Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Înţelegere moldo-ucraineană privind dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă

Înţelegere moldo-ucraineană privind dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă

Un grup de lucru moldo-ucrainean va fi creat ca să facă o analiză şi să propună măsuri pentru asigurarea în continuare a dreptului comunităţilor minorităţilor naţionale a ambelor state de a studia în şcoli în limba maternă. La o înţelege în acest sens au ajuns miniştrii Educaţiei din cele două ţări, Monica Babuc şi Lilia Grinevici, în cadrul unei întrevederi la Kiev.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Curtea Constituţională a R. Moldova: Dodon nu-şi poate exercita atribuţiile în legătură cu numirea ministrului Apărării. Se impune interimatul

Curtea Constituţională a R. Moldova: Dodon nu-şi poate exercita atribuţiile în legătură cu numirea ministrului Apărării. Se impune interimatul

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza va fi numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de către premierul Pavel Filip.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Leancă: Republica Moldova merge pregătită la şedinţa Comitetului interparlamentar cu UE | uniunea europeana

Leancă: Republica Moldova merge pregătită la şedinţa Comitetului interparlamentar cu UE

Săptămâna viitoare, la Strasbourg, Franţa, va avea loc şedinţa Comitetului interparlamentar Republica Moldova-UE. Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, a declarat vineri seara, 20 octombrie, după o şedinţă a Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, că a fost stablită o agendă care vizează problemele-cheie din Republica Moldova, mersul reformelor şi problemele relaţiilor bilaterale dintre Chişinău şi UE.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Un drum care va asigura conexiunea dintre opt localităţi va fi construit la Teleneşti

Un drum care va asigura conexiunea dintre opt localităţi va fi construit la Teleneşti

Un drum care va asigura conexiunea dintre opt localităţi va fi construit în raionul Teleneşti. Drumul L-326.M2 Clişova – Suhuluceni – Leuşeni – Verejeni este proiectat pentru a facilita accesul cetăţenilor la serviciile publice. Bugetul proiectului este de aproximativ 83 de milioane de lei, bani oferiţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi din Fondul Rutier.

Alexandra Şerban Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

100 de ani de la Revoluţia bolşevică.  Lenin, în roşu aprins: „Trebuie să tratăm insurecţia în chip marxist, anume ca pe o artă“

100 de ani de la Revoluţia bolşevică.  Lenin, în roşu aprins: „Trebuie să
tratăm insurecţia în chip marxist, anume ca pe o artă“

Pe 25 octombrie, se împlineşte un secol de la Revoluţia rusă din Octombrie. În toamna lui 1917, bolşevicii – conduşi abil de marele maestru păpuşar, V.I. Lenin – au câştigat pariul cu istoria şi au instaurat un nou sistem politic, care promitea să fie proporţia de aur a existenţei pe pământ. N-a fost. Au văzut şi românii. Orişicât, o privire asupra actualităţilor acelor zile e un bun exerciţiu, aşadar „Adevărul“ vă invită la revigorarea memoriei.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Precizări în legătură cu factura fiscală care se va utiliza din 28 octombrie

Precizări în legătură cu factura fiscală care se va utiliza din 28 octombrie

Din 28 octombrie, toate entităţile care deţin statut de plătitor TVA, precum şi cele care nu sunt înregistrate în calitate de plătitor TVA, dar au obligativitatea ţinerii contabilităţii, vor trebui să utilizeze în procesul desfăşurării activităţii economico-financiare formularul cu regim special ,Factura fiscală, aprobat prin Ordinul Ministrului Finanţelor în august.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Comisia de la Veneţia va fi sesizată în legătură cu referendumul de revocare a primarului de Chişinău

Comisia de la Veneţia va fi
sesizată în legătură cu referendumul de revocare a primarului de Chişinău

Partidului Liberal a emis un comunicat de presă în care anunţă despre intenţia Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei de a solicita avizul Comisiei de la Veneţia cu referire la referendumul local de revocare a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, din 19 noiembrie.

Restricţii de circulaţie timp de două zile pe strada Uzinelor

Restricţii de circulaţie timp de două zile pe strada Uzinelor

Din cauza unor lucrări de asfaltare pentru amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia Uzinelor-Lunca Bâcului-Industrială, în zilele de sâmbătă şi duminică, 21 şi 22 octombrie, între orele 8.00 - 23.00, va fi sistată circulaţia rutieră pe strada Uzinelor de la intersecţia cu Voluntarilor şi pe strada Lunca Bâcului de la strada Varniţa.

Procedura simplificată de extrădare, votată de Parlament

Procedura simplificată de
extrădare, votată de Parlament

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de ratificare a celui de-al treilea Protocol adiţional la Convenţia europeană de extrădare, semnat de Republica Moldova la 12 aprilie 2013. Protocolul instituie un mecanism simplificat de aplicare a procedurii de extrădare în cazul persoanelor care îşi vor exprima acordul pentru extrădare statului solicitant, transmite IPN.

ANSA: În loturile de prune întoarse până acum din Rusia nu s-au depistat neconformităţi

ANSA: În loturile de prune
întoarse până acum din Rusia nu s-au depistat neconformităţi

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, solicitat de IPN, spune că este absolut firesc ca unele fructe să aibă dăunători. Loturile de prune întoarse până acum din Rusia, pe motiv că s-ar fi depistat în ele „viermele oriental”, care este motiv de carantină pe teritoriul acestei ţări, au fost verificate în Republica Moldova, nefiind depistate neconformităţi.

Reforma sistemului de pensii, supusă audierilor parlamentare

Reforma sistemului de pensii, supusă audierilor parlamentare

Odată cu reformarea sistemului de pensii, s-a reuşit uniformizarea formulei de calcul a pensiei, dar şi eliminarea condiţiilor privilegiate pentru anumite categorii. Totodată, începând cu luna noiembrie, Casa Naţională de Asigurări Sociale urmează să asigure un nou mecanism – calculatorul online, prin intermediul căruia, persoanele vor putea să determine mărimea pensiei pe care ar putea să o primească.

Acest text este radiografia unei manipulări de presă lansată de dincolo de Prut şi devenită deja iritantă prin persistenţă şi intensitate. Se încearcă acreditarea ideii că acolo ar exista un război fără rest şi fără prizonieri între guvern şi preşedinţie de tipul confruntării între Vest şi Est, Bine şi Rău, „cei buni“ şi „cei răi“.

acum 4 zile · comentarii (23)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 7 zile · comentarii (18)

Deşi semnalele haosului persistă, o geană de speranţă animă evoluţiile ultimelor săptămâni, prin eforturile generale ale diplomaţiei şi ale politicienilor responsabili de a reduce propensiunea spre conflict şi a evita explozia de violenţă pe diferitele meridiane.

acum 12 zile · comentarii (27)

La Chişinău, disputa Dodon-Plahotniuc, marcată până recent şi de înţelegeri punctuale pe numiri şi legi, cu precădere legea alegerilor pe sistemul mixt într-un tur, s-a transformat într-o operaţiune de izolare a Preşedintelui pe baza aberaţiilor şi faliilor stârnite în societate.

luna trecuta · comentarii (28)

Ingerinţele Rusiei lui Putin în zone de conflict, acolo unde amplifică şi dirijează situaţia şi actorii nemulţumiţi spre război în detrimentul Statelor Unite şi a Occidentului, din lipsă de capabilităţi proprii de a înfrunta SUA, fac din Moscova cel mai important actor statal ce utilizează metodele războiului hibrid la nivel internaţional.

acum 2 luni · comentarii (58)

Federaţia Rusă este în cea mai complicată situaţie a sa de după prăbuşirea Zidului Berlinului. După anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, sancţiunile şi izolarea s-au abătut peste Rusia lui Putin, mai grele decât bravează Kremlinul că ar fi, ca impact.

acum 2 luni · comentarii (65)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 2 luni · comentarii (56)

Dodon e nefericit: taman când reuşise, în fine, după un ocol de câteva mii de kilometri, să ia lumina cunoaşterii de la stăpânul său Rogozin, propriii lui deputaţi „socialişti“ l-au făcut de râs. Cu duplicitatea caracteristică spaţiului trans-prutean, respectivii şi-au păstrat cetăţenia română, ignorând complet ordinul său din iarnă, de a renunţa la ea.

acum 2 luni · comentarii (60)

Una dintre principalele teme ale dezbaterii politice şi mai ales războiul imagologic la nivelul Republicii Moldova, este astăzi definirea relaţiei (în evoluţie) dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi liderul coaliţiei, Oligarhul care a Capturat Statul, după propaganda opoziţiei din stradă, Vladimir Plahotniuc.

acum 2 luni · comentarii (17)

La 25 de ani de ocupaţie pe Nistru, Republica Moldova, dar în egală măsură România şi alte state europene, au fost puse în faţa unei noi provocări marca Dmitri Rogozin. Rezultatul este unul cunoscut: vicepreşedintele Federaţiei Ruse a fost întors din drum, nu a putut tranzita(din nou) spaţiul aerian al României şi nu a ajuns la festivităţile create special pentru sine şi pentru Igor Dodon, preşedintele pro-rus de la Chişinău.

acum 3 luni · comentarii (87)

E ora 10:30 dimineaţa şi Volodea se trezeşte pentru a-şi aduna gândurile. Volodea e din Soroca, are 26 de ani şi trăieşte din banii care i-au mai rămas de la munca în construcţii la Moscova. Acum se gândeşte să meargă la Chişinău, să se angajeze undeva. Primul lucru pe care-l face e să deschidă contul de Facebook pentru a mai schimba două vorbe cu un fost coleg de şcoală, stabilit acum în capitală.

acum 3 luni · comentarii (7)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 3 luni · comentarii (11)

În anul 2010 Viktor Ianucovici câştigă alegerile prezidenţiale din Ucraina fără a avea o majoritate în Parlament. Din acest motiv, iniţiază o reformă electorală prn care se dorea introducerea votului mixt. În 2011 Comisia de la Veneţia a analizat proiectul de lege şi a recomandat ca acest sistem electoral să nu fie introdus.

acum 3 luni · comentarii (3)

Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, care a atins plafonul de creştere în opinia publică şi a început să intre pe panta descendentă, nu mai ştie ce să mai facă ca să şocheze şi să se menţine în atenţia publică.

acum 3 luni · comentarii (31)
Postari Recente