Berti Barbera

Muzician

Să analizezi 50 de ani de muzică, să explici rolul unei trupe care reprezintă tot ce poate fi mai bun, mai tehnic, mai estetic şi mai masiv în muzica secolului XX, cu o extensie foarte influentă în secolul XXI, să încerci să povesteşti drumul de la prima apariţie la primul album apoi întregul catalog atins de geniu, ar însemna sute de pagini consistente, scrise după sute de ore de documentare şi audiţii.

Mulţi chemaţi, puţini aleşi după ce zeul Wothan a aruncat provocarea. Zeu al războiului, dar şi sursă a înţelepciunii, a chemat cele mai creative minţi să încerce Valhalla prin experimente sonore şi un limbaj muzical nou, dezvoltat la sfîrşitul anilor ’60 printr-un curent numit, mai mult sau mai puţin autoironic, krautrock.

Cracovia, august 2015. Locul şi momentul în care o vacanţă s-a transformat în cea mai bogată şi intensă experienţă legată de cultura evreiască, într-o perioadă în care studiile ebraice au ocupat un rol prioritar în activitatea mea.

8 ianuarie 1947 – se naşte David Robert Jones, pe 40 Stansfield Road, Londra, SW9. Noiembrie 1951 – intră la şcoala Stockwell. 1955 – familia Jones se mută în suburbii. Căsuţa din Plaistow Grove, Bromley va fi adresa lui David pentru următorii 12 ani.