Fostul ministru Tudorel Toader a pierdut șefia celei mai vechi universități din România. Alegerile, marcate de scandaluri

0
Publicat:

Tudorel Toader a fost acuzat că a încercat să determine amânarea alegerilor, folosind un tertip legislativ. În același timp, fostul rector spune că are sentimentul că s-ar fi pus la cale împotriva sa o „monstruoasă coaliţie”.

Tudorel Toader  Sursa foto: digi24.ro
Tudorel Toader Sursa foto: digi24.ro

Cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România are, după opt ani, un nou rector. Tudorel Toader a pierdut șefia Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind învins în turul doi de Liviu Maha, profesor de economie. 

Economistul Liviu Maha a obținut 487 voturi, în condițiile în care la urne s-au prezentat 731 alegători, o prezență de 87,7%. Pentru Tudorel Toader au votat 233 de persoane. 191 buletine au fost anulate și două voturi au fost date în alb.

Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat într-un context tensionat, după ce duminică seară, 17 martie, Olga Andreea Urda a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului Electoral, invocând că în presă ar fi apărut unele informaţii despre viaţa sa personală. Olga Andreea Urda este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader, iar surse din cadrul universităţii au precizat că în acest fel gruparea Toader ar fi încercat să amâne desfăşurarea turului doi de scrutin.

În cele din urmă a fost desemnat de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de să poată avea loc.

Acuzații după rezultat

În același timp, profesorul Tudorel Toader spune că are sentimentul că s-ar fi pus la cale împotriva sa o „monstruoasă coaliţie”.

A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul. (…) Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter. În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei Monstruoase coaliţii! Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!“, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Tudorel Toader a fost ales rector al universităţii ieşene în anul 2014, iar în timpul guvernării Dragnea a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei, fiind contestat cu vehemenţă atât de societatea civilă, cât şi de către opoziţia de la vremea respectivă.

Schimbarea

Liviu Maha este profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Este clar că ne pasă de acest viitor și că vrem să îl schimbăm. Suntem, cum spuneam, alegerile noastre! Și suntem, deci, dornici să facem o schimbare”, a declarat prof. univ. dr. Liviu Maha.

Totodată, noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași spune că un număr atât de mare de voturi arată și legitimitate, dar în același timp înseamnă responsabilitate, pentru că foarte mulți colegi de-ai săi și-au manifestat încrederea în programul propus de el. „Sunt bucuros, a fost o competiţie lungă, intensă. Au fost mulţi candidaţi, au fost programe diverse, au fost dezbateri, idei, viziuni”, a subliniat Liviu Maha. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite