Alegeri locale 2016. Bătrâna care supravieţuieşte cu 7 lei pe lună a mers la vot: „Câte zile oi mai avea, sper să fie mai bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri locale 2016. Bolnavă şi împovărată de griji, o bătrânică din comuna Dichiseni care supravieţuieşte cu o pensie de 7 lei de la CAP a ţinut morţiş să voteze pe 5 iunie. Chiar dacă merge cu greutate din cauza unei cangrene care îi macină piciorul stâng, Elena Smădu, mamaia Lenuţa, aşa cum o ştie tot satul, a mers la secţia de vot.

„Cât zile oi mai avea, sper să fie mai bine. Am votat pentru o comună frumoasă, pentru o om gospodar şi pentru un primar care să-i respecte pe oameni”, povesteşte mamaia Lenuţa, în vârstă de 83 de nai, în timp ce rupe dintr-o bucată de pâine.

Bătrâna se chinuie de pe o zi pe alta, însă spune cu tărie că a ţinut cu tot dinadinsul să-şi exercite dreptul la vot.  Şi-a pus rochie curată şi bună şi a aşteptat un vecin cu maşina s-o ducă până la şcoala din comună. „Am fost de dimineaţă la vot, ar trebuie să meargă toată lumea. Aşa e normal, că altfel nu se schimbă nimic”, spune femeia.

calarasi pensie 7 lei

Oameni de bine i-au sărit în ajutor

Elena Smădu trăieşte de ani buni cu câţiva bănuţi. Văduvă, fără copii, bătrâna supravieţuieşte cu 7 lei. În fiecare lună, poştaşul îi bate la poartă şi-i aduce banii. Şapte hârtii de câte un leu. „Sunt puţini, cumpăr 7 pâini”, spune plângând Elena Smădu. Povestea tristă a bătrânei a impresionat o ţară întreagă în decembrie 2014, atunci când Adevărul i-a publicat povestea.

Atunci, datorită oamenilor de bine, a trecut mai uşor iarnă. A avut lemne de foc, lucrul cel mai important, şi de-ale gurii. După ce drama sa a fost prezentată în ziarul Adevărul, mamaia Lenuţa, ajutată de nepoţii care o îngrijesc, a reuşit să obţină un ajutor social de la Primărie.

image

De ceva timp, primeşte, pe lângă pensia de 7 lei şi 125 de lei, bănuţi care se duc pe mâncare. Despre medicamente, nici nu poate fi vorba. Piciorul drept este afectat de ulcer varicos. Netratată la timp, suferinţa s-a agravat. Acum are o cangrenă, iar piciorul este umflat. “Mă doare crunt, nici noaptea nu pot să dorm. Am fost internată 10 zile în spital la Călăraşi, dar de tratament când am ajuns acasă n-am mai avut bani. Mi-a dat cineva câteva sticluţe cu Rivanol şi calmante, asta e tot ce iau”, spune bătrâna cu lacrimi în ochi.

Are o rană deschisă la picior

Căsuţa modestă în care trăieşte mamaia Lenuţa e situată în comuna Dichiseni, aproape de braţul Borcea, penultima casă pe dreapta. Pe cine întrebi de ea, te îndrumă politicos. Bătrâna locuieşte pe strada I.L.Caragiale, nr.17. „ E amărâtă, are doar 7 lei pensie, dar e primitoare, se bucură tare când cineva îi deschide uşa. Are o nepoată care o îngrijeşte şi de ceva timp s-a şi mutat la ea”, spune o vecină. Până să i se stingă bărbatul a trăit bine. Au avut oi, animale multe şi ceva pământ.

calarasi pensie 7 lei

De 20 ani, de când el nu mai este, o duce din ce în ce mai greu. Are noroc cu o nepoată, fiica surorii ei, care îi găteşte, o spală şi o îngrijeşte. De 10 ani se chinuie şi cu rana deschisă la picior. Pentru că nu are bani de medicamente, se tratează doar cu calmante. „Nici nu pot să dorm de durere, e cumplit. Ştiu că am arterită, dar probabil s-a agravat în timp. Ce să fac, maică, dacă n-am posibilităţi? Şi până la urmă, ce-mi mai trebuie viaţă chinuită?”, spune pensionara.

calarasi pensie 7 lei

Pensia de doar 7 lei pe care o primeşte lunar vine după 9 ani de muncă la CAP, în câmp. Şi-ar dori o pensie mai mare, dar n-a avut sorţi de izbândă. De la Casa Judeţeană de Pensii i s-a comunicat că nu a îndeplinit stagiul minim de cotizare de 10 ani, motiv pentru care drepturile băneşti sunt de doar 7 lei. După ce o ţară întreagă i-a sărit în ajutor cu lemne de foc, bănuţi şi alimente, Elena Smâdu a reuşit să strângă un dosar de acte şi le-a depus la Primăria pentru obţinerea ajutorului social de 125 de lei.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Oameni cu suflet. O mână de ajutor pentru bătrâna din Dichiseni cu pensie de 7 lei

FOTO Viaţa bate filmul. Cum trăieşte o bătrână din Bărăgan cu o pensie de 7 lei

Pensii de lux vs. pensii de mizerie. Cum primeşte ţăranul 300 de lei pensie, iar magistratul, 16.000 de lei

FOTO Azil modern pentru bătrânii fără speranţă. O fundaţie umanitară a transformat un vechi spital din comuna  Viziru într-un obiectiv unic în România

CălăraşiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite