Transportul în comun devine „verde“ într-un mare oraș al țării. Sunt cumpărate zeci de autobuze electrice și tramvaie

0
Publicat:

Locuitorii unui mare oraș din România vor beneficia, în curând, de condiții mult mai bune în transportul public. Recent a fost semnat contractul de furnizare pentru 25 de autobuze electrice noi, care vor ajunge în următoarea perioadă pe străzile municipiului.

Autobuze electrice Iași
Autobuze electrice Iași

Aceasta nu este prima achiziție de acest gen care se face în municipiul Iași. Pe străzile capitalei Moldovei circulă deja zeci de autobuze electrice noi și tramvaie moderne.

Transportul în comun dintr-un mare oraș al țării devine „verde”

În cursul zilei de 12 martie 2023 a fost semnat contractul de furnizare pentru încă 25 de autobuze electrice. Pe lângă acestea, vor mai fi achiziționate 25 de stații de încărcare lentă, care vor fi montate în garajele Companiei de Transport Public din Iași, dar și opt stații de încărcare rapidă, care vor fi montate pe traseele pe care vor circula autobuzele electrice.

Acest proiect are o valoare totală de aproximativ 14.4 milioane de euro și este finanțat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Vehiculele care vor circula pe străzile Iașiului vor fi livrate de compania turcească Anadoulu, care și-a adjudecat contractul în detrimentul unei alte firme din Turcia, Bozankaya. Cea din urmă nu este străină de contracte cu Primăria Municipiului Iași. În trecut, a livrat mai multe tramvaie noi în capitala Moldovei.

Când vor circula ieșenii cu noile autobuze

Cele 25 de autobuze electrice ar urma să ajungă în Iași până la finalul anului 2025. Totodată, de menționat este faptul că primele vehicule sunt programate pentru livrare în vara acestui an, conform celor declarate de primarul Mihai Chirica.

În prezent, pe străzile Iașiului circulă deja 44 de autobuze electrice. Un număr de 20 dintre ele au fost livrate de compania poloneză Solaris, în timp ce restul de 24 au fost livrate de către BMC Truck & Bus, din România.

Noile autobuze care vor fi aduse în Iași vor avea lungimea de 10 metri și vor beneficia de cele mai moderne dotări.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite