Preşedintele Parlamentului de la Chişinău: Suntem în pragul unor decizii care ar putea schimba relaţia cu Transnistria 0

Speakerul Parlamentului de la Chişinău şi preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol vor întreprinde în premieră o acţiune comună. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republici Moldova, a anunţat în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime TV” că va sărbători împreună cu Mihail Burla, speakerul republicii separatiste din stânga Nistrului, ziua internaţională a copiilor la Chişinău, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău: Suntem în pragul unor decizii care ar putea schimba relaţia cu Transnistria Vezi comentarii 0
Vadim Vasiliu Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

De ce este frig în casele din Chişinău

De
ce este frig în casele din Chişinău

În condiţiile în care infrastructura şi sistemele de încălzire centralizată sunt vechi, moştenite încă de la Uniunea Sovietică, anual Republica Moldova pierde cantităţi enorme de energie. Pentru a ameliora situaţia în domeniul încălzirii, este nevoie de investiţii considerabile pentru izolarea termică a clădirilor.

Alexandru Filimon Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Moscova urmăreşte gândurile oamenilor pe Facebook | twitter

Moscova urmăreşte gândurile oamenilor pe
Facebook

Un centru de analiză proguvernamental din Rusia a lansat un nou sistem de monitorizare şi predicţie pentru a scana mitingurile spontane şi acţiunile de protest care se concretizează în urma discuţiilor pe reţelele de socializare. În timp ce sisteme similare au fost dezvoltate în întreaga lume, experţii se îndoiesc că acest nou sistem este la fel de periculos pe cât se spune, se arată într-o analiză Global Voices Online.

Doina Stimpovschii Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Cultura are nevoie de o ancoră pentru public

Cultura are
nevoie de o ancoră pentru public

Un intelectual desăvârşit, fost director al Institutului Cultural Român din Spania, traducător, profesor şi expert în management cultural, Horia Barna vorbeşte într-un interviu pentru Adevărul Moldova despre evoluţia culturii în societatea contemporană şi despre modalităţile în care creaţia artistică poate fi „vândută” publicului.

Vasili Chirtoca vrea o nouă lege pentru primăria Chişinăului

Vasili Chirtoca vrea o nouă lege pentru primăria Chişinăului

Candidatul Partidului Comuniştilor pentru Primăria capitalei, Vasili Chirtoca, susţine că nu este interesat de politică, nu este membru de partid şi nici nu intenţionează să devină. Chirtoca a declarat în cadrul unei emisiuni de la un postul de televiziune că din moment ce va fi ales în funcţia de primar intenţionează să se ocupe de problemele gospodăreşti pe care şi le-a notat de-a lungul anilor circulând prin Chişinău.

Planurile lui Serafim Urechean pentru primăria Chişinăului

Planurile lui Serafim Urechean pentru primăria Chişinăului

Candidatul pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului Liberal Democrat, Serafim Urechean, mizează pe realizările făcute în timpul mandatelor sale în fruntea primăriei capitalei pentru a câştiga voturile alegătorilor. Serafim Urechean susţine de asemenea că este gata să-şi suflece mânecile şi să rezolve probleme locuitorilor din municipiul Chişinău, în timpul unei emisiuni la un post de televiziune.

Pe ce mizează Dorin Chirtoacă în campania electorală

Pe ce mizează Dorin Chirtoacă în campania electorală

Primarul degrevat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, le reaminteşte locuitorilor capitalei realizările facute în cei opt ani de mandat şi promite că va face noi lucruri pentru municipiu dacă va fi ales în continuare în funcţia primăriei. Dorin Chirtoacă a spus că acum Chişinăul arată altfel decât în 2007, când a venit la Primărie.

Declaraţia finală a Summitului de la Riga, un „compromis rezonabil” pentru Republica Moldova | uniunea europeana

Declaraţia finală a Summitului de la Riga, un „compromis rezonabil” pentru Republica Moldova

Liderii Uniunii Europene şi cei ai fostelor republici sovietice au adoptat o declaraţie comună în favoarea menţinerii Parteneriatului Estic, în pofida disensiunilor, la finalul Summitului de la Riga. Declaraţia finală face referire clară la aspiraţiile europene şi la alegerea europeană a statelor din Parteneriatul Estic care au încheiate Acorduri de Asociere şi este reiterat faptul că aceste state împărtăşesc cu UE valori comune.

Rusia va face un pod aerian pentru aprovizionarea trupelor din Transnistria

Rusia va face un pod aerian pentru aprovizionarea trupelor din Transnistria

Rusia intenţionează să creeze un pod aerian pentru a face legătura cu regiunea transnistreană, după ce Ucraina a retras dreptul de tranzit al armatei ruse pe teritoriul său. Generalul Iurii Iakubov, coordonatorul Direcţiei Inspectorilor Generali din cadrul ministerului Apărării de la Moscova, a declarat că legătura aeriană va fi creată cu scopul de a aproviziona armata rusă staţionată în Transnistria şi pacificatorii din regiune.

Săptămâna trecută, Veaceslav Negruţă, ex-ministru de finanţe al Republicii Moldova, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Această hotărâre nu este definitivă şi urmează a fi atacată în instanţa superioară. Paradoxal, Negruţă a trebuit să fie condamnat într-un dosar ca să înceapă a vorbi despre altul, referitor la furtul miliardului de euro.

acum 4 ore · comentarii (0)

La recenta ediţie a Târgului de Carte Bookfest, de la Bucureşti, a fost lansată cartea Ioanei Diaconescu, „Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii”. Rezultat al unei cercetări ce a durat 10 ani, cartea examinează şi înfăţişează, prin documente originale, urmărirea lui Marin Preda de către fosta Securitate, aşa cum se vede ea în arhiva de la CNSAS.

acum 23 ore · comentarii (0)

În drum spre vamă, fiind escortat de ofiţerii de la Chişinău, mă gândeam că nu îi cheamă Mihai, Saşa şi Victor. Ei au fost doar executanţii inocenţi ai acestei decizii ruşinoase, de fapt, cei trei inşi din maşina care mă ducea spre Prut ar fi trebuit să poarte numele Vladimir, Vladimir şi... Vladimir. Şoferul era, clar, Voronin.

acum 7 zile · comentarii (60)

Dincolo de încurajările primite de Republica Moldova de oficialii europeni la Summitul Partneriatului Estic de la Vilnius, drumul european rămâne pentru moment un obiectiv îndepărtat pentru coaliţia care asigură guvernarea minoritară a lui Chiril Gaburici întrucât combaterea corupţiei şi reformarea Justiţiei lipsesc din agenda de priorităţi a politicienilor moldavi.

acum 3 zile · comentarii (3)

Atât eroziunea tot mai pregnantă a guvernărilor ce se perindă la Chişinău, cât şi adeziunea din ce în ce mai masivă pentru opţiunea unionistă repune în discuţie unica soluţie care ar putea salva populaţia Republicii Moldova de la alarmanta pauperizare, persistenta emigrare sau iminenta îndoctrinare.

acum 5 zile · comentarii (16)

Aproximativ 1000 de protestatari au blocat în duminică seara Vama Leuşeni timp de aproximativ două ore. Cu steaguri tricolore, ei au cerut autorităţilor din Republica Moldova să ridice interdicţia pusă lui George Simion şi să îi permită acestuia accesul.

acum 8 zile · comentarii (6)

Mitingul şi marşul unionist de la Chişinău care a avut loc sâmbătă, 16 mai, pentru a comemora 203 ani de la prima ocupaţie rusească a teritoriului dintre Prut şi Nistru, în 1812, a adunat un număr mai mare de manifestanţi decât oricând în ultimii ani şase ani, de când se organizează regulat manifestaţii unioniste. S-au înaintat cifre de ordinul a 20.000 sau 30.000 de manifestanţi (organizatorii), sau 5000 (poliţia şi unele surse mass-media).

acum 6 zile · comentarii (15)

Sâmbăta trecută a avut loc un marş organizat de către Mişcarea civică „Tinerii Moldovei”, cu scopul de a marca împlinirea a 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rusiei. La eveniment au participat mii de oameni de diferite vârste, origini sociale şi viziuni politice, dar uniţi de acelaşi ideal.

acum 7 zile · comentarii (26)

Ucraina se confruntă cu cea mai tristă soartă pe care o poate avea o republică ex-sovietică – aceea de a fi atacată de fosta metropolă, actualmente numită Federaţia Rusă, şi de a i se înstrăina părţi din teritoriu. Alte două foste republici sovietice, Republica Moldova şi Georgia, au trecut la rândul prin aceeaşi provocare în 1992-1993 şi 2008.

acum 21 zile · comentarii (8)

Istoricul Lucian Boia de la Bucureşti s-a declarat convins că Ştefan cel Mare vorbea moldoveneşte şi că „dacă i-am fi spus că e român, n-ar fi înţeles ce spunem”. Ce limbă vorbea Ştefan cel Mare şi ce limbă credea voievodul că vorbea? Sunt întrebări la care nu se poate răspunde simplu şi asta din mai multe motive.

acum 25 zile · comentarii (121)

Alegerile locale generale din această vară sunt oarecum lipsite de miză. Unica (şi poate ultima) redută jinduită atât de oligarhii moldoveni, cât şi de oligofrenii înăimiţi de alogeni rămâne primăria capitalei. Iar campania electorală pentru Chişinău se anunţă a fi crâncenă şi totodată lâncedă.

acum 26 zile · comentarii (7)

Partidele pro-europene din Republica Moldova vor da un test destul de important pe 14 iunie când cetăţenii moldoveni sunt chemaţi în faţa urnelor, pentru a-şi alege viitorii edili într-un moment dificil pentru viitorul ţării, care se află pe punctul de a intra în recesiune economică.

luna trecuta · comentarii (3)

Un lucru nu pare a fi înţeles la Chişinău în privinţa drepturilor minorităţilor.În Europa, nimeni nu acceptă discriminarea minorităţilor, iar protecţia diversităţii etnice şi culturale este un principiu fondator al Uniunii. Dar, pentru a nu transforma principiile în vorbe goale, ele au fost puse în practică sub forma unor reguli clare şi neechivoce, pe care toată lumea le respectă.

acum 2 luni · comentarii (10)

Se împlinesc şase ani de la evenimentele din aprilie 2009. Timpul scurs e tocmai potrivit atât pentru a analiza la rece, cât şi pentru a rememora anumite detalii. Nu pretind a fi cel mai indicat să comentez ce s-a întâmplat şi cum au evoluat lucrurile, dar am o oarecare experienţă în acest sens şi suficient discernământ pentru a le lua pe rând:

acum 2 luni · comentarii (4)
Postari Recente