Număr-record de basarabeni pe listele partidelor româneşti. Cum încearcă politicienii de la Bucureşti să câştige voturile din Republica Moldova 7

Un deputat din Parlamentul de la Chişinău, un erou de la Nistru, un lider de studenţi basarabeni la Bucureşi sau ecologişti din Republica Moldova. Asta au scos la înaintare partidele din România pentru a câştiga la scrutinul europarlamentar din 25 mai voturile românilor din stânga Prutului.

Vezi comentarii 7
Pnl
Victoria Dodon Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Moldovenii au încredere în Iurie Leancă, Dorin Chirtoacă şi Vladimir Voronin şi ar alege aceleaşi partide în viitorul Parlament

Prim-ministrul Iurie Leancă, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă şi liderul PCRM Vladimir Voronin sunt personalităţile care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei. Totodată, Partidul Comuniştilor rămâne în topul preferinţelor electoratului pentru eventualele alegeri parlamentare.

Mihai Tasca Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

ARHIVELE COMUNISMULUI Soarta deputaţilor basarabeni arestaţi de sovietici în 1940 (I)

Elitele politice ale Basarabiei au fost o ţintă specială a organelor sovietice de reprimare. Comuniştii au ordonat persecutarea intelectualilor imediat după anexarea provinciei. Aleşii poporului - deputaţii şi senatorii - au fost printre primii pe listele NKVD-ului pentru arestare. Au fost învinuiţi de „agitaţie şi propagandă antisovietică“ şi de „luptă împotriva clasei muncitoare şi a mişcării revoluţionare“.

Tandemul Franţa-Germania încurajează Guvernul de la Chişinău

Miniştri de Externe ai Franţei şi Germaniei, Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier, s-au aflat astăzi în Republica Moldova, în cadrul unui turneu în Europa de Est. Şefii celor două diplomaţii au discutat la Chişinău despre situaţia din regiune, în contextul conflictului din Ucraina, menţionând repetat că optează pentru soluţionarea paşnică a crizei din ţara vecină.

Primele biblioteci stradale din Moldova au fost lansate la Chişinău, de Ziua Cărţii

De Ziua Mondială a Cărţii, la Chişinău au fost lansate primele două biblioteci stradale. „Adăposturile“ pentru cărţi au forma unor căsuţe şi au fost instalate pe teritoriul Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico“, fiind meşterite de elevi de la Şcoala profesională numărul 4 din Chişinău. Oricine poate împrumuta de-aici o carte şi să contribuie le dezvoltarea colecţiei, aducând volume noi.

Eu nu sunt fana lui Antonescu. Nici a lui Ponta. Nici a lui Băsescu. Poate că am fost, în aceşti 7 ani, fana fiecăruia pe rând, dar fiecare pe rând m-a dezamagit, în felul lui. Am învăţat, ca şi basarabeancă, să disociez binele pe care un lider politic de la Bucureşti îl face pentru R. Moldova de răul pe care îl face României. Pentru că, într-adevăr, unii fac mult bine la Chişinău şi mult rău la Bucureşti.

acum 2 zile · comentarii (12)

Pe 7 aprilie, ruşii au proclamat Republica Populară Doneţk, iar pe 16 aprilie – Republica Populară Odessa, în regiunile omonime de pe teritoriul Ucrainei, călcând în picioare suveranitatea acestui stat. Agresiunea lui Putin împrumută o formă politică veche, din vremea sovietelor – în fond, şi România a fost, între 1947 şi 1965, o „republică populară” – şi, în plus, maimuţăreşte principiul autodeterminării.

acum 2 zile · comentarii (27)

Se prefigurează un sfârşit al erei toleranţei în Europa. Pe fundalul proceselor demografice şi identitare de pe continent, mişcările şi partidele cu un mesaj explicit naţionalist şi ultraconservator câştigă tot mai mult teren în ţările afecate de valul migraţionist şi supuse islamizării. De facto, suntem martori ai renaşterii ideologiei naţional-socialiste pe continentul european.

O serie de analişti economici din străinătate au ajuns la o concluzie care anihilează teoriile cu privire la intenţiile Rusiei de anexare a altor teritorii din Ucraina. Pe baza calculelor proprii dar şi ale unor economişti ruşi, ei au arătat că, din punct de vedere financiar, Rusia nu ar putea susţine integrarea teritoriilor din estul Ucrainei.

acum 18 ore · comentarii (36)

Ce mai este astăzi Învierea? Slujbe, tradiţii bisericeşti sau populare, distracţie şi vorbăraie, vizite, mese întinse şi de preferat îmbelşugate, consumism, marketing etc. Există un fir roşu şi esenţial care nu ar trebui uitat, fără de care Sărbătorile sunt nule. Învierea este revenirea la dragoste, acel sentiment uman care te desăvârşeşte interior şi armonizează lumea.

acum 6 zile · comentarii (72)

Austeritatea a devenit astfel în primele luni după debutul crizei politica prescrisă de Bruxelles statelor membre UE, ea fiind implementată şi în România. Miza reală a alegerilor pentru Parlamentul European nu este legată neapărat de cine va da şefia Comisiei, ci de care va fi viziunea pe care se va baza viitorul Uniunii Europene.

acum 2 zile · comentarii (1)

Tineri şi tinere cu reputaţii dubioase, al căror scop în viaţă pare să fie să promită că imoralitatea este drumul larg către fericire, debitează inanităţi tipice copiilor prea mici pentru şcoală cu o inocenţă care, luată în serios, este stupefiantă. Nu pare să existe nici o experienţă umană care să poată fi reprodusă în această muzică fără distorsiuni.

acum 2 zile · comentarii (0)

Era de aşteptat ca o carte de doar 200 de pagini, aşa cum e cea intitulată Monica Lovinescu în documentele Securităţii, scrisă de o tânără cercetătoare pe nume Iulia Vladimirov, apărută în 2012 în colecţia Istorie contemporană a Editurii Humanitas, să nu cuprindă tot ceea ce se presupune că ar exista în arhivele rămase de la fostele servicii secrete comuniste cu referire la subiectul („obiectivul”) în cauză.

acum 23 ore · comentarii (1)

Preşedintele Rusiei s-a arătat dezamăgit de „standardele duble“ pe care le practică amicii săi occidentali în relaţiile internaţionale şi a cerut eliminarea ipocriziei. Dacă SUA îşi urmează interesele în Irak sau Afganistan, Rusia de ce nu poate face acelaşi lucru? Întrebarea retorică a liderului de la Kremlin are sens şi este perfect legitimă într-o lume dominată de real politik, şi nu de marile idealuri ale omenirii.

acum 7 zile · comentarii (50)