Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Iurie Roşca a renunţat la unionism în urmă cu 5 ani

Iurie Roşca a renunţat la unionism în urmă cu 5 ani

Iurie Roşca a anunţat că nu mai sprijină de multă vreme ideea unirii Basarabiei cu România. „Pentru a înţelege că RM trebuie să rămână un stat independent şi să nu se unească cu România am avut nevoie de mult timp”, a spus el în cadrul emisiunii „Без мифов” în studioul ziarului „Панорама”, conform Infotag.

Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Preşedintele Comisiei Europene a cerut Rusiei să renunţe la presiunile asupra Republicii Moldova

Preşedintele Comisiei Europene a cerut Rusiei să renunţe la presiunile asupra Republicii Moldova

Noul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a îndemnat Rusia să renunţe la exercitarea presiunilor la adresa Moldovei, transmite Infotag. „Orice presiune, exercitată din afară, cu scopul de a crea obstacole pentru ca Moldova să-şi construiască independent viitorul, este inadmisibilă”, a subliniat oficialul european.

Reforma în educaţie nu este doar un angajament electoral

Reforma în educaţie nu este doar un angajament electoral

Reforma în educaţie nu este doar un angajament electoral, dau asigurări fruntaşii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Liderul formaţiunii, Vlad Filat, a menţionat astăzi, într-o conferinţă de presă, că Planul 2020 pentru o Moldovă Europeană, lansat de PLDM, oferă o viziune clară pentru o educaţie de calitate.

Vrea să fie „deputatul omului de rând”. Oleg Cernei poate fi primul candidat independent înscris în buletinul de vot

Vrea să fie „deputatul omului de rând”. Oleg Cernei poate fi primul candidat independent înscris în buletinul de vot

Consilierul municipal, Oleg Cernei, şi-a depus dosarul la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a fi înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent. Într-un comunicat remis presei, Cernei susţine că victoria la 30 noiembrie îi va permite să fie „deputatul cetăţeanului de rând” în forul legislativ al ţării, să fie mai aproape de oameni şi de nevoile lor, transmite IPN.

Compensaţii la căldură pentru locuitorii defavorizaţi ai capitalei

Compensaţii la căldură pentru locuitorii defavorizaţi ai capitalei

Cetăţenii defavorizaţi, care locuiesc în municipiul Chişinău vor beneficia de compensaţii pentru cheltuielile suportate la efectuarea plăţilor pentru resurse energetice. Primăria capitalei informează că în sezonul de încălzire 2014-2015 de aceste facilităţi vor avea parte persoanele care au avut pe parcursul ultimelor 12 luni un venit global mediu ce nu depăşeşte 2000 lei lunar pentru fiecare membru al familiei.

Internetul din Republica Moldova este invadat de escroci

Internetul din Republica Moldova este invadat de escroci

În ultimul timp, în R. Moldova s-au intensificat fraudele în domeniul tehnologiilor informaţionale, care constau în însuşirea prin înşelăciune a banilor utilizatorilor diferitor platforme de anunţuri gratuite plasate pe internet. Un anunţ, în acest sens, a fost făcut de Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Concedieri şi proteste în urma reformei sistemului de sănătate din Rusia

Concedieri şi proteste în urma reformei sistemului de sănătate din Rusia

Reforma serviciului de sănătate a Rusiei a dus la închiderea mai multor instituţii medicale, pentru al doilea an, provocând nemulţumirea medicilor profesionişti şi pacienţilor lor. Ca atare, reforma este esenţială, dar a fost implementată mult prea repede. Aceasta este considerată slabă din punctul de vedere al punerii sale în aplicare şi cu totul inadecvată pentru capacităţile financiare actuale ale ruşilor.

Ministrul Justiţiei de la Chişinău este mulţumit de stadiul reformei

Ministrul Justiţiei de la Chişinău este mulţumit de stadiul reformei

Reforma în justiţie a fost realizată în proporţie de 60 la sută, a declarat ministrul justiţiei Oleg Efrim, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN. Deşi recunoaşte că nu au fost realizate aproape jumătate din sarcinile propuse în Strategia de reformare a justiţiei moldoveneşti, Oleg Efrim consideră că este un rezultat bun.

Cu ocazia alegerilor parlamentare din data de 30 noiembrie, în Republica Moldova a reînceput să fie avansată tema schimbării, printr-un referendum, a modalităţii de alegere a preşedintelui prin modificarea articolului 78 din constituţie. O parte a clasei politice îşi doreşte revenirea la alegerea preşedintelui prin vot direct, asta după ce un referendum organizat pe 5 septembrie 2010 nu a întrunit o treime din alegătorii înscrişi pe liste.

acum 5 zile · comentarii (1)

La 27 septembrie se împlinesc 100 de ani de la trecerea Styxului de către regele Carol I, monarhul care a condus cel mai mult timp România, din anul 1866, până în 1914. Nu oricum. Ci cu un devotament aparte, faţă de ţara pe care o conducea. Unul mai presus de interesele personale. Carol I având o rigoare şi o determinare, în acţiunile sale, exemplare şi pentru viitorul preşedinte al tuturor românilor, eligibil la finele acestui an.

acum 30 zile · comentarii (23)

Acum câteva luni, nu foarte multe, Vladimir Putin se lăuda că dacă asta îşi doreşte în câteva zile va fi la Bucureşti. Dincolo de ameninţări însă, se pare că Rusia nu este capabilă să ajungă nici măcar până la Kiev, conflictul din Estul Ucrainei fiind unul restrâns.

acum 6 zile · comentarii (8)

Care este rolul femeilor în Europa, în Uniunea Europeană, dar şi în fruntea instituţiilor - europene, administrative, naţionale, politice... Pentru Corina Creţu, fostă jurnalistă care nu pare să practice limba de lemn, trecerea se va face printr-o necesară, primordială, schimbare de mentalitate. Am realizat acest interviu în urmă cu ceva timp, pentru revista europeană Queries.

acum 2 luni · comentarii (34)

Nivelul de testosteron al sportivilor va fi cu atât mai înalt, cu cât echipa rivală va fi mai distantă identar şi regional. Şi, corespunzător, e mai moderat atunci când echipele sunt din aceeaşi comunitate. Această observaţie sugerează că sportul îşi poate avea geneza în confruntările intergrupale arhaice, ceea ce poate fi foarte aproape de adevăr.

acum 2 luni · comentarii (2)

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

luna trecuta · comentarii (108)

Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cea care ar trebui să devină în curând Uniunea Euroasiatică, va fi fără de ... Kazahstan. Aceasta este decizia luată de preşedintele acestei ţări şi care a ameninţat public Rusia că dacă se va urmări atingerea suveranităţii, independenţei şi integralităţii ţării sale va recurge la acest gest.

luna trecuta · comentarii (4)

Înţelegerea, din perspective diferite, a relevanţei ultimului Summit al NATO, pentru securitatea reală a comunităţii euroatlantice, pentru parteneriatele Alianţei cu state interesate de o cooperare reciproc avantajoasă, concretă, nu doar declarativă, impune invitarea, în arena publică, a unor experţi care ştiu mecanismul interior de funcţionare al Cartierului General al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, din Belgia.

luna trecuta · comentarii (5)

În ultimii 20 de ani, relevanţa NATO a fost pusă de multe ori la îndoială,  atât de unii politicieni, cât şi de voci din media. „Dezbaterea care ne-a marcat traseul din 1990 până astăzi a fost dacă avem nevoie de NATO. Putin a încheiat dezbaterea. Am experimentat, pentru prima dată din 1945, anexarea unui teritoriu european prin mijloace militare”, spunea Malcolm Rifkind, preşedintele Comitetului pentru Apărare din Parlamentul Britanic.

luna trecuta · comentarii (93)

Zilele trecute, când am auzit prima dată vocea lui Constantin Brâncuşi, m-am simţit ca într-o biserică, unde prezenţa Domnului e mai pregnantă, nu ca  afară, unde cam uităm de El. Mi s-a întâmplat aşa poate şi din cauza faptului că, în capul meu, Brâncuşi este un fel de sfânt, sau sihastru, mai ales pentru modul în care a trăit şi creat.

luna trecuta · comentarii (23)

Săptămânile trecute Salonul de Muzică al Castelului Peleş a găzduit ultimul concert cameral al lunii august, ultimul concert al stagiunii de vară. Momentul a fost special dată fiind structura programului oferit dar şi personalitatea protagoniştilor, anume violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Simfonice de Stat din Stuttgart, şi pianistul Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai dinamici concertişti ai vieţii noastre muzicale.

acum 2 luni · comentarii (0)

Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

acum 2 luni · comentarii (1)

Romania va trece in 2014 in stadiul de tranzitie catre economia bazata pe inovare. Conform Raportului Competitivitatii Globale, anul trecut Romania a avut cea mai mare crestere de competitivitate dintre tarile UE, cu progrese la infrastructura, eficienta guvernamentala dar cel mai mult la Inovare. Competititate mai mare vine din productivitate, inseamna crestere economica, salarii mai mari, locuri de munca si sustenabilitate sociala.

acum 2 luni · comentarii (3)

Cand Moţi a devenit eroul Bulgariei eliminând Steaua la 11m ajungând nume de peluză pe un viitor stadion, mi-am adus aminte de două păreri ale unor intelectuali despre ce mai înseamnă să fii român în România de azi: „patriotismul inseamnă în primul rând eficienţă” - HRPatapievici. Mircea Cărtărescu, la Radio România: „sunt european înainte de a fi român“.

acum 2 luni · comentarii (69)

Şi în vară, şi în toamnă. De câţiva ani. Este un titlu în multe ziare, în ciuda faptului că a devenit un clişeu. În ultimele zile, am încercat să-mi dau seama care este situaţia promovării examenului de maturitate. Rapoartele Ministerului Educaţiei Naţionale spun: 60% în vară şi 22% în toamnă. Bazându-se pe calcule misterioase (pentru noi), domnul ministru Remus Pricopie a menţionat chiar cifra magică de 70%. Dar 70% din ce?

acum 2 luni · comentarii (6)

Problema timpului este fundamentală pentru ştiintele istorice precum geologia sau arheologia. Trecutul de dinaintea apariţiei scrisului nu are voce. Chiar şi după ce strămoşii noştri au învăţat să documenteze istoria, informaţiile care ajung la noi sunt disparate şi fragmentare.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente