Serviciile militare de informaţii au intrat în cod roşu de alertă după ce, joi, vorbind la o sesiune a Clubului Valdai la Soci, Vladimir Putin a spus că Rusia a ajutat China să dezvolte un sistem propriu de radare de avertizare timpurie care să ofere posibilitatea detectării lansării unor rachete balistice.

acum 15 zile · comentarii (49)

Într-un climat dominat, la fel ca ţara întreagă, de un politicianism cras analfabet, propun distinşilor cititori ai rubricii de faţă Rememorarea - şi Comparaţia cu ziua ei de azi - poveştii primei Scene Naţionale, trăită şi spusă şi tipărită de un strălucit slujitor al acestei Scene, „Constantin I. Nottara“, în programul de sală al stagiunii 1927-1928, atunci când se împlineau şi 50 de ani de la înfăptuirea Societăţii Dramatice.

acum 15 zile · comentarii (1)

Îmi place să mă uit la umbra unei clădiri căzând pe o altă clădire. De exemplu într-o zi eram pe o terasă care dădea într-un bulevard, stăteam şi mă holbam la maşinile care treceau, la şoferii care se claxonau nervoşi şi la cei câţiva oameni care se străduiau să-şi facă loc pe nişte trotinete electrice. Era o zi foarte caldă, deşi în miez de toamnă, cu un soare ciudat la culoare şi nevoia de a purta tricouri în octombrie.

acum 16 zile · comentarii (33)

Disputa privind relansarea procesului de pace din Donbas a atins cote substanţiale de confruntare la Kiev după ce preşedintele Zelenski şi-a asumat pacea, încetarea focului şi încheierea conflictului, iar acest pas s-a tradus în celebra „formulă Steinmeier”, după numele fostului ministru de Externe german, în prezent preşedintele Germaniei.

acum 16 zile · comentarii (26)

Ieri, la Minsk, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a semnat  un acord cu separatiştii pro-ruşi din Estul Ucrainei pentru organizarea de alegeri locale in cele trei regiuni – Donbas, Lugansk si Kharkiv. Alegerile se vor organiza ȋn anumite condiţii (atȃt campania electorală cȃt şi alegerile ȋnsele să fie evaluate ca libere şi corecte de către OSCE şi să fie precedate de retragerea ȋn totalitate a trupelor ruseşti).

acum 17 zile · comentarii (12)

Taximetristul e nervos de dimineaţă. „Pe unde să vă duc, doamnă, că e blocat tot oraşul! Merg jumate de Iaşi ca să duc clienţii unde-mi cer, ei ţipă la mine că vreau să-i fur şi că o iau special pe traseele mai lungi. Am crezut că scăpăm de pelerini măcar de azi, că s-a terminat cu Sfânta, dar au rămas tot aici. Au lăsat ăştia moaştele şi astă-noapte afară, ca să mai facă nişte bani. Pai, ce, le strică încă vreo cinci mii de euro?”.

acum 4 ani · comentarii (78)

„Scrisoare Deschisă către ieşeni, ăia care m-aţi votat ca proştii de trei ori. Dragii mei cretini şi isterici, înainte de toate, vă rog să primiţi scuzele mele, în care, vă spun de pe acum, nu cred nici eu. Dar, chiar şi aşa, vă rog să le primiţi, la fel cum aţi înghiţit ca fraierii, timp de 12 ani, toate minciunile pe care vi le-am îndrugat.

acum 5 ani · comentarii (24)

Multe tâmpenii s-au răspândit, dragi români, în ultimele zile, pe plaiurile mioritice. Cazul primarului de Iaşi, care şi-a spionat, ameninţat şi bătut fosta iubită, folosindu-şi slugile din Poliţia Locală şi banii cetăţenilor de rând, a scos din nou toată mizeria politico-jurnalisto-coruptă de sub preşul ţărişoarei.

acum 5 ani · comentarii (30)

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”. Sună bine, nu? O fi cool, onorată instanţă, să-ţi vină nişte golani la masă, în buricul târgului, să-ţi spună să dispari rapid din oraş? Din oraşul lor!

acum 5 ani · comentarii (130)

Imaginaţi-vă că aţi intra într-un oraş al României sosind acolo cu aşteptările create de cartea de istorie. Cam aşa am intrat eu în Sibiu în anul 2007, când oraşul era capitală culturală europeană. Nu puteţi avea acum această şansă, aşa că vă ofer, cu ochii minţii, drept propunere, oraşul în care locuiesc, Iaşi.

acum 5 ani · comentarii (9)

În urmă cu două zile, dl Gheorghe Nichita, primarul cu care ne-a „blagoslovit” în 2003, cu vreo şase luni înainte de termenul alegerilor locale, dl Constantin Simirad (în schimbul poziţiei de ambasador al României în Cuba, primit la schimb de la PSD), a avut o nouă (şi, aş garanta, nu va fi ultima!) ieşire comică. Prin care demonstrează, cu asupra de măsură, că nu este politician.

acum 5 ani · comentarii (2)

Matei nu mă mai ţine de mână. E mare. Băiat mare! Zburdă-n stânga mea. Zburd şi eu cu el, într-un joc imaginar pe care doar noi doi îl ştim. Mergem spre Sfântă. Îmi povesteşte despre misiuni posibile şi imposibile, despre eroi din lumi numai de el ştiute, despre cât de tare e, mamă, jocul ăsta!

acum 6 ani · comentarii (92)