 2020, Daniel Mîrlea este ambasador al mișcării internaționale pentru fotografie responsabilă „Nature First Photography” și colaborează de mai mulți ani cu ONG-uri renumite, la diferite proiecte de conservare a naturii, precum WWF România, Rewilding Europe și Conservation Carpathia. Mai nou, a început o colaborare și cu Oltenia de sub Munte – Geoparc aspirant UNESCO.

Fotograful proiectelor de conservare a naturii ale unor ONG-uri renumite

Cele mai apreciate dintre proiectele fotografice ale lui Daniel Mîrlea sunt „Reintroducerea zimbrilor în Bison Hilllock” - pentru proiectul celor de la Life Bison de conservare a naturii prin resălbăticirea / reîntoarcerea zimbrului în Carpații Meridionali, „Southern Carpathians”, pentru Rewilding Europe – fundația care intenționează să creeze la capătul sudic al Munților Carpați, din România, unul dintre cele mai mari peisaje sălbatice din Europa, de la sud de Cercul Arctic; precum și „Forest of Immortal Stories” - pentru proiectul fundației Conservation Carpathia prin care 2.544 de fagi vechi din Nucșoara (Argeș) pot fi adoptați în „Pădurea Poveștilor Nemuritoare”. În cadrul acest ultim proiect, despre care a scris și publicația New York Times, a documentat unul dintre cei mai spectaculoși și mai vechi fagi din Europa

În pandemie a demarat și propriul proiect, unul de suflet, având în vedere că se referă la locurile natale - albumul digital „Vâlcea Naturală”.

Lucrările sale au fost premiate la prestigioase concursuri de fotografie naturală, inclusiv Premiile de fotografie peisaj natural, Asferico, Memorialul Maria Luisa, Fotograful Internațional al Anului, Concursul BioPhoto și Concursul foto Milvus.

„Timpul petrecut în natură, o simțire, nu pentru cadrul perfect”

Aventura lui Daniel Mîrlea cu fotografia a început în 2015, în Parcul Național Cozia din județul Vâlcea. Până atunci fotografia a reprezentat pentru el doar un hobby, însă i-a încolțit ideea că și-ar putea transforma pasiunea într-un mod de viață. Doi ani mai târziu, și-a schimbat complet cariera profesională devenind fotograf profesionist.

S-a remarcat prin cadrele sale absolut fascinante prin care reușește să surprindă natura, flora, fauna, cosmosul, fenomene naturale, vremea etc., iar astăzi proiectele sale se bucură de mii de urmăritori în mediul online.

Pe lângă fotografiile uluitoare, Daniel are și un dar extraordinar de a-și povesti aventurile, experiențele trăite fiind împărtășite împreună cu imaginile postate pe site-urile de socializare, la fel de frumos cum își promovează toate proiectele de altfel.

„Fotografia de natură pe care o practic a devenit o extensie a ceea ce simt, fac și trăiesc și, totodată, oarecum, un stil de viață sănătos. Prin intermediul acesteia am descoperit că ora 5,00 dimineața sau uneori chiar mai devreme, e timpul cel mai bun în care să poți vedea natura trezindu-se, iar așa-numitul efort pe care îl presupune, nu iți oferă decât mulțumire și învățături. Timpul pe care îl petrec în natură este o simțire a tot ceea ce mă înconjoară și nicidecum de a surprinde un cadru perfect din punct de vedere tehnic, cât despre a surprinde un moment unic al subiectului pe care îl observ, și a sentimentelor pe care acesta mi le trezește”, a mărturisit tânărul fotograf.

Fotografia și fascinația reîntoarcerii la natură

De la frumusețea unei întâlniri pe creste cu o capră neagră, la fragilitatea aparentă a unor bumbăcărițe (planta care indică drumul spre mlaștini avertizându-se asupra pericolului în care ne aflăm) pe margine de lac, de la imensitatea munților scăldați în lumina apusului, la pericolul întâlnirii cu fiarele pădurii, toate reprezintă pentru magicianul fotograf din Râmnicu Vâlcea „doar o infimă parte din tot acest întreg care mă fascinează în fiecare zi”.

De aceea, a ales să facă și să creeze fotografie, căci, la fel ca Andreas Feininger, crede că prin intermediul acesteia omul poate conștientiza problemele de mediu înconjurător mult mai bine și poate descoperi ceva în sine: „reîntoarcerea la natură”.

Proiectul său de suflet - „Vâlcea Naturală” pe care vă invităm să-l admirați AICI, a început în timpul pandemiei, când Daniel s-a întors în orașul natal. Reprezintă un demers de documentare fotografică a tot ceea ce are mai spectaculos și uimitor, din punct de vedere natural, Vâlcea, unul dintre cele mai frumoase județe din România, aflat în Top 10 la nivel național din punct de vedere turistic în 2023.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite