Sumar alegeri locale 2016: rezultate exit poll şi cum au primit candidaţii veştile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firea a câştigat Primăria Capitalei.
Firea a câştigat Primăria Capitalei.

Românii au votat la aceste alegeri locale 2016 şi au decis pentru Bucureşti: câştigă Gabriela Firea. Nicuşor Dan a anunţat transformarea USB în „Uniunea Salvaţi România“.

Un sumar al zilei, după cum a fost văzut lângă candidaţii pentru Primăria Bucureşti: „La alegerile locale, PSD a învăţat să nu se mai bucure înainte de fi anunţat rezultatul final. În cursul amiezii, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea şi Gabriela Firea, au venit la sediul central al PSD pe măsură ce au votat, dar nu au zăbovit foarte mult.

Dragnea şi Firea au părăsit împreună sediul din Kiseleff pentru a se întoarce abia cu o oră şi jumătate înainte de închiderea urnelor. Firea a făcut un tur al sediilor de la Sectoare, iar Dragnea a mers să-şi dea jos sacoul şi cravata pentru o cămaşă mult mai lejeră, asortată cu sacoul celei care va ocupa scaunul de primar general.“

„Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Generală a Capitalei, a aşteptat rezultatul exit-poll-urilor în incinta unei terase din centrul Bucureştiului, unde a ajuns cu 40 de minute înainte de închiderea urnelor. Relaxat, Nicuşor i-a salutat pe bucureştenii ieşiţi să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în oraş, apoi, în mirosul de pizza proaspăt scoasă din cuptor şi în clinchetul paharelor care se ciocneau pe la mese, s-a aşezat în faţa jurnaliştilor şi s-a declarat optimist“.

Cum au primit candidaţii din Bucureşti rezultatele. Nicuşor n-avea nici televizor

image

Un infografic „Adevărul“ ca să urmăreşti mai uşor rezultatele candidaţilor.


UPDATE 01.15 - Primele rezultate provizorii oficiale ale alegerilor pentru Primăria Capitalei


UPDATE 22.15 Primarii penali realeşi: Cătălin Cherecheş, Marian Vanghelie, George Scripcaru, Lia Olguţa Vasilescu şi problemele lor


UPDATE 22.05 Cluj: ce spun copreşedinţii PNL despre victoria lui Boc

Daniel Buda şi Marius Nicoară, co-preşedinţii PNL Cluj, au dat scurte declaraţii de presă după ce s-a dat publicităţii exit-poll-ul IRES în care Emil Boc era dat câştigător cu 69,1%. „Am luat act de rezultatele exit-poll-urilor date pe televizoare, însă doar la final vom face declaraţii vis-a-vis de acest scor. Aşteptăm să definitivăm numărătoarea voturilor“, a afirmat Daniel Buda. Potrivit lui, această campanie a fost una „atipică, foarte intensă“, în care s-a mers din om în om, din uşă în uşă.


UPDATE 22.00 Zalău: Localităţile sălăjene în care au votat mai mulţi alegători decât erau pe liste

 În cinci secţii de votare din judeţul Sălaj, prezenţa la vot a depăşit 100%. Campioană este localitatea Ugruţiu, unde au trecut pe la urne 43 de persoane, în timp ce pe listele permanente se răgăsesc doar 23.


UPDATE 21.56 Cătălin Predoiu, candidat PNL: „Dacă se confirmă rezultatele exit-poll-urilor, îmi dau demisia“

Cătălin Predoiu, candidatul PNL, a înregistrat o înfrângere categorică clasându-se pe locul trei după Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, având, potrivit exit-poll-urilor, sub 15%. Eşecul va fi asumat în întregime de candidatul liberal care a anunţat că cel mai probabil îşi va da demisia luni, după aflarea rezultatelor oficiale.


UPDATE 21.50 Supărare de alegător: „Primarul nu mi-a pus canapea la poartă. Am votat cu celălalt!”

Oarecum debusolaţi, în speranţa unei schimbări care nu mai vine de 25 de ani, brăilenii din mediul rural au votat în număr mai mare decât cei din municipiu, la alegerile locale 2016. Pe parcursul zilei de 5 iunie, secţiile de votare de la sate au fost vizitate de grupuri-grupuri de alegători a căror medie de vârstă tinde, în general, dincolo de cea de-a doua tinereţe.


UPDATE 21.35 Nicuşor Dan: USB devine Uniunea Salvaţi România. Candidăm la alegerile parlamentare

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, care a ieşit pe locul doi, după exit-poll-uri, cu 29%, a anunţat că Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi va candida la alegerile parlamentare din toamnă. Conform exit-poll-urilor, USB este pe locul al doilea la alegerile locale din Capitală, după PSD.


UPDATE 21.20 Craiova: Lia Olguţa Vasilescu (PSD) a câştigat al doilea mandat

Lia Olguţa Vasilescu a fost cotată încă de la bun început cu cele mai mari şanse pentru câştigarea celui de-al doilea mandat la Primăria Craiova. „Dacă cetăţenii Craiovei sunt mulţumiţi, vor opta şi ei pentru continuitate. Oricum este foarte important să se prezinte azi la vot într-un număr cât mai mare, pentru că este şi un semnal pe care îl dau în primul rând faţă de noi, cei care am gestionat activitatea în acest oraş şi în acest judeţ“, a spus Lia Olguţa Vasilescu.


UPDATE 21.10 Cluj: Emil Boc conduce în sondaje, rezultate parţiale: 69,1%

Potrivit exit-poll-ului IRES, Emil Boc a câştigat încă un mandat de primar al Clujului, al patrulea, cu 69,1%. Acesta a candidat din partea PNL, nu are niciun dosar penal şi sondajele dinaintea alegerilor îl arătau victorios. Un sondaj cerut de Digi Tv şi prezentat pe 26 mai îl plasa pe Emil Boc în fruntea Primăriei Cluj pentru alţi patru ani cu un procent de 42%. Următorul era Octavian Buzoianu, candidatul susţinut de PSD, PNŢCD şi ALDE, cu 17%.


UPDATE 21.05 Votul a avut loc într-un singur tur de scrutin, deci, în cazul primarilor, candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi câştigă. „Adevărul“ anunţă primele rezultate ale alegerilor locale pe Bucureşti imediat după închiderea urnelor - rezultate actualizate în articolul citat mai sus. 

EXIT-POLL DIGI24 - IRES Primăria Capitalei Gabriela Firea (PSD)  42,1% Nicuşor Dan (USB) 29,8% Cătălin Predoiu (PNL)  13,3% Sectorul 1 Dan Tudorache (PSD) 30,5% Clotilde Armand (USB) 31,4% Alexandru Nazare (PNL) 3 19,7% Sectorul 2 Dan Popescu (PNL) 22,4% Mihai Mugur Toader (PSD)       35,7% Dumitru Pelican (ALDE) 11,7%        Sectorul 3 Robert Negoiţă (PSD) 60,3% Cristina Pocora (PNL) 10,3% Roxana Wring  20% Sectorul 4 Răzvan Sava (PNL) 21,9% Daniel Băluţă (PSD) 38,5%  M.S. Dan  6,4% Sectorul 5 Marian Vanghelie (PSD) 20,7% Ovidiu Raeţchi (PNL) 28,1% Daniel Florea (PSD) 35,4% Sectorul 6 Gabriel Mutu (PSD) 37,4% Ştefan Florescu (independent)   Răzvan Mironescu (PNL) 13,1%

UPDATE 20.45 "Ţăranul sărac", venit la vot pe măgar, se compară cu Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim

Constantin Crăciun, cunoscut în Vrancea sub denumirea de Ţăranul sărac din Cîmpineanca, a dorit să dea o semnificaţie aparte votului său de astăzi. De dimineaţă, acesta a încălecat pe măgarul Mircea, căruia i-a pus la urechi un steguleţ tricolor şi s-a dus la secţia de vot pentru a-şi exprima opţiunea. 


UPDATE 20.15 Prezenţa la vot la ora 20.00: BEC: 46,14%; Giurgiu - 59,75%, Bucureşti - 30,65%

Peste 8,4 milioane de alegători au votat până la ora 20.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 46,14%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Olt, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară.


UPDATE 20.08 Estimări rezultate: Gabriela Firea are peste 40%, Nicuşor Dan în jur de 25%, iar Predoiu circa 13%

Gabriela Vrânceanu Firea are peste 40% din voturile electoratului bucureştean, potrivit unor estimări de partid, ea fiind urmată de Nicuşor Dan cu circa 25%, în timp ce candidatul PNL, Cătălin Predoiu, ar obţine aproximativ jumătate din voturile lui Dan.

Din estimările principalelor partide, clasamentul pe Bucureşti este Firea, Dan, Predoiu, Turcescu, candidatul PSD având în jur de 42%, iar Nicuşor Dan se poziţionează la circa 25%.  În plus, conform estimărilor partidelor, şi USB s-ar clasa pe locul doi la votul politic în Capitală, în timp ce atât Cătălin Predoiu, cât şi liberalii au sub 15%.

Robert Turcescu, candidatul PMP, ar avea 6%. Conform informaţiilor vehiculate în mediile politice, până la această oră PSD ar avea şanse să câştige toate primăriile de sector, fiind disputate încă în ultimele ore de vot primăriile de la sectoarele 2 şi 5, informează News.ro


UPDATE 20.05 Hunedoara: De ce nu au ajuns la vot bătrânel din munţi

Cele două femei care locuiesc în blocul din mijlocul pustietăţii, la hotarul comunelor Lelese şi Ghelari, au fost prea bolnave pentru a mai parcurge distanţa de peste doi kilometri spre secţia de votare de la Govâjdia. În plus, spun bătrânele, niciun candidat nu s-a interesat de soarta lor tristă.


UPDATE 19.50 Săcele: un cetăţean de etnie romă s-a ales cu dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot

Poliţiştii au intervenit imediat după ce un rom s-a prezentat şi a votat de două ori, lucru semnalat de sistemul electronic care are în evidenţe cărţile de identitate scanante.


UPDATE 19.33 Timişoara: Scrisoarea unui IT-ist care şi-a anulat buletinul de vot

Ciprian Jichici, specialist în tehnologii Microsoft, unul din cei mai apreciaţi IT-şti din ţară, şi-a exercitat dreptul democratic de a-şi anula buletinul de vot.


UPDATE 19.30 Hunedoara: candidaţii îşi vânează alegătorii prin metoda „bună ziua”

Alegătorii care ajung în faţa celor mai animate secţii de votare din Hunedoara au toate şansele să fie „luaţi pe sus” de candidaţii la funcţia de primar sau de consiler local. Fiecare hunedorean venit la vot este întâmpinat cu zâmbetul pe buze şi urări de bine de politicieni şi susţinătorii lor. În jurul secţiei domneşte însă o stare de tensiune.


UPDATE 19.24 Prezenţă de aproape 100% în cea mai mică comună din Alba

Cea mai mică comună din Alba, Ceru-Băcăinţi, înregistrează o prezenţă record la vot. La ora 19.00 mai era nevoie de trei alegători pentru ca procentul prezenţei să fie de 100% raportat la persoanele înscrise pe lista electorală permanentă.


UPDATE 19.20 În Olt, prezenţă de peste 100% şi s-au terminat buletinele de vot şi autocolantele

Situaţii deosebite la Alegerile locale 2016 în judeţul Olt, şefii secţiilor în care prezenţa la vot a depăşit 100% solicitând Biroului Electoral Judeţean ajutorul, pentru că rămân fără buletine de vot şi autocolante pentru cărţile de identitate. BEJ a anunţat BEC, iar BEC n-a mai răspuns.


UDPATE 19.17 Alegeri locale 2016. Prezenţa la vot, la ora 19, a ajuns la 42,9%: Giurgiu, Olt şi Teleorman, primele clasate

Peste 7,8 milioane de alegători au votat până la ora 19.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 42,97%. Cel mai mare procent a fost înregistrat în judeţul Giurgiu, 55%, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară, de 27,66%.


UPDATE 18.53 Alegeri locale 2016: în Baia Mare, oamenii aleg între un candidat aflat după gratii şi alţi şase invizibili

Situaţie cel puţin ciudată în Baia Mare, unde primarul suspendat candidează pentru un nou mandat din închisoare. Potrivit sondajelor, Cherecheş este dat ca sigur câştigător, iar câţiva alegători care s-au prezentat azi la urne confirmă acest lucru.


UPDATE 18.52 Focşani: Alin Trăşculescu, candidat de două ori la Primăria municipiului, azi alegător după gratii

La alegerile locale 2016 pentru Primăria şi Consiliul Local Focşani, dar şi pentru alegerea consilierilor judeţeni au votat şi 33 deţinuţi încarceraţi în prezent la Penitenciarul din cartierul Mîndreşti.


UPDATE 18.50 Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet: A fost prima dată când am votat în Bucureşti

„Pentru mine a fost o premieră. A fost prima dată când am votat în Bucureşti. Astăzi am votat pentru că Bucureştiul este şi oraşul meu. Am votat pentru un Bucureşti modern şi european“, a spus Klaus Iohannis, la ieşirea de la vot.

Cezar Preda, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, a explicat că preşedintele Klaus Iohannis a avut probleme tehnice, din cauza cărora nu a putut vota până la ora 18.30. „Niciun om în România nu are dreptul sa îşi exercite dreptul la vot decât dacă sunt îndeplinite condiţiile", a declarat purtatorul de cuvant al PNL Bucureşti, Cezar Preda, întrebat de ce preşedintele Klaus Iohannis nu a votat mai devreme.


UPDATE 18.42 Alegeri locale 2016. Cu ce gânduri au venit la vot candidaţii la funcţia de primar al Slatinei

Cei nouă candidaţi la Alegerile locale 2016 pentru funcţia de primar al Slatinei au trecut prin faţa membrilor comisiei de votare, fiecare la biroul electoral arondat. Toţi vor schimbare şi un viitor mai bun.

UPDATE 18.40 Galaţi: primarul din Cuza Vodă, în 2016 candidat, reclamat penal pentru că a plecat prin sat cu urna mobilă

Urna mobilă a fost transportată cu maşina Primărie Cuza Vodă, însă la volan se afla Dănuţ Codrescu, primarul localităţii, candidat PNL pentru un nou mandat. Faptele sunt anchetate de poliţişti.


UPDATE 18.35 Cluj: comunele unde alegerile sunt inutile

Alegeri locale 2016: La poalele Apusenilor, dinspre Cluj, până la ora 17.00, jumătate dintre sătenii din Sâncraiu au votat. Pe liste era un singur candidat: actualul edil, Póka Andrei-Gheorghe. De luni, acesta îşi va începe al cincilea mandat. O situaţie similară se întâlneşte în o altă comună clujeană, Sânmărtin.


UPDATE 18.32 Secţia de votare din satul Giurcani, Vaslui, a fost închisă la ora 18

Secţia de votare nr. 291 din localitatea Giurcani, comuna Găgeşti, a fost închisă în jurul orei 18 pentru rezolvarea unei contestaţii. Contestaţia a fost depusă de reprezentanţii PNL care au semnalat că puţin înainte de ora 18 a venit un val de alegători care au intrat în cabinele de vot cu însoţitori.


UPDATE 18.28 Alegeri locale 2016 Suceava. Secretarul unei comune din Suceava, aflat sub control judiciar, este locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare

Secretarul comunei sucevene Şcheia, Luminiţa Rîşca, cea care este cercetată sub control judiciar de DNA pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită şi dare de mită, este locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare 478 Şcheia.


UPDATE 18.20 Când va vota preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în aprilie, că şi-a făcut viză de reşedinţă pentru Bucureşti, precizând că va vota în Capitală la alegerile locale. Carmen Iohannis a votat la secţia din Şcoala Generală numărul 4, de pe Strada Spartacus din Sibiu. Soţia preşedintelui Klaus Iohannis a pus ştampila ora 12.15. Carmen Iohannis a spus că a votat pentru continuarea proiectelor din Sibiu şi că e o datorie de onoare a fiecărui cetăţean să voteze. Preşedintele a ales ora 18.30 ca cea la care se va prezenta la vot. 

UPDATE 18.10 Prezenţa la vot la ora 18.00

Potrivit datelor furnizate de BEC, până la ora 18.00 au votat 7.201.697 persoane.În judeţul Olt prezenţa este de 50%. Peste 49% prezenţă se înregistrează în judeţul Giurgiu, peste 48% în judeţul Teleorman, peste 47% în Gorj şi Vâlcea şi peste 46% în Dâmboviţa.


UPDATE 18.05 Potrivit unor surse poltice, pe primul loc în opţiunile electoratului ar fi Gabriela Firea, votată de aproximativ 40% din alegători. Pe locul doi, cu aproape 20% din voturi, se află candidatul USB, NIcuşor Dan, în timp ce liberalul Cătălin Predoiu se clasează pe locul 3, având sub 20% din voturi.


UPDATE 17.37 Alegeri locale 2016. Cât valorează un vot pentru PSD? O bicicletă 

Marin Gaşpar, candidatul PSD la Consiliul Local Braloştiţa (Dolj), este cercetat pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor, după ce a dat mită 40 de lei şi o bicicletă.


UPDATE 17.12 Alegeri locale 2016. Buletine de vot tipărite greşit la Piteşti şi Mioveni

La două secţii de votare din oraşele Piteşti şi Mioveni au fost descoperite mai multe buletine de vot tipărite greşit. Mai precis, la buletinele pentru alegerea Consiliului Judeţean, prima pagină, pe care erau notaţi doar candidaţii PSD şi PNL, fusese dublată.


UPDATE 17.10 Prezenţa la urne la ora 17.00

Peste 6,4 milioane de alegători au votat până la ora 17.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 35,37%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Olt, 45,21%, în timp ce Bucureştiul rămâne codaş, cu cea mai mică prezenţă din ţară, de 22,2%.


 UPDATE 17.08 BEC: Prezenţa la vot în Bucureşti, la ora 17.00 – 22,2%; cei mai mulţi votanţi, în Sectorul 1 – 24,63%, cei mai puţini, în Sectorul 5 – 20,22%


UPDATE 16.30 MAI: 34 de posibile infracţiuni electorale cercetate de poliţişti, 70 de contravenţii, amenzi de 24.600 de lei

Până la ora 15.30 au fost înregistrate 272 de sesizări privind ilegalităţi în procesul electoral, fiind constatate 70 de contravenţii şi alte 34 de posibile infracţiuni pentru care s-au deschis anchete penale, potrivit News.ro. Pentru cele 70 de contravenţii care au fost constatate de angajaţii MAI au fost aplicate 21 de amenzi şi avertismente scrise, în valoare totală de 24.600 de lei


UPDATE 16.12 Doi candidaţi la Consiliul Local din comuna Redea, judeţul Olt, şi un membru al unei secţii de votare din aceeaşi localitate sunt cercetaţi de poliţişti după ce au fost prinşi având mai multe pixuri cu cameră.


UPDATE 16.07 Alegeri locale 2016. Strigătul unui cetăţean supărat: „Nu-mi mai cerşi votul sub balcon“

La orice colţ de stradă din Medgidia se înjură pe româneşte. Nemulţumirile lor au atins cote nemaiîntâlnite şi nu mai au încredere nici în clasa politică şi nici în oamenii legii.


UPDATE 16.05 Alegeri locale 2016. În Galaţi sătenii din Poiana şi Ţepu au fost cei mai harnici la vot

Aşa cum era de aşteptat, populaţia din mediu rural din judeţul Galaţi s-a dovedit mult mai decisă decât orăşenii să-şi exprime opţiunile electorale.


UPDATE 16.03 Alegeri locale 2016. Comuna din Satu Mare cu un singur candidat la primărie. „De ce să ne aruncăm în luptă doar ca să ne băgăm în seamă?“


UPDATE 16.00 Alegeri locale 2016: Prezenţa la urne la ora 16.00

Peste 5,8 milioane de alegători au votat până la ora 16.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 31,73%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Giurgiu, 40,65%, în timp ce în Bucureşti are în continuare cea mai mică prezenţă din ţară, de 20,15%.


UPDATE 15.59 Reportaj la alegerile locale 2016. Cum se vede scrutinul electoral la doi paşi de birt: „Legea asta, că nu ai voie să bei lângă secţiile de votare, e tâmpită“


UPDATE 15.51 Aproape 1.400 de deţinuţi au votat, până la ora 14.30, din totalul celor 1.766 de persoane încarcerate, cu drept de vot, a declarat, pentru News.ro, putătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cristina Cârlan.


UPDATE 15.47 Candidatul PNL pentru Primăria Sibiu, Răzvan Pop, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat „pentru un Sibiu puternic, performant, tânăr, verde, pentru un Sibiu pe mâini bune“, spunând că nu se aşteaptă la incidente electorale întrucât sibienii sunt „eleganţi şi frumoşi.“


UPDATE 15.38 Un membru al Biroului Secţiei de votare nr. 24 din municipiul Galaţi a fost exclus după ce s-a constatat că soţia sa candidează din partea PMP pe lista pentru Consiliul Local, notează News.ro.


UPDATE 15.37 Alegeri locale 2016. Cum se vede ziua votului la Plopu, unde un podeţ s-a rupt cu staff-ul de campanie

La o săptămână după ce un podeţ din comuna prahoveană Plopu s-a rupt în timp ce 20 de oameni din staff-ul PSD îl traversau, localnicii încă mai vorbesc de întâmplare. „Ştiţi ce ne-a deranjat cel mai rău? Că unii d-alde Fane Mutu şi alţii se bucurau că ce bine că s-a rupt cu PSD-işti. Eu cred că o să fie cu noroc“, este părerea unuia dintre cei care au căzut în apă, de pe podeţ


UPDATE 15.34 Alegeri locale 2016. Satul în care votanţii sunt flotanţii: „Eu am conştiinţa împăcată că nu vin ţiganii să mă voteze“

Una din cele mai sărace comune din Timiş bate recordul de prezenţă la vot, după ce a ajuns să înregistreze un număr mai mare de votanţi pe lista suplimentară decât pe lista permanentă. Candidaţii recunosc că lupta pentru primărie se dă între cei care reuşesc să facă mai multe vize de flotant în localitate.


UPDATE 15.23 Alegeri locale 2016 Arad. Lider politic arădean, cu cauciucurile de la maşină tăiate

Preşedintele PMP Arad, Florin Remeţan, care ocupă prima poziţie pe lista candidaţilor la Consiliul Judeţean Arad, şi-a găsit două cauciucuri de la maşină tăiate cu cuţitul în mai multe locuri. El reclamă o „comandă politică“, dar spune că nu va depune sesizare la Poliţie, scrie News.ro.


UPDATE 15.18 Alegeri locale 2016. Un alegător din Galaţi reclamă că altcineva a votat în locul lui

Alegătorul a constatat că în dreptul lui există o semnătură ca şi cum ar fi votat. Poliţia a deschis o anchetă, iar activitatea secţiei de votare a fost închisă temporar.


UPDATE 15.17 Alegeri locale 2016. Studenţii braşoveni, supravegheaţi de camere video la vot

O cameră de supraveghere a monitorizat până la această oră studenţii care au mers la vot, iar imaginile au ajuns în sediul Casei de Cultură a Studenţilor.


UPDATE 15.13 Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a votat la o altă secţie pentru a nu se despărţi de Ponta

Prim-vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a prezentat, scrie News.ro, mai multe nereguli constatate de reprezentanţii liberali în procesul de votare, el arătând că în Gorj a fost „o situaţie la graniţa dintre trist şi comic, dar ilegală“, prin faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost lăsat să voteze în altă secţie de votare decât unde îşi avea domiciliul, pentru că a dorit să îşi exercite votul împreună cu Victor Ponta.


UPDATE 15.01 Alegeri locale 2016. Candidatul Mişcării liberale, Liviu Alexa, a votat cu gândul la un Cluj nou

Candidatul Partidului Mişcarea Liberală la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Liviu Alexa, a votat „cu gandul la viitorul copilului meu, cu gândul la un Cluj nou, pentru un oraş care să se despartă de mentalităţile comuniste.“


UPDATE BEC: Alegeri locale 2016: Prezenţa la urne la ora 15.00

Peste 5,1 milioane de alegători au votat până la ora 15.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 28,27%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Giurgiu, 36,74%, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară, de 18,24%.


UPDATE 14.56 Alegeri locale 2016. Comuna din Vrancea care şi-a ales primarul înainte de a începe votul

În comuna Cîrligele, unde trăiesc 3100 de locuitori, la alegerile locale 2016 actualul edil nu a avut niciun contracandidat, aceeaşi situaţie regăsindu-se şi la listele pentru desemnarea consiliului local.


UPDATE 14.54 Fraudă în judeţul Constanţa: Trei persoane care îşi exercitau dreptul la vot la o secţie din localitatea Ovidiu, judeţul Constanţa, au primit mai multe buletine de vot cu candidaţii pentru funcţia de primar, în acest caz fiind deschis un dosar penal in rem pentru fraudă la vot, scrie News.ro.


UPDATE 14.49 Doljul a întrecut municipiul Bucureşti la numărul votanţilor pe liste suplimentare

Până la ora 13.00 pe listele suplimentare din Dolj au votat 4.714 persoane, mai mult chiar decât în Capitală, unde au fost înregistrate pe listele suplimentare 3.404 persoane.


UPDATE 14.47 Alegeri locale 2016. Bătrâna care supravieţuieşte cu 7 lei pe lună a mers la vot: „Câte zile oi mai avea, sper să fie mai bine“

O bătrânică din comuna Dichiseni, care supravieţuieşte cu o pensie de 7 lei de la CAP, a dorit să-şi exercite dreptul la vot, în speranţa că lucrurile se vor schimba în bine şi pentru ea.


UPDATE 14.44 Alegeri locale 2016. Preşedintele unei secţii de votare dintr-o comună bistriţeană, cercetat penal 

Preşedintele secţiei de votare din comuna Maieru este cercetat penal pentru fraudă la vot, după ce ar fi votat chiar în secţia pe care o conduce şi nu în localitatea de reşedinţă, adică la câţiva kilometri distanţă.


UPDATE 14.40 Cum au votat bătrânii de la azil pentru primarul PSD: căraţi cu autobuzul şi cu buletinele „confiscate“

Bătrâni şi neputincioşi, cu domiciliul stabil la Căminul pentru persoane vârstnice din localitatea vasluiană Tutova, şi-au exercitat dreptul la vot fără a cunoaşte localitatea şi candidaţii. 64 din cei 78 de bătrâni internaţi, care au trăit o viaţă în judeţele vecine sau în alte sate din Vaslui, au pus ştampila de vot la alegerile locale din 2016.


UPDATE 14.37 Alegeri locale 2016 Arad. Primarul Gheorghe Falcă şi-a pierdut buletinul înainte de a vota

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi-a pierdut cartea de identitate, astfel că pentru a putea vota la alegerile locale 2016 a fost nevoit să îşi facă una provizorie.


UPDATE 14.26 Alegeri locale 2016: Membra unei comisii de la o secţie de votare din Predeal, cercetată pentru fraudă electorală

Preşedintele Secţiei de vot nr. 242 şi reprezentanta unui partid (72 de ani) a fost dusă la secţia de poliţie, după ce a fost depistată cu un buletin ştampilat pentru primarul în funcţie, Liviu Cocoş (PNL).


UPDATE 14.21 Protest spontan într-o comună din Ialomiţa din cauza turismului electoral. Alegător: „Aici e mafie!“

Aproape de orele prânzului, lângă secţiile de vot din comuna ialomiţeană Vlădeni un grup de oameni îl acuzau pe Lucian Corlău, candidatul PSD pentru primărie, de faptul că transportă la vot oamenii din localitate. 


UPDATE 14.15 Prezenţa la vot în Bucureşti, la ora 14.00 - 16,15%; cei mai mulţi votanţi, în Sectorul 1 - 18,12%, cei mai puţini, în Sectorul 5 - 14,51%


UPDATE 14.14 Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat că a votat pentru încredere şi pentru că România trebuie să îşi „recupereze identitatea“ şi a criticat legea electorală care permite crearea unor „dosare penale pentru unii oameni care poate din anumite greşeli au luat anumite semnături greşite.“


UPDATE 14.13 Alegeri locale 2016 Mureş. La Târgu Mureş buletinele de vot ajung doar pentru 98% din alegătorii de pe liste

Cu câteva ore înainte ca secţiile de votare să fie preluate de jandarmi, în mai multe localităţi din judeţul Mureş au existat nemulţumiri că buletinele de vot nu erau suficiente.


UPDATE 14.11 Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a afirmat, la ieşirea de la o secţie de votare din Ploieşti, că în România „se fură“ cum nu a „crezut că e posibil“. „Dacă o ducem aşa cum o ducem (…) este din cauză că nu ne-am gospodărit bine şi am furat fără niciun pic de jenă“, a Quintus, citat de News.ro.


UPDATE 14.10 Situaţie incredibilă într-un sat din Iaşi: Prezenţă la vot zero la două secţii cu 3.500 de alegători

Două dintre secţiile de votare din comuna Moşna, judeţul Iaşi, înregistrează 0 prezenţă de vot la ora 13.30 deşi, teoretic, peste 3.500 de persoane sunt trecute pe listele electorale. Localitatea ieşeană este renumită pentru numărul foarte mare de basarabeni care au domiciliul fictiv acolo.


UPDATE 14.07 Alegeri locale 2016. Prezenţa la urne la jumătatea zilei 

Potrivit BEC, peste 4,5 milioane de alegători au votat până la jumătatea zilei, prezenţa la nivel naţional fiind de 24,84%. Cel mai mare procent a fost înregistrat în judeţul Teleorman, 32,77%, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară, de 16,15%.


UPDATE 13.54 Candidatul independent la Primăria Braşov Mihai Sturzu a declarat, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca generaţia sa, „care a crescut cu cheia la gât“, să nu mai plece. 


UPDATE 13.49 Ce spune Ponta de candidaţii penali care sunt favoriţi la alegerile locale

Prezent în Târgu Jiu pentru a fi alături de candidaţii PSD, Victor Ponta a declarat: „E normal ca oamenii să fie lăsaţi să voteze, nu să voteze sau să decidă alţii pentru ei.“


UPDATE 13.42  MAI: Amenzi de 11.000 de lei pentru contravenţii la alegeri. „Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent 20 la sută nu au fost confirmate. Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 9 avertismente scrise“, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, citat de News.ro. Cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.


UPDATE 13.40 Vicepremierul Vasile Dîncu a votat, împreună cu soţia sa, la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca. Acesta a declarat, potrivit News.ro, că a fost cea mai liniştită campanie electorală din ultimii 25 de ani şi că viitorul primar al municipiului Cluj-Napoca ar trebui să asigure dezvoltarea infrastructurii culturale a oraşului şi, în esenţă, „să nu încurce foarte tare“.


UPDATE 13.38 Andrei Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, a declarat, după ce a votat, că i se pare „o aberaţie“ faptul că tatăl său nu va putea vota timp de nouă ani, având drepturile electorale restrânse ca urmare a condamnărilor la închisoare. „Am votat pentru un oraş european şi pentru o Capitală a românilor, acesta este mesajul nostru“, a spus Andrei Năstase, care a venit singur la vot.


UPDATE 13.37 Alegeri locale 2016. Preşedintele unei secţii de votare, acuzat că intră în cabine cu alegătorii

Preşedintele secţiei de votare nr. 39, care funcţionează în incinta Universităţii „Constantin Brâncoveanu“ din Piteşti a fost acuzat că intră cu alegătorii în cabinele de votare.


UPDATE 13.30 Majoritatea celor care s-au prezentat la urne până la ora 13.00 sunt alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi de peste 65 de ani, conform statisticilor BEC. Următoarea categorie este a celor de peste 65 de ani, iar pe locul trei ca prezenţă se află cei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani, urmaţi de categoria 25-34 de ani. 


UPDATE 13.24 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după ce a votat la secţia din comuna Cârţa, judeţul Harghita, că pentru comunitatea maghiară miza acestor alegeri este „siguranţa în ceea ce priveşte păstrarea identităţii naţionale.“


UPDATE 13.05 Alegeri locale 2016. Cea mai săracă comună din România, fruntaşă la vot

Comuna Necşeşti a fost catalogată drept cea mai săracă localitate din România. Sătenii din Necşeşti nu au apă curentă, canalizare, farmacie şi nici cablu tv, dar sunt fruntaşi la vot.


UPDATE 13.03 Prezenţa la vot, ora 13.00: Conform datelor furnizate de BEC, până la ora 13.00 au votat peste 3,8 milioane de persoane, fiind înregistrat un procent al prezenţei de 21,12%.


UPDATE 13.00 Alegeri locale 2016. Judeţul Dolj se află pe locul doi în ţară la voturi cu urna mobilă

PNL Dolj a sesizat la Biroul Electoral Judeţean 3213 cereri făcute la nivelul Dolj pentru urna mobilă. Judeţul Dolj se află pe locul doi în ţară la voturi cu urna mobilă.


UPDATE 12.56 Candidat la Primăria Galaţi, agresat de un consilier local acuzat de mită electorală

Consilierul local ALDE Costel Văsoi, candidat pentru un nou mandat de consilier, este acuzat că ar fi oferit băuturi alcoolice în schimbul voturilor.


UPDATE 12.50 PSD Cluj acuză că adversarii politici nu respectă legislaţia 

PSD Cluj susţine că adversarii politici nu ar respecta legislaţia în vigoare şi lipesc, chiar în ziua votului, stickere cu sigla PSD pe maşinile clujenilor.


UPDATE 12.40 Alegeri locale 2016. Carmen Iohannis a votat pentru continuarea proiectelor din Sibiu 

Carmen Iohannis a votat la Sibiu. Soţia preşedintelui Klaus Iohannis a venit neînsoţită la urne, votând pentru continuarea proiectelor din Sibiu, potrivit declaraţiei date la işirea de la urne.


UPDATE 12.33 Scandal în faţa BEC. Un bărbat a fost încătuşat şi dus la Secţia 10 Poliţie

Un bărbat, în vârstă de 27 de ani, a fost încătuşat de poliţişti şi dus la Secţia 10 de Poliţie, după ce acesta a făcut scandal în fata Biroului Electoral Central (BEC), arată News.ro. Ulterior acesta a fost transportat la spital.


UPDATE 12.30 Supriză neplăcută pentru un candidat la Primăria Alexandria: Nu s-a găsit pe buletinul de vot

Dumitru Goldbach, candidatul Partidului România Unită la funcţia de primar al municipiului Alexandria nu s-a regăsit pe buletinul de vot şi a sesizat poliţia. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman buletinul cu foaie lipsă reprezintă un caz izolat la secţia respectivă.


UPDATE 12.30 Scandal electoral în Alba: bolnavi psihic duşi cu microbuzul la vot în oraşul Baia de Arieş

Alegeri cu scandal la Baia de Arieş. Un alegător a filmat duminică dimineaţă un microbuz care a transportat mai multe persoane la o secţie de vot. 


UPDATE 12.10 Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat la Liceul Jean Monnet din Bucureşti: Să asigurăm deschidere spre mai bine. Ideea de anti-fraudă este bine că este promovată. Întrebarea este dacă este eficientă sau nu.

UPDATE 12.00 Prezenţa la vot la ora 12.00: 16,84%

Prezenta vot ora 12

UPDATE 11.55 Tudor Chirilă: „Nu putem lăsa Bucureştiul pe mâna unor oameni care nu ne iubesc“

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă îi îndeamnă pe români să meargă la vot, precizând că „nu putem lăsa Bucureştiul pe mâna unor oameni care nu ne iubesc“.


UPDATE 11.50 Prezenţă de 90% într-o localitate din Olt

În localitatea Mirceşti din judeţul Olt prezenţa de vot, la ora 11.50, era de 90,84%. Din cele 142 de pesoane înscrise pe liste, 97 au votat, la acestea adăugându-se 32 de persoane pe liste suplimentare până la ora menţionată.

image

O prezenţă record a fost înregistrată şi în satul timişean Crivobara: 154%

Pe lista votanţilor se află 67 de persoane, dintre care au votat deja 24 la căminul cultural din Crivobara. Au votat însă pe listele suplimentare 78 de persoane.


UPDATE 11.50 Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei, a votat la Şcoala Uruguay. A venit încoţit de copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu: Am votat pentru un oraş liber, dar mai important decât lucrul pentru care eu am votat este ca fiecare cetăţean să îşi spună azi cuvântul, să nu lase ca minorităţi foarte active, foarte ideologizate, să aibă ultimul cuvânt. Cred că ultimul cuvânt trebuie să aparţină tuturor cetăţenilor Bucureştiului. De aceea îi îndemn ca în număr cât mai mare să vină, să aleagă potrivit propriei conştiinţe, să îndrăznească să fie oameni liberi, să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste oraşe.

UPDATE 11.40 La Verneşti a reînceput votul după aproape patru ore

Procesul electoral în localitatea buzoiană Verneşti, suspendat întrucât buletinele de vot au fost tipărite greşit, a fost reluat în jurul orei 11.00, după aproape patru ore, în prezent câteva zeci de persoane stând la coadă pentru a-şi exercita dreptul la vot. „Au fost aduse o parte din buletinele de vot, astfel încât să se permită reluarea votului şi o altă maşină cu restul buletinelor de vot este deja la încărcat”, a declarat prefectul George Sava pentru News.ro, precizând că în prezent nu mai sunt probleme.


UPDATE 11.35 Alegeri locale 2016. Dosar penal pentru preşedinta unei secţii de votare

Preşedinta unei secţii de votare din Medgidia are dosar penal pentru că a plecat sâmbătă seara acasă cu ştampila de control. Femeia a adus-o înapoi duminică dimineaţă.


UPDATE 11.20 Victor Ponta i-a însoţit la vot, în Gorj, pe doi candidaţi ai PSD care au probleme cu legea

Victor Ponta a mers în ziua alegerilor locale la Târgu Jiu, unde i-a însoţit la vot pe primarul Florin Cârciumaru, candidat al PSD pentru al cincilea mandat, dar şi pe social-democratul Ion Călinoiu, actualul şef al CJ Gorj, cu şanse să obţină un nou mandat. Atât Călinoiu, cât şi Cârciumaru au probleme cu legea. „Ca de fiecare dată azi votez şi îi susţin pe toţi Meşterii Manole din România - cei care nu obosesc să construiască, cu orice preţ şi orice risc, chiar dacă ştiu că vin mereu alţii să dărâme tot de fiecare dată!“, a afirmat Ponta.


UPDATE 11.10 Cătălin Predoiu: „Am votat pentru soluţii serioase“

„Mă bucur să fim aici într-o zi însorită. Am votat pentru soluţii serioase, pentru profesionalism. Sunt convins că sunt soluţii câştigătoare şi astăzi. Din acest vot poate să iasă o admnistratie acolo unde îi este locul: o capitală europeană“, a spus Predoiu, candidatul PNL pentru Capitală, la ieşirea de la urne.

predoiu la vot

UPDATE 11.05 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: „Sunt îngrijorat de prezenţa slabă la vot. Fac apel ca toţi cetăţenii cu spritul civic treaz să vină la vot“, a afirmat liderul Senatului 


UPDATE 10.30 La Verneşti, votul nu a fost reluat. Se cere demisia prefectului

La Verneşti, localitatea buzoiană unde buletinele de vot au fost tipărite greşit, nu a fost reluată votarea. Mai multe formaţiuni politice au cerut public, prin comunicate de presă sau mesaje postate pe Facebook, demisia prefectului George Sava, pe care îl consideră responsabil de situaţia de la Verneşti.


UPDATE 10.05 Nicuşor Dan: „Am votat pentru un Bucureşti necorupt“

„În primul rând, vreau să mulţumesc sutelor de oameni care au muncit pentru campania asta, inclusiv cei care s-au trezit azi la 5 dimineaţa. am votat pentru un Bucureşti necorupt, am votat pentur o nouă clasă politică, nu pentru un acare şi-a dovedit corupţia şi incompenteţa. Vreau să îndemn lumea să iasă la vot. De câte ori oamenii au ieşit la vot în număr mare, s-au produs schimbări importante în România“, a spus Nicuşor Dan.


UPDATE 09.50 Probleme cu numărul de buletine de vot în judeţul Mureş

Biroul Electoral Judeţen (BEJ) Mureş a solicitat Prefecturii să transmită informaţii cu privire la numărul buletinelor de vot tipărite şi distribuite în judeţ, după ce a primit sesizări de la partide potrivit cărora în unele localităţi au ajuns insuficiente buletine de vot. Conctactaţi de News.ro, reprezentanţii Prefecturii Mureş au declarat că au fost tipărite şi distribuite suficiente buletine de vot, conform normelor legale. Astfel, în Mureş, unde sunt aşteptaţi la urne 426.650 de alegători în 568 de secţii de votare, ar fi fost tipărite 1.407.945 de buletine de vot pentru primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, plus rezerva de zece la sută prevăzută de legislaţie.


UPDATE 09.30 Alina Gorghiu: Vă îndemn pe toţi să veniţi la vot

Alina Gorghiu a mers la vot la ora 09.30. Aceasta şi-a uitat cartea de identitate în secţie după ce şi-a exercitat dreptul la vot. „Ce îmi doresc de la aceşti primari? Îmi doresc să se schimbe viaţa în multe comunităţi din România. Din păcate, nu avem un al doilea tur. Vă îndemn pe toţi să veniţi la vot. Doar cei care vin la vot decid soarta comunităţilor. Eu cred că trebuie să vă alegeţi doar oameni oneşti şi cinstiţi“, a afirmat Gorghiu după vot.


UPDATE 09.30 Un milion de persoane au votat duminică, până la ora 9,22, la alegerile locale, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central

Prezenţa la urne poate fi consultată în timp real AICI

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne până la ora 9.22 au fost Teleorman — 9,53%, Giurgiu — 8,89% şi Olt — 8,67%, iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Harghita — 3,75%, Cluj — 3,98% şi Sibiu — 4,05%. În Bucureşti, până la ora menţionată, a fost înregistrată o prezenţă de 2,83%.


UPDATE 09.05 Gabriela Firea, candidat al PSD pentru Capitală: „Am votat cu speranţa că bucureştenii vor avea o viaţă mai bună. M-am gândit la copii, la locuri de joacă“

„Am votat cu speranţa că bucureştenii vor avea o viaţă mai bună. Cu toţi ne dorim acest lucru. M-am gândit la copii, la locuri de joacă, la investitorii care să vină în Bucureşti. Am votat cu gândul la adulţi, la persoanele care petrec mult timp în trafic. Am votat cu gândul la seniorii noştri care vor o viaţă mai bună. Mă bucur că am constatat că decizia mea a fost corectă, aceea de a-mi folosi întreaga energie pentru a prezenta tuturor bucureştenilor care sunt proiectelor mele. Le mulţumesc tuturor care mi-au trimis mesaje de susţinere şi îi promit că nu îi voi dezamăgi. Sunt pregătită să lupt. Îi îndemn pe toţi românii să voteze pe cine cred ei de cuvinţă. Să facă o diferenţă netă şi clară. Alegem gospodarii oraşelor. În rest, fiecare cum apreciază că s-au prezentat fiecare. Doamne ajută!„ a declarat Gabriela Firea după ieşirea de la urne

firea la vot

UPDATE 08.45 Cioloş: Am votat oameni în care am încredere. M-am aşteptat la mai multă regenerare a resurselor umane din partea partidelor

Premierul Dacian Cioloş a mers să voteze la secţia 32 din Zalău, însoţit de soţia sa, Valerie Cioloş. „Sper să facă toată lumea acest lucru (n.r.- să meargă la vot). Dincolo de ce putem face pe parcursul mandatelor, acum este momentul să ne spunem punctele de vedere cel mai consistent. Ştiţi, chestiile astea că am votat pentru democraţie, prosperitate şi aşa mai departe mi se par generalităţi. Am votat pentru oameni vizavi de care sper că pot să facă din oraşul acesta mai mult decât este, deci am votat oameni în care am încredere, chiar dacă, drept să vă spun, m-aş fi aşteptat la mai multă regenerare, să spun aşa, a resurselor umane ale partidelor care au propus candidaţi. Sper să avem o dinamică mai bună pentru alegerile parlamentare“, a declarat Cioloş.

Declaraţii ale liderilor politici. 


UPDATE 08.35 Ilie Bolojan, vot la prima oră. Primarul Municipiului Oradea Ilie Bolojan a mers la vot la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea. Acesta este al doilea lider liberal care merge la vot. 


UPDATE 08.25 Blaga, vot „împotriva imposturii“. Vasile Blaga a votat la Liceul Ion Luca Caragiale. „Am votat oamenii cu soluţii serioase. Îmi permit să-i rog pe bucureşteni să vină în număr cât mai mare la vot. Ştiu că le pasă. Totodată, Am votat împotriva imposturii, a populismului şi a demagogiei 


UPDATE 08.15  Votul a fost suspendat în comuna Verneşti din judeţul Buzău. Buletinele de vot au fost tipărite greşit

Votul a fost suspendat în comuna buzoiană Verneşti până la cel puţin ora 9.00. Buletinele de vot au fost tipărite greşit, prefectul judeţului George Sava spunând că a luat la cunoştinţă despre această situaţie abia duminică dimineaţă, deşi preşedintele secţiei de votare ar fi trebuit să verifice buletinele încă de vineri. Pe buletinele de vot pentru primar pe prima pagină apar numele candidaţilor la Primărie, însă pe a doua filă sunt candidaţii la Consiliul Local. Iniţial, prefectul spunea că votul ar putea fi reluat în jurul orei 9.00, după ce s-a dispus tipărirea de urgenţă a buletinelor de vot la o tipografie locală. Ulterior, Sava a menţionat că localnicii ar putea să meargă din nou la urne abia în jurul orei 12.00


Peste 17.000 de secţii de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în toată ţara, la urne fiind aşteptaţi 18.274.891 de români cu drept de vot pentru a-şi alege primarul, dar şi consilierii locali şi judeţeni, urmând ca votul să se încheie la ora 21.00. La acest scrutin, vor putea să îşi exercite votul doar cei care se află duminică în localităţile de domiciliu.

O premieră a acestor alegeri este Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. 

Alegeri locale 2016. Primarii în funcţie sunt marii favoriţi la acest scrutin, ca urmare a sistemului de vot într-un singur tur, impus anul trecut de PSD, partidul cu cel mai mare număr de aleşi locali, mulţi dintre ei racolaţi în toamna lui 2014 cu celebra ordonanţă a traseismului promovată de Liviu Dragnea.

Alegeri locale 2016. Ajutoare sociale pentru fidelizarea electoratului

Pe lângă notorietate, primarii în funcţie s-au folosit de ajutoare sociale pentru a fideliza electoratul, astfel încât este aproape imposibil ca un candidat nou să se impună. Singura şansă pentru cei care vin din afara sistemului ar fi ca oamenii să iasă în număr mare la vot.

Numai o prezenţă sporită la urne ar mai putea atenua din impactul votanţilor captivi. Spre exemplu, la Bucureşti, cu cât prezenţa la vot va fi mai mică, cu atât Gabriela Firea va obţine un procent mai mare, după cum arată sondajele de opinie. În contrapondere, cu cât prezenţa va fi mai mare, cu atât cresc şansele de reuşită ale lui Nicuşor Dan, candidatul USB. Explicaţie este simplă: nehotărâţii votează de cele mai multe ori cu candidaţii dreptei (cazul Klaus Iohannis) sau cu candidaţii antisistem. Aşadar, prezenţa la vot este crucială în cazul scrutinului de duminică.

Alegerea indirectă a preşedinţilor de Consilii Judeţene este noutatea acestor alegeri. De fapt, este doar revenirea la sistemul de până în 2004, când preşedinţii de CJ nu erau aleşi direct de popor, ci indirect, prin votul consilierilor judeţeni. Practic, după alegeri, în funcţie de câţi consilieri judeţeni obţin, partidele vor începe să negocieze formarea unor majorităţi care să emane noul baron local.

Alegeri locale 2016. Alegătorii vor primi trei buletine de vot

În concluzie, fiecare alegător care se va prezenta duminică la urne va primi trei buletine de vot. Unul pentru alegerea primarului, altul pentru alegerea Consiliului local şi încă unul pentru alegerea Consiliului Judeţean. Primarul va fi votat nominal, iar pentru consiliile locale şi judeţene trebuie să votaţi partidul. La Bucureşti, alegătorii vor primi patru buletine: primar de Sector, Consilul local de Sector, Primar General şi Consiliul general al Capitalei.

La alegerile locale, PSD a învăţat să nu se mai bucure înainte de fi anunţat rezultatul final. În cursul amiezii, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea şi Gabriela Firea, au venit la sediul central al PSD pe măsură ce au votat, dar nu au zăbovit foarte mult. Dragnea şi Firea au părăsit împreună sediul din Kiseleff pentru a se întoarce abia cu o oră şi jumătate înainte de închiderea urnelor. Firea a făcut un tur al sediilor de la Sectoare, iar Dragnea a mers să-şi dea jos sacoul şi cravata pentru o cămaşă mult mai lejeră, asortată cu sacoul celei care va ocupa scaunul de primar general. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite