Virginia Nica Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Agenţii FSB de la Moscova pretind că şeful poliţiei din Chişinău seamănă cu un infractor urmărit internaţional

Agenţii FSB de la Moscova pretind că şeful poliţiei din Chişinău seamănă cu un infractor urmărit internaţional

Agenţii FSB l-au reţinut la Moscova vreme de trei ore pe Gheorghe Cavcaliuc, şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie din Chişinău. Gheorghe Cavcaliuc a explicat pentru Adevărul Moldova motivele reţinerii, precizând că a fost hotărâtoare intervenţia ministrului de Externe Natalia Gherman pentru eliberarea sa.

Vadim Vasiliu Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Viaţa şi moartea lui Mefisto de pe o casă din Sankt Petersburg

Viaţa şi moartea
lui Mefisto de pe o casă din Sankt Petersburg

Un basorelief al lui Mefisto a fost dărâmată de pe faţada unei case din Sankt Petersburg, o clădire care este monument arhitectural şi este ocrotită de stat. Locuitorii Petersburgului cred că isprava este a „activiştilor ortodocşi”, deşi nu există dovezi clare în acest sens, clădirea aflându-se în vecinătatea unei biserici aflate în construcţie.

În urmă cu 26 de ani s-a revenit la grafia latină şi, cel puţin formal, limba română a fost repusă în drepturi. Acesta a fost primul deziderat al elitei intelectuale basarabene şi practic unica realizare a mişcării de renaştere naţională de la sfârşitul anilor ’80 – începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

acum 2 zile · comentarii (23)

Moldovenii dintre Prut şi Nistru se confruntă cu o dilemă fundamentală: au un stat pe care nu-l vor şi îşi doresc un stat pe care nu-l vor (mai) avea. Ar fi cazul să recunoaştem că Republica Moldova este un ciot de ţară, ai cărui locuitori jinduiesc să trăiască măcar ca afară, de aici şi senzaţia ubicuă de provizorat şi starea cvasiunanimă de prizonierat.

acum 7 zile · comentarii (7)

Citind câteva cercetări mai noi, care analizează încercarea de inventare a unei naţiuni şi a unei literaturi „moldoveneşti”, distincte de cea română, nu te poţi opri să nu exclami: câtă risipă! Ce inutilă cheltuială de timp, de bani, de vieţi omeneşti! Ce gogoaşă umflată, rostogolită atâta amar de ani peste minţile bieţilor oameni!

acum 9 zile · comentarii (4)

Predilecţia unora pentru demonizarea unionismului şi defăimarea românismului reprezintă un atentat la însăşi existenţa acestui stat. Adevăraţii „statalişti” sunt unioniştii, adică acei oameni cu verticalitate şi cu conştiinţa naţională neatrofiată, care încă de la sfârşitul anilor ’80 tot încearcă să ne debaraseze de sistemul şi mentalitatea sovietică.

acum 14 zile · comentarii (12)

Se discută intens şi înflăcărat în aceste zile caniculare despre candidatura Maiei Sandu la funcţia de prim-ministru. Concomitent, se lansează acuzaţii şi deja se caută vinovaţii în eventualitatea unui eşec, în timp ce oamenii suferă de insolaţii, iar statul – de perturbaţii financiar-bancare. Altfel spus: ţara arde, iar „babele” alianţei se piaptănă.

luna trecuta · comentarii (4)

În cele mai toride zile ale anului, liderii pretinselor partide pro-europene de la Chişinău negociază de zor şi aparent cu spor o nouă-veche alianţă de guvernare. Parcă şi declaraţiile sunt mai cordiale, şi atitudinile mai colegiale, însă din varii motive apar tot felul de impedimente, de parcă ar coace un cozonac şi nu se pot înţelege la ingrediente.

luna trecuta · comentarii (1)

Vasile Ernu – Marş, marş dreptul! Marş, marş stîngul! Zilele acestea am văzut un nou Marş Unionist şi un nou Pod de flori peste Prut. Personal am avut un deja-vu al unor lucruri petrecute la finele anilor '80, pentru că fac parte din generaţia perestroika care a trecut prin astfel de fenomene şi despre care credeam acum cîţiva ani că este o etapă istorică depăşită. Dar ele revin.

acum 2 luni · comentarii (46)

Liderii  partidelor pro-europene de la Chişinău continuă să adâncească criza politică şi economică de la Chişinău, prin indecizia de a forma o noua coaliţie care să dea stabilitatea necesară formării unui nou cabinet, după eşecul lamentabil al alianţei PLDM-PDM-PCR, în susţinerea cabinetului minoritar condus de Chiril Gaburici.

acum 2 luni · comentarii (1)

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariţia romanului Moromeţii, al celui mai mare prozator român postbelic, Marin Preda. Sunt convins că aniversarea acestei capodopere va genera numeroase dezbateri şi comentarii. Unul dintre aceste comentarii, însă, interesează în mod special Basarabia, prin prisma demolării unui mit, pe care romanul o operează.

acum 3 luni · comentarii (5)

Istoricul Lucian Boia de la Bucureşti s-a declarat convins că Ştefan cel Mare vorbea moldoveneşte şi că „dacă i-am fi spus că e român, n-ar fi înţeles ce spunem”. Ce limbă vorbea Ştefan cel Mare şi ce limbă credea voievodul că vorbea? Sunt întrebări la care nu se poate răspunde simplu şi asta din mai multe motive.

acum 4 luni · comentarii (122)
Postari Recente