Am participat de mult ori la reuniuni în care, în diferite părţi ale lumii şi în cele mai diverse formate, se discuta despre ce urmează să fie viitoarea mare conflagraţie mondială.
Dezvelirea statuii principelui maghiar Gabriel Bethlen de la Alba Iulia arată paradoxul relaţiilor româno-maghiare: potenţialul multicultural din Transilvania vs. naţionalismul alimentat politic.
Există o stradă în Bucureşti, unde mitropolitul Cozma, mort fără urmaşi direcţi, a îngropat un sipet cu scrisori. Expeditorul lor era un tip căruia nimeni nu-i scrie numele, el rămânând anonim ori mai degrabă ştiut numai după cognomen, care era Desfrânatul.
Prezentul articol îşi propune să ofere o perspectivă de ansamblu asupra formatului de cooperare „16+1”, o iniţiativă strategică importantă a Chinei în regiunea Europei Centrale şi de Est, subordonată unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Chinei „Centura şi Drumul”.
La Festivalul cel mai invidiat din lume, pierzi uşor noţiunea timpului, şi nu mai ştii în ce zi a săptămânii eşti, totul desfăşurându-se cu viteza luminii, ca să fie racord cu Fraţii Lumiere şi Palatul cu pricina, unde seara trebuie să fii îmbrăcat elegant.
Naţie de proprietari prin excelenţă când vine vorba de locuit, românii sunt campioni europeni la acest capitol – 96,1%, potrivit datelor Eurostat din 2021 – fiind atât de ataşaţi de ideea de a stăpâni spaţiul unde-şi duc traiul, încât şi-ar putea îmbogăţi bestiarul heraldic (figuri din lumea animală precum bourul, corbul, vulturul, leul, prezente pe sigilii, blazoane etc.) şi cu… melcul, vieţuitoare cu domiciliul la purtător.
Surprinzător sau nu, abia în a doua parte a lunii aprilie, dirijorul Tiberiu Soare a apărut pentru prima oară în calitate de şef de orchestră, aici, pe scena Atheneului, în compania colectivului simfonic al Filarmonicii. Dispune de ani buni de o extinsă experienţă privind direcţionarea baghetei sub imperiul faptelor importante ale muzicii; atât pe scenele de concert cât şi în teatrele de operă.
Cine şi ce este Turcia, cea care ameninţă să blocheze integrarea în NATO
a Suediei şi Finlandei, şi de ce face aceasta? Viziunile geopolitice
externe situează Turcia la marginea Heartlandului, în Rimland. Cu toate acestea, ea este parte a NATO, organizaţie a Midland Ocean.
Aurel Romila a fost medic psihiatru, profesor, şeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti, conducător de doctorat, autor, mentor, cu o activitate profesională de peste 60 de ani.
Diaspora
românească, foarte numeroasă, numără însă foarte puţini aleşi locali de origine
română. La ultimele alegeri, a crescut numărul de candidaţi, dar sunt încă rare
cazurile în care aceştia au reuşit. În acelaşi timp, românii consideră că nu
sunt suficient de bine reprezentaţi, dar sunt puţini cei care se înscriu pe
listele electorale, pentru a putea vota.
Preşedintele
francez, Emmanuel Macron, a declarat că pentru a pune capăt războiului purtat în
Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili”
Rusia. Adică Rusia invadează un stat independent şi suveran, fără nicio
provocare, îi omoară mii de civili nevionovati şi pentru asta nu trebuie umilită!
Ciudată gândire pentru un politician de calibrul său!
Preşedintele Zelenski e supărat pe preşedintele Macron că a făcut nişte propuneri pentru viitorul Europei. La fel sunt şi românii, că nu vrem Europă cu două ranguri, că e clar ce rang o să avem noi.
Şuţi, prostituate, poliţişti corupţi, cerşetori exploataţi, criminali
plătiţi, matroane... O lume colorată, mânată de şfichiul arzător al
lăcomiei de bani, de sex, de putere, în orice formă ar fi ea. O
umanitate degradată. Şi atât de actuală...
Recenzia cărţii scrise de activista feministă
Amelia Ţigănuş, o carte pe cât de importantă pe atât de sinceră şi curajoasă în peisajul românesc.
În aşteptarea spectacolelor cu Otello din 8 şi 11 Iunie de la Operă (unde va dirija pentru prima dată, oricât de surprinzător ar părea), revenind la Sala Radio după o absenţă de un deceniu (de ce atât de mult?), Christian Badea continuă agenda încărcată din această primăvară cu un nou concert la Filarmonică.
Transmiterea chestionarului(n.a. de aderare la UE) de către R.Moldova este un doar un pas în direcţia corectă şi mai este mult până la
obţinerea statutului de candidat, ca să nu mai vorbim de aderare, mi-a declarat, într-un interviu, analistul politic Victor Ciobanu.