Ion Preasca Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Leul slab înghite majorările salariale

În ultimii trei ani (mai 2011 - mai 2014), salariile medii nominale în lei ale angajaţilor din Republica Moldova au crescut cu peste 25%, însă, calculate în euro, acestea s-au majorat cu doar 11%, iar în dolari – cu 5,4%

Încă un elicopter, în serviciul Aviasan

Aflat într-o vizită de lucru la întreprinderea de stat Moldaeroservice din Bălţi, ministrul Vasile Botnari a anunţat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va pune, în următoarele zile, la dispoziţia Serviciului de urgenţă cel de-al doilea elicopter sanitar, care a fost utilat pentru transportarea bolnavilor.

Uniunea Europeană oferă 101 milioane de euro Republicii Moldova, în cadrul primului pachet anual de sprijin | uniunea europeana

Comisia Europeană a anunţat un nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova, în sumă de 101 milioane de euro, care vine să ajute instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să beneficieze de oportunităţile oferite de Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

„Astăzi, Europa păstrează tăcerea în faţa politicii imperialiste agresive a lui Vladimir Putin. Occidentul tolerează în tăcere politica sa agresivă, care violează clar suveranitatea altor state, cea a Moldovei, a Letoniei, a Georgiei – şi, mai ales – cea a Ucrainei.", scrie Adam Michnik, într-un articol preluat de pe Voxeurop.eu.

acum 18 ore · comentarii (2)

Primul Război Mondial a schimbat radical Europa şi întreaga lume. Ambele tabere beligerante credeau că va fi de scurtă durată, soldaţilor spunându-se că vor fi acasă de Crăciun, în decembrie 1914. Cei care au supravieţuit au prins sărbătorile de iarnă în sânul familiei abia după 4 ani.

acum 2 zile · comentarii (6)

Se vorbeşte cu parapon, de cîteva zile, despre doamna Rozalia Biro, nominalizată pentru portofoliul culturii de liderii UDMR. În CV-ul Domniei Sale, limba română e trecută la „limbi străine”. E adevărat că mai toate guvernele post-revoluţionare, de regulă hiper-patriotice în declaraţii, cînd trebuie să ofere ceva partenerilor maghiari, propun cu o stranie lejeritate tocmai Ministerul Culturii.

acum 3 zile · comentarii (183)

În partea a doua a interviului cu autorul Valentin Guţu vorbim despre teza filologului Maxim Kronhaus referitoare la limba rusă, despre limbajul colocvial urban afectat de angloamericanisme, dar şi despre limbajul de lemn, despre sursele şi cauzele greşelilor de limbă din Basarabia în raport cu cele din România, despre jargonul mediilor electronice şi, mai ales, despre armele cu care putem lupta împotriva greşelile gramaticale.

acum 22 ore · comentarii (3)

În cele ce urmează vom prezenta cum văd secuii autonomia sau cel puţin trei dintre liderii lor*. Articolul lor are neajunsuri, criticate de juristul MaghiaRomânia. Adaug la criticile lui faptul că sunt reflectate prea puţine din nemulţumirile românilor din zonă. Totuşi, are meritul că defineşte limitele autonomiei şi că expune probleme pe care le poţi auzi şi de la unii dintre secuii de rând, dacă ai timpul şi răbdarea să îi asculţi.

Vladimir Antufeev a fost un miliţian de nădejde în fosta URSS. Născut în Siberia, a fost om de sistem, trimis acolo unde KGB avea nevoie să blindeze cu oameni de încredere structurile locale de miliţie. Miliţienii obişnuiţi au prostul renume că stau prost cu nervii: nu te poţi baza pe ei că, la o adică, chiar vor trage.

acum 5 zile · comentarii (36)

Nu, nu voi scrie despre accidente auto, violenţă sau crimele premeditate din România. Este un articol pe care îl scriu cu mare întristare şi indignare. După câteva ore bune de călătorie Sibiu-Cluj-Milano, obosit mă aşez în trenul spre nord-vestul Italiei şi deschid bagajul cu gândul de a căuta ceva de lecturat. Mă aşteptau alte ore pe drum. Dau la o parte cărţile de psihologie şi găsesc Dilema Veche.

acum 3 zile · comentarii (22)

Anticomunismul feroce a tratat fenomenul comunism interbelic la nivel de pamflet ieftin. Lipsa de înţelegere obiectivă, indispensabilă apropierii de orice moment istoric, simplifică realităţile, categoric complexe. Comunismul a fost de inspiraţie sovietică. S-au numărat printre comunişti şi mercenari în slujba Moscovei. Au fost însă şi oameni care au crezut. Cum, printre cei care i-au admirat pe comunişti s-au găsit şi oameni sinceri.

acum 4 zile · comentarii (60)

Majoritatea localităţilor cu populaţie preponderent românofonă din regiunea Cernăuţi protestează faţă de  mobilizarea parţială a Ucrainei. Recent s-au alăturat la protestatari şi satele din Nordul Basarabiei (raionul Noua Suliţă).

acum 5 zile · comentarii (22)

Ne-am săturat de Ungaria care vrea respect pentru dispreţul ei faţă de legile româneşti, care propune un dialog în care Viktor Orbán să monologheze despre super-naţiunea maghiară, care pretinde buna vecinătate a Budapestei care să ne dicteze tuturor şi cere toleranţă pentru politica maghiară pornită să anuleze suveranitatea şi chiar existenţa statului român.

acum 4 zile · comentarii (274)

Uneori mă întreb dacă politicienii români conştientizează cât de penibili sunt, sau dacă îşi dau seamă că ei aşa sunt percepuţi de către noi. Citesc că astăzi la nu ştiu ce congres PNL-PDL au omis că cânte strofa a doua şi care conţinea numele de Traian. Mi-aduc perfect aminte când eram pe stadion la un meci al Naţionalei şi am rămas uimit că imnul nu mai era cel pe care eu îl ştiam. Iată că scenele penibile se repetă.

acum 5 zile · comentarii (31)

Diferenţa specifică dintre mine şi postacii de doi bani, haidamacii arvuniţi să denigreze orice opinie, doar pentru a atrage prostănaci la un website altfel cu pretenţii imagologice mai presus de gestionarii săi temporari, este simplă. Eu am urcat, printre altele, pe înălţimile unde au pierit mii de români, în Primul Război Mondial, acolo unde azi, un simplu cioban, român, nu străin, primeşte doar 200 de lei pe lună.  Şi ţigări aferente...

acum 5 zile · comentarii (21)

Nici acum nu îmi explic cum de am reuşit să îl conving pe fostul comandant al puşcăriei Râmnicu Sărat, locotenent colonelul în rezervă Alexandru Vişinescu, să stea de vorbă cu mine şi, mai ales, să mă primească în modesta sa grasonieră, ţinând cont de cât de dezamăgit este de experienţa cu mass-media românească.

acum 7 zile · comentarii (1)

Mi-au revenit puterile paranormale. Văd din nou oamenii pe stradă înconjuraţi de bule din care le ies gândurile, ca în revistele de benzi desenate. Văd iar ura şi dragostea emanând din ei ca o căldură colorată. Aud un început de frază rostită la telefon, apoi totul continuă la mine în cap, de cealaltă parte a receptorului deocamdată invizibil. Le aud ideile şi le simt fricile ca pe nişte vibraţii care ne îndepărtează unii de ceilalţi.

acum 7 zile · comentarii (6)

Figura idilică a acelui Eminescu, frumos şi blând, cu care am crescut cu toţii, una din cele mai reprezentative imagini ale României, pe „coperta“ unei campanii de promovare a unui kit de depistare a sifilisului, m-a răscolit, imediat după miezul nopţii, şi simt nevoia să vă întreb ce părere aveţi, domniile voastre, dacă scopul (să-l presupunem onorabil) scuză mijlocul, în acest caz.

acum 8 zile · comentarii (16)