Ion Gaidau Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles: conflictele separatiste, trecute cu vederea. Miza este creşterea popularităţii UE în Est | uniunea europeana

Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles: conflictele separatiste, trecute cu vederea. Miza este creşterea popularităţii UE în Est

Liderii celor şase ţări din Parteneriatul Estic se întâlnesc astăzi la Bruxelles cu omologii lor din UE în cadrul unui summit menit apropierii celor două părţi din punct de vedere politic şi economic. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Răspunsul lui Klaus Iohannis la invitaţia lui Igor Dodon de a vizita Moldova | klaus iohannis

VIDEO Răspunsul lui Klaus Iohannis la invitaţia lui Igor Dodon de a vizita Moldova

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a comentat vineri, 24 noiembrie, invitaţia omologului său moldovean, Igor Dodon, de a vizita Republica Moldova şi de a avea cu acesta o întrevedere bilaterală. Liderul de la Cotroceni a evitat să ofere un răspuns exact, subliniind că îl va da „in due time”.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Pavel Filip, la Summitul Parteneriatului Estic: Pentru noi este o perioadă critică, perioadă a reformelor dificile şi a deciziilor nepopulare

Pavel Filip, la Summitul Parteneriatului Estic: Pentru noi este o perioadă critică, perioadă a reformelor dificile şi a deciziilor nepopulare

Premierul Pavel Filip susţine că Moldova rămâne ferm determinată în realizarea reformelor şi a Acordului de Asociere RM-UE. În acelaşi timp, prim-ministrul a făcut un apel către oficialii europeni vineri, 24 noiembrie, în cadrul şedinţei plenare a celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE), să menţină angajamentul politic şi implicarea practică în relaţiile cu vecinii estici.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Igor Dodon, dispus să se întâlnească cu Klaus Iohannis oricând: Poate să vină şi pe 1 decembrie, dar şi pe 27 martie dacă doreşte | klaus iohannis

Igor Dodon, dispus să se întâlnească cu Klaus Iohannis oricând: Poate să vină şi pe 1 decembrie, dar şi pe 27 martie dacă doreşte

Igor Dodon susţine că nu a primit încă un răspuns de la omologul său român, Klaus Iohannis, în ceea ce priveşte invitaţia de a vizita Republica Moldova. Şeful statului a menţionat că este deschis oricând să se vadă cu preşedintele României, precizând că sunt multe subiecte de discutat.

Vlad Epurescu Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Mesajul UE pentru Moldova, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic: „Implementaţi acordul de asociere şi vom vedea după ce se va întâmpla!” | uniunea europeana

Mesajul
UE pentru Moldova, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic: „Implementaţi acordul de asociere şi vom
vedea după ce se va întâmpla!”

Vineri are loc, la Bruxelles, cel de-al cincilea summit al Parteneriatului Estic. La doi ani distanţă de la ultima reuniune care a avut loc la Riga, în 2015, Republica Moldova pare că s-a împleticit atunci când, în decembrie 2016, şi-a ales în fruntea ţării un preşedinte pro-rus. Mai poate fi, în aceste condiţii, Parteneriatul Estic, un bun exerciţiu pentru vecinii noştri ca să ajungă în antecamera Uniunii Europene?

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Imnul de stat al Rusiei, intonat în beciul reşedinţei prezidenţiale a Republicii Moldova de către un deputat rus VIDEO

Imnul de stat al Rusiei, intonat în beciul reşedinţei prezidenţiale a Republicii Moldova de către un deputat rus VIDEO

Deputatul rus Oleg Paholkov, venit în vizită în Republica Moldova la invitaţia lui Igor Dodon, s-a lăudat pe pagina sa de Facebook duminică, 19 noiembrie, că a intonat în beciul reşedinţei prezidenţiale de la Condriţa imnul Federaţiei Ruse alături de un cor bisericesc moldovenesc.

Pavel Filip: Inaugurarea Oficiului de legătură NATO la Chişinău va aduce un nou suflu activităţilor pe linie bilaterală

Pavel Filip: Inaugurarea Oficiului de legătură NATO la Chişinău va aduce un nou suflu activităţilor pe linie bilaterală

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere joi, 23 noiembrie, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Prim-ministrul a reiterat interesul Republicii Moldova de a consolida în continuare dialogul politic şi cooperarea la nivel practic cu Alianţa Nord Atlantică în spiritul programului parteneriatului pentru pace şi în baza principiului neutralităţii constituţioanale a Republicii Moldova.

Trei ONG-uri condamnă activitatea politică în Moldova a lui Traian Băsescu | traian basescu

Trei ONG-uri condamnă activitatea politică în Moldova a lui Traian Băsescu

Reprezentanţii organizaţiilor obşteşti „Voievod”, „Urmaşii lui Ştefan” şi „Scutul moldovenesc” condamnă activitatea politică în Moldova a fostului preşedinte al României Traian Băsescu, prin care este promovată unirea. Joi, 23 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, liderii celor trei ONG-uri au cerut autorităţilor să anuleze articolul din Constituţie care le permite cetăţenilor străini implicarea în politica moldovenească.

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi-Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune.

acum 8 zile · comentarii (53)

Sugestia făcută de ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, pare să fie perfect logică şi limpede precum apa de izvor: în opinia sa, reprezentatul oficial al Federaţiei Ruse spune că "soluţia referendumului" ar fi cea mai potrivită pentru facilitarea unirii României cu Republica Moldova, asta fiind cea mai bună cale de urmat, şi nu invocarea unor considerente istorice.

acum 13 zile · comentarii (111)

Republica Moldova este un stat care are spaţiul public în afara controlului autorităţilor naţionale. Potrivit datelor furnizate de către Consiliul de Coordonare al Audiovizualului, 80% din ştirile, informaţiile şi comentariile vehiculate în spaţiul public, în orice limbă, sunt produse în Federaţia Rusă.

acum 15 zile · comentarii (117)

Imaginea Federaţiei Ruse în rândul opiniei publice româneşti este, în mare parte, negativă. Un fapt ce se datorează, în special, experienţelor istorice. De aceea, tot ce este livrat din partea Rusiei în România, cu excepţia culturii, este privit cu neîncredere. Realitatea este că mesajul transmis prin intermediul canalelor media oficiale ale statului rus nu prind în faţa publicului din Bucureşti, Cluj sau Iaşi, dar nici în restul ţării.

acum 16 zile · comentarii (101)

Acest text este radiografia unei manipulări de presă lansată de dincolo de Prut şi devenită deja iritantă prin persistenţă şi intensitate. Se încearcă acreditarea ideii că acolo ar exista un război fără rest şi fără prizonieri între guvern şi preşedinţie de tipul confruntării între Vest şi Est, Bine şi Rău, „cei buni“ şi „cei răi“.

luna trecuta · comentarii (23)

Deşi semnalele haosului persistă, o geană de speranţă animă evoluţiile ultimelor săptămâni, prin eforturile generale ale diplomaţiei şi ale politicienilor responsabili de a reduce propensiunea spre conflict şi a evita explozia de violenţă pe diferitele meridiane.

acum 2 luni · comentarii (27)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

luna trecuta · comentarii (19)

La Chişinău, disputa Dodon-Plahotniuc, marcată până recent şi de înţelegeri punctuale pe numiri şi legi, cu precădere legea alegerilor pe sistemul mixt într-un tur, s-a transformat într-o operaţiune de izolare a Preşedintelui pe baza aberaţiilor şi faliilor stârnite în societate.

acum 2 luni · comentarii (28)

Ingerinţele Rusiei lui Putin în zone de conflict, acolo unde amplifică şi dirijează situaţia şi actorii nemulţumiţi spre război în detrimentul Statelor Unite şi a Occidentului, din lipsă de capabilităţi proprii de a înfrunta SUA, fac din Moscova cel mai important actor statal ce utilizează metodele războiului hibrid la nivel internaţional.

acum 3 luni · comentarii (58)

Federaţia Rusă este în cea mai complicată situaţie a sa de după prăbuşirea Zidului Berlinului. După anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, sancţiunile şi izolarea s-au abătut peste Rusia lui Putin, mai grele decât bravează Kremlinul că ar fi, ca impact.

acum 4 luni · comentarii (65)

Una dintre principalele teme ale dezbaterii politice şi mai ales războiul imagologic la nivelul Republicii Moldova, este astăzi definirea relaţiei (în evoluţie) dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi liderul coaliţiei, Oligarhul care a Capturat Statul, după propaganda opoziţiei din stradă, Vladimir Plahotniuc.

acum 4 luni · comentarii (17)

La 25 de ani de ocupaţie pe Nistru, Republica Moldova, dar în egală măsură România şi alte state europene, au fost puse în faţa unei noi provocări marca Dmitri Rogozin. Rezultatul este unul cunoscut: vicepreşedintele Federaţiei Ruse a fost întors din drum, nu a putut tranzita(din nou) spaţiul aerian al României şi nu a ajuns la festivităţile create special pentru sine şi pentru Igor Dodon, preşedintele pro-rus de la Chişinău.

acum 4 luni · comentarii (87)