Au început Zilele Culturale Maghiare din Cluj. „Maghiarii şi românii: Vorbim în paralel de 100 de ani?”

Au început Zilele Culturale Maghiare din Cluj. „Maghiarii şi românii: Vorbim în paralel de 100 de ani?”

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziţii, dezbateri, proiecţii de film, tururi ghidate sau petreceri, vor avea loc în oraş cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care încep azi. Festivalul e gândit în jurul a două evenimente majore: Anul Jubiliar Matia Corvin şi Anul Libertăţii Religioase. Unul dintre cele mai interesante evenimente este dezbaterea „Maghiarii şi românii, vorbim în paralel de 100 de ani?”

Istoria neştiută despre Clujul blestemat, scrisă de un maghiar. „A avut parte de absolut toate nenorocirile posibile“

Istoria neştiută despre Clujul blestemat, scrisă de un maghiar. „A avut parte de absolut toate nenorocirile posibile“

Istoricul Varga Attila, de la filiala din Cluj a Academiei Române, a tradus din maghiară al doilea volum din „Istoria Clujului“, a eruditului ungur Jakab Elek. E prima dată când miile de pagini sunt traduse în română. „Am fost şocat să constat că avem de-a face cu una din cele mai negre perioade din istoria oraşului“, mărturiseşte Attila, despre al doilea volum, într-un interviu pentru „Adevărul“.

Cum arată Cluj Arena după Untold. Organizatorii festivalului: „Zonele pistei de atletism care au fost afectate vor fi reparate integral de Untold“

Cum arată Cluj Arena după Untold. Organizatorii festivalului:
„Zonele
pistei de atletism care au fost afectate vor fi reparate integral de Untold“

O publicaţie locală din Cluj a publicat, pe Facebook, imagini cu pista de atletism şi o parte din tribunele de pe stadionul Cluj Arena după Festivalul Untold. La scurt timp, organizatorii festivalului au dat o reacţie oficială şi au spus că, asemeni anului trecut, orice defecţiuni apărute în urma folosirii stadionului vor fi remediate integral de Untold.

IT-istul basarabean care promovează Transilvania: „Viaţa înseamnă oameni şi poveşti frumoase, pe care încerc să le scot la lumină“

IT-istul basarabean care promovează Transilvania: „Viaţa înseamnă oameni şi poveşti frumoase, pe care încerc să le scot la lumină“

E blogger, IT-ist şi chitarist, iar în urmă cu un an şi jumătate a fondat „People of Transylvania”, prin intermediul căruia descoperă oameni interesanţi, iar mai apoi le prezintă poveştile de viaţă pe acest site. Originar din Basarabia, Andrei Albu se recomandă amicilor ca „basarabean ardelenizat” şi îşi declară dragostea pentru Transilvania prin intermediul articolelor pe care le publică pe blogul său.

Mitropolitul Clujului, la Nicula: „Păcatele şi lipsa noastră de cugetare aduc şi dezechilibrul ecologic pe care îl vedeţi în jur”

Mitropolitul Clujului, la Nicula: „Păcatele şi lipsa noastră de cugetare aduc şi dezechilibrul ecologic pe care îl vedeţi în jur”

Aproximativ 30.000 de oameni au venit în acest an la Mănăstirea Nicula, cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal. Ceremonia religioasă a început luni, 15 august, de la ora 9.00 şi a fost oficiată de Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, alături de doi prelaţi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, şi Nicholas, mitropolit de Hamma.

UBB Cluj, prima universitate din România în Top Shanghai 2018

UBB Cluj, prima universitate din România în Top Shanghai 2018

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) îşi menţine poziţia printre cele mai bune universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale de referinţă în mediul academic european şi internaţional, ocupând cea mai înaltă poziţie românească din Academic Ranking of World Universities/ARWU 2018, cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor.

Încep lucrurile serioase, cu propuneri spectaculoase, cu atât mai interesante cu cât se ştie deja că ele vor sta la baza dezbaterilor pentru alegerile europarlamentare, dorind să influenţeze în cât mai mare măsură acea schiţă exhaustivă de proiect european care va fi prezentată ca Declaraţie Solemnă în finalul Summitului UE de la Sibiu din primăvara viitoare.

acum 23 zile · comentarii (39)

Deunăzi, un prieten mi-a spus că USR-ul trebuie să îşi găsească candidat la preşedinţie, să avem şi noi ce vota: „Iohannis e al doilea Constantinescu!“ Cum, în acest moment, presa de toate culorile e plină de critici la adresa lui Iohannis, mă întreb în ce măsură aceste critici (sau atacuri) sunt sau nu de folos pentru obiectivele mai generale ale celor care doresc cu adevărat să schimbe ceva în bine în această ţară?

acum 24 zile · comentarii (50)

1 din 5 tineri ai României se gândeşte serios să părăsească ţara. Peste 19% dintre românii apţi de munca - cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani - locuiau în anul 2017 în alte ţări din Uniunea Europeană, se arată într-un studiu al Biroului de statistică al Comisiei Europene - Eurostat. Exodul Românilor către Vest are la bază mai multe cauze, dezbătute şi răs-dezbătute.

acum 24 zile · comentarii (40)

„Zilele filmului românesc“ din cadrul „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de la Cluj-Napoca au debut joi cu două pelicule îndelung aşteptate şi care cu această ocazie au avut premiera naţională. Este vorba despre „Nu mă atinge-mă“, al Adinei Pintilie, câştigător al Ursului de Aur la Berlin, dar şi despre „Charleston“, în regia lui Andei Creţulescu.

acum 3 luni · comentarii (2)

Transilvania International Film Festival (TIFF) a început la Cluj vineri, 25 mai, şi se încheie duminică, 3 iunie. TIFF-ul meu personal a început sâmbătă, cu „Sarabanda“, filmul lui Ingmar Bergman. De fapt nici n-a fost o alegere prea complicată, pentru că te poţi „întâlni“ cu Bergman pe toate străzile, mai ales că secţiunea „Close-up“ i-a fost dedicată anul acesta.

acum 3 luni · comentarii (1)

Când un personaj ca Sebastian Ghiţă plânge după acea mlaştină din care încă nu am ieşit cu totul, eu cred că un jurnalist nu trebuie să-i ofere batista lui, aşa cum a făcut Ion Cristoiu, ci să-şi respecte profesia.

acum 5 luni · comentarii (33)

Traficul aglomerat este în topul problemelor clujenilor. Maşinile poluează oraşul, ocupă spaţiul public, ne ţin cu nervi în tranzit. Traficul auto în oraş a sporit cu 40%. Peste 80% dintre maşini au o singură persoană înăuntru. Este o situaţie similară cu alte oraşe mari din ţară, de aceea administraţiile locale sunt puse în faţa unei întrebări importante: încurajăm traficul auto privat sau transportul în comun şi deplasarea sănătoasă?

acum 7 luni · comentarii (20)

Isterie pe Facebook după ce TIFF-ul a comis o „blasfemie” – a adus la festival un documentar despre manele şi o trupa de manelişti. Manelişti care, se ştie, nu plătesc taxe şi impozite. În ţara condusă de un condamnat penal, spectatorii care au dansat pe manele sunt proşti, iar TIFF-ul şi chiar Clujul s-au „manelizat”. Pe bune?

acum 1 an · comentarii (29)

Transilvania International Film Festival (TIFF) ţine până duminică, 11 iunie, şi tot până atunci probabil că va ţine şi ploaia în Cluj-Napoca. Nu asta spun prognozele, dar dacă te uiţi pe geam îţi trebuie puţin curaj ca să ieşi din casă. Important e să te refugiezi într-un cinematograf şi de acolo nu prea mai contează fenomenele meteorologice.

acum 1 an · comentarii (0)

Sunt clujean de treizeci de ani. Am ajuns în oraşul de pe Someşul Mic în 1988 ca student şi am rămas cetăţean al acestei urbe. Am văzut evoluţia Clujului din vremea când concetăţenii mei primeau 5 ouă pe cartelă, am trecut prin epoca în care Funar a transformat municipiul într-un epicentru al naţionalismului şi îl văd acum în vremea dezvoltării aberante. În ce constă „magnetismul” mitologiei Clujului?

acum 1 an · comentarii (142)

Povestea Paulei Rad, absolventa de Conservator-femeie de serviciu care a impresionat vineri seara la „Românii au talent”, a fost cu grijă pusă în scenă pentru a stoarce maximul de emoţie pe modelul Costel Busuioc – tenorul-zidar. Eu cred că dincolo de emoţia primară pe care a provocat-o, povestea ei este despre altceva.

acum 2 ani · comentarii (99)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

acum 2 ani · comentarii (3)

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 2 ani · comentarii (12)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

acum 2 ani · comentarii (21)