Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ion Ceban: Chişinăul poate deveni un oraş al culturii şi al turismului

Ion Ceban: Chişinăul poate
deveni un oraş al culturii şi al turismului

Chişinăul poate deveni un oraş al culturii, istoriei şi turismului, susţine candidatul Partidului Socialiştilor la funcţia de primar general, Ion Ceban. Imediat după preluarea funcţiei de primar, acesta promite că va dispune efectuarea unei ample evaluări a stării monumentelor. Totodată, va iniţia crearea unui nou registru al monumentelor, dar şi planuri concrete de restaurare a fiecărui monument.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Iurie Roşca a fost obligat să dezmintă acuzaţiile de lovitură de stat aduse lui Valeriu Pasat

Iurie Roşca a fost obligat
să dezmintă acuzaţiile de lovitură de stat aduse lui Valeriu Pasat

Fostul lider al PPCD, Iurie Roşca, a fost obligat de către Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Buiucani, să dezmintă acuzaţiile aduse în anul 2006 ex-ministrului Apărării Valeriu Pasat, precum că ultimul ar fi pregătit o lovitură de stat, la indicaţia Moscovei. În context, Iurie Roşca a cerut organelor de drept să intenteze un dosar penal în acest sens.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Un student din Ştefan Vodă şi-a deschis o afacere agricolă cu sprijinul UE | uniunea europeana

Un student din Ştefan Vodă
şi-a deschis o afacere agricolă cu sprijinul UE

Un student din localitatea Tudora, raionul Ştefan Vodă, şi-a deschis o afacere în domeniul agriculturii pe bani europeni. Tânărul a procurat un tractor performant, cu care cultivă zeci de hectare de teren în fiecare primăvară şi toamnă. Sătenii apelează la el ori de câte ori au nevoie să facă lucrări mecanizate în câmp sau livadă.

Viorica Marin Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Cine este atacatorul de la Toronto: un tânăr programator, autor al unor aplicaţii ce se găsesc pe Google Play

VIDEO Cine este atacatorul de la Toronto: un tânăr programator, autor al unor aplicaţii ce se găsesc pe Google Play

La volanului camionetei care a intrat în mulţime la Toronto şi a ucis 10 oameni şi a rănit alţi 16 se afla Alek Minassian, un tânăt programator de 25 de ani originar din Richmond Hill, o localitate de la periferia de nord a capitalei economice a Canadei.

Preşedintele repartizează în primăriile din ţară drapelul istoric al lui Ştefan cel Mare

Preşedintele repartizează în primăriile din ţară drapelul istoric al lui Ştefan cel Mare

Preşedintele Igor Dodon anunţă că începând cu ziua de marţi, 24 aprilie, fiecare primărie din ţară va primi câte un drapel de stat, dar şi drapelul istoric al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Şeful statului menţionează că „primele drapele vor fi propuse celor 300 de localităţi care au semnat declaraţii pentru menţinerea statalităţii şi independenţei Republicii Moldova”.

Iurie Leancă: Alegerile locale au fost create într-un context artificial

Iurie Leancă: Alegerile locale au fost create într-un context artificial

Preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, susţine că a analizat programele electorale pentru alegerile locale noi din Chişinău şi Bălţi şi există candidaţi care ar putea face faţă rigorilor. Potrivit lui Leancă, aceştia sunt proeuropeni, integri şi cu o viziune clară de rezolvare a problemelor urbei, însă politicianul nu a menţionat despre cine este vorba.

Elevii din clasa întâi vor studia educaţia digitală

Elevii din clasa întâi vor
studia educaţia digitală

Începând cu 1 septembrie, elevii din clasa întâi vor studia modului de educaţie digitală, ca parte componentă a disciplinei de educaţie tehnologică. Necesitatea revizuirii curriculei şcolare, aşa încât copii să fie adaptaţi pentru a trăi şi a se dezvolta în epoca informaţională, a fost menţionată de către premierul Pavel Filip în cadrul Moldova ICT Summit, petrecut luni, 23 aprilie, la Chişinău, transmite IPN.

Candidatul PSRM vrea să transforme Chişinăul într-un „oraş deştept”

Candidatul PSRM vrea să
transforme Chişinăul într-un „oraş deştept”

Candidatul PSRM la funcţia de primar al Chişinăului, Ion Ceban, promite că, ajuns la şefia Capitalei, va lansa cele mai moderne aplicaţii, care vor permite achitarea online a anumitor taxe, dar şi programarea online la medic. Candidatul socialist mai spune că şi depunerea sesizărilor cu privire la activitatea întreprinderilor municipale, dar şi monitorizarea locurilor de parcare disponibile vor putea fi realizate online, transmite IPN.

ONG-urile de mediu cer implicarea autorităţilor în protecţia mediului

ONG-urile de mediu cer
implicarea autorităţilor în protecţia mediului

Campaniile de informare, realizarea materialelor jurnalistice de investigaţie pe domeniul de mediu, precum şi crearea unui cadru normativ legislativ de protecţie a ariilor naturale pot contribui la protecţia mediului ambiant în Republica Moldova. Mai multe propuneri pentru autorităţi au fost înaintate în cadrul Forumului ONG-urilor de mediu care a avut loc în perioada 20-21 aprilie, la Chişinău.

Premiile Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XXII-a

Premiile Salonului
Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XXII-a

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret şi-a desemnat duminică, 22 aprilie, învingătorii. Premiul „Ion Creangă” a ajuns, din partea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, la scriitorul Vladimir Beşleagă pentru activitate în domeniul cărţii pentru copii. Premiul „Igor Vieru” i-a revenit Victoriei Raţă, autoare de cărţi pentru copii, pentru activitate în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii.

Valeriu Munteanu: Taxele şi impozitele plătite de chişinăuieni să rămână în bugetul municipal

Valeriu Munteanu: Taxele şi impozitele plătite de chişinăuieni să rămână în bugetul municipal

Candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al Chişinăului, Valeriu Munteanu, propune ca taxele şi impozitele plătite de chişinăuieni să rămână în bugetul municipal şi să nu mai fie la dispoziţia Guvernului. Potrivit acestuia, un exemplu în acest sens este în UTA Găgăuzia, unde 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice, TVA şi accize, formatoare de buget, rămân la Comrat.

Un bloc locativ se va construi în curtea IGSU pentru angajaţii instituţiei

Un bloc locativ se va construi în curtea IGSU pentru angajaţii instituţiei

În curtea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă urmează să fie edificat un bloc locativ, iar 47 de apartamente vor fi acordate angajaţilor instituţiei. Lucrările au fost lansate sâmbătă, 21 aprilie, iar în cadrul ceremoniei, antreprenorul-constructor a oferit cheile la şapte apartamente din fondul locativ pe care îl deţine deja în Chişinău pentru şapte familii de pompieri, transmite IPN.

A fost o săptămână specială în Republica Moldova şi pentru întreaga Românie. A fost ziua de 27 martie, ziua Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Un motiv de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat acum un secol, dar mai ales asupra zilei de 27 martie şi a perspectivelor Republicii Moldova.

acum 18 zile · comentarii (26)

Românii sunt de acord şi  pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

luna trecuta · comentarii (91)

O manifestaţie publică impresionantă se desfăşoară astăzi la Chişinău. Moldovenii au ieşit în stradă ca să ceară Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a marcat 100 de ani de la momentul magnific de acum 100 de ani, atunci când Sfatul Ţării din Basarabia a decis, pe 27 martie 1918, să se unească pe veci cu România.

luna trecuta · comentarii (41)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

luna trecuta · comentarii (44)

