Motivul pentru care doi soți, procuroare și judecător, au dat în judecată școala la care învață fiul lor

0
Publicat:

Doi soți au intentat un proces Colegiului Național din Iași după ce fiul lor, elev în clasa a VI-a al unității de învățământ, a luat nota unu la muzică, potrivit unui ziar local. 

Nota unu la Muzică, motivul pentru care doi păinți au dat școala în judecată - Foto Shutterstock
Nota unu la Muzică, motivul pentru care doi păinți au dat școala în judecată - Foto Shutterstock

Doi părinți, mama procuroare și tatăl judecător, au intentat o acțiune la Tribunalul Bacău, citând Colegiul Național din Iași în calitate de pârât. Este vorba despre instituția de învățământ la care fiul lor este elev în clasa a VI-a, conform relatărilor Reporter de Iași, citat de G4Media. 

Părinții sunt nemulțumiți pentru că fiul lor a luat nota unu la o testare scrisă la materia Educație Muzicală și au cerut anularea evaluării din data de 16 octombrie 2023. 

Elevul ar fi trebuit să noteze pe portativ notele muzicale: do bemol, si bemol, mi bemol, sol bemol, re bemol și să identifice enarmonicul acestor sunete și să le transcrie pe portativ. Aproape o săptămână mai târziu, pe 22 octombrie, părinții au adresat conducerii Colegiului Naţional o solicitare de analiză a situaţiei. În urma acestui demers, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții unității de învățământ și profesorul evaluator, în urma căreia nota a fost menținută. 

Părinții au solicitat reevaluarea de către o comisie alcătuită din alte două cadre didactice. Iar pe 14 noiembrie, Colegiul le-a transmis părinților că, în urma reevaluării, nota rămâne 1. Aceștia au depus contestaţie la Inspectoratul Şcolar Județean, solicitând „remedierea situaţiei şi analizarea aspectului dacă cerinţele de la testarea scrisă din 16 octombrie 2023 şi baremul de notare corespund programei şcolare la disciplina Educaţie Muzicală, raportat la cadrul legal în vigoare”. 

Nemulțumiți de răspunsul Inspectoratului Școlar, cei doi soți au decis să cheme școală la tribunal. 

Unul dintre argumentele principale ale părinților, care au analizat cu atenție legislația din domeniul educației, se referă la caracterul ilegal al evaluării, deoarece articolul 106 alineatul 4 din Regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar prevede: „Pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor/concursurilor organizate la nivelul unităţii de învăţământ, conform prezentului regulament, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient”. 

Instanța din Bacău a declinat competența către Tribunalul Iași, nefiind analizate argumentele părților, deoarece magistratul desemnat prin tragere la sorți a solicitat abținerea, fiind colegă de instanță cu tatăl copilului. 

Cererea de abținere a fost aprobată, iar părinții au solicitat Curții de Apel să transfere cazul la o altă instanță din țară. Această solicitare va fi judecată pe data de 8 aprilie. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite