Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Programul lui Dodon: denunţarea Acordului de Asociere cu UE

Programul lui Dodon: denunţarea Acordului de
Asociere cu UE

Partidul Socialiştilor din Moldova şi-a prezentat programul şi lista electorală pentru scrutinul din această toamnă. Primii pe listă vor fi liderul PSRM, Igor Dodon, urmat de Zinaida Greceanii. La congresul socialiştilor a fost invitat să participe şi deputatul Dumei de Stat a Rusiei, liderul partidului „Spravedlivaya Rossia”, Serghei Mironov, transmite IPN.

Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Usatîi vrea să aplice modelul Belarus în Republica Moldova şi să renunţe la apropierea de UE

Usatîi vrea să aplice modelul Belarus în Republica Moldova
şi să renunţe la apropierea de UE

Omul de afaceri Renato Usatîi visează să ajungă „conducătorul iubit al naţiunii” şi să implementeze în Republica Moldova un model autoritar de conducere similar celui din Republica Belarus. Usatîi a făcut aceste declaraţii în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „RTR-Moldova”, transmite IPN.

Andrew Young: „Civic Fest reuneşte diferite ONG-uri din Moldova pentru a face schimb de experienţă “

Andrew Young: „Civic Fest reuneşte diferite ONG-uri din Moldova pentru
a face schimb de experienţă “

Cu o experienţă de peste 30 de ani în politică şi programe de asistenţă pentru consolidarea democraţiei, directorul National Democratic Institute, Andrew Young, ne-a vorbit despre cum ONG-urile din Moldova îşi pot promova mai eficient proiectele pe care le desfăşoară, dar şi cu mass-media îşi poate consolida imaginea publică promovând cazurile sociale din ţară.

42 de secţii pentru alegerile preliminare ale Partidului Democrat

42 de secţii pentru alegerile preliminare ale Partidului
Democrat

Lista electorală a PDM va avea 103 candidaţi, aceştia urmând a fi selectaţi în cadrul alegerilor deschise organizate de formaţiune duminică, 28 septembrie. Până la începutul lunii octombrie, se va convoca Consiliul Naţional Politic al PDM, unde se vor aproba lista finală şi programul electoral pentru parlamentarele din 30 noiembrie, transmite IPN.

ONG-urile cer 2% din impozite, Guvernul ezită

ONG-urile cer 2% din impozite, Guvernul ezită

Guvernarea este chemată să elaboreze neîntârziat mecanismele necesare pentru funcţionarea Legii privind consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile, cunoscută ca şi legea 2%. În lipsa acestor mecanisme, organizaţiile neguvernamentale nu pot beneficia la modul real de susţinerea oferită de către cetăţeni, transmite IPN.

La 27 septembrie se împlinesc 100 de ani de la trecerea Styxului de către regele Carol I, monarhul care a condus cel mai mult timp România, din anul 1866, până în 1914. Nu oricum. Ci cu un devotament aparte, faţă de ţara pe care o conducea. Unul mai presus de interesele personale. Carol I având o rigoare şi o determinare, în acţiunile sale, exemplare şi pentru viitorul preşedinte al tuturor românilor, eligibil la finele acestui an.

acum 5 zile · comentarii (23)

Care este rolul femeilor în Europa, în Uniunea Europeană, dar şi în fruntea instituţiilor - europene, administrative, naţionale, politice... Pentru Corina Creţu, fostă jurnalistă care nu pare să practice limba de lemn, trecerea se va face printr-o necesară, primordială, schimbare de mentalitate. Am realizat acest interviu în urmă cu ceva timp, pentru revista europeană Queries.

acum 21 zile · comentarii (34)

Nivelul de testosteron al sportivilor va fi cu atât mai înalt, cu cât echipa rivală va fi mai distantă identar şi regional. Şi, corespunzător, e mai moderat atunci când echipele sunt din aceeaşi comunitate. Această observaţie sugerează că sportul îşi poate avea geneza în confruntările intergrupale arhaice, ceea ce poate fi foarte aproape de adevăr.

acum 21 zile · comentarii (2)

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

acum 19 zile · comentarii (99)

Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cea care ar trebui să devină în curând Uniunea Euroasiatică, va fi fără de ... Kazahstan. Aceasta este decizia luată de preşedintele acestei ţări şi care a ameninţat public Rusia că dacă se va urmări atingerea suveranităţii, independenţei şi integralităţii ţării sale va recurge la acest gest.

acum 20 zile · comentarii (4)

Înţelegerea, din perspective diferite, a relevanţei ultimului Summit al NATO, pentru securitatea reală a comunităţii euroatlantice, pentru parteneriatele Alianţei cu state interesate de o cooperare reciproc avantajoasă, concretă, nu doar declarativă, impune invitarea, în arena publică, a unor experţi care ştiu mecanismul interior de funcţionare al Cartierului General al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, din Belgia.

acum 20 zile · comentarii (5)

În ultimii 20 de ani, relevanţa NATO a fost pusă de multe ori la îndoială,  atât de unii politicieni, cât şi de voci din media. „Dezbaterea care ne-a marcat traseul din 1990 până astăzi a fost dacă avem nevoie de NATO. Putin a încheiat dezbaterea. Am experimentat, pentru prima dată din 1945, anexarea unui teritoriu european prin mijloace militare”, spunea Malcolm Rifkind, preşedintele Comitetului pentru Apărare din Parlamentul Britanic.

acum 20 zile · comentarii (93)

Zilele trecute, când am auzit prima dată vocea lui Constantin Brâncuşi, m-am simţit ca într-o biserică, unde prezenţa Domnului e mai pregnantă, nu ca  afară, unde cam uităm de El. Mi s-a întâmplat aşa poate şi din cauza faptului că, în capul meu, Brâncuşi este un fel de sfânt, sau sihastru, mai ales pentru modul în care a trăit şi creat.

acum 20 zile · comentarii (23)

Săptămânile trecute Salonul de Muzică al Castelului Peleş a găzduit ultimul concert cameral al lunii august, ultimul concert al stagiunii de vară. Momentul a fost special dată fiind structura programului oferit dar şi personalitatea protagoniştilor, anume violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Simfonice de Stat din Stuttgart, şi pianistul Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai dinamici concertişti ai vieţii noastre muzicale.

acum 23 zile · comentarii (0)

Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

acum 22 zile · comentarii (1)

Romania va trece in 2014 in stadiul de tranzitie catre economia bazata pe inovare. Conform Raportului Competitivitatii Globale, anul trecut Romania a avut cea mai mare crestere de competitivitate dintre tarile UE, cu progrese la infrastructura, eficienta guvernamentala dar cel mai mult la Inovare. Competititate mai mare vine din productivitate, inseamna crestere economica, salarii mai mari, locuri de munca si sustenabilitate sociala.

acum 27 zile · comentarii (3)

Cand Moţi a devenit eroul Bulgariei eliminând Steaua la 11m ajungând nume de peluză pe un viitor stadion, mi-am adus aminte de două păreri ale unor intelectuali despre ce mai înseamnă să fii român în România de azi: „patriotismul inseamnă în primul rând eficienţă” - HRPatapievici. Mircea Cărtărescu, la Radio România: „sunt european înainte de a fi român“.

acum 21 zile · comentarii (69)

Şi în vară, şi în toamnă. De câţiva ani. Este un titlu în multe ziare, în ciuda faptului că a devenit un clişeu. În ultimele zile, am încercat să-mi dau seama care este situaţia promovării examenului de maturitate. Rapoartele Ministerului Educaţiei Naţionale spun: 60% în vară şi 22% în toamnă. Bazându-se pe calcule misterioase (pentru noi), domnul ministru Remus Pricopie a menţionat chiar cifra magică de 70%. Dar 70% din ce?

acum 27 zile · comentarii (6)

Problema timpului este fundamentală pentru ştiintele istorice precum geologia sau arheologia. Trecutul de dinaintea apariţiei scrisului nu are voce. Chiar şi după ce strămoşii noştri au învăţat să documenteze istoria, informaţiile care ajung la noi sunt disparate şi fragmentare.

acum 27 zile · comentarii (0)
Postari Recente