Rezultate alegeri locale 2016. Cine a câştigat Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate alegeri locale 2016. Gabriel Firea, Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan şi Robert Turcescu, candidaţii cu şanse la Bucureşti
Rezultate alegeri locale 2016. Gabriel Firea, Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan şi Robert Turcescu, candidaţii cu şanse la Bucureşti

Rezultate alegeri locale 2016. Pe fondul nemulţumirii profunde faţă de partidele tradiţionale, care doar au mimat reforma, electoratul refuză să mai iasă la vot.  Profitând de dipsutele dreptei şi de mobilizarea electoratului captiv, PSD a reuşit să câştige Capitala

image

Rezultate alegeri locale 2016. 

Primăria Capitalei a fost câştigată pentru prima dată în istoria post-decembristă de un candidat asumat de PSD - Gabriela Firea -, în condiţiile în care Sorin Oprescu s-a impus de două ori din postura de independent, deşi se confundă, practic, cu trecutul recent al PSD. Cifrele arată că victoria Gabrielei Firea, deşi pare incontestabilă, putea fi anulată dacă ar fi existat şi un al doilea tur de scrutin. Dacă adunăm procentele candidaţilor dreptei - Nicuşor Dan, Cătălin Predoiu şi Robert Turcescu - vedem că electoratul dreptei, coalizat, ar fi putut întoarce rezultatul  la Primăria Capitalei, pe modelul patentat la alegerile prezidenţiale din 2014, când Klaus Iohannis a reuşit să surmonteze o diferenţă de 10 procente între cele două tururi. Astfel, reuşita Gabrielei Firea într-un singur tur, fără a întruni o majoritate absolută (50+1 % din totalul listei de alegători), ci doar o majoritate relativă (cel mai mare număr de voturi) ne arată încă o dată de ce s-a opus PSD din răsputeri să nu existe al doilea tur de scrutin.

La Bucureşti, dincolo de victoria Gabrielei Firea, rămâne o mare surpriză: clasarea lui Nicuşor Dan pe locul doi, înaintea lui Cătălin Predoiu. Practic, candidatul antisistem, care a refuzat să-şi asume o orientare politică, a fost preferat de electorat în pofida candidatului tradiţional al dreptei. Nicuşor Dan a reuşit, pe de o parte, să mobilizeze la urne o parte importantă din felia electoratului nehotărât, iar pe de altă parte a rupt şi procente bune din electoratul captiv al PNL, pentru care Cătălin Predoiu nu s-a dovedit a fi „soluţia serioasă“, sloganul său electoral. De fapt, marele eşec al PNL nu este înfrângerea lui Predoiu în sine, ci scorul dezastruos obţinut de partid. Alegerile din Bucureşti confirmă rateul fuziunii dintre PNL şi PDL. Paradoxal, din două mari partide, ale căror electorate însumau pe hârtie peste 30%, au ajuns la un scor de sub 15%, mult sub PSD. Un semnal cu atât mai rău cu cât alegerile locale sunt privite de analiştii politici drept o repetiţie pentru alegerile parlamentare din toamnă. „Cu siguranţă se impune un Congres rapid  la PNL. Indiferent de rezultatul din ţară, înfrângerea din Bucureşti este usturătoare“, a spus analistul în comunicare politică Ciprian Retegan.

Dezastru şi la sectoare pentru PNL
Liberalii au fost bătuţi măr nu numai la Primăria Capitalei, ci şi la sectoare. Alexandru Nazare „a reuşit“ să piardă Sectorul 1, considerat un fief liberal, în faţa social-democratului Dan Tudorache. Nazare nici măcar n-a prins locul doi, fiind întrecut şi de Clotilde Armand, franţuzioaica girată de Nicuşor Dan. Sectorul 4 rămâne singura redută câştigată de PNL, însă victoria lui Răzvan Sava i se datorează în mare măsură lui Cristian Popescu Piedone, fostul primar cu probleme penale.

Iohannis a ieşit târziu la vot
Contrar tuturor liderilor politici, care au fost prezenţi la urne de la primele ore ale dimineţii, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exercitat votul târziu, cu mai puţin de trei ore înainte de închiderea urnelor. Şeful statului a avut un mesaj scurt, în care a ţinut doar să puncteze premiera pe care o înregistrează la aceste alegeri, aceea de a vota pentru prima dată în Bucureşti. „Pentru mine a fost o premieră. A fost prima dată când am votat în Bucureşti. Astăzi am votat pentru că Bucureştiul este şi oraşul meu. Am votat pentru un Bucureşti modern şi european“, a spus Klaus Iohannis, refuzând să facă alte comentarii. Cezar Preda, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, a explicat că preşedintele Klaus Iohannis a avut probleme tehnice, din cauza cărora nu a putut vota decât la ora 18.30. Carmen Iohannis, care şi-a păstrat buletinul de Sibiu, a votat în jur de ora 12.00, nefiind însoţită însă de preşedinte.

Cea mai slabă prezenţă după Revoluţie

Alegătorii nu s-au îngrămădit să iasă la vot, prezenţa înregistrată la votul de ieri fiind de 48,42%, cea mai mică din istoria postdecembristă a alegerilor locale. Precedentul record negativ fusese înregistrat în 2008, la turul I al localelor, când doar 49,38% veniseră la vot. Sociologul Darie Cristea spune că prezenţa slabă la vot este şi o consecinţă a faptului că PNL n-a reuşit să inoculeze electoratului importanţa unui singur tur de scrutin. „E un rezultat care ar trebuie să ridice nişte întrebîri faţă de capacitatea de moboilizare a PNL“, a spus Cristea la Adevărul Live. Judeţele fruntaşe la prezenţă au fost, ca de obicei, Giurgiu, Olt şi Teleorman (toate trei cu procente în jr de 60%), în timp ce Capitala a fost din nou în coada listei, reuşind să depăşească cu greu 30%.

În 2012, rata de prezenţă la urne a fost de 52, 39%. O explicaţie pentru procentul ceva mai mare înregistrat în urmă cu patru ani ar fi faptul că primul Guvern USL, condus de Victor Ponta , abia se instalase la Palatul Victoria. În plus, alegerile locale din 2012 au fost prima ocazie pentru electorat să taxeze măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc în 2010. Cea mai mare prezenţă înregistrată era cea de la localele din 1992, când aproape 65% din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite