Lavrov: Transnistrenii trebuie să-şi poată decide soarta dacă Republica Moldova îşi schimbă statutul de neutralitate 1

Ministrul rus de Externe a dezvăluit luni că ar exista o înţelegere în formatul de negociere 5+2 în chestiunea transnistreană, conform căreia ”în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea şi este absorbită de altă ţară, sau dacă îşi schimbă statutul militar şi renunţă la neutralitate, atunci transnistrenii au dreptul să îşi decidă propriul viitor”, anunţă Interfax.

Lavrov: Transnistrenii trebuie să-şi poată decide soarta dacă Republica Moldova îşi schimbă statutul de neutralitate Vezi comentarii 1
Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Chişinăul va avea caldură în calorifere

Chişinăul va avea caldură în calorifere

Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a dispus conectarea întregului oraş la agentul termic începând cu 21 octombrie, în anticiparea temperaturilor joase prognozate pentru sfârşitul săptămânii. Chirtoacă a precizat în cadrul unei şedinţe a primăriei că locuitorii oraşului Chişinău ar trebui să aibă căldură în apartamente până joi sau vineri, când se aşteaptă răcirea vremii, potrivit IPN.

Mediafax Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.
TV

Conducerea SRTv a aprobat înfiinţarea unei „entităţi funcţionale“ a TVR în Republica Moldova | victor ponta

Conducerea SRTv a aprobat înfiinţarea unei „entităţi funcţionale“ a TVR în Republica Moldova

Societatea Română de Televiziune (SRTv) va înfiinţa „o entitate funcţională“ a Televiziunii Române pe teritoriul Republicii Moldova, pentru identificarea şi dezvoltarea ofertei de programe, cu scopul promovării „valorilor autentice, culturale şi ştiinţifice din societatea românească“.

Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Liberal-reformatorii de la Bucureşti şi Chişinău: fără şanse în sondaje, dar hotărâţi să lupte | calin popescu tariceanu

Liberal-reformatorii de la Bucureşti şi Chişinău: fără şanse în sondaje, dar hotărâţi să lupte

Călin Popescu Tăriceanu a venit la Chişinău să pună umărul la campania electorală a liberal-reformatorilor locali. Într-o conferinţă organizată la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Tăriceanu a afirmat că proiectul politic prin care România îşi propune să devină a şaptea putere a Uniunii Europene include amble maluri ale Prutului, prin afirmarea unei identităţi naţionale şi prin susţinerea românismului.

Lavrov: Rusia nu poate pierde Ucraina

Lavrov: Rusia nu poate pierde Ucraina

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a precizat că Ucraina este cea mai apropiată naţiune de Rusia prin istoria şi cultura comună pe care o împărtăşesc cele două state, adăugând că aceste premise sunt suficiente pentru a motiva implicarea Rusiei în regiune, transmite agenţia Tass.

Rusia vrea comerţ liber cu Uniunea Europeană | uniunea europeana

Rusia vrea comerţ liber cu Uniunea Europeană

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au recunoscut că scopul final al Uniunii Eurasiatice este crearea unei zone de liber schimb cu UE, deşi proiectul Uniunii Eurasiatice promovat de Federaţia Rusă apare ca un rival al Uniunii Europene, susţine Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT).

La 27 septembrie se împlinesc 100 de ani de la trecerea Styxului de către regele Carol I, monarhul care a condus cel mai mult timp România, din anul 1866, până în 1914. Nu oricum. Ci cu un devotament aparte, faţă de ţara pe care o conducea. Unul mai presus de interesele personale. Carol I având o rigoare şi o determinare, în acţiunile sale, exemplare şi pentru viitorul preşedinte al tuturor românilor, eligibil la finele acestui an.

acum 25 zile · comentarii (23)

Care este rolul femeilor în Europa, în Uniunea Europeană, dar şi în fruntea instituţiilor - europene, administrative, naţionale, politice... Pentru Corina Creţu, fostă jurnalistă care nu pare să practice limba de lemn, trecerea se va face printr-o necesară, primordială, schimbare de mentalitate. Am realizat acest interviu în urmă cu ceva timp, pentru revista europeană Queries.

luna trecuta · comentarii (34)

Nivelul de testosteron al sportivilor va fi cu atât mai înalt, cu cât echipa rivală va fi mai distantă identar şi regional. Şi, corespunzător, e mai moderat atunci când echipele sunt din aceeaşi comunitate. Această observaţie sugerează că sportul îşi poate avea geneza în confruntările intergrupale arhaice, ceea ce poate fi foarte aproape de adevăr.

luna trecuta · comentarii (2)

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

luna trecuta · comentarii (108)

Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cea care ar trebui să devină în curând Uniunea Euroasiatică, va fi fără de ... Kazahstan. Aceasta este decizia luată de preşedintele acestei ţări şi care a ameninţat public Rusia că dacă se va urmări atingerea suveranităţii, independenţei şi integralităţii ţării sale va recurge la acest gest.

luna trecuta · comentarii (4)

Înţelegerea, din perspective diferite, a relevanţei ultimului Summit al NATO, pentru securitatea reală a comunităţii euroatlantice, pentru parteneriatele Alianţei cu state interesate de o cooperare reciproc avantajoasă, concretă, nu doar declarativă, impune invitarea, în arena publică, a unor experţi care ştiu mecanismul interior de funcţionare al Cartierului General al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, din Belgia.

luna trecuta · comentarii (5)

În ultimii 20 de ani, relevanţa NATO a fost pusă de multe ori la îndoială,  atât de unii politicieni, cât şi de voci din media. „Dezbaterea care ne-a marcat traseul din 1990 până astăzi a fost dacă avem nevoie de NATO. Putin a încheiat dezbaterea. Am experimentat, pentru prima dată din 1945, anexarea unui teritoriu european prin mijloace militare”, spunea Malcolm Rifkind, preşedintele Comitetului pentru Apărare din Parlamentul Britanic.

luna trecuta · comentarii (93)

Zilele trecute, când am auzit prima dată vocea lui Constantin Brâncuşi, m-am simţit ca într-o biserică, unde prezenţa Domnului e mai pregnantă, nu ca  afară, unde cam uităm de El. Mi s-a întâmplat aşa poate şi din cauza faptului că, în capul meu, Brâncuşi este un fel de sfânt, sau sihastru, mai ales pentru modul în care a trăit şi creat.

luna trecuta · comentarii (23)

Săptămânile trecute Salonul de Muzică al Castelului Peleş a găzduit ultimul concert cameral al lunii august, ultimul concert al stagiunii de vară. Momentul a fost special dată fiind structura programului oferit dar şi personalitatea protagoniştilor, anume violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Simfonice de Stat din Stuttgart, şi pianistul Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai dinamici concertişti ai vieţii noastre muzicale.

luna trecuta · comentarii (0)

Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

luna trecuta · comentarii (1)

Romania va trece in 2014 in stadiul de tranzitie catre economia bazata pe inovare. Conform Raportului Competitivitatii Globale, anul trecut Romania a avut cea mai mare crestere de competitivitate dintre tarile UE, cu progrese la infrastructura, eficienta guvernamentala dar cel mai mult la Inovare. Competititate mai mare vine din productivitate, inseamna crestere economica, salarii mai mari, locuri de munca si sustenabilitate sociala.

acum 2 luni · comentarii (3)

Cand Moţi a devenit eroul Bulgariei eliminând Steaua la 11m ajungând nume de peluză pe un viitor stadion, mi-am adus aminte de două păreri ale unor intelectuali despre ce mai înseamnă să fii român în România de azi: „patriotismul inseamnă în primul rând eficienţă” - HRPatapievici. Mircea Cărtărescu, la Radio România: „sunt european înainte de a fi român“.

luna trecuta · comentarii (69)

Şi în vară, şi în toamnă. De câţiva ani. Este un titlu în multe ziare, în ciuda faptului că a devenit un clişeu. În ultimele zile, am încercat să-mi dau seama care este situaţia promovării examenului de maturitate. Rapoartele Ministerului Educaţiei Naţionale spun: 60% în vară şi 22% în toamnă. Bazându-se pe calcule misterioase (pentru noi), domnul ministru Remus Pricopie a menţionat chiar cifra magică de 70%. Dar 70% din ce?

acum 2 luni · comentarii (6)

Problema timpului este fundamentală pentru ştiintele istorice precum geologia sau arheologia. Trecutul de dinaintea apariţiei scrisului nu are voce. Chiar şi după ce strămoşii noştri au învăţat să documenteze istoria, informaţiile care ajung la noi sunt disparate şi fragmentare.

acum 2 luni · comentarii (0)