Andrian Candu: Doar cei care au nostalgia pentru alte vremuri mai cred că vorbesc limba moldovenească. Tânăra generaţie înţelege că e limba română 13

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, consideră că limba vorbită în Republica Moldova este limba română. Şeful Legislativului a declarat că şi-ar dori ca să fie modificat articolul 13 din Constituţie, fapt ce ar însemna înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română ca limbă de stat.

Andrian Candu: Doar cei care au nostalgia pentru alte vremuri mai cred că vorbesc limba moldovenească. Tânăra generaţie înţelege că e limba română Vezi comentarii 13
Răzvan Voncu Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Sfârşitul iluziilor? „România nu trebuie să se comporte ca FMI: dacă ar face asta, statul vecin nu ar avea în veci acces la împrumuturi“

Sfârşitul iluziilor? „România nu trebuie să se comporte ca FMI: dacă ar face asta, statul vecin nu ar avea în veci acces la împrumuturi“

Sondajul recent dat publicităţii de către Institutul de Politici Publice de la Chişinău pare că a fost un duş rece pentru unionişti. Dacă nu pentru cei de peste Prut (care, probabil, ştiu de mult cum stă treaba), cu siguranţă pentru „unioniştii” de dincoace.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Legea bugetului de stat pentru anul 2018 votată în lectură finală

Legea bugetului de stat pentru anul 2018 votată în lectură finală

Cu votul a 55 din totalul de 101 de deputaţi, Parlamentul a votat, în şedinţa de vineri, 15 decembrie, Legea bugetului de stat pentru anul 2018, în lectură finală. Potrivit preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, documentul a fost elaborat în baza prognozei dezvoltării economiei în anii 2018-2020, dar şi a obiectivelor politicii bugetar fiscale pe anul 2018.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Primarul de Iaşi: În Constituţia României trebuie să fie prevăzut că Basarabia este teritoriul României

VIDEO Primarul de Iaşi: În Constituţia României trebuie să fie prevăzut că Basarabia este teritoriul României

Primarul de Iaşi, Mihai Chirica, consideră că „cea mai bună strategie de ţară ar fi fost ca planul reîntregirii teritoriilor româneşti să fie un plan strategic de ţară”. În acest context, edilul este de părere că unirea Republicii Moldova cu România trebuie să fie prevăzută în Constituţia României prin stipularea faptului că Basarabia şi nordul Bucovinei sunt teritorii româneşti.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Expert-Grup: Oferta forţei de muncă poate fi stimulată cu politici ţintite pe tineri, femei şi bătrâni

Expert-Grup: Oferta forţei de muncă poate fi stimulată cu politici ţintite pe tineri, femei şi bătrâni

Activitatea economică s-a diminuat în prima jumătate a anului curent, în pofida creşterii economice. Rata de activitate, ajustată sezonier, a scăzut cu 0,7 puncte procentuale, până la 42,3%. O astfel de contractare a indicatorului de activitate economică a populaţiei are, mai curând, un efect statistic, deoarece este distorsionată de efectul demografic şi cel de migraţie externă, constată experţii Centralului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Ce fel de sistem de vot preferă moldovenii?

Ce fel de sistem de vot preferă moldovenii?

Aproape 37% din respondenţii Barometrului Opiniei Publice, ediţia noiembrie, optează pentru votul în baza listelor de partid în calitate de modalitate de a alege Parlamentul. Puţin peste 19% din intervievaţi s-au pronunţat pentru votul uninominal, iar 16% pentru votul mixt. Puţin peste 28% nu ştiu, fie nu au răspuns, transmite IPN.

Parlamentul a ratificat acordurile pentru asistenţă macrofinanciară de 100 milioane de euro | uniunea europeana

Parlamentul a ratificat acordurile pentru asistenţă macrofinanciară de 100 milioane de euro

Parlamentul a ratificat, în şedinţa din 15 decembrie, acordul de împrumut şi cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova în mărime de 100 de milioane de euro. 60 de milioane de euro este partea de împrumut, iar 40 de milioane de euro reprezintă grantul. Documentele au fost susţinute cu votul a 69 de deputaţi, transmite IPN.

Traian Băsescu, dispus să candideze la parlamentarele de la Chişinău? Ce a declarat avocatul fostului şef de stat | traian basescu

Traian Băsescu, dispus să candideze la parlamentarele de la Chişinău? Ce a declarat avocatul fostului şef de stat

Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte al României Traian Băsescu, cel care îl reprezintă pe oficialul român în dosarul privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti de către Igor Dodon, a declarat că Traian Băsescu şi-ar dori sa participe în parlamentarele de la Chişinău, dacă va redobândi cetăţenia Republicii Moldova.

James Pettit: Propaganda rusească este o problemă, dar Moldova se confruntă şi cu probleme de control intern asupra mass-mediei

James Pettit: Propaganda rusească este o problemă, dar Moldova se confruntă şi cu probleme de control intern asupra mass-mediei

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat vineri, 15 decembrie, că propaganda rusească este o problemă pentru Republica Moldova, dar ţara se confruntă şi cu probleme de control intern asupra mass-mediei, referindu-se la faptul că 80% din posturile de televiziune naţionale sunt deţinute de către persoane afiliate politic.

Nivelul apei în Nistru a crescut. Ce spun autorităţile

Nivelul apei în Nistru a crescut. Ce spun autorităţile

Nivelul apei în râul Nistru a crescut, însă nu depăşeşte pragul limită şi nu există riscuri de inundaţii. Solicitat de IPN, vicedirectorul agenţiei „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, a declarat că nivelul apei în Nistru a crescut ca urmare a deversărilor de la Novodnistrovsk, după ce ploile abundente care au căzut în Carpaţi în ultima perioadă au umplut la limită lacul de acumulare.

Am traversat o perioadă fastă pentru conflictul nistrean. Pe formatul existent, 5+2, pe abordarea curentă, Berlin plus, pe temele în discuţie – deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, telefonia, şcolile în limba română, accesul la terenuri şi apostilarea diplomelor – s-au făcut progrese şi aşteptăm să le vedem şi implementate.

acum 3 zile · comentarii (11)

În timp ce preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, precum şi vicepreşedintele aceluiaşi for legislativ, Iurie Leancă, se aflau peste Ocean, unde erau invitaţi să explice, la Atlantic Council, pe 7 decembrie, atât efectele de reformare a judeţelor dintre Prut şi Nistru, cât şi evaluarea situaţiei din bazinul Mării Negre, la Moscova tocmai Vladimir Plahotniuc era dat în urmărire internaţională, în aceeaşi zi. Simplă coincidenţă...

acum 9 zile · comentarii (31)

Mii de basarabeni au cerut la Chişinău Unirea cu România. În Republica Moldova singura soluţie pentru criza continuă în care se zbate statul este văzută ca fiind Unirea cu România. Acest lucru s-a întâmplat chiar astăzi, în prima zi a Anului Centenar.

acum 16 zile · comentarii (23)

Orice acţiune - inclusiv una politică, comunicaţională, informaţională – se judecă după finalitate. Are un obiectiv, o planificare, nişte mijloace de exprimare, instrumente, oameni, resurse şi, în final, o concluzie, o realizare. Abia ceea ce se obţine după derularea acţiunii este definitoriu pentru a marca faptul că am avut la bază o politică bună sau mai puţin bună.

acum 21 zile · comentarii (4)

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi-Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune.

luna trecuta · comentarii (53)

Sugestia făcută de ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, pare să fie perfect logică şi limpede precum apa de izvor: în opinia sa, reprezentatul oficial al Federaţiei Ruse spune că "soluţia referendumului" ar fi cea mai potrivită pentru facilitarea unirii României cu Republica Moldova, asta fiind cea mai bună cale de urmat, şi nu invocarea unor considerente istorice.

luna trecuta · comentarii (111)

Republica Moldova este un stat care are spaţiul public în afara controlului autorităţilor naţionale. Potrivit datelor furnizate de către Consiliul de Coordonare al Audiovizualului, 80% din ştirile, informaţiile şi comentariile vehiculate în spaţiul public, în orice limbă, sunt produse în Federaţia Rusă.

luna trecuta · comentarii (117)

Imaginea Federaţiei Ruse în rândul opiniei publice româneşti este, în mare parte, negativă. Un fapt ce se datorează, în special, experienţelor istorice. De aceea, tot ce este livrat din partea Rusiei în România, cu excepţia culturii, este privit cu neîncredere. Realitatea este că mesajul transmis prin intermediul canalelor media oficiale ale statului rus nu prind în faţa publicului