Coaliţia pro-europeană de la Chişinău nu mai există din momentul ratificării Acordului de Asociere cu UE

Coaliţia pro-europeană de la Chişinău nu mai există din momentul ratificării Acordului de Asociere cu UE

Coaliţia pro-europeană de la Chişinău şi-a încetat existenţa după ce, pe 27 iunie 2014, a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi, în special, după ratificarea acestuia în Parlament. Tot atunci, Legislativul a devenit nefuncţional, chiar dacă au rămas aceeaşi deputaţi care au fost aleşi de valul mobilizării totale în alegerile din 28 noiembrie 2010.

Bătrânii sunt „o greutate în plus pentru societate”

Bătrânii
sunt „o greutate în plus pentru societate”

Vârstnicii sunt supuşi maltratărilor, care includ toate tipurile de abuz, iar agresorii, de cele mai multe ori, sunt membri ai familiei. Chiar dacă există mai multe forme de violenţă, femeile rămân a fi cele mai victimizate în toate cazurile de abuz. Acestea sunt unele dintre concluziile preliminare ale Studiului sociologic „Discriminare, abuzul şi violenţa asupra vârstnicilor”.

Inimi cicatrizate, file ale războiului din Transnistria

Inimi cicatrizate, file ale războiului din Transnistria

Calul troian al relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol a fost moştenirea sovietică care trebuia împarţită între clanurile ce pândeau Republica Moldova după proclamarea independenţei. Războiul din Transnistria este o consecinţă sângeroasă a felului în care aceste relaţii au evoluat. Republica Moldova nu poate să doarmă cu scheleţii în dulap, mai ales în contextul în care războiul încă se poartă în inimile cicatrizate ale veteranilor.

Separatistul Soin se teme că în 2016 va începe procesul de prăbuşire a Transnistriei şi trecerea Tiraspolului sub administraţia Chişinăului

Separatistul
Soin se teme că în 2016 va începe procesul de prăbuşire a Transnistriei şi
trecerea Tiraspolului sub administraţia Chişinăului

Dmitri Soin, deputat în aşa-zisul soviet suprem de la Tiraspol, recunoaşte că regiunea transnistreană nu are altă cale decât să dezvolte comerţul cu Uniunea Europeană, dar spune că administraţia transnistreană va trebui să plătească pentru „coridorul european”: reintegrarea regiunii transnistrene în Moldova, transmite IPN.

Asasinatul lui Boris Nemţov a stupefiat lumea civilizată, deşi eliminarea sa fizică părea iminentă, cu atât mai mult cu cât respectivul avea o poziţie prea vehementă faţă de agresiunea rusească din Ucraina. Dar această crimă nu este singulară şi se înscrie într-o serie de omoruri la comandă, de care Kremlinul nu se poate debarasa şi din care cauză Rusia a devenit fieful criminalilor.

acum 3 zile · comentarii (5)

Săptămâna trecută s-a încheiat cu câteva manifestaţii de amploare în unele capitale est-europene. La Moscova a fost organizat un miting anti-Maidan, la Kiev – un marş de comemorare a victimelor agresiunii ruseşti (care a început încă pe timpul lui Ianukovici), pe când la Chişinău s-au mâncat clătite şi s-a jubilat pe nesimţite în Piaţa Marii Adunări Naţionale de dragul unui sărbători străine şi păgâne: Masleniţa.

acum 9 zile · comentarii (2)

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară a Republicii Moldova sunt un fenomen răspândit, cu care ne-am obişnuit. Ceea ce deranjează, însă, este deprecierea bruscă a monedei naţionale şi lipsa vreunei perspective de a-i restabili valoarea. În loc să fim asiguraţi că situaţia se va redresa, suntem mustraţi că am ţine banii la saltea.

acum 13 zile · comentarii (4)

Pentru încetarea focului în estul Ucrainei, a fost nevoie de negocieri cu durată de aproape 17 ore la Minsk, zilele trecute. Acestea au fost purtate de preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, cu participarea cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui Franţei, Francois Hollande. La negocieri au mai participat şi reprezentanţii celor două republici autoproclamate din estul Ucrainei.

acum 16 zile · comentarii (4)

În România, Traian Băsescu a fost supranumit „preşedinte-jucător”, pe când în Republica Moldova, lui Nicolae Timofti i s-ar potrivi calificativul de „preşedinte-spectator”, mai ales după ce l-a desemnat pe Chiril Gaburici la funcţia de prim-ministru, în detrimentul voinţei populare şi a rezultatului alegerilor parlamentare de anul trecut.

acum 17 zile · comentarii (7)

Campania pentru funcţia de preşedinte al României s-a desfăşurat în mare parte în jurul identităţii etnice româneşti. Până la urmă era inevitabil acest lucru de vreme ce unul dintre foştii candidaţi nu este etnic român - au mai existat candidaţi la preşedinţia României care nu erau etnici români, însă nici unul nu a ajuns în turul al doilea cu şanse de victorie.

acum 4 luni · comentarii (12)

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

acum 6 luni · comentarii (109)

Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cea care ar trebui să devină în curând Uniunea Euroasiatică, va fi fără de ... Kazahstan. Aceasta este decizia luată de preşedintele acestei ţări şi care a ameninţat public Rusia că dacă se va urmări atingerea suveranităţii, independenţei şi integralităţii ţării sale va recurge la acest gest.

acum 6 luni · comentarii (4)

Înţelegerea, din perspective diferite, a relevanţei ultimului Summit al NATO, pentru securitatea reală a comunităţii euroatlantice, pentru parteneriatele Alianţei cu state interesate de o cooperare reciproc avantajoasă, concretă, nu doar declarativă, impune invitarea, în arena publică, a unor experţi care ştiu mecanismul interior de funcţionare al Cartierului General al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, din Belgia.

acum 6 luni · comentarii (5)

În ultimii 20 de ani, relevanţa NATO a fost pusă de multe ori la îndoială,  atât de unii politicieni, cât şi de voci din media. „Dezbaterea care ne-a marcat traseul din 1990 până astăzi a fost dacă avem nevoie de NATO. Putin a încheiat dezbaterea. Am experimentat, pentru prima dată din 1945, anexarea unui teritoriu european prin mijloace militare”, spunea Malcolm Rifkind, preşedintele Comitetului pentru Apărare din Parlamentul Britanic.

acum 6 luni · comentarii (93)

Zilele trecute, când am auzit prima dată vocea lui Constantin Brâncuşi, m-am simţit ca într-o biserică, unde prezenţa Domnului e mai pregnantă, nu ca  afară, unde cam uităm de El. Mi s-a întâmplat aşa poate şi din cauza faptului că, în capul meu, Brâncuşi este un fel de sfânt, sau sihastru, mai ales pentru modul în care a trăit şi creat.

acum 6 luni · comentarii (23)

Săptămânile trecute Salonul de Muzică al Castelului Peleş a găzduit ultimul concert cameral al lunii august, ultimul concert al stagiunii de vară. Momentul a fost special dată fiind structura programului oferit dar şi personalitatea protagoniştilor, anume violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Simfonice de Stat din Stuttgart, şi pianistul Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai dinamici concertişti ai vieţii noastre muzicale.

acum 6 luni · comentarii (0)

Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

acum 6 luni · comentarii (1)

Romania va trece in 2014 in stadiul de tranzitie catre economia bazata pe inovare. Conform Raportului Competitivitatii Globale, anul trecut Romania a avut cea mai mare crestere de competitivitate dintre tarile UE, cu progrese la infrastructura, eficienta guvernamentala dar cel mai mult la Inovare. Competititate mai mare vine din productivitate, inseamna crestere economica, salarii mai mari, locuri de munca si sustenabilitate sociala.

acum 6 luni · comentarii (3)