Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Viorel Morari: Când i s-a înaintat acuzaţia lui Platon, Shor a fost complice

Viorel Morari: Când i s-a înaintat acuzaţia lui Platon, Shor a fost complice

Şeful Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, Viorel Morari, a declarat că pe lângă un paşaport diplomatic moldovenesc, cetăţenia Federaţiei Ruse şi un paşaport fals ucrainean, omul de afaceri Veaceslav Platon mai deţine şi un paşaport din Cipru, însă Morari a refuzat să vorbească despre autenticitatea acestuia.

Preţul la grâu nu acoperă cheltuielile producătorilor

Preţul la grâu nu acoperă cheltuielile producătorilor

Producătorii comercializează grâul alimentar cu 2.200 de lei pentru o tonă (2,2 lei/kg), iar preţul la grâul furajer este de 2.050-2.150 de lei/tonă, în funcţie de raioane – informează preşedintele UniAagroProtect, Alexandru Slusari, care spune că preţul este mai mic ca în ţările vecine, Ucraina şi România, şi nu acoperă cheltuielile de producere, transmite IPN.

În această vară, corpul legilor care reglementează securitatea naţională a Rusiei s-a extins cu încă două legi, grupate în ceea ce s-a numit „pachetul Iarovaya”. Principala iniţiatoare a celor două legi este deputata Dumei de Stat Irina Iarovaya, ceilalţi iniţiatori fiind deputaţii Aleksei Puşkov (cunoscut diplomat şi jurnalist rus), Nadejda Gherasimova şi senatorul Viktor Ozerov.

acum 5 zile · comentarii (2)

Deşi la Bucureşti pare a fi linişte, în Republica Moldova tineri curajoşi lucrează în această vară pentru Unire. Anul 2018 a fost deja fixat ca an pentru organizarea unui Referendum ce priveşte Unirea României cu Republica Moldova, iar 2016, 2017 şi  2018 sunt ani pregătitori în care se va desfăşura campania de informare.

acum 24 zile · comentarii (14)

Am participat săptămâna trecută la o conferinţă extrem de interesantă pentru că a reunit cei mai buni specialişti ai lumii în materie de luptători străini în teatre de operaţiuni - foreign fighters. Iar ţinta este o carte în care se va face comparaţia între două teatre de operaţiuni, Siria-Irak şi Estul Ucrainei.

acum 2 luni · comentarii (75)

Momentul trecerii din stânga în dreapta Milcovului, de azi, a unor subunităţi americane a devoalat atât primitivismul unor pigmei politici din stânga Prutului, cât şi perceperea romantică a prezenţei Unchiului Sam pe pământul românesc din dreapta Nistrului. Bomboana pe coliva aroganţei unor dâmboviţeni a fost reactivarea, după Sf. Paşti, a cădelniţei antiunioniste, în buna tradiţie a defetismului celor ce îşi fac din asta un titlu de glorie.

acum 3 luni · comentarii (38)

Cu ipocrizia caracteristică, unul dintre „stataliştii” Republicii Moldova de azi a „avertizat” asupra riscurilor izbucnirii unui război civil peste Prut, din cauza dorinţei „românilor” de a face Unirea. În realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Republica Moldova a mai trecut printr-un război civil, cel declanşat în 1992 de separatiştii transnistreni.

acum 3 luni · comentarii (76)

Proaspătul ministru moldovean al Economiei, numit odată cu noul guvern de la Chişinău, la începutul anului 2016, Octavian Calmâc, a întreprins recent o primă vizită la Paris. Ministrul Calmâc a făcut din această vizită scurtă o adevărată ofensivă de şarm. Moldova vrea cucerirea Europei?

acum 3 luni · comentarii (14)

Formal, manifestaţiile de protest ale Platformei „Demnitate şi Adevăr” reîncep astăzi, 24 aprilie, deoarece Comisia Electorală Centrală de la Chişinău nu a aprobat desfăşurarea unui referendum în care alegătorii urmau să se pronunţe în privinţa alegerii preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct, a reducerii numărului de parlamentari de la 101 la 71, şi a eliminării imunităţii parlamentare.

acum 3 luni · comentarii (7)

După cum scriam anterior, recentele confruntări militare din regiunea separatistă Nagorno-Karabah nu au fost primele de acest gen de după semnarea armistiţiului din 1994. Foarte frecvent, pe linia frontului au loc schimburi de focuri între trupele armene (inclusiv armata autoproclamatei republici a Karabahului de Munte) şi cele azere. Uneori, aceste schimburi se soldează cu victime de ambele părţi.

acum 3 luni · comentarii (2)

Din păcate, suntem tentaţi să privim fiecare situaţie conflictuală drept un eveniment separat, evoluând după o logică proprie şi interesant atât timp cât este pus sub lumina reflectoarelor. Mai interesant, dacă este aproape de noi; fapt divers oarecare, dacă se petrece undeva departe, în spaţii puţin cunoscute şi oricum exotice şi obişnuite cu asemenea evenimente.

acum 4 luni · comentarii (63)

Conflictul din Nagorno-Karabah se deosebeşte de celelalte „puncte fierbinţi“ în stare latentă din spaţiul ex-sovietic prin câteva trăsături de bază, care trebuie luate în calcul atunci când se încearcă formularea de concluzii cu privire la evoluţia potenţială a ostilităţilor şi identificarea unei soluţii definitive şi permanente.

acum 4 luni · comentarii (19)

Liderii de la Kremlin au devenit extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o luau evenimentele în spaţiul RSSM, astfel încât, la sfârşitul lunii martie 1989, a sosit la Chişinău o Comisie a CC al PCUS condusă de către Ivan Feklistov cu misiunea de-a examina situaţia politică locală şi acordarea ajutorului necesar CC al PCM.

acum 4 luni · comentarii (10)

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 reprezintă un moment fundamental al istoriei moderne a românilor. Asupra transformărilor suferite de comunităţile basarabene în ultimul secol ne propunem să ne aplecăm la împlinirea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, duminică, 27 martie, ora 11, în Aula Universităţii „Valahia” din Târgovişte, avându-l ca invitat pe cunoscutul istoric Octavian Ţîcu.

acum 4 luni · comentarii (14)

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 5 luni · comentarii (19)