Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Propagandistul Moscovei la Chişinău: România l-a furat pe Ştefan cel Mare

Propagandistul Moscovei la Chişinău: România l-a furat pe Ştefan cel Mare

România duce lipsă de mari personalităţi şi din acest motiv şi l-a însuşit pe moldoveanul Ştefan cel Mare, declarat la un concurs televizat mai vechi drept cel mai mare român, a afirmat la Chişinău politicianul şi scriitorul rus Nikolai Starikov. Acesta a afirmat că Igor Dodon este politicianul care trebuie votat la Chişinău.

A murit jurnalistul Constantin Tănase

A murit jurnalistul Constantin Tănase

Directorul şi editorialistul publicaţiei Timpul din Chişinău, Constantin Tănase a încetat din viaţă. Autor a numeroase volume şi articole, Constantin Tănase a făcut parte din mişcarea care a readus şi impus limba română în spaţiul public din Republica Moldova.

Antreprenorii din Moldova au căutat parteneri de afaceri la Forumul Transfrontalier de la Iaşi

Antreprenorii din Moldova au căutat parteneri de afaceri la Forumul Transfrontalier de la Iaşi

Agenţi economici din Republica Moldova şi România s-au întâlnit la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor la Iaşi, unde le-au fost prezentate sectoarele cu potenţial investiţional ridicat în zona transfrontalieră, oportunităţile de finanţare şi sprijin al afacerilor, şi au participat la o sesiune business-to-business (B2B) pentru stabilirea unor noi contacte de afaceri, transmite IPN.

„Cetăţeanul” va educa tinerii din Transnistria în spirit patriotic

„Cetăţeanul” va educa tinerii din Transnistria în spirit patriotic

Autorităţile de la Tiraspol, neconstituţionale şi nerecunoscute la nivel internaţional, s-au apucat în serios de educarea tinerei generaţii de peste Nistru în spiritul patriotismului. Aşa-zisul minister al educaţiei din Transnistria a elaborat un program al manifestărilor, numit „Cetăţeanul”, care prevede principalele priorităţi ale regiunii secesioniste în domeniul tineretului pentru anii 2014-2020.

Liberal-reformatorii din Chişinău au trecut în Partidul Democrat

Liberal-reformatorii din Chişinău au trecut în Partidul Democrat

Peste 20 de membri ai organizaţiei municipale a Partidului Liberal Reformator au părăsit formaţiunea pentru a adera la Partidul Democrat. Potrivit lor, acest pas este o reacţie la apelul liderului PDM, Marian Lupu, către partidele mici, pe care le-a îndemnat să se alăture democraţilor pentru a preveni risipa de voturi şi resurse umane, transmite IPN.

Profesorii din Republica Moldova organizează noi proteste pentru majorarea salariilor cu 10%

Profesorii din Republica Moldova organizează noi proteste pentru majorarea salariilor cu 10%

Mai mulţi profesori au venit astăzi în faţa Guvernului Republicii Moldova pentru a cere dreptate. La iniţiativa Sindicatelor, profesorii Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, Universităţii de Stat din Republica Moldova(USM), precum şi cei de la Universitatea Tehnică(UTM) şi Academia de Studii Economice(ASEM) au organizat un nou protest, cu scopul de a obţine o majorare de 10% a salariului.

Festivalul Anim’est Chişinău este tot mai aproape

Festivalul Anim’est Chişinău este tot mai aproape

Printre momentele speciale din cadrul Festivalului Anim’est Chişinău se numără Creepy Animation Night 2014 şi Ani Music Night 2014. Festivalul va demara cu filmul de origine franceză, Minuscule – La Vallѐe des fourmis perdues,la cinematograful Odeon şi este destinat inclusiv copiilor.

La 27 septembrie se împlinesc 100 de ani de la trecerea Styxului de către regele Carol I, monarhul care a condus cel mai mult timp România, din anul 1866, până în 1914. Nu oricum. Ci cu un devotament aparte, faţă de ţara pe care o conducea. Unul mai presus de interesele personale. Carol I având o rigoare şi o determinare, în acţiunile sale, exemplare şi pentru viitorul preşedinte al tuturor românilor, eligibil la finele acestui an.

luna trecuta · comentarii (23)

Care este rolul femeilor în Europa, în Uniunea Europeană, dar şi în fruntea instituţiilor - europene, administrative, naţionale, politice... Pentru Corina Creţu, fostă jurnalistă care nu pare să practice limba de lemn, trecerea se va face printr-o necesară, primordială, schimbare de mentalitate. Am realizat acest interviu în urmă cu ceva timp, pentru revista europeană Queries.

acum 2 luni · comentarii (34)

Nivelul de testosteron al sportivilor va fi cu atât mai înalt, cu cât echipa rivală va fi mai distantă identar şi regional. Şi, corespunzător, e mai moderat atunci când echipele sunt din aceeaşi comunitate. Această observaţie sugerează că sportul îşi poate avea geneza în confruntările intergrupale arhaice, ceea ce poate fi foarte aproape de adevăr.

acum 2 luni · comentarii (2)

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

acum 2 luni · comentarii (108)

Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cea care ar trebui să devină în curând Uniunea Euroasiatică, va fi fără de ... Kazahstan. Aceasta este decizia luată de preşedintele acestei ţări şi care a ameninţat public Rusia că dacă se va urmări atingerea suveranităţii, independenţei şi integralităţii ţării sale va recurge la acest gest.

acum 2 luni · comentarii (4)

Înţelegerea, din perspective diferite, a relevanţei ultimului Summit al NATO, pentru securitatea reală a comunităţii euroatlantice, pentru parteneriatele Alianţei cu state interesate de o cooperare reciproc avantajoasă, concretă, nu doar declarativă, impune invitarea, în arena publică, a unor experţi care ştiu mecanismul interior de funcţionare al Cartierului General al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, din Belgia.

acum 2 luni · comentarii (5)

În ultimii 20 de ani, relevanţa NATO a fost pusă de multe ori la îndoială,  atât de unii politicieni, cât şi de voci din media. „Dezbaterea care ne-a marcat traseul din 1990 până astăzi a fost dacă avem nevoie de NATO. Putin a încheiat dezbaterea. Am experimentat, pentru prima dată din 1945, anexarea unui teritoriu european prin mijloace militare”, spunea Malcolm Rifkind, preşedintele Comitetului pentru Apărare din Parlamentul Britanic.

acum 2 luni · comentarii (93)

Zilele trecute, când am auzit prima dată vocea lui Constantin Brâncuşi, m-am simţit ca într-o biserică, unde prezenţa Domnului e mai pregnantă, nu ca  afară, unde cam uităm de El. Mi s-a întâmplat aşa poate şi din cauza faptului că, în capul meu, Brâncuşi este un fel de sfânt, sau sihastru, mai ales pentru modul în care a trăit şi creat.

acum 2 luni · comentarii (23)

Săptămânile trecute Salonul de Muzică al Castelului Peleş a găzduit ultimul concert cameral al lunii august, ultimul concert al stagiunii de vară. Momentul a fost special dată fiind structura programului oferit dar şi personalitatea protagoniştilor, anume violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Simfonice de Stat din Stuttgart, şi pianistul Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai dinamici concertişti ai vieţii noastre muzicale.

acum 2 luni · comentarii (0)

Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

acum 2 luni · comentarii (1)

Romania va trece in 2014 in stadiul de tranzitie catre economia bazata pe inovare. Conform Raportului Competitivitatii Globale, anul trecut Romania a avut cea mai mare crestere de competitivitate dintre tarile UE, cu progrese la infrastructura, eficienta guvernamentala dar cel mai mult la Inovare. Competititate mai mare vine din productivitate, inseamna crestere economica, salarii mai mari, locuri de munca si sustenabilitate sociala.

acum 2 luni · comentarii (3)

Cand Moţi a devenit eroul Bulgariei eliminând Steaua la 11m ajungând nume de peluză pe un viitor stadion, mi-am adus aminte de două păreri ale unor intelectuali despre ce mai înseamnă să fii român în România de azi: „patriotismul inseamnă în primul rând eficienţă” - HRPatapievici. Mircea Cărtărescu, la Radio România: „sunt european înainte de a fi român“.

acum 2 luni · comentarii (69)

Şi în vară, şi în toamnă. De câţiva ani. Este un titlu în multe ziare, în ciuda faptului că a devenit un clişeu. În ultimele zile, am încercat să-mi dau seama care este situaţia promovării examenului de maturitate. Rapoartele Ministerului Educaţiei Naţionale spun: 60% în vară şi 22% în toamnă. Bazându-se pe calcule misterioase (pentru noi), domnul ministru Remus Pricopie a menţionat chiar cifra magică de 70%. Dar 70% din ce?

acum 2 luni · comentarii (6)

Problema timpului este fundamentală pentru ştiintele istorice precum geologia sau arheologia. Trecutul de dinaintea apariţiei scrisului nu are voce. Chiar şi după ce strămoşii noştri au învăţat să documenteze istoria, informaţiile care ajung la noi sunt disparate şi fragmentare.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente