Ieșenii pot sta liniștiți. Calitatea aerului din județ nu a fost afectată de praful saharian

0
Publicat:

Ploile care au căzut în ultimele ore au făcut ca o masă importantă de praf saharian să se așeze pe mai multe orașe din România, iar oamenii au avut parte de o surpriză neplăcută în dimineața zilei de 24 aprilie.

Praf saharian România Shutterstock
Praf saharian România Shutterstock

Praful, de culoare portocalie, și-a făcut simțită prezența și în Iași, oraș cunoscut ca fiind unul dintre cele mai poluate din țară. Astfel, locuitorii județului au găsit mașinile pline de praf saharian.

Calitatea aerului din județ nu a fost afectată de praful saharian

În acest context, foarte multe persoane se întrebă dacă praful saharian a reușit să afecteze calitatea aerului din județul Iași. Specialiștii au lămurit această problemă și au prezentat măsurători exacte, care arată că oamenii sunt în afara oricărui pericol. 

Monitorizarea calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, prin intermediul rețelei automate de monitorizare, relevă faptul că, în perioada 23 - 24.04.2024, masa de aer încărcată cu praf saharian care a traversat teritoriul țării noastre (conform Administrației Naționale de Meteorologie), inclusiv regiunea de Nord-Est, nu a afectat calitatea aerului în județul Iași. Precipitațiile din această perioadă au favorizat depunerea umedă la sol a prafului saharian, astfel încât concentrațiile de particule în suspensie PM10 înregistrate au fost mici, situându–se sub valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății populației în toate cele trei stații unde acestea se măsoară automat (IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal Cantemir, IS 5 - Tomesti), cu un indicele general de calitate a aerului de la Bun la Acceptabil în toate cele trei stații fixe.

În graficul de mai jos se poate observa faptul că în intervalul de timp în care masa de aer încarcată cu praf saharian a traversat zona noastră, concentrațiile maxime orare de PM10 înregistrate sunt sub 50 de µg/mc și mai mici decât maximele din data de 22.04.2024”, se arată în comunicatul emis de APM.

image

Sfaturi pentru populație

Specialiștii vin cu recomandări pentru oameni, de care să țină cont în perioadele în care sunt înregistrate astfel de fenomene.

Recomandăm ca, pe parcursul unor astfel de episoade de transport de praf saharian, persoanele sensibile sau cu risc de sănătate să evite ieșirile/deplasările ori activitățile fizice sau sportive în aer liber. Pentru ceilalți indicatori, valorile înregistrate n-au fost semnificativ mai mari fată de cele înregistrate în zilele anterioare. Toți cei interesați pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro”, se mai arată în comunicat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite