Autostrada Sibiu-Pitești, Lotul 3 Cornetu-Tigveni: „Proiectul pentru autorizația de construire, predat la finele lunii” VIDEO

0
Publicat:

O nouă vizită în teren a reprezentanților Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) arată cât de mult s-a avansat pe cea mai scumpă secțiune de autostradă din România, cuprinsă între județele Vâlcea și Argeș.

Unul dintre cele două loturi montane ale Autostrăzii Sibiu-Pitești, cuprins între Racovița (Cornetu) și Tigveni, se află la finalul fazei de proiectare, fiind așteptată, la sfârșitul acestei luni, depunerea documentelor pentru începerea fazei de execuție. 

Între timp, pe Lotul 3 al A1 a demarat forarea piloților de probă, pentru testarea lor. Piloții forați reprezintă soluția pentru susținerea structurii autostrăzii cu eforturi de tasare cât mai mici, practic fundația de adâncime a acesteia, având în vedere numărul mare de poduri și viaducte pe care îi prevede secțiunea montană dintre Vâlcea și Argeș. 

Și se speră ca antreprenorul WeBuild să repete mobilizarea pe care a avut-o și pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu - Pitești, unde lucrările sunt cu mult înaintea graficului.

Stadiul lucrărilor pe Lotul 3 Cornetu Tigveni al Autostrăzii Sibiu Pitești aprilie 2024 Capturivideo
Stadiul lucrărilor pe Lotul 3 Cornetu Tigveni al Autostrăzii Sibiu Pitești aprilie 2024 Colaj

„La sfârșitul săptămânii va începe testarea piloților de probă”

„A început forarea piloților de probă, necesari testării acestora în condițiile geotehnice specifice zonei - în total, vor fi forați 21 piloți de probă, câte trei piloți în șapte zone diferite ale amplasamentului. Până acum, au fost forați piloții din patru zone, iar la sfârșitul săptămânii va începe și testarea acestora de compresiune și smulgere. Adâncimea de foraj a acestora variază intre 25 și 40 de metri”, a menționat într-o postare pe pagina sa de Facebook Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transportului și Infrastructurii (MTI), în urma vizitei în teren.

Defrișarea, pe final

Sursa citată a mai menționat și care este stadiul celorlalte etape din faza de proiectare a Lotului 3 Cornetu-Tigveni de pe Autostrada Sibiu Pitești: „Este în curs de desfășurare activitatea de cercetare a siturilor arheologice. A fost finalizată activitatea de defrișare în afara Fondului Forestier, dar este în curs de finalizare cea din Fondul Forestier”.

Siturile arheologice pe care se fac încă cercetări sunt cele de la  Bârseștii de Sus - Tigveni (Situl nr. 1) și de la Rudeni - Șuici (Situl nr.3). Aici s-au făcut o serie de descoperiri de o importanță extraordinară, de vestigii ce se întind din Epoca Fierului până în cea contemporană și care sunt legate de Cultura Ferigile, necropole și așezări getice, dar și medievale, precum și de „Bătălia de la Sălătrucu” din Primul Război Mondial.

Lucrări în toi la șantierele autostrăzii de la Racovița și Cepari 

În plus, sunt în toi lucrările de amenajare a șantierelor din comuna Cepari - Argeș, unde pe un teren de șapte urmează să fie amplasate birouri administrative și stații proprii de asfalt și beton, dar și în Racovița - Vâlcea, unde de asemenea pe un teren de patru hectare pe lângă birouri vor exista un laborator, două stații de betoane și un poligon de prefabricate.

„Este în curs de finalizare Proiectul pentru Autorizația de Construire, urmând a fi predat luna aceasta. Începutul organizării de șantier este unul bun și suntem încrezători că antreprenorul va repeta organizarea și mobilizarea bună de pe Secțiunea 5, acolo unde lucrările sunt în avans față de grafic”, a mai menționat oficialul MT.

Lotul montan Cornetu - Tigveni prevede construirea a 37,4 km de autostradă (5,3 miliarde de lei, fără TVA), ce vor cuprinde cele mai multe poduri și viaducte - în număr de 96, cel mai lung tunel de autostradă din România, cu o lungime de 1,7 km, un ecoduct în zona localității Călinești, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7, precum și două noduri rutiere - la Cornetu și Rudeni, două spații de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite