Comoara neașteptată ascunsă la subsolul unui muzeu din Iași. Ce au descoperit mai mulți elevi în clădirea misterioasă

0
Publicat:

Locul unde a fost descoperită comoara, despre care nici localnicii nu ştiu prea multe, a fost însă premiat internaţional. Iar pentru câţiva elevi norocoşi a devenit mediul perfect pentru o lecţie de chimie.

Sursa foto: Arhiva Palatului Culturii din Iași
Sursa foto: Arhiva Palatului Culturii din Iași

Câțiva elevi ieșeni din clasa a VIII-a au simțit că ora de chimie din subsolul Muzeului Poni Cernătescu din Iași a devenit mult mai atrăgătoare după ce au descoperit o comoară surprinzătoare. În clădirea în care a locuit chimistul Petru Poni se află zeci de roci, minerale și flori de mină.

O oră de chimie desfășurată într-un astfel de cadru mai puțin formal îi atrage foarte mult. Le stimulează curiozitatea și, de asemenea, dorința de a învăța”, a declarat profesoara de chimie Cecilia Foia.

Deși învaţă chiar vizavi de muzeu, copiii nici măcar nu bănuiau ce comoară ascunde acesta.

Este amenajat ca un spaţiu care să recreeze locul de unde se extrag mineralele. Este o atmosferă de mină, putem spune că într-adevăr este o mină de minerale”, explică Oana Florescu, muzeograf. 

Petru Poni, care a fondat școala românească de chimie, a studiat peste optzeci de minerale din diferite regiuni ale țării și chiar a descoperit două noi minerale, pe care le-a numit badenită și broștenită.

Premiat internațional, puțin cunoscut la nivel local

Pentru creearea acestui spaţiu au fost folosiţi bani de la Ministerul Culturii, iar rezultatul a fost şi premiat în anul 2012 la nivel internaţional. 

Pentru a ilustra preocupările chimistului Petru Poni în domeniul mineralogiei, Galeria de la demisolul clădirii este amenajată special pentru expunerea acestor flori de mină impresionante, însă puțini sunt cei care cunoscu existența acestui loc.

Am reuşit să transformăm acest loc într-un spaţiu didactic şi muzeal dar şi atractiv, dându-i o valoare aparte şi, de ce nu, poate într-un loc în care nu suntem obişnuiţi cu minerale, putem spune că Iaşi are o mină deschisă”, spune Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii Iaşi. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite