Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Alegeri Chişinău: În turul doi se menţine mesajul geopolitic

Alegeri Chişinău: În turul doi se menţine mesajul geopolitic

În turul doi al alegerilor locale din municipiul Chişinău se pedalează în continuare pe mesajul geopolitic, deşi Capitala nu are nevoie de geopolitică, în fruntea Chişinăului trebuie să fie un manager iscusit care să soluţioneze problemele municipalităţii. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Audit: Raportul Guvernului privind executarea FAOAM în 2017 oferă o imagine fidelă

Audit: Raportul Guvernului privind
executarea FAOAM în 2017 oferă o imagine fidelă

Raportul Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în anul bugetar 2017 oferă o imagine fidelă, corectă şi deplină, arată Auditul financiar al Curţii de Conturi, prezentat în şedinţa din 25 mai. Faţă de câteva aspecte auditorii au exprimat totuşi o opinie cu rezerve.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Ion Ceban, prezent la întâlnirea lui Andrei Năstase cu alegătorii: „Am venit să ascult ce zice Andrei despre mine”

VIDEO Ion Ceban, prezent la întâlnirea lui Andrei Năstase cu alegătorii: „Am venit să ascult ce zice Andrei despre mine”

Candidatul socialiştilor la funcţia de primar de Chişinău, Ion Ceban, a venit vineri, 25 mai, la sediul Preturii sectorului Buiucani, acolo unde avea loc o întrevedere cu alegătorii a candidatului PPDA, Andrei Năstase. Socialistul şi-a motivat prezenţa prin faptul că a vrut să asculte ce vorbeşte Andrei Năstase despre acesta.

Igor Dodon: Moldova poate prezenta interes pentru businessul rusesc

Igor Dodon: Moldova poate prezenta interes pentru businessul rusesc

Moldova poate prezenta interes pentru businessul rusesc prin faptul că are încheiate acorduri de liber schimb atât cu ţările CSI, cât şi cu Uniunea Europeană (DCFTA), dar şi cu Turcia, iar poziţia geografică favorabilă a Moldovei între Europa şi Rusia o face atractivă pentru dezvoltarea businessului în regiune. Declaraţia aparţine preşedintelui Igor Dodon, care participă la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg, transmite IPN.

Cel mai mare parc solar din Moldova, inaugurat la Băcioi

Cel mai mare parc solar din Moldova, inaugurat la Băcioi

Cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova – Parcul solar Fly Ren a fost inaugurat în comuna Băcioi. Acesta are o capacitate de 1 MW, este amplasat pe o suprafaţă de 2,5 ha şi este construit din circa 400 de baterii fotovoltaice. Investiţiile în parc sunt de circa 1 milion de euro şi au fost suportate de două companii italiene, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Un bloc cu 92 de apartamente sociale, construit în oraşul Leova

Un bloc cu 92 de apartamente sociale, construit în oraşul Leova

Un bloc cu 92 de apartamente sociale a fost construit în oraşul Leova, cu suportul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Beneficiari ai locuinţelor sunt familiile cu mulţi copii, tinerii specialişti angajaţi în sistemul bugetar, persoanele cu dizabilităţi şi alte categorii de populaţie, transmite IPN cu referire la  un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Roman Boţan: Prin modificarea legii privind paşapoartele există riscul să fie spălaţi bani murdari

Roman Boţan: Prin modificarea legii privind paşapoartele există riscul să fie spălaţi bani murdari

Prin proiectul de modificare şi completare a Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte există riscul să fie spălaţi bani murdari. De aceea, deputaţii trebuiau să analizeze foarte bine ca aceste riscuri să fie eliminate prin formulări clare care să nu facă legea interpretabilă. Declaraţia a fost făcută de deputatul liberal Roman Boţan în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

acum 3 zile · comentarii (0)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

acum 3 zile · comentarii (8)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 5 zile · comentarii (10)

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

acum 5 zile · comentarii (8)

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

acum 12 zile · comentarii (33)

Într-un stat eşuat precum Republica Moldova, un exerciţiu electoral corect pare a fi o utopie. Ce şanse au candidaţii antioligarhici şi proeuropeni în lupta cu maşinăria electorală formată de Dodon şi Plahotniuc şi cu marile puteri care aşteaptă la coadă pentru a-şi mai regla nişte conturi pe seama bietei provincii româneşti care acum orbecăie în neant? Aproape NULE!

acum 12 zile · comentarii (4)

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

acum 13 zile · comentarii (9)

La Chişinău are loc încleştarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Bătălia administrării capitalei Chişinău, Bălţiului, a doua localitate ca importanţă din Republica Moldova şi a câtorva alte orăşele şi comune ar părea nerelevantă, în anul care a rămas până la alegerile la termen.

acum 18 zile · comentarii (10)

Pe 20 mai 2018, adică peste două săptămâni, vor avea loc alegerile locale pentru a stabili care va fi primarul oraşului Chişinău pentru următorul an. Aceste alegeri au survenit pe fondul demisiei fostului primar, Dorin Chirtoacă, după ce acesta din urmă a acuzat presiuni politice duse prin intermediul justiţiei.

acum 20 zile · comentarii (2)

În fiecare an, pe 27 aprilie, în stânga Prutului este marcată ziua drapelului naţional al Republicii Moldova, care a fost stabilită de legislativul de la Chişinău, pe 23 iulie 2010, în condiţiile în care, anterior, Tricolorul românesc a fost adoptat ca flamură a actualei entităţi statale europene, din Basarabia istorică, pe 27 aprilie 1990.

acum 29 zile · comentarii (38)

A fost o săptămână specială în Republica Moldova şi pentru întreaga Românie. A fost ziua de 27 martie, ziua Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Un motiv de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat acum un secol, dar mai ales asupra zilei de 27 martie şi a perspectivelor Republicii Moldova.

acum 2 luni · comentarii (26)

Românii sunt de acord şi  pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

acum 2 luni · comentarii (91)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 2 luni · comentarii (44)

Marţi, 27 martie 2018, la Hotel Capitol, în Bucureşti, va avea loc o recepţie dedicată aniversării împlinirii unui veac de la unirea Basarabiei cu România, o acţiune iniţiată de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică. 70 de conaţionali, seniori militari, experţi în securitate internaţională şi jurnalişti vor fi prezenţi la acest eveniment.

acum 2 luni · comentarii (12)

„Ruşii din Moldova au suferit ruşinea de a fi numiţi minoritate naţională“, scria referindu-se la evenimentele din anii 1990-1991 Anatoli Cerniaiev, consilierul de politică externă al lui Mihail Gorbaciov. Aceasta este fraza cheie pentru înţelegerea dezbaterilor identitare din Republica Moldova care au ajuns de ceva vreme la concluzia că este nevoie să fie edificată o „naţiune civică moldovenească“.

acum 2 luni · comentarii (36)

În Republica Moldova vinovaţii devin deseori cunoscuţi doar pe baza probelor din presă. Procese nu există. În presă am aflat primele detalii despre „furtul miliardului“. Tot prin intermediul mass-media autorii furtului au încercat să îngroape subiectul şi să-l facă uitat pentru cetăţenii de-a dreptul jefuiţi.

acum 3 luni · comentarii (5)

În Republica Moldova, intrarea în an electoral afectează tot mai mult evoluţiile politice şi polarizează şi mai mult scena publică. Nu mai există nuanţe, nu mai există critici îndreptăţite sau aprecieri nevinovate, există doar alb şi negru, cu mine sau împotriva mea.

acum 3 luni · comentarii (32)

Eurotransgaz, filiala din Moldova a Transgaz, a câştigat licitaţia pentru privatizarea VestMoldTransgaz, compania care opera serviciile de transport al gazelor prin secţiunea de peste Prut a conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău. Este un moment extrem de important atât pentru capitalul de stat românesc dar şi pentru securitatea energetică a vecinilor noştri.

acum 3 luni · comentarii (6)
Postari Recente