Liste mari de așteptare pentru cardiacii din opt județe. „Suntem singurul centru din UE care are o asemenea arie de acoperire“

0
Publicat:

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași trag un semnal de alarmă asupra listelor mari de așteptare pentru intervenții critice. Adresabilitatea extrem de mare și capacitatea redusă a unității sanitare fac ca mulți pacienți să nu știe cu siguranță când ar putea fi operați.

Sursa foto: Arhiva Adevărul
Sursa foto: Arhiva Adevărul

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași este singurul de acest gen din regiunea Moldovei și deservește cinci milioane de locuitori din opt județe. Chirurgii de aici efectuează, în medie, câte șase operații pe zi. Unitatea medicală are doar 130 de paturi pentru internare continuă, 15 de ATI și 32 de chirurgie cardiovasculară.

Astfel, cu o adresabilitate extrem de mare și o capacitate limitată, Institutul de la Iași se confruntă cu o situație de criză în gestionarea pacienților care necesită intervenții urgente sau chirurgicale. Chirurgii, alături de întregul personal medical, subliniază că depun eforturi considerabile pentru a răspunde nevoilor pacienților, însă resursele limitate pun în pericol capacitatea institutului de a oferi îngrijirea medicală necesară.

Avem restrânse locurile la ATI. Ducem lipsă de personal. Noi avem un fel de activitate non-stop. Cu câte două ture la sălile de operații. Iar noaptea, în urgență, se fac intervenții cu ajutor cadrelor medicale care sunt chemate de la domiciliu, pentru că nu ne permitem să ținem tot personalul 24/24”, spune dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

Iașul, cu inima frântă

Potrivit acestuia, singura soluție ar fi înființarea unui Institut Regional de Chirurgie Cardiovasculară.

(...) Pentru chirurgie cardiovasculară suntem singurul centru din această zonă a țării și cel mai important centru în ceea ce privește cardiologia intervențională. De asemenea, suntem unicul centru în ceea ce privește electrofiziologia. Mai avem și alte obiective, cum ar fi transplantul de organe, chirurgia infantilă. Practic suntem singurul centru din Uniunea Europeană ce are o asemenea arie vastă de acoperire, cu un număr atât de mare de locuitori”, a adăugat prof. dr. Grigore Tinică.

În 2023, Iașul a pierdut finanțarea pentru Institutul Inimii. Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară se afla doar pe lista rezervelor Ministerului Sănătății. Proiectul a primit trei puncte mai puțin decât ultimul obiectiv de investiții admis și se află pe locul doi sub linie.

Cadrele medicale şi pacienţii din regiunea Moldovei speră, în continuare, că la Iaşi va fi construit, cât de curând, mult aşteptatul Institut al Inimii. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre acest proiect important.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite