VIDEO Alegeri locale 2016. Satul în care votanţii sunt flotanţii: „Eu am conştiinţa împăcată că nu vin ţiganii să mă voteze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de vot din satul Crivobara (judeţul Timiş), în care alegătorii cu viză de flotant au făcut să fie o prezenţă de aproape 200 la sută FOTO Daniel Dancea
Secţia de vot din satul Crivobara (judeţul Timiş), în care alegătorii cu viză de flotant au făcut să fie o prezenţă de aproape 200 la sută FOTO Daniel Dancea

Una din cele mai sărace comune din Timiş bate recordul de prezenţă la vot, după ce a ajuns să înregistreze  la urne un număr mai mare de votanţi pe lista suplimentară decât pe lista permanentă. Candidaţii recunosc că lupta pentru primărie se dă între aceia care reuşesc să aducă mai mulţi flotanţi în localitate.

Cu un număr de 314 alegători pe listele permanente (67 în satul Crivobara şi 247 în Secaş), comuna Secaş  înregistrează o prezenţă la vot record pe listele suplimentare. Până la ora 14.00 la Crivobara s-a înregistrat o prezenţă la vot de 192,5 la la sută. Practic, la Crivobara au votat 36 de persoane pe listele permanente şi 95 pe listele suplimentare (cu viză de flotant). La Secaş, din cei 247 de alegători înscrişi pe listele permanente, au votat 107. Acestora li se adaugă alţi 75 de alegători care au votat pe listele suplimentare.

Practic, din cele 313 voturi exprimate în comuna Secaş până la ora 14, 170 au fost pe liste suplimentare. Într-o conferinţă de presă organizată cu câteva zile înainte, prefectul de Timiş, Mircea Băcală a declarat că în Secaş s-a înregistrat o creştere masivă a numărului de persoane care şi-au făcut viză de flotant în localitate.

Alegeri locale 2016

În Secaş, alegera primarului de către flotanţi e regulă. Unul dintre localnici, care a declarat că este candidat din partea ALDE a declarat că sunt cazuri în care casele au fost demolate şi a rămas doar grădina. În cartea funciară figurează, însă, casă şi grădină, ajungându-se ca unii care şi-au făcut viză de flotant pe Secaş să aibă rezidenţa în grădina respectivă. Bărbatul susţine că astfel s-a ajuns ca la Secaş, primarul să fie ales de către votanţii cu viză de flotant manevraţi de candidaţi, fără ca localnicii să mai conteze în toată această ecuaţie.





Când stai de vorbă cu ei, fiecare dintre candidaţi îl acuză pe contracandidatul său de aducerea votanţilor cu viză de flotant. Candidata PNL, Violeta Mateş a declarat că „nu există o lege care să oprească chestia asta”. Femeia a declarat „politicienii” din sat au căzut de comun acord să înceteze cu aducerea votanţilor pe bază de viză de flotant, dar unul dintre candidaţi ar fi spart „embargoul”. „S-au făcut flotante. Am stabilit: fără buletine. Să lăsăm oamenii din stat să aleagă primarul. A început domnul de la UNPR (...) Atunci normal că şi eu am...De exemplu, fratele meu la fiecare sfârşit de săptămână e aici. Am zis de ce să nu-i fac şi eu la fratele meu, la cumnata mea, la oameni care au treabă cu Secaşul. El a continuat, cu ţiganii din Lugoj”, a declarat Violeta Mateş, fost viceprimar al comunei şi primar interimar.

Primăriţa recunoaşte că are în Secaş două proprietăţi, iar la una dintre ele au domiciliu, de la alegerile de acum patru ani, 15 persoane. Pentru alegerile din acest an nu i-a mai căutat pe colocatarii ei, despre care lasă să se înţeleagă că sunt de etnie romă. „Eu am zis aşa. Dacă ne-am înţeles fără străini şi totuşi s-a făcut la străini. Am vrut măcar să am conştiinţa împăcată că nu vin ţiganii să mă voteze. M-am uitat pe liste şi am avut surpriza să văd că la numărul 40 (n.r. casa în care locuieşte candidata şi în care sunt „cazaţi” alegătorii) a votat un anume care are domiciliul la mine”, a spus Violeta Mateş. Întrebată cum a fost găsit alegătorul care are domiciliul în casa ei, candidata a spus că „este un domn de aici care se ştie cu toată ţigănimea din Lugoj”.

Acuzat de contracandidata sa că nu a respectat înţelegerea „fără străini”, candidatul UNPR, Simion Pop a declarat că le-a făcut vize de flotant doar la doi băieţi care lucrează la ferma sa. Candidatul UNPR a spus că în rest sunt localnici mutaţi la Timişoara şi care şi-au făcut viză de flotant pe Secaş împreună cu nepoţii sau copiii lor. Simion Pop, recunoaşte şi el că la Secaş câştigă alegerile primarul care reuşeşte să aducă mai mulţi flotanţi. „Asta e situaţia. Oricum, doamna va câştiga pentru că are mulţi flotanţi. Nu are niciun rost să ne ascundem. Dintodeauna de când mă ştiu eu, tot aşa s-a decurs aici la alegeri şi nimeni nu a luat nicio măsură”, a declarat candidatul UNPR, potrivit căruia lupta pentru Primăria Secaş nu este atât de mare din interese economice, cât de orgoliu. „Sunt mai multe ambiţii”, a spus candidatul UNPR. 



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite