„Războiul hibrid“ al lui Putin a început cu mult timp în urmă. Rusia a ridicat ştacheta şi a dus războiul la rang de artă 66

Tacticile neortodoxe nu reprezintă o noutate într-un conflict. „Ruşii erau adversarii care aruncau sabia şi luau o bâtă“, scria Lev Tolstoi în „Război şi Pace“. În Ucraina, ruşii au luat bâta, însă intervenţiile Moscovei din ultimele luni, războiul din Crimeea şi din regiunile Lugansk şi Doneţk, au stabilit un nou indicator al artei războiului, potrivit „Financial Times“.

„Războiul hibrid“ al lui Putin a început cu mult timp în urmă. Rusia a ridicat ştacheta şi a dus războiul la rang de artă Vezi comentarii 66
Vladimir Putin
Mediafax Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Încă un vis marca Ponta: linie feroviară de mare viteză Bucureşti-Iaşi-Chişinău | victor ponta

Încă un vis marca Ponta: linie feroviară de mare viteză Bucureşti-Iaşi-Chişinău

Guvernul României a discutat cu mai multe companii din China posibilitatea realizării unei linii feroviare de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi, care ar putea continua către Chişinău, în condiţiile în care Comisia Europeană se opune unei linii de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

Pensionarii care nu au reuşit să-şi facă buletine de identitate îşi mai pot ridica pensiile cu paşapoartele sovietice

Pensionarii care nu au reuşit să-şi facă buletine de identitate îşi mai pot ridica pensiile cu paşapoartele sovietice

Chiar dacă de la 1 septembrie paşapoartele de tip sovietic nu mai sunt valabile, pensionarii din Republica Moldova care nu au reuşit să-şi facă buletine de identitate îşi vor putea ridica pensiile în baza actelor vechi cel puţin încă o lună. Potrivit datelor Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru“, peste 30.000 de persoane nu şi-au perfectat încă acte de identitate noi.

„Astăzi în Republica Moldova a început noul an şcolar şi tot azi a intrat în vigoare punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Este o semnificaţie dublă pentru un început prosper“

„Astăzi în Republica Moldova a început noul an şcolar şi tot
azi a intrat în vigoare punerea în aplicare a Acordului de
Asociere. Este o semnificaţie dublă pentru un început prosper“

Declaraţia aparţine ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, care a fost nominalizată acum două zile în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Aceasta se află la Chişinău, la reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, ce reuneşte ministri şi miniştri adjuncţi de Externe ai ţărilor UE.

Nu abundenţa de mesaje venite dinspre politicienii români cu ocazia zilei naţionale a Republicii Moldova (Ziua Independenţei, 27 august) m-a făcut să mă întreb dacă Moldova e o temă de campanie pentru alegerile prezidenţiale autohtone, ci efortul susţinut de comunicare al unor politicieni români cu privire la teme ce ţin şi de ţara vecină.

Senatorul John McCain, care şi-a manifestat întotdeauna suspiciunea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui impredictibilitate caracterizează relaţiile internaţionale pe care Federaţia Rusă le are cu UE şi SUA, avertiza că acesta are de mult timp ochii aţintiţi spre Ucraina, pe care o consideră „perla coroanei ruse”: „Ştiu că Putin crede că Ucraina este parte a Rusiei. El este hotărât să o menţină în propria ogradă”.

acum 11 ore · comentarii (74)

Aşa cum semnalam, popasul lângă lacul Seliger, nu a fost un simplu moment pe agenda preşedintelui Vladimir Putin, brusc animat, chipurile, de dorinţa de a se adresa unor juni din Rusia. Dincolo de arătarea pisicii nucleare, aliaţilor din NATO, şi de agitarea oratorică a contopirii voite, de către liderul de la Kremlin, a ucrainenilor cu poporul rus, a fost ţintit, incredibil, dar adevărat, şi Kazahstanul. Pe când Republica Moldova?

acum 21 ore · comentarii (29)

Blazonul Partidului România Unită cuprinde imaginea-forţă a domnitorului Vlad Ţepeş suprapusă peste harta României reîntregite. Consider că aceste două simboluri, alături de denumirea Partidului România Unită, sintetizează aspiraţia noastră ca neam: unitate în acţiune, justiţie socială şi reîntregirea teritoriului românesc. În plus, Vlad Ţepeş trebuia asumat ca erou după ce a fost făcut „vinovat” pentru că-şi apăra ţara.

Limba română este sărbătorită în Basarabia de aproape un sfert de secol, în fiecare an la 31 August. Pentru românii basarabeni, această sărbătoare culturală e o Zi Naţională. E firesc: timp de peste 200 de ani, ei au tot luptat să menţină în viaţă limba maternă, să o salveze, în faţa unei limbi ruse tot mai agresivă, tot mai cotropitoare.

acum 2 zile · comentarii (1)

La estul României avem 3 milioane de români. Republica Moldova are tricolorul adoptat ca drapel al statului şi limba română ca limbă oficială. Pentru că duminică este Ziua limbii române şi pentru că organizaţiile unioniste şi-au propus ca tricolorul să ajungă în toate şcolile de peste Prut, şi , bineînţeles, pentru că-i la modă chestia asta, vă întreb: ACCEPTAŢI PROVOCAREA?

acum 3 zile · comentarii (6)

Am fost invitat de cîteva ori, în ultima vreme, să răspund la foarte actuala întrebare: „Cum trebuie să fie un preşedinte?“ M-am eschivat. Întrebarea nu e lipsită de legitimitate (mai ales în contextul de-acum), dar are un „ce“ romantic, sau, în orice caz, nerealist. Ne ajută în vreun fel dacă încropim un portret ideal al celui de care avem nevoie?

acum 2 zile · comentarii (214)

Dilema este pe cât de evidentă, pe atât de tragică: există situaţii-limită în care comunitatea internaţională trebuie să aleagă între două rele. Decide trimiterea de arme pentru a susţine o parte dintr-un conflict care ameninţă să se transforme cel puţin într-o explozie regională, ştiind, pe de altă parte, că există riscul ca armele respective, scăpate de sub control, să alimenteze şi mai mult intensitatea evenimentelor din teatrul de luptă.

acum 3 zile · comentarii (5)

După ce peninsula Crimeea fusese efectiv „luată cu japca” de statul rus de la o Ucraină timorată, slabă şi profund zguduită de schimbarea neprevăzută a puterii politice, ca efect al mişcării Maidanului, se părea că în Estul şi Sudul Ucrainei, Rusia nu mai avea interesul de a interveni direct, ci doar sprijinea subtil o insurecţie locală pro-rusă care cerea separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia.

acum 5 zile · comentarii (24)

Situaţia din Ucraina se degradează progresiv, de la o zi la alta numărul victimelor creşte. Se poate vorbi de un conflict de durată, au trecut deja cinci luni de la declanşarea ostilităţilor militare în estul ţării. Este evident încă de la început că acest conflict nu ar fi putut dura nici măcar o zi dacă Federaţia Rusă nu i-ar fi ajutat pe separatiştii pro-ruşi din Lugansk şi Doneţk.

acum 5 zile · comentarii (0)

Republico, în urmă cu fix trei ani stăteam într-o încăpere din Chişinău şi-ţi scriam scrisoare. Nu s-a schimbat mai nimic de atunci. Bine, surata ta ex-sovietică ceva mai ponderală, Republica Marginea, e acum pe masa de operaţie, o operează de zor un specialist cu epoleţi, chirurg mult mai priceput decât doctorul Mengele. Dar tu dormi în continuare, republico, dormi somn dulce, matinal.

acum 6 zile · comentarii (4)

Cum arată acest capăt de Europă astăzi? Întâlnire de gradul III la Minsk între Vladimir Putin şi Petru Poroşenko! Rezultatul 0-0. În schimb, la Sofia, ministrul de Externe Lavrov bate cu pumnul în masa bulgarilor pentru avansarea proiectului South Stream. Armata ucraineană continuă luptele cu insurgenţii cu rezultate modeste.

acum 5 zile · comentarii (26)

După câţiva ani am revizitat fostul domeniu regal asociat etern cu Regina României, creatoarea acestui loc. Am observat în modul de administrare lipsa unei viziuni coerente asupra a ceea ce trebuie să menţină spiritul locului. Este un declin determinat probabil şi de recesiunea economică, un efect direct al situaţiei din Ucraina. Pe lângă acestea au fost ploile torenţiale din ultimele luni care au afectat terasele.

acum 3 zile · comentarii (8)

Iată doctrina naţional-democrată care stă la baza Partidului România Unită. Acest curent a fost explicat şi întrupat în mod magistral în perioada interbelică de marele om de cultură Nicolae Iorga. Partidul România Unită îşi asumă însă această doctrină într-o variantă modernă, adaptată provocărilor din timpurile noastre. Apărarea teritoriului naţional şi reunificarea cu Basarabia sunt principii constituente.

acum 5 zile · comentarii (3)

Informaţiile private trebuie să rămână private. E important să nu uitaţi că, dacă vă păstraţi pe Faceboook un profil public, oricine poate vedea toate informaţiile pe care le postaţi. Nu spun să devenim acum paranoici şi să nu mai folosim reţelele de socializare. Spun doar că puţină prudenţă nu strică nici măcar pe Facebook – sau cu atât mai mult pe Facebook.

acum 3 zile · comentarii (4)

Nu ştiu ce să cred despre campania asta, ”Litoralul pentru toţi”. Un zgomotos act de milostivire, care fascinează multe suflete naive. Le creează acces la mare celor care au mâncat un an de zile macaroane cu sos de roşii, ca să strângă 235 de lei de persoană – atât costă şase nopţi la un hotel de două stele, în extrasezon, în cadrul campaniei susamintite. Ieftin ca braga, ce-i drept.

acum 3 zile · comentarii (136)
Postari Recente