Burse speciale la o universitate din Iași. Cum pot studenții să încaseze cât un salariu minim pe economie

0
Publicat:

Profesorii confirmă că de când bursele sunt mai multe și mai mari, performanțele tinerilor au crescut. Sunt mai motivați să învețe și renunță la joburi în favoarea studiilor. Se întâmplă la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad" din Iași (USV).

Ceremonie de absolvirea   Sursa foto: Arhiva Universității de Științele Vieții din Iași
Ceremonie de absolvirea Sursa foto: Arhiva Universității de Științele Vieții din Iași

Aproximativ 43% dintre studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) vor primi burse în urma rezultatelor obținute la examenele din prima sesiune a acestui an universitar. De asemenea, cuantumul burselor va fi mai mare. Cea mai mică bursă de merit este acolo de 1.050 de lei, dar sunt şi elevi care vor primi cât un salariu minim pe economie.

Bursele variază de la bursă socială care este 900 de lei şi care este impusă prin ordin de ministru, până la 1500 de lei. În condiţiile în care ne rămân bani disponibili, atunci studenţii pot cumula şi două burse, dar categorii diferite”, explică Vasile Stoleru, prorector USV Iași

Două tipuri de burse

Printre cei mai harnici studenți este şi Maria Creangă, studentă în Anul lll la Peisagistică și Campioană Națională la Junioare - outdoor - la tir cu arcul. Această reușită, dar și media de 10 pe linie i-au adus două burse. „Eu acum primesc bursa de 10 - cea mai mare - de 1.500 de lei, iar datorită performanței la tir cu arcul primesc şi de sportiv de 900 de lei”, spune studenta. 

La USV Iași, studenții beneficiază, pe lângă bursele alocate din banii de la bugetul de stat, de o suplimentare de burse din veniturile proprii ale universității, pentru performanțe academice, burse ocazionale sau burse pentru activități științifice, sportive sau culturale.

Bursele de performanță academică, sociale, de campus și cele pentru activități cultural-artistice sau sportive pe care le oferim studenților noștri sunt asigurate din fondurile de la buget și din veniturile proprii ale Universității. Pe lângă toate acestea, ne dorim instituirea unor burse private, în parteneriat cu reprezentanții mediului economico-social și ai comunității alumni, pentru a stimula tinerii performanți și cu probleme materiale”, a declarat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, Rectorul USV Iași.

De când bursele sunt mai multe și mai mari, performanțele tinerilor au crescut. Sunt mai motivați să învețe și renunță la joburi în favoarea studiilor. Confirmă și cadrele didactice din cadrul universității. Pentru a obţine o bursă de merit, studenţii trebuie să aibă peste media opt şi să se implice în activităţile culturale sau sportive ale USV. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite