Chişinăul bate alarma: Tiraspolul iniţiază construcţia unui terminal vamal ce va duce la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate 0

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) că s-a întrunit joi, 22 februarie, la Bender, unde şi-a concentrat activitatea pe subiectul principal: acţiunile Comisiei şi Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) în legătură cu redeschiderea, la 18 noiembrie 2017 a podului din preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc.

Chişinăul bate alarma: Tiraspolul iniţiază construcţia unui terminal vamal ce va duce la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate Vezi comentarii 0
Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Iurie Leancă vrea mai multe poduri pe Prut: Nu am reuşit să reconstruim niciun pod distrus de Armata Sovietică

Iurie Leancă vrea mai multe poduri pe Prut: Nu am reuşit să reconstruim niciun pod distrus de Armata Sovietică

Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chişinău, Iurie Leancă, a vorbit vineri, 23 februarie, despre rezultatele vizitei sale oficiale la Bucureşti. Oficialul moldovean a declarat că a discutat la întrevederile cu demnitarii români inclusiv posibilitatea de a construi mai multe poduri pe râul Prut.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Parlamentul şi-a reconfirmat votul pentru două proiecte de lege respinse de către Igor Dodon

Parlamentul şi-a reconfirmat votul pentru două proiecte de lege respinse de către Igor Dodon

Parlamentul şi-a reconfirmat votul pentru două proiecte trimise la reexaminare de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este vorba de Legea privind executarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi proiectul de completare a Legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, transmite IPN.

Redacţia Adevărul Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dezbatere Historia. Basarabia: Se mai poate vorbi despre Unire?

Dezbatere Historia. Basarabia: Se mai poate
vorbi despre Unire?

Acum 100 de ani elita basarabeană reuşea să se desprindă de Rusia şi să facă prima unire dintre cele care au dus, pe 1 Decembrie, la înfăptuirea României Mari. Ce se întâmplă acum în Republica Moldova? În ce termeni se duce bătălia geostrategică între Est şi Vest? Va fi marcată în vreun fel sărbătorirea Centenarului? Ce înseamnă declaraţiile de unire cu patria-mamă a unor zeci de comune de peste Prut?

Situaţia din Moldova va fi discută la Consiliul Afacerilor Externe al UE | uniunea europeana

Situaţia din Moldova va fi discută la Consiliul Afacerilor Externe al UE

Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene va discuta situaţia actuală din Republica Moldova, precum şi alte probleme, luni, 26 februarie. Miniştrii de externe ai UE vor dezbate implementarea Zonelor de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, angajamentul UE cu Moldova şi viitoarele perspective de până la următoarele alegeri parlamentare din Moldova, transmite IPN.

Furnizorii de apă vor încheia contracte individuale cu proprietarii de locuinţe

Furnizorii de apă vor încheia contracte individuale cu proprietarii de locuinţe

Operatorii care prestează servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare vor încheia contracte individuale cu fiecare proprietar de locuinţe, la solicitarea uneia dintre părţi. Contractele se vor semna în termen de 30 de zile din momentul depunerii solicitării. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament, în lectură finală, la şedinţa din 22 februarie, transmite IPN.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe şi-a încetat calitatea de membru al Guvernului

Preşedintele Academiei de Ştiinţe şi-a încetat calitatea de membru al Guvernului

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a încetat calitatea de membru al Guvernului. Gheorghe Duca a făcut anunţul la şedinţa Guvernului de joi, 22 februarie, în contextul modificărilor la Codul Educaţiei, care prevăd trecerea Universităţii Academiei de Ştiinţe şi a Liceului Academiei de Ştiinţe în subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Poliţiştii nu vor mai avea dreptul să scoată plăcuţele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar

Poliţiştii nu vor mai avea dreptul să scoată plăcuţele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar

În cadrul şedinţei de joi, 22 februarie, Guvernul a avizat pozitiv iniţiativa legislativă de anulare a prevederii privind scoaterea plăcuţelor de înmatriculare de către agenţii de patrulare de la vehiculele parcate neregulamentar. Astfel, vor fi depăşite dificultăţile cu care se confruntă conducătorii auto în cazul ridicării numerelor de înmatriculare.

Contextul internaţional şi dezvoltările contemporane ale conflictului în direcţia războiul hibrid aduc noi provocări statelor, cu atât mai mult statelor slabe. În spaţiul post-sovietic, dar nu numai, în întreaga zonă de interes rusă, războiul informaţional permite dezvoltări ce ameninţă societăţile şi comunităţile statelor din spaţiul post-sovietic.

acum 7 zile · comentarii (24)

Între 29 ianuarie şi 2 februarie, un grup de experţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a vizitat Republica Moldova pentru a ajuta la redactarea şi punerea în aplicare a documentelor strategice ale ţării, inclusiv strategia naţională de apărare şi strategia militară, precum şi planurile de acţiune aferente.

acum 11 zile · comentarii (11)

Respins de Moscova şi izolat de propriii cetăţeni, Igor Dodon începe să facă gesturi disperate: minte de îngheaţă apele, rupându-se total de realitatea din jurul său. A falsificat o listă cu pretinse primării ce ar fi votat AntiUnire.

acum 14 zile · comentarii (23)

Unul dintre reperele în jurul căruia ar trebui să pivoteze disputa politică, economică şi socială din R. Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie 2018 este aşa numitul „furt al miliardului” (în realitate, vom vedea, sumele sunt mult mai mari). De la dispariţia banilor au trecut circa patru ani, timp în care autorităţile nu au oferit dovezi credibile că identificarea vinovaţilor este o preocupare majoră. Dimpotrivă.

acum 19 zile · comentarii (5)

Igor Dodon cere organizarea unui referendum pentru Unirea Republicii Moldova cu România. La momentul în care face această afirmaţie, peste 30% din cetăţeni sunt favorabili, dar cam tot atâţia sunt indecişi. Sunt pregătiţi Unioniştii pentru un astfel de moment?

acum 21 zile · comentarii (24)

În ultima vreme, noi, cei din mişcarea unionistă, suntem întrebaţi: „Voi sunteţi ai lui Băsescu?”. Cum, la începutul acestei săptămâni, fostul preşedinte a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova şi cum astăzi sărbătorim Mica Unire consfiinţită prin dubla alegere a lui Cuza, un răspuns se impune, chiar dacă întrebarea vine mai mult dintr-o pasiune spre flecăreală şi can-can decât dintr-un interes sincer de a contribui la reîntregire. Explic...

luna trecuta · comentarii (37)

Partida pro-rusă din Republica Moldova are multe componente. Cea mai cunoscută, vizibilă şi vocală e reprezentată de Preşedintele Igor Dodon, asumat pro-rus şi cu gesturi ostentative în favoarea Rusiei, ca şi cum şi-ar fi asumat rolul de reprezentant al fostei metropole imperial sovietice în Republica Moldova. Apărarea intereselor Rusiei la Chişinău, nu reprezentarea propriului popor.

luna trecuta · comentarii (21)

Toate sondajele din Republica Moldova arată o creştere accelerată faţă de procesul de Unificare a celor două state româneşti. Indiferent de cine sau la comanda cui au fost ele realizate şi dincolo de cifrele absolute, toate arată fără echivoc o creştere spectaculoasă faţă de valorile precedente.

acum 2 luni · comentarii (38)

Strategia de Securitate americană a lui Donald Trump nota drept competitor, numit deseori chiar „adversar/inamic, ba chiar duşman” – Rusia. Rusia e duşman pentru că subminează, prin mijloace subversive, interesele americane, legătura transatlantică, sădeşte dubii asupra angajamentelor americane în Europa şi e revizionistă.

acum 2 luni · comentarii (46)

Am traversat o perioadă fastă pentru conflictul nistrean. Pe formatul existent, 5+2, pe abordarea curentă, Berlin plus, pe temele în discuţie – deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, telefonia, şcolile în limba română, accesul la terenuri şi apostilarea diplomelor – s-au făcut progrese şi aşteptăm să le vedem şi implementate.

acum 2 luni · comentarii (11)

În timp ce preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, precum şi vicepreşedintele aceluiaşi for legislativ, Iurie Leancă, se aflau peste Ocean, unde erau invitaţi să explice, la Atlantic Council, pe 7 decembrie, atât efectele de reformare a judeţelor dintre Prut şi Nistru, cât şi evaluarea situaţiei din bazinul Mării Negre, la Moscova tocmai Vladimir Plahotniuc era dat în urmărire internaţională, în aceeaşi zi. Simplă coincidenţă...

acum 3 luni · comentarii (31)

Mii de basarabeni au cerut la Chişinău Unirea cu România. În Republica Moldova singura soluţie pentru criza continuă în care se zbate statul este văzută ca fiind Unirea cu România. Acest lucru s-a întâmplat chiar astăzi, în prima zi a Anului Centenar.

acum 3 luni · comentarii (23)

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi-Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune.

acum 3 luni · comentarii (53)

Sugestia făcută de ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, pare să fie perfect logică şi limpede precum apa de izvor: în opinia sa, reprezentatul oficial al Federaţiei Ruse spune că "soluţia referendumului" ar fi cea mai potrivită pentru facilitarea unirii României cu Republica Moldova, asta fiind cea mai bună cale de urmat, şi nu invocarea unor considerente istorice.

acum 3 luni · comentarii (111)

Republica Moldova este un stat care are spaţiul public în afara controlului autorităţilor naţionale. Potrivit datelor furnizate de către Consiliul de Coordonare al Audiovizualului, 80% din ştirile, informaţiile şi comentariile vehiculate în spaţiul public, în orice limbă, sunt produse în Federaţia Rusă.

acum 4 luni · comentarii (117)

Imaginea Federaţiei Ruse în rândul opiniei publice româneşti este, în mare parte, negativă. Un fapt ce se datorează, în special, experienţelor istorice. De aceea, tot ce este livrat din partea Rusiei în România, cu excepţia culturii, este privit cu neîncredere. Realitatea este că mesajul transmis prin intermediul canalelor media oficiale ale statului rus nu prind în faţa publicului din Bucureşti, Cluj sau Iaşi, dar nici în restul ţării.

acum 4 luni · comentarii (101)
Postari Recente