Reîncepe coșmarul tranzitării Văii Oltului. Restricții de circulație din cauza Lotului 2 Boița-Cornetu al Autostrăzii Sibiu-Pitești VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informația potrivit căreia începerea lucrărilor la cea mai dificilă secțiune a Autostrăzii Sibiu-Pitești vine cu restricții de circulație pe Valea Oltului, a fost făcută publică de către un oficial din Ministerul Transporturilor.

Lucrări pe Lotul 2 Boița Cornetu al Autostrăzii Sibiu Pitești Sursă captură video

Practic va reîncepe coșmarul tranzitării Văii Oltului. Într-o postare de miercuri, 17 aprilie 2024, pe pagina sa de socializare, secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu, din Ministerul Transporturilor (MT), anunță începerea execuției lucrărilor la prima secțiune montană a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești și ce aduce cu sine acest proces. 

Lucrările vor demara în zona Tălmaciu - Boița, din județul Sibiu, dar continuarea defrișărilor, în munții din Vâlcea va determina impunerea de restricții rutiere pe DN7 / E81. 

Au început lucrări de drum, de consolidare și relocare a rețelelor de utilități publice

„Am fost pe șantierul Secțiunii 2 Boița-Cornetu a Autostrăzii Sibiu-Pitești, pentru a discuta cu antreprenorul și cu alți responsabili pentru a începe cu dreptul execuția lucrărilor cuprinse în prima Autorizație de Construire aferentă acestui lot, emisă la începutul acestei luni, dar și pentru a continua proiectarea și autorizarea restului secțiunii”, a menționat oficialul MT.  

Acesta a amintit și care mai este stadiul proiectului pe acest șantier și în ce constă primele lucrări de execuție: „Conform Autorizației de Construire (AC), încep lucrările pe teritoriile localităților Tălmaciu și Boița, între km 13+170 și km 14+150. Vor fi executate lucrări de drum, de scurgere a apelor, de consolidare, de relocare rețele de utilități publice, de iluminat public și ITS, dar și lucrări pentru viaductul de la Boița în lungime de circa 700 metri”. 

Lucrări pe Lotul 2 Boița Cornetu al Autostrăzii Sibiu Pitești Sursă captură video

Defrișarea, finalizată în Sibiu. La Vâlcea, mai este în lucru o treime din suprafață

Potrivit sursei citate, până acum a fost finalizată marcarea copacilor care au mai rămas în zonele efectuării studiilor geotehnice, iar în perioada următoare trebuie să înceapă și defrișările acestora. Lucrările de defrișare au ajuns la 70% pe teritoriul județului Vâlcea.

În schimb, a fost finalizată documentația necesară pentru defrișarea pe teritoriul județului Sibiu. Studiile geotehnice vor continua însă cu șapte instalații de foraj. 

S-a dat startul organizării de șantier în zona pentru care a fost emisă Autorizația de Construire și în plus a început realizarea drumurilor tehnologice de acces în zona autorizată. 

Lucrări pe Lotul 2 Boița Cornetu al Autostrăzii Sibiu Pitești Sursă captură video

Apel la colaborare pentru tranzitarea Văii Oltului și conexiunea cu altă autostradă

Oficialul a atras atenția și asupra faptului că, pentru buna desfășurare a acestui proiect, este necesară o strânsă colaborare între factorii implicați - Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR - Poliția Rutieră - antreprenor - autorități locale - având în vedere restricțiile de circulație care vor fi impuse pe DN7 / E81, odată cu demararea defrișărilor, pentru ca traficul pe Valea Oltului să fie cât mai puțin perturbat de aceste măsuri: „În momentul începerii defrișărilor, restricțiile de trafic care vor fi impuse pe DN7 să afecteze circulația rutieră cât mai puțin și pe un termen cât mai scurt”.

De asemenea, a făcut apel la o colaborare între antreprenorul de pe Secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu - Pitești și antreprenorul primului lot din Autostrada Sibiu - Făgăraș, întrucât „există o suprapunere pe trei nivele, a celor două obiective, în zona Boița”.

Secțiune a celui mai important proiect de infrastructură rutieră 

Secretarul de stat Irinel Scrioșteanu a mai amintit și că: „Această secțiune face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021 - 2030, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România... și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați”.

Autostrada Sibiu - Pitești va avea o lungime de 122 de km. Este împărțită în cinci secțiuni la care se adaugă și drumul de legătură care conectează municipiul Râmnicu Vâlcea de A1, prin Tigveni. Lotul 1 Sibiu - Boița (13,17 km) a fost dat în trafic în decembrie 2022. Autostrada A1 Sibiu - Pitești va lega România de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-European IV.