Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Reparaţie ca la moldoveni la Universitatea de Stat. Două uşi dau una în alta

VIDEO Reparaţie ca la moldoveni la Universitatea de Stat. Două uşi dau una în alta

Doua uşi care dau una în alta au fost instalate la Universitatea de Stat din Moldova, unde au loc lucrări de reparaţie înainte de începerea anului universitar. Ca să te strecori în încăpere trebuie să ai o siluetă foarte suplă, însă administraţia instituţiei susţine că uşile vor servi doar pentru aerisire.

Ce-i de făcut cu mita? Funcţionarii cer instruiri de la Centrul Naţional Anticorupţie

Ce-i de făcut cu mita? Funcţionarii cer instruiri de la Centrul Naţional
Anticorupţie

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcţionaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situaţiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze.

Accident grav în România. O familie din Republica Moldova a ajuns la spital, după ce autoturismul lor a intrat în coliziune cu un TIR

Accident grav în România. O familie din Republica Moldova a ajuns la spital, după ce autoturismul lor a intrat în coliziune cu un TIR

O familie din Republica Moldova - soţ, soţie şi fiul lor de 13 ani - a fost rănită şi a ajuns la spital, vineri dimineaţă, după ce bărbatul a adormit la volan, iar autoturismul în care se aflau a pătruns pe contrasens şi s-a izbit frontal de un autotren ce circula regulamentar, a informat comisarul Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.

Dilema este pe cât de evidentă, pe atât de tragică: există situaţii-limită în care comunitatea internaţională trebuie să aleagă între două rele. Decide trimiterea de arme pentru a susţine o parte dintr-un conflict care ameninţă să se transforme cel puţin într-o explozie regională, ştiind, pe de altă parte, că există riscul ca armele respective, scăpate de sub control, să alimenteze şi mai mult intensitatea evenimentelor din teatrul de luptă.

acum 8 ore · comentarii (4)

Harta care însoţeşte aceste rânduri-gânduri indică locul unde se află lacul Seliger, din Rusia. Acolo, vineri, 29 august, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a adresat cel mai dur avertisment, de la venirea sa la putere, tuturor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ai căror reprezentanţi urmează a se reuni în Ţara Galilor. Locul ales confirmă, indirect, intenţia liderului rus, de „a recupera“ statele baltice.

acum 19 ore · comentarii (152)

După ce peninsula Crimeea fusese efectiv „luată cu japca” de statul rus de la o Ucraină timorată, slabă şi profund zguduită de schimbarea neprevăzută a puterii politice, ca efect al mişcării Maidanului, se părea că în Estul şi Sudul Ucrainei, Rusia nu mai avea interesul de a interveni direct, ci doar sprijinea subtil o insurecţie locală pro-rusă care cerea separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia.

acum 2 zile · comentarii (24)

România trebuie să sprijine în mod direct şi pe toate căile statul vecin ucrainian în războiul său de independenţă. Nu ar fi pentru prima oară când statul nostru ar acorda un astfel de sprijin în faţa unui inamic aparent mult mai puternic. E nevoie de o decizie fermă şi de resurse materiale, financiare, militare, logistice şi umane, fără a exista vreun moment frica ca am putea în acest fel să supărăm Rusia.

acum 2 zile · comentarii (8)

Intervenţia Rusiei în Ucraina obligă NATO la o reacţie fermă. Summit-ul din Ţara Galilor va fi un moment decisiv în repoziţionarea faţă de o Rusie devenită adversar cu nedisimulate pretenţii revizionist-imperialiste. Pentru prima dată după al doilea război mondial, pacea în Europa e ameninţată brutal, fapt ce obligă la o reacţie pe măsură – inclusiv crearea de noi baze NATO în Est. Dar e statul român capabil să găzduiască o asemenea bază?

Situaţia din Ucraina se degradează progresiv, de la o zi la alta numărul victimelor creşte. Se poate vorbi de un conflict de durată, au trecut deja cinci luni de la declanşarea ostilităţilor militare în estul ţării. Este evident încă de la început că acest conflict nu ar fi putut dura nici măcar o zi dacă Federaţia Rusă nu i-ar fi ajutat pe separatiştii pro-ruşi din Lugansk şi Doneţk.

Republico, în urmă cu fix trei ani stăteam într-o încăpere din Chişinău şi-ţi scriam scrisoare. Nu s-a schimbat mai nimic de atunci. Bine, surata ta ex-sovietică ceva mai ponderală, Republica Marginea, e acum pe masa de operaţie, o operează de zor un specialist cu epoleţi, chirurg mult mai priceput decât doctorul Mengele. Dar tu dormi în continuare, republico, dormi somn dulce, matinal.

acum 3 zile · comentarii (4)

Cum arată acest capăt de Europă astăzi? Întâlnire de gradul III la Minsk între Vladimir Putin şi Petru Poroşenko! Rezultatul 0-0. În schimb, la Sofia, ministrul de Externe Lavrov bate cu pumnul în masa bulgarilor pentru avansarea proiectului South Stream. Armata ucraineană continuă luptele cu insurgenţii cu rezultate modeste.

acum 2 zile · comentarii (26)

Credinţa afişată în mod ipocrit şi interesat este mult mai aproape de blasfemie decît necredinţa. Ateul pune existenţa lui Dumnezeu între paranteze. Nu aşteaptă nimic de la o instanţă pe care o socoteşte absentă şi nu se sfieşte să-şi declare public convingerile, fie că le numeşte „agnosticism”, „liberă cugetare”, „materialism dialectic” etc.

acum 5 zile · comentarii (132)

Prima dată când mi-am imaginat fiorii războiului nu a fost în orele de istorie, ci când am citit romanul lui Camil Petrescu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Mi s-a părut incredibil cum a demitizat războiul, cum l-a descris ca fiind un haos total. Doar că războiul nu înseamnă doar haos, ci şi strategie şi planificări îndelungate, planificarea crimelor de război, printre care şi a violului în masă.

acum 4 zile · comentarii (14)

Iată doctrina naţional-democrată care stă la baza Partidului România Unită. Acest curent a fost explicat şi întrupat în mod magistral în perioada interbelică de marele om de cultură Nicolae Iorga. Partidul România Unită îşi asumă însă această doctrină într-o variantă modernă, adaptată provocărilor din timpurile noastre. Apărarea teritoriului naţional şi reunificarea cu Basarabia sunt principii constituente.

acum 2 zile · comentarii (1)

Preambul. În perioada 2011-2012 am fost bursier al programului „Orizonturi Deschise” al Fundaţiei Dinu Patriciu, alături de alţi aproape 100 de tineri din generaţia mea. Datorită sprijinului oferit am putut să urmez cursurile unui masterat în Education Management la King's College, Londra.

acum 6 zile · comentarii (17)

23 august 1944-23 august 2014. Şapte decenii în care ne-au minţit, şi i-am crezut, ne-au umilit şi supus cei dornici de mărire, indiferent cui ar fi trebuit să i se supună, fie şi ţarului, de la Kremlin. Stalin atunci, azi ştiţi cine este instalat în palatul lui. Din această perspectivă, pentru viitorii prezidenţiabili, cei ce vor conta în ecuaţia alegerilor din finalul acestuia an, rândurile de  mai jos sunt doar simple fulgerări cerebrale.

acum 7 zile · comentarii (20)

Asumarea istoriei, cu bune şi rele, rămâne un demers absolut necesar pentru o societate cu pretenţii de apartenenţă la civilizaţia europeană. Nu îţi cunoşti şi înţelegi trecutul, atunci prezentul rămâne o enigmă, iar viitorul e incert. Dar dacă această asumare e făcută trunchiat, doar acolo unde „ne convine”, atunci rămâne un simplu exerciţiu de ipocrizie.

acum 8 zile · comentarii (59)

Dincolo de dispreţul naţional perfect indreptăţit faţă de „boacăna“ de ţară comisă de generaţii de politicieni rataţi odată cu ea, managementul politic al ultimului preşedinte de sorginte comunistă din capul statului nostru are un bilanţ demn de „zbor deasupra unui cuib de cruci“.

acum 9 zile · comentarii (50)
Postari Recente