Documentele pe care nu le-aţi văzut niciodată: cum s-a negociat moartea unei lumi 46

Ciclurile istorice au, în general, o durată de 30 de ani sau sunt un multiplu al acestei cifre. Suntem acum la închiderea unui asemenea ciclu, început prin deciziile de enormă importanţă luate în septembrie 1989, în Malta, de liderii de atunci ai celor două superputeri, George Bush şi Mihail Gorbaciov, dar şi în perioada de pregătire a momentului respectiv.

Documentele pe care nu le-aţi văzut niciodată: cum s-a negociat moartea
unei lumi Vezi comentarii 46
Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Usatîi: Plahotniuc va organiza în 2017 alegeri anticipate pe liste uninominale, pentru a obţine majoritate constituţională. Trebuie să protestăm!

Usatîi: Plahotniuc va organiza în 2017 alegeri anticipate pe liste uninominale, pentru a obţine majoritate constituţională. Trebuie să protestăm!

Schimbarea sistemului electoral din unul proporţional în uninominal şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 2017. Acesta este scenariul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru anul curent anunţat vineri, 20 ianuarie, de către preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Salariul nominal brut a crescut cu aproape 13%

Salariul nominal brut a
crescut cu aproape 13%

Salariul nominal brut a crescut, în luna noiembrie anul trecut, cu aproape 13% şi a ajuns la puţin peste 5.200 de lei. În termeni reali, adică raportat la indicele preţurilor de consum, salariul mediu a crescut cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Filip, la un an de la învestire, răspunde opoziţiei cu versurile solistului Carla's Dreams: „Ne bucurăm în ciuda lor“ de rezultatele obţinute! VIDEO

Filip, la un an de la învestire, răspunde opoziţiei cu versurile solistului Carla's Dreams: „Ne bucurăm în ciuda lor“ de rezultatele obţinute! VIDEO

Premierul Pavel Filip a prezentat vineri, 20 ianurie, un raport de activitate la un an de la învestirea în funcţie a Guvernului. Prim-ministrul s-a lăudat cu realizările înregistrare, fără a uita să arunce săgeţi şi în curtea opoziţiei care l-a criticat în tot acest timp.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

În Moldova va apărea o specialitate medicală nouă

În Moldova va apărea o
specialitate medicală nouă

În Republica Moldova va apărea o specialitate medicală nouă: optometria. Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a câştigat un proiect în acest sens. Astfel, specialitatea va fi studiată din anul univeristar 2017-2018, în cadrul Facultăţii de Medicină Generală. Şefa Catedrei de Oftalmologie a USMF, Ala Paduca, a declarat pentru IPN că acest proiect este finanţat de Guvernul Norvegiei şi presupune studii de patru ani.

În 2016 numărul transplanturilor efectuate în Moldova s-a dublat

În 2016 numărul
transplanturilor efectuate în Moldova s-a dublat

În anul 2016, numărul transplanturilor efectuate în Republica Moldova s-a dublat comparativ cu 2015. Astfel, dacă în 2015 au fost efectuate zece transplanturi renale, anul trecut numărul lor a ajuns la 22. Pentru 14 dintre acestea au fost prelevate rinichi de la donatori în moarte cerebrală, iar pentru celelalte opt – de la donatori în viaţă.

Activiştii cer pedepse penale pentru cruzimea faţă de animale

Activiştii cer pedepse
penale pentru cruzimea faţă de animale

Un grup de activişti din domeniul protecţiei drepturilor animalelor a organizat o acţiune de protest la Ministerul Justiţiei, cerând pedepse penale pentru cruzimea faţă de animale. Aceştia consideră că actualele pedepse sunt prea blânde, iar autorităţile tergiversează modificarea legislaţiei. Protestatarii au adus cu ei imagini cu animale omorâte, transmite IPN.

40 de interpreţi şi trupe din Moldova s-au înscris la Eurovision

40 de interpreţi şi trupe din Moldova s-au înscris la Eurovision

40 de interpreţi şi trupe au aplicat pentru selecţia naţională a concursului Eurovision 2017. Învingătorul va fi selectat în trei etape, prima fiind audierea pieselor, care va avea loc pe 21 ianuarie. Ca urmare, juriul va selecta 14 participanţi, care vor evolua pe 24 februarie în cadrul semifinalei, iar în finală naţională din 25 februarie  vor accede opt concurenţi.

VIDEO Dodon: Ruşii sunt fraţii noştri şi aşteaptă un semnal politic. Avem la conducere doar români sau şi oameni normali? | vladimir putin

VIDEO Dodon: Ruşii sunt fraţii noştri şi aşteaptă un semnal politic. Avem la conducere doar români sau şi oameni normali?

Cetăţenii ruşi sunt fraţii noştri, iar românii, vecini. Aşa şi-a început preşedintele Igor Dodon discursul său miercuri, 18 ianuarie, la întrevederea cu muncitorii moldoveni stabiliţi în Rusia. Dodon s-a lăudat cu rezultatele vizitei sale la Moscova şi a promis că în scurt timp mai multe probleme legate de migranţii moldoveni vor fi soluţionate, iar ce ţine de România, „fraţi, fraţi, dar brânza e pe bani”, a subliniat şeful statului.

A venit acest avertisment transmis de Moscova către România şi, mai departe, către NATO şi UE: oricând se pot scoate hărţi care să fundamenteze cereri de tip revendicare teritorială. În orice moment, pentru orice ţară din această parte a Europei, pe o asemenea bază, pot fi realimentate, instantaneu şi cu o forţă destructivă potenţială enormă, vechile uri şi tensiuni, reformulate în termenii geo-politicii secolului XXI.

acum 4 zile · comentarii (215)

Prima vizită diplomatică pe care Igor Dodon a efectuat-o, marţi, la Kremlin, în calitate de şef al statului moldav, a fost un fiasco care pe termen mediu va fi greu de gestionat de către echipa sa de imagine. Prin prisma declaraţiilor făcute la întâlnirea cu Vladimir Putin, preşedintele moldav s-a dovedit a fi un ”personaj umil şi nepregătit”, care dinamitează viitorul Republicii Moldova, atât în relaţia cu Rusia cât şi cu UE.

acum 4 zile · comentarii (8)

Retragerea cetăţeniei moldave fostului preşedinte al României, Traian Băsescu de către şeful statului moldovean, este o simplă acţiune de PR politic, prin intermediul căreia Igor Dodon doreşte să câştige bunăvoinţa Kremlinului. Dacă în plan intern se află ”încolţit” de majoritatea lui Plahotniuc, în plan extern Igor Dodon ar dori să devină într-un timp cât mai scurt un Putin ceva mai mic, dar cu autoritate sporită în Republica Moldova.

acum 18 zile · comentarii (20)

Demiterea lui Igor Dodon, dezvoltarea puţinelor produse media de limba română din Republica Moldova şi acţiuni concrete din partea noului Guvern şi Parlament de la Bucureşti sunt principalele priorităţi pe care unioniştii le vor avea în 2017. Ce s-a reuşit şi ce nu s-a reuşit în anul care a trecut şi care sunt şansele de realizare în următorii ani a dezideratului reunificării, în următorul articol....

acum 20 zile · comentarii (24)

Este de înţeles nemulţumirea primelor persoane din statul rus faţă de expulzarea a 35 de diplomaţi ai Federaţiei Ruse din SUA. Este de înţeles şi indignarea serviciilor de informaţii ale Rusiei pentru că au intrat în „hora” sancţiunilor, primele persoane din Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi din Direcţia Generală de Spionaj al armatei ruse (GRU) fiind incluse pe lista celor care nu pot călători în SUA sau deţine proprietăţi acolo.

acum 23 zile · comentarii (68)

Un grup de foşti deputaţi ai poporului (membri ai unei camere a parlamentului sovietic create de Gorbaciov la sfârşitul anilor ’80), un deputat în funcţie al Dumei de Stat şi reprezentanţi din Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Kîrgîzstan, Estonia, şi autoproclamatele republici din estul Ucrainei, au semnat, pe 24 decembrie, o rezoluţie de „restaurare a URSS, în cadrul hotarelor sale”.

acum 24 zile · comentarii (123)

Scandalul de la vârful Partidului Liberal (PL) îl pune într-o lumină nefavorabilă, în primul rând, pe însuşi Mihai Ghimpu, care se teme să îşi pună mandatul în jocul sorţii, la un posibil Congres reformator al liberalilor. Cu un scor de aproximativ 1,83 % obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale din această toamnă, liderul PL a intrat în penumbra politicii de la Chişinău.

luna trecuta · comentarii (2)

Aşa s-a întors Dodon de la Moscova. Gazdele, diplomaţi versaţi, au aplaudat discret la toate aberaţiile rostite de el în materie de „identitate moldovenească” şi, în general, la tot discursul anti-european, dar nu i-au dat nimic. Nici măcar praf în ochi — cum ar fi scăderea preţului la gaze sau ştergerea datoriilor Transnistriei — nu i-au oferit!

luna trecuta · comentarii (16)

Procesul de schimbare a puterii din Uzbekistan, prilejuită de moartea fostului preşedinte, Islam Karimov, a luat sfârşit. Ţara are un nou preşedinte. Tranziţia a decurs în mod paşnic şi aproape fără să producă schimbări în societate – poate şi pentru că, de fapt, nici nu trebuia să se schimbe ceva, la putere rămânând aceeaşi grupare.

luna trecuta · comentarii (1)

După ce s-a mai lămurit şi el că „brânza” se află în dreapta Prutului, în timp ce, în stânga, situaţia economică este catastrofală, Dodon a dat la întors (după tipicul sovietic) proverbul românesc. Pe care l-a transformat, peste noapte, din „frate, frate, dar brânza e pe bani” în „frate, frate, dar fiecare la casa lui”: proverb atestat, sub această formă, numai în visele identitare (tâmpite, vorba lui Vasile Dâncu) de la Tiraspol.

acum 2 luni · comentarii (23)

Victoria candidatului PSRM, Igor Dodon, în alegerile prezidenţiale de la Chişinău cu ajutorul tacit al Guvernului lui Plahotniuc şi prin fraudarea masivă a votului va schimba raportul de forţe pe scena politică moldavă, anulând cel mai probabil reformele implementate de guvernele pro-europene din perioada 2009-2015.

acum 2 luni · comentarii (6)
Postari Recente