Alegeri locale 2016 Hunedoara. De ce nu au ajuns la vot cele două bătrâne care locuiesc în blocul fantomă din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două bătrâne au situaţie dramatică. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cele două bătrâne au situaţie dramatică. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cele două femei care locuiesc în blocul din mijlocul pustietăţii, la hotarul comunelor Lelese şi Ghelari, au fost prea bolnave pentru a mai parcurge distanţa de peste doi kilometri spre secţia de votare de la Govâjdia. În plus, spun bătrânele, niciun candidat nu s-a interesat de soarta lor tristă.

Ziua alegerilor locale a fost departe de a fi o sărbătoare pentru Ana Bursuc (76 de ani) şi Ana Şodrâncă (82 de ani) singurele locatare ale unui bloc cu 15 apartamente ridicat la sfârşitul anilor 1960, în sălbăticie.

Femeile, care trăiesc în blocul pustiu şi degradat din munţii Hunedoarei, care stă să se prăbuşească peste ele, nu au mai mers la vot. Sunt bolnave şi, mai ales, necăjite că niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar al comunei Ghelari, localitate de care aparţine şi blocul lor, nu a fost interesat de soarta lor. „În locuinţele noastre intră apa când plouă, suntem izolate în pustiu şi foarte bolnave. Acum, cu campania asta, a trecut unul dintre candidaţi pe la noi, dar nu ne-a spus un cuvânt, nici măcar bună-ziua. Nu avem ce să îi cerem viitorului primar, căci oricum ştim că nu îl interesează soarta noastra”, spun cele două femei.

Soarta tristă a celor două femei

Până în urmă cu două decenii, povestesc femeile, toate apartamentele blocului erau ocupate de familii de muncitori în exploatările de talc, dolomită şi calcar din apropiere. Blocul în care locuiesc cele două femei a fost construit în urmă cu şase decenii pentru muncitorii de la exploatările de talc, dolomită şi calcar din Lelese. La carieră lucrau, la un moment dat, 400 de oameni. Cariera a intrat în conservare de la începutul anilor 2000, iar uzinele şi celelalte secţii înfiinţate de comunişti, pentru a aproviziona combinatul siderurgic din Hunedoara cu materiale, au fost închise definitiv şi dezafectate. Cele două pensionare nu au avut unde să plece, deşi între timp toţi ceilalţi locatari s-au mutat, la fel cum au făcut-o şi oamenii care aveau case în jurul blocului părăginit. Ultimul a fost soţul Anei Şodrâncă. Omul a murit în urmă cu câţiva ani. Rămase singure, bătrânele s-au obişnuit să aibă una grijă de cealaltă, în singurătatea lor, deşi ambele sunt foarte bolnave.


Vă recomandăm şi:

Atmosfera ireală a alegerilor din trecut: „Au votat cetăţeni curat înveşmântaţi, cu obrajii îmbujoraţi de o fericire aprinsă”

O notă informativă transmisă de Primăria Hunedoara, în 1938, cu ocazia referendumului pentru adoptarea noii constituţii, oferă detalii despre atmosfera de sărbătoare în care era întâmpinat evenimentul, chiar dacă a însemnat instaurarea dictaturii regelui Carol al II-lea.

Povestea alegerilor din anii interbelici, scăldate într-o baie de sânge. Cine a fost politicianul care s-a retras după tragedie

O serie de mărturii din anii interbelici arată cât de înverşunate erau luptele politice din preajma alegerilor. În Hunedoara anului 1926, campaniile electorale au dus la adevărate revolte, soldate cu morţi. O relatare aparte din trecutul judeţului îl are în prim-plan pe Tancred Constantinescu, senator de Hunedoara şi ministru, care a sfârşit ulterior în temniţele regimului comunist.

VIDEO Consiliera sexy care ridică partidul, cănile electorale din biserică şi candidata „start upe”. Cele mai stupide episoade ale campaniei electorale

Imaginile în care Alina Necoară, o tânără candidată la Consiliului Local Petroşani, este prezentată în ipostaze sexy, cănile tapetate cu portretul primarului Hunedoarei, Viorel Arion, oferite în biserică în Noaptea Învierii, şi bâlbâielile care au făcut-o celebră pe Dorina Pleşcan, candidată la Primăria Petroşani  se numără printre cele mai stupide evenimente din campania electorală dinaintea alegerilor locale în judeţul Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite