Cât de periculos este praful saharian care a căzut peste România? Explicația oamenilor de știință

0
Publicat:

Foarte mulți români au avut parte de o surpriză neplăcută în dimineața zilei de 24 aprilie, când și-au găsit mașinile pline de praf de culoare portocalie. Pe lângă aceste neplăceri, oamenii de știință susțin că mai pot exista și alte aspecte îngrijorătoare.

Praf saharian Iași SURSĂ Facebook Silviu Gurlui
Praf saharian Iași SURSĂ Facebook Silviu Gurlui

Prof. univ. dr. Silviu Gurlui, cunoscut activist de mediu, a vorbit despre acest fenomen și despre efectele pe care praful saharian îl poate avea asupra organismului uman.

Cât de periculos este praful saharian care a căzut peste România?

Conform oamenilor de știință, praful saharian și-a făcut simțită prezența mai ales în estul României, unde a plouat în ultimele ore. Prof. univ. dr. Silviu Gurlui, cunoscut activist de mediu, susține că praful saharian a căzut în combinație cu alți poluanți și că poate reprezenta un important factor alergen.

Praf saharian Iași SURSĂ Facebook Silviu Gurlui
Praf saharian Iași SURSĂ Facebook Silviu Gurlui

Este vorba despre o cantitate masivă de praf saharian, smulsă din atmosferă de picăturile de apă, mai ales pe o zonă extinsă din estul țării, unde a plouat în ultimele ore. Acest praf saharian s-a redepus peste vegetație, peste mașini. Este vorba despre un strat de nisip consistent, în amestec cu alți poluanți, inclusiv potențial și de natură organică, ciuperci, care pot prinde gratis un bilet în această călătorie în nordul Saharei dar și diferite alte bacterii. Acestea pot fi și surse alergene. Deci, este bine să știm de unde mai există alți alergeni, alături de polen. Acest strat ajunge și în mediul acvatic. Când se va încălzi, acesta praf va fi împrăștiat din nou în atmosferă”, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

DSP avertizează populația

Direcția de Sănătate Publică  Iași a transmis o serie de recomandări pentru data de 24 aprilie 2024 cu privire la prezența prafului saharian la nivelul județului Iași. 

Avându-se în vedere că în ziua de 23.04.2024, conform datelor APM Iași, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la bun la acceptabil, măsurile către populație cu privire la prezența prafului saharian pe teritoriul județului Iași se adresează în principal grupelor la risc: femeilor însărcinate, sugarilor, copiilor mici, persoanelor peste 65 de ani și tuturor persoanelor cu boli cronice cardiovasculare, pulmonare sau persoanelor cu imunitate scăzute, boli grave.

Măsurile vizează evitarea deplasării pe arterele principale de trafic, evitarea activităților fizice și sportive intense în aer liber, evitarea activităților recreative ale copiilor în spațiile de joacă din exteriorul blocului, grădiniței, școlii.

În cazul în care deplasarea a fost necesară și ați semnalat agravarea simptomelor bolii dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați medicului de familie sau oricărei unități medicale de urgență din zona în care vă aflați”, a transmis DSP Iași.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite