Judecător român: Dacă nu funcţionează justiţia, clar nu ajungeţi în UE! | uniunea europeana

Judecător român: Dacă nu funcţionează justiţia, clar nu ajungeţi în UE!

Republica Moldova trebuie să înţeleagă foarte clar că fără funcţionarea justiţiei nu are nicio şansă să ajungă în Uniunea Europeană şi că nu are cum să se dezvolte. Aceasta este părerea judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, expert internaţional şi evaluator din partea Uniunii Europene a Strategiei de reformă din sectorul de justiţie al Moldovei.

NATO nu va abandona Republica Moldova

NATO nu va abandona Republica Moldova

Chiar dacă Republica Moldova este o ţară neutră, NATO va face tot posibilul ca nici un conflict care îi ameninţă securitatea să nu avanseze, a declarat la Chişinău generalul american Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate în Europa.

Jurnalistul Serghei Ilcenco, deţinutul politic de la Tiraspol, cere ajutorul autorităţilor constituţionale  din Republica Moldova

Jurnalistul Serghei Ilcenco, deţinutul politic de la
Tiraspol, cere ajutorul autorităţilor constituţionale  din Republica Moldova

Nicolae Ilcenco, fiul jurnalistului deţinut ilegal în Transnistria, Serghei Ilcenco, se teme că KGB-ul de la Tiraspol ar putea să-l aresteze şi pe el, chiar dacă locuieşte acum în Chişinău. Serghei Ilcenco va depune săptămâna viitoare o cerere la CEDO prin intermediul Asociaţiei Promo-Lex. Totodată, Procuratura Generală nu oferă nici un detaliu referitor la reţinerea lui Ilcenco.

Partidele pro-europene din Republica Moldova vor da un test destul de important pe 14 iunie când cetăţenii moldoveni sunt chemaţi în faţa urnelor, pentru a-şi alege viitorii edili într-un moment dificil pentru viitorul ţării, care se află pe punctul de a intra în recesiune economică.

acum 2 zile · comentarii (3)

Studiile lui George Ciorănescu despre Basarabia mărturisesc, în opinia istoricului Matei Cazacu, pasiunea constantă cu care a încercat să explice trecutul şi prezentul Basarabiei şi nordul Bucovinei sub toate aspectele: istoric, politic, diplomatic, lingvistic şi demografic. Scrierile sale evocă emoţia conştiinţei: Basarabia,  pământ românesc.

acum 3 zile · comentarii (14)

Nici n-a trecut prea mult timp de la sărbătoarea Învierii Domnului că au şi reînviat nişte cadavre politice. Nici nu şi-a revenit Iurie Leancă din divorţul de PLDM că a şi intrat într-un concubinaj cu „liberalii reformaţi” ai lui Hadârcă (PLR), „activiştii democraţi” ai lui Godea (PAD) şi „casnicii” lui Costiuc (PDA).

acum 3 zile · comentarii (1)

Situaţia incertă din Estul Ucrainei şi presiunea constantă din regiune a Federaţiei Ruse sunt două aspecte care ar trebui să determine clasa politică de la Chişinău să accelereze relaţiile cu binomul UE-NATO, pentru pregătirea cadrului unei viitoare pre-aderări a Republicii Moldova în spaţiul euro-atlantic.

acum 13 zile · comentarii (3)

Noi, moldovenii, vrem schimbare, dar şi nu prea. Fiindcă ne este frică de ea. Fiindcă suntem timoraţi de însăşi gândul de a ne modifica percepţiile, moravurile sau conduita. „Mai bine cu rău decât fără de rău” e unul dintre proverbele răspândite în spaţiul mioritic. Însă rigiditatea noastră, soră cu fatalitatea, poate fi explicată, nu doar declamată.

acum 5 zile · comentarii (3)

Pentru prima dată după 73 de ani, Familia Regală a României intră în Catedrala din Chişinău. Stârnind reacţii diverse în societatea din România şi Republica Moldova, atitudinea şi prezenţa Casei Regale peste Prut începe să devină o constantă. Slujba de Înviere este numai confirmarea acestui fapt. Este Casa Regală astăzi un exemplu de soft-power şi de alternativă la clasa politică?

acum 12 zile · comentarii (22)

Un lucru nu pare a fi înţeles la Chişinău în privinţa drepturilor minorităţilor.În Europa, nimeni nu acceptă discriminarea minorităţilor, iar protecţia diversităţii etnice şi culturale este un principiu fondator al Uniunii. Dar, pentru a nu transforma principiile în vorbe goale, ele au fost puse în practică sub forma unor reguli clare şi neechivoce, pe care toată lumea le respectă.

acum 20 zile · comentarii (9)

Se împlinesc şase ani de la evenimentele din aprilie 2009. Timpul scurs e tocmai potrivit atât pentru a analiza la rece, cât şi pentru a rememora anumite detalii. Nu pretind a fi cel mai indicat să comentez ce s-a întâmplat şi cum au evoluat lucrurile, dar am o oarecare experienţă în acest sens şi suficient discernământ pentru a le lua pe rând:

acum 20 zile · comentarii (4)

Dacă dezamăgirile moldovenilor sunt de scurtă durată, atunci europenii nu uită niciodată cine şi în ce condiţii le-a înşelat aşteptările. Prietenii noştri externi s-au convins că autorităţile de la Chişinău mai mult au mimat decât au întreprins reformele pe care şi le-au asumat.

acum 25 zile · comentarii (0)

Există o construcţie de idei care porneşte de la premiza că Republica Moldova are o societate multietnică. Pe cale de consecinţă, afirmă susţinătorii acestei teorii, în Republica Moldova limba rusă s-a dezvoltat ca limbă de comunicare interetnică – iar orice fel de promovare a limbii române ar fi de natură să tulbure acest echilibru stabilit cu dificultate.

acum 26 zile · comentarii (3)

Accept critica, ba chiar o încurajez, dar nu pot să nu mă deranjez când mi se reproşează că nu împărtăşesc naivitatea pe care alţii o afişează. A mai trecut un 27 martie, s-au mai fluturat nişte drapele tricolore, s-au mai dezmorţit unii în hore, dar Unirea nu trebuie doar sărbătorită, ci şi înfăptuită.

acum 27 zile · comentarii (4)

Deşi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a părut indiferent la recentele plecări din formaţiunea sa către proiectul politic al lui Iurie Leancă, a pus în practică o strategie greşită de PR politic prin obstrucţionarea într-o primă fază a oamenilor din echipa fostului premier moldovean în construcţia Partidului Popular European din Moldova (PPEM).

luna trecuta · comentarii (0)

Sofismul este un curent filosofic, originar din antichitatea elenă, dar încă tributar populismului modern. Deşi în traducere din greacă termenul de „sofist” înseamnă „înţelept” (sophisles), conotaţia peiorativă a acestuia rămâne definitorie. Or, numai nu înţelept poate fi considerat cel care a fost demis pentru suspiciuni de corupţie.

luna trecuta · comentarii (1)
Postari Recente