Marţi, 27 martie 2018, la Hotel Capitol, în Bucureşti, va avea loc o recepţie dedicată aniversării împlinirii unui veac de la unirea Basarabiei cu România, o acţiune iniţiată de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică. 70 de conaţionali, seniori militari, experţi în securitate internaţională şi jurnalişti vor fi prezenţi la acest eveniment.

luna trecuta · comentarii (12)

„Ruşii din Moldova au suferit ruşinea de a fi numiţi minoritate naţională“, scria referindu-se la evenimentele din anii 1990-1991 Anatoli Cerniaiev, consilierul de politică externă al lui Mihail Gorbaciov. Aceasta este fraza cheie pentru înţelegerea dezbaterilor identitare din Republica Moldova care au ajuns de ceva vreme la concluzia că este nevoie să fie edificată o „naţiune civică moldovenească“.

luna trecuta · comentarii (36)

În Republica Moldova vinovaţii devin deseori cunoscuţi doar pe baza probelor din presă. Procese nu există. În presă am aflat primele detalii despre „furtul miliardului“. Tot prin intermediul mass-media autorii furtului au încercat să îngroape subiectul şi să-l facă uitat pentru cetăţenii de-a dreptul jefuiţi.

luna trecuta · comentarii (5)

În Republica Moldova, intrarea în an electoral afectează tot mai mult evoluţiile politice şi polarizează şi mai mult scena publică. Nu mai există nuanţe, nu mai există critici îndreptăţite sau aprecieri nevinovate, există doar alb şi negru, cu mine sau împotriva mea.

acum 2 luni · comentarii (32)

Eurotransgaz, filiala din Moldova a Transgaz, a câştigat licitaţia pentru privatizarea VestMoldTransgaz, compania care opera serviciile de transport al gazelor prin secţiunea de peste Prut a conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău. Este un moment extrem de important atât pentru capitalul de stat românesc dar şi pentru securitatea energetică a vecinilor noştri.

acum 2 luni · comentarii (6)

Ca tot ceea ce face Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României (vai!), a trecut neobservat şi anunţul că marţi, 27 februarie, va efectua o vizită la Chişinău. Ca să scurtez analiza, preluând o formulă memorabilă a lui Pleşu, se poate spune că vizita doamnei Dăncilă la Chişinău seamănă cu o tentativă a României de a exporta peste Prut... sarmale.

acum 2 luni · comentarii (41)

Înalta trădare reprezintă fapta comisă de un înalt demnitar al statului şi care complotează sau săvârşeşte acţiuni contrare intereselor statului şi în favoarea unor puteri străine. Deşi există dovezi inclusiv în spaţiul public cu privire la aservirea lui Igod Dodon către Federaţia Rusă, procuratura şi SIS nu au luat nicio măsură în acest sens.

acum 2 luni · comentarii (28)

Contextul internaţional şi dezvoltările contemporane ale conflictului în direcţia războiul hibrid aduc noi provocări statelor, cu atât mai mult statelor slabe. În spaţiul post-sovietic, dar nu numai, în întreaga zonă de interes rusă, războiul informaţional permite dezvoltări ce ameninţă societăţile şi comunităţile statelor din spaţiul post-sovietic.

acum 2 luni · comentarii (25)

Între 29 ianuarie şi 2 februarie, un grup de experţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a vizitat Republica Moldova pentru a ajuta la redactarea şi punerea în aplicare a documentelor strategice ale ţării, inclusiv strategia naţională de apărare şi strategia militară, precum şi planurile de acţiune aferente.

acum 2 luni · comentarii (11)

Unul dintre reperele în jurul căruia ar trebui să pivoteze disputa politică, economică şi socială din R. Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie 2018 este aşa numitul „furt al miliardului” (în realitate, vom vedea, sumele sunt mult mai mari). De la dispariţia banilor au trecut circa patru ani, timp în care autorităţile nu au oferit dovezi credibile că identificarea vinovaţilor este o preocupare majoră. Dimpotrivă.

acum 3 luni · comentarii (5)
Postari Recente