Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

RISE: Călătoriile lui Igor Dodon cu avionul lui Vlad Plahotniuc

RISE: Călătoriile lui Igor Dodon cu avionul lui Vlad Plahotniuc

Jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat joi, 27 octombrie, o investigaţie intitutulată „Călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc”, în care au încercat să demonstreze că socialistul a folosit de câteva ori avionul privat al prim-vicepreşedintelui PDM.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dodon: S-a adeverit, Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington cu Vlad Plahotniuc. Vai de capul lui Andrei Năstase!

Dodon: S-a adeverit, Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington cu Vlad Plahotniuc. Vai de capul lui Andrei Năstase!

Favoritul cursei prezidenţiale, candidatul PSRM, Igor Dodon, a avut o reacţie promptă la anunţul democratului Marian Lupu că se retrage din cursa prezidenţială. Socialistul afirmă că Maia Sandu este candidatul convenit de comun acord de Washington şi Vlad Plahotniuc.

VIDEO Momentul în care cei 28 de poliţişti din cadrul INP au fost reţinuţi de procurori. Morari: Îmi pare rău că ne vedem în asemenea circumstanţe

VIDEO Momentul în care cei 28 de poliţişti din cadrul INP au fost reţinuţi de procurori. Morari: Îmi pare rău că ne vedem în asemenea circumstanţe

Imaginile video cu momentul reţinerii celor 28 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare din 25 octombrie au fost făcute publice. Din imagini se vede cum procurorii citesc numele poliţiştilor bănuiţi de acte de corupere, la un eveniment organizat în incinta Inspectoratului Naţional de Patrulare. Fiecare este reţinut, nu înainte să i se explice circumstanţele în care au fost comise infracţiunile.

BNM: Ponderea creditelor neperformante a crescut

BNM: Ponderea creditelor
neperformante a crescut

Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase şi compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5,8 puncte procentuale faţă de finele anului precedent, constituind pe sector 15,8% la 30 septembrie. Indicatorul menţionat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32,9%, transmite IPN citând o informaţie a Băncii Naţionale a Moldovei.

La 30 octombrie are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Chişinăul a fost de fapt inundat de sondaje de opinie contradictorii, dar practic majoritatea covârşitoare sunt cele care arătau că pe locul doi şi trei se plasau în ordine Maia Sandu, candidatul PAS şi Andrei Năstase, candidatul PPDA.

acum 2 zile · comentarii (39)

Chiar dacă, în absolut, sondajele de opinie care se fac astăzi în Republica Moldova sunt nule şi neavenite – atât din cauza imposibilităţii de a sonda în Transnistria şi Găgăuzia, cât şi a unei îndelungate culturi a disimulării –, ele ne furnizează o certitudine pe care, pe cale intuitivă, o formulasem cu multe luni în urmă.

acum 3 zile · comentarii (3)

Pe data de 16 octombrie, conducătorul batalionului „Sparta” din armata separatistă a autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Arsen Pavlov, indicativ „Motorola”, se întorcea de la serviciu în locuinţa personală din Doneţk, primită de la pretinsele autorităţi ale aşa-zisei republici. Acasă îl aşteptau soţia, Elena, şi cei doi copii, în vârstă de un an şi de două săptămâni.

acum 6 zile · comentarii (19)

Se pare că alegerile parlamentare din Rusia au servit drept motiv pentru operarea anumitor modificări şi în structurile executive ale statului. S-au făcut noi numiri în cea mai importantă instituţie a puterii executive din statul prezidenţial care este Federaţia Rusă de astăzi, Administraţia Prezidenţială.

acum 19 zile · comentarii (7)

Finalitatea politică a crizei armate din Erevan, care a avut loc în iulie, s-a consumat în septembrie. Preşedintele Armeniei, Serj Sargsian, l-a numit pe Karen Karapetyan (53 de ani) în funcţia de prim-ministru. Noul guvern va fi în funcţie până la alegerile parlamentare din aprilie 2017. Noul prim-ministru armean a fost, în trecut, primar al Erevanului (2010-2011).

acum 28 zile · comentarii (1)

În dimineaţa de după alegerile parlamentare din Rusia, o altă veste a ajuns în presa rusă. Autorităţile pregătesc o profundă reformă a sectorului instituţiilor de forţă. Ziarul „Kommersant” a fost unica instituţie de presă care a relatat despre aceste noi planuri ale guvernării ruse. Ca orizont temporal, reforma urmează să se finalizeze până la alegerile prezidenţiale din martie 2018.

luna trecuta · comentarii (59)

Încă din 2015, apăruseră în presă informaţii despre un centru de coordonare a activităţii comentatorilor şi bloggerilor care exprimă poziţii proruse şi antioccidentale, în special la articolele din presa occidentală. Edificiul care găzduieşte sediul companiei „Internet-Cercetări“, paravanul pentru centrul de coordonare  activităţilor de comentare, trolling şi blogging prorus, se află în oraşul Sankt-Peterburg, pe strada Savuşkin, nr. 55.

luna trecuta · comentarii (220)

Pentru că disputa se prelungeşte, vreau să intervin în apărarea profesorului Lucian Boia. Nu a ideilor sale legate de (non)apartenenţa Basarabiei la spaţiul românesc: ele sunt, din păcate, demne de gândirea istoriografică a lui Mihai Roller. Ci a dreptului său democratic de a le profesa liber, fără a fi expus la procese de intenţie şi presiuni.

luna trecuta · comentarii (104)

Interviul acordat, la 1 septembrie, la Vladivostok, de preşedintele rus Vladimir Putin, lui John Micklethwait, redactorul-şef de la Bloomberg, a stârnit interes şi în România, ca urmare a referirilor la situaţia Kaliningradului şi graniţele Germaniei, Ungariei şi României. Apoi, la 7 septembrie, 2016, Evgheni Şevciuk, care conduce acum Transnistria, a decis aderarea acestei regiuni la Federaţia Rusă. Lui Putin îi place... ruleta rusească.

acum 2 luni · comentarii (32)

Implacabilul s-a produs: partidul lui Putin, „Rusia Unită”, a câştigat alegerile parlamentare din Rusia. Mai mult decât atât, scorul de 54,2% pe care oamenii preşedintelui rus l-au obţinut în aceste alegeri este cel mai mare de când există partidul, iar numărul mandatelor deţinute în Duma rusă, camera inferioară a parlamentului, va atinge, în urma procedurii de redistribuire, 343 din 450, adică 76,2%.

luna trecuta · comentarii (37)

Distrugerea blocului de alianţe ale partidelor pro-europene (PDM, PLDM şi PL)  de către oligarhul Vladimir Plahotniuc şi impunerea unui guvern pasiv condus de omul său de curte Pavel Filip, au mărit şansele candidatului PSRM, Igor Dodon să câştige fără prea mare bătaie de cap alegerile prezidenţiale, care se vor desfăşurat în această toamnă la Chişinău.

acum 2 luni · comentarii (45)

Părerile moldovenilor faţă de unirea Republicii Moldova cu România, respectiv Libertatea de a fi liberi de la IMAS, pot fi citite şi complementar, şi poate abia aici lucrurile devin cu adevărat interesante. Fiecare studiu cere opinia publicului privind o problemă / idee concretă: eventualitatea unirii într-un caz, evaluarea a 25 de ani de statalitate, în altul.

acum 2 luni · comentarii (8)

Alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în această toamnă în Republica Moldova sunt cruciale pentru destinul european al statului moldav întrucât viitorul preşedinte va fi ales prin votul direct al cetăţenilor moldoveni şi nu va mai fi rodul jocurilor de culise din Parlamentul de la Chişinău.

acum 2 luni · comentarii (3)

Noul ministru al educaţiei din Rusia, Olga Vasilieva, a anunţat că începând de la 1 septembrie, elevii ruşi vor învăţa istoria naţională din manuale noi, reformate ca să corespundă ”noului standard istoric-cultural”. Au fost pregătite trei ediţii ale manualelor de istorie, scoase la trei edituri diferite, însă, potrivit presei ruse, nu toate manualele se găsesc în principalele librării.

acum 2 luni · comentarii (90)

Mai rar am văzut un raport de asemenea duritate ca cel pe care l-am primit acum câteva ore, sub embargo, din partea Curţii Europene de Conturi (principala instituţie europeană care verifică dacă fondurile UE sunt colectate şi utilizate corect şi ajută la îmbunătăţirea gestiunii financiare a UE), analizând gradul de eficacitate pe care l-au avut fondurile europene destinate să contribuie la întărirea capacităţii administrative a Rep. Moldova.

acum 2 luni · comentarii (23)

Revista „Forbes” a publicat clasamentul celor mai bogate clanuri familiale ale Rusiei. În top se regăsesc bunii prieteni ai lui Putin, cei din familiile Rottenberg şi Şamalov. Mezinul familiei Şamalov este căsătorit cu o cetăţeană pe nume Katerina Tihonova, despre care s-a vehiculat în presa rusă şi internaţională că ar fi fiica lui Vladimir Putin.

acum 2 luni · comentarii (6)

Pe 28 iulie, într-o mişcare aparent neaşteptată pentru observatorii politicii interne din Rusia, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev au demis câţiva înalţi demnitari publici şi au operat schimbări la vârful unor instituţii şi regiuni din Rusia. Voi enumera principalele potenţiale explicaţii ale acestor decizii. vehiculate în spaţiul public din Rusia, după ce descriu mai în detaliu ceea ce s-a întâmplat.

acum 3 luni · comentarii (46)

Economia Rusiei îşi continuă şi în 2016 trendul descendent. În conformitate cu datele agenţiei ruse de statistică Rosstat, produsul intern brut a scăzut cu 0,6% în semestrul II al anului curent, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În semestrul I, scăderea PIB a constituit 1,2%. După prognozele Băncii Centrale a Rusiei, scăderea PIB va încetini până la minus 0,3-0,7% în acest an, de la anul prognozându-se o uşoară creştere.

acum 2 luni · comentarii (9)
Postari Recente