Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, a fost arestat pentru 30 de zile

Primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, a fost arestat
pentru 30 de zile

Primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia a fost luată, vineri, de magistraţii Judecătoriei Buiucani. Acuzatoarea de stat Adriana Beţişor a comunicat că primarul este învinuit de escrocherii şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în perioada deţinerii funcţiei de preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii.

Victor Chirilă: Moldova a ratat pe veci şansa aderării la UE ca stat independent | uniunea europeana

Victor Chirilă: Moldova a
ratat pe veci şansa aderării la UE ca stat independent

Referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană va avea impact atât asupra UE, cât şi asupra ţărilor ce aspiră să adere cândva la această uniune. De această părere este Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, care a opinat, pe o reţea de socializare, că Republica Moldova a ratat şansa aderării la UE, cel puţin în calitate de stat independent, transmite IPN.

Măsuri de consolidare a sistemului bancar

Măsuri de consolidare a sistemului bancar

Guvernul a aprobat un proiect de lege în vederea ajustării Legii instituţiilor financiare şi a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Modificările propuse urmăresc consolidarea Băncii Naţionale a Moldovei, asigurarea unor atribuţii sporite de supervizare şi control privind băncile comerciale, acestea, la rândul lor, fiind obligate la mai multă transparenţă.

Acuzarea cere 19 ani de închisoare pentru fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat

Acuzarea cere 19 ani de închisoare pentru fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat

Procurorii cer ca ex-premierul Vlad Filat să fie condamnat la 19 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Miercuri, 22 iunie, a avut loc o nouă şedinţă în dosarul de învinuire a deputatului, în care s-au susţinut dezbaterile judiciare. Urmează ca la începutul săptămânii viitoare să aibă loc o şedinţă în care inculpatul va avea „ultimul cuvânt”, transmite IPN.

Vlad Filat renunţă la greva foamei

Vlad Filat renunţă la greva foamei

Fostu prim-ministru Vlad Filat, aflat în arest preventiv, a renunţat la greva foamei. Departamentul Instituţiilor Penitenciare informează că politicianul a renunţat să mai ţină greva foamei marţi, 21 iunie, în jurul orei 18.00, transmite IPN.

Peste un an, Republica Moldova va aniversa 100 de ani de la ieşirea din componenţa Rusiei, prin proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti. Un act cu consecinţe, fără îndoială, istorice, căci el a deschis calea revenirii Basarabiei la românitate. Nu numai a unirii politice (prin care vechea provincie a Moldovei medievale a devenit provincie a Regatului României), ci şi a revenirii la cultura şi identitatea românească.

acum 4 zile · comentarii (12)

Am participat săptămâna trecută la o conferinţă extrem de interesantă pentru că a reunit cei mai buni specialişti ai lumii în materie de luptători străini în teatre de operaţiuni - foreign fighters. Iar ţinta este o carte în care se va face comparaţia între două teatre de operaţiuni, Siria-Irak şi Estul Ucrainei.

luna trecuta · comentarii (75)

Astăzi s-a încheiat cea de-a douăzecea ediţie a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, cea mai importantă reuniune la nivelul mediului de afaceri internaţional şi din Rusia care are loc anual. Până nu demult, fiecare ediţie a acestui forum internaţional era o ocazie pentru a pune la punct mari proiecte de investiţii în Rusia, pe de o parte, şi de a asigura prezenţa investiţiilor ruse pe pieţele occidentale.

acum 6 zile · comentarii (17)

Momentul trecerii din stânga în dreapta Milcovului, de azi, a unor subunităţi americane a devoalat atât primitivismul unor pigmei politici din stânga Prutului, cât şi perceperea romantică a prezenţei Unchiului Sam pe pământul românesc din dreapta Nistrului. Bomboana pe coliva aroganţei unor dâmboviţeni a fost reactivarea, după Sf. Paşti, a cădelniţei antiunioniste, în buna tradiţie a defetismului celor ce îşi fac din asta un titlu de glorie.

acum 2 luni · comentarii (38)

Cu ipocrizia caracteristică, unul dintre „stataliştii” Republicii Moldova de azi a „avertizat” asupra riscurilor izbucnirii unui război civil peste Prut, din cauza dorinţei „românilor” de a face Unirea. În realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Republica Moldova a mai trecut printr-un război civil, cel declanşat în 1992 de separatiştii transnistreni.

acum 2 luni · comentarii (76)

Proaspătul ministru moldovean al Economiei, numit odată cu noul guvern de la Chişinău, la începutul anului 2016, Octavian Calmâc, a întreprins recent o primă vizită la Paris. Ministrul Calmâc a făcut din această vizită scurtă o adevărată ofensivă de şarm. Moldova vrea cucerirea Europei?

acum 2 luni · comentarii (14)

Formal, manifestaţiile de protest ale Platformei „Demnitate şi Adevăr” reîncep astăzi, 24 aprilie, deoarece Comisia Electorală Centrală de la Chişinău nu a aprobat desfăşurarea unui referendum în care alegătorii urmau să se pronunţe în privinţa alegerii preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct, a reducerii numărului de parlamentari de la 101 la 71, şi a eliminării imunităţii parlamentare.

acum 2 luni · comentarii (7)

După cum scriam anterior, recentele confruntări militare din regiunea separatistă Nagorno-Karabah nu au fost primele de acest gen de după semnarea armistiţiului din 1994. Foarte frecvent, pe linia frontului au loc schimburi de focuri între trupele armene (inclusiv armata autoproclamatei republici a Karabahului de Munte) şi cele azere. Uneori, aceste schimburi se soldează cu victime de ambele părţi.

acum 2 luni · comentarii (2)

Din păcate, suntem tentaţi să privim fiecare situaţie conflictuală drept un eveniment separat, evoluând după o logică proprie şi interesant atât timp cât este pus sub lumina reflectoarelor. Mai interesant, dacă este aproape de noi; fapt divers oarecare, dacă se petrece undeva departe, în spaţii puţin cunoscute şi oricum exotice şi obişnuite cu asemenea evenimente.

acum 3 luni · comentarii (63)

Conflictul din Nagorno-Karabah se deosebeşte de celelalte „puncte fierbinţi“ în stare latentă din spaţiul ex-sovietic prin câteva trăsături de bază, care trebuie luate în calcul atunci când se încearcă formularea de concluzii cu privire la evoluţia potenţială a ostilităţilor şi identificarea unei soluţii definitive şi permanente.

acum 3 luni · comentarii (19)

Liderii de la Kremlin au devenit extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o luau evenimentele în spaţiul RSSM, astfel încât, la sfârşitul lunii martie 1989, a sosit la Chişinău o Comisie a CC al PCUS condusă de către Ivan Feklistov cu misiunea de-a examina situaţia politică locală şi acordarea ajutorului necesar CC al PCM.

acum 3 luni · comentarii (10)

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 reprezintă un moment fundamental al istoriei moderne a românilor. Asupra transformărilor suferite de comunităţile basarabene în ultimul secol ne propunem să ne aplecăm la împlinirea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, duminică, 27 martie, ora 11, în Aula Universităţii „Valahia” din Târgovişte, avându-l ca invitat pe cunoscutul istoric Octavian Ţîcu.

acum 3 luni · comentarii (14)

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 3 luni · comentarii (19)

Pe 27 mai 1988 se va desfăşura Adunarea Generală a scriitorilor din RSSM care va considera ca fiind incompetentă şi nereprezentativă delegaţia din partea PCM la Conferinţa a XIX-a de la Moscova şi îi va cere lui Mihail S. Gorbaciov „să reprezinte interesele intelectualităţii de creaţie moldoveneşti şi ale tuturor forţelor din republică ce aderă la restructurare“.

acum 4 luni · comentarii (4)
Postari Recente