Mesajul prin care Tudor Chirilă îi îndeamnă pe oameni să voteze: „Nu putem lăsa Bucureştiul pe mâna unor oameni care nu ne iubesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă (42 de ani), cunoscut pentru luările de poziţie tranşante cu privire la subiectele de interes public, îi îndeamnă pe români să meargă la vot, precizând că „nu putem lăsa Bucureştiul pe mâna unor oameni care nu ne iubesc“.

Tudor Chirilă îi încurajează pe români, prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook, să îşi exercite dreptul la vot. Artistul face o analogie între alegerile locale 2016 şi o întâmplare personală care l-a făcut să se simtă extrem de vinovat pentru că nu a făcut nimic să schimbe cursul lucrurilor. Solistul trupei Vama încearcă să-i convingă pe oameni să renunţe la convingerea că votul nu va schimba nimic.

Chirilă nu îndeamnă oamenii să voteze cu un anumit candidat la alegerile locale 2016, însă precizează că Bucureştiul este un oraş pe care vreme de mai mulţi ani şi l-au împărţit „două partide toxice“, PSD şi PNL, şi de care „şi-au bătut joc iresponsabil“ consilierii acestor partide. „Aceşti oameni au decis viitorul sumbru al traficului, transportului, parcărilor, gigacaloriei, spaţiilor verzi, culturii. Aceşti oameni, din aceste partide, au încurajat regimul şpăgilor, mafia imobiliară, au paralizat un oraş care a început să se scufunde, neputincios. Fiecare dintre noi ştie că aceşti oameni, ai acestor partide, nu vor face nimic pentru oraşul ăsta“, scrie Chirilă. 

Artistul face foarte clar faptul că locuitorii Capitalei nu ar trebui să mai permită ca oraşul să ajungă în mâinile unor oameni care nu-i iubesc şi nici ca soarta să fie decisă de „o minoritate manipulată şi manipulabilă.“

Pe de altă parte, Chirilă crede că astăzi Facebook-ul poate fi „motorul schimbării“ şi îşi îndeamnă fanii să-şi convingă apropiaţii să meargă să voteze: „Putem să le arătăm că nu suntem puţini şi că nu suntem nepăsători. Putem să facem asta. Putem să ne dăm o şansă, aşa cum Leicester City şi-a dat şansa să lupte şi a câştigat campionatul Angliei împotriva imposibilului. O echipă săracă şi fără speranţă a spulberat cluburi cu zeci de milioane de euro buget.“

Redăm în continuare mesajul integral publicat de Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook

Eram la malul mării acum două zile. La un metru de plajă, un pescăruş plutea pe apă în derivă. Lângă el, doi boschetari inimoşi încercau să îl facă să zboare. El nu mai putea sau nu mai voia. Abandonase. Înghiţea apă, din când în când. Unul dintre boschetari îmi spunea că foarte curând avea să moară. Deasupra noastră se roteau în cercuri joase alţi câţiva pescăruşi care icneau alarmaţi, într-un gest de ultimă solidaritate. Îl ţineam de mână pe fiul meu care privea spectacolul pescăruşului plutitor fără să-i pătrundă semnificaţia. Apoi am început să mă simt vinovat. Aş fi putut scoate pescăruşul din apă, să încerc să-l transport undeva, la un veterinar. Boschetarii plecaseră deja. Plecam şi eu. Vinovăţia lucra însă. Aş fi putut măcar să dau un telefon la un veterinar din Constanţa, să încerc să-l conving să vină până la malul mării unde o pasăre se îneca. Poate aş fi reuşit să dau peste un om pentru care o asemenea situaţie nu era una inevitabilă sau neimportantă. Sau aş fi putut încerca să caut mai departe pe plajă pe cineva care să transporte pescăruşul până în oraş. N-am făcut-o. Mintea mea a început să caute rapid argumente (unele rezonabile) care să-mi justifice apatia şi lipsa de iniţiativă. Dar, pe măsură ce mă depărtam de mal, mă simţeam mai vinovat.

Să votezi este mult mai puţin costisitor decât să salvezi un pescăruş. Şi cu toate astea de ani buni de zile cei mai numeroşi la vot sunt pensionarii. Asta nu pentru că ei au spirit civic, ci pentru că duminica votului face parte din tabieturile lor. Doar că ei, pensionarii, sunt şi cei uşor manipulabili.

Pentru noi, ceilalţi, este mai simplu să ne depărtăm de mal şi să închidem ochii. Este mult mai simplu să nu ieşim la vot, pentru că, nu-i aşa, nu se schimbă nimic şi pescăruşul va muri oricum. Doar că în cazul votului pe care ar trebui să-l acordăm mâine, pescăruşii suntem noi. Fiecare dintre noi. Bucureştiul este un oraş de pescăruşi morţi. Un oraş pe care ani întregi şi l-au împărţit două partide (PSD şi PNL) toxice. Un oraş de care şi-au bătut joc, într-un mod iresponsabil, consilierii acestor partide. De cele mai multe ori cu un nivel de educaţie şi moral submediu aceşti oameni au decis pentru noi. Aceşti oameni au decis viitorul sumbru al traficului, transportului, parcărilor, gigacaloriei, spaţiilor verzi, culturii. Aceşti oameni, din aceste partide, au încurajat regimul şpăgilor, mafia imobiliară, au paralizat un oraş care a început să se scufunde, neputincios. Fiecare dintre noi ştie că aceşti oameni, ai acestor partide, nu vor face nimic pentru oraşul ăsta. Fondurile oraşului nostru sunt uriaşe. Miza de a le controla este şi mai mare.

Să te deplasezi la vot înseamnă să ridici naibii pescăruşul ăla din apă, deşi poate ţi-e scârbă să-l atingi sau nu crezi că vei găsi pe cineva să-l oblojească. Să te deplasezi la vot înseamnă să nu-ţi întorci spatele. Să nu te ignori. Să nu te anulezi ca persoană. Înseamnă să te respecţi.

Nu putem lăsa oraşul ăsta pe mâna unor oameni care nu ne iubesc. Nu putem lăsa ca soarta oraşului ăstuia să fie decisă de o minoritate manipulată şi manipulabilă. Pur şi simplu nu este bine şi nu putem să ne (mai) facem una ca asta.

Aud tot timpul că Facebook e o reţea unde lumea se văicăreşte şi nu face nimic. Eh, uite că astăzi acest Facebook, aparent nefolositor, poate să fie motorul din spatele schimbării. Poate să fie mai mult decât o reţea de arătat pisici şi etalat succese personale. Astăzi Facebook poate să fie portavocea cu care îţi poţi anunţa toţi prietenii că mergi la vot.

Putem să le arătăm că nu suntem puţini şi că nu suntem nepăsători. Putem să facem asta. Putem să ne dăm o şansă, aşa cum Leicester City şi-a dat şansa să lupte şi a câştigat campionatul Angliei împotriva imposibilului. O echipă săracă şi fără speranţă a spulberat cluburi cu zeci de milioane de euro buget.

Astăzi, avem şansa să fim Leicester City. Mergem la vot. Şi ne sunăm prietenii să meargă şi ei.

PS. Postacii PSD şi PNL nu vor întârzia să apară pe aici. La fel şi scepticii sau haterii. Nu-i băgaţi în seamă. Avem treabă.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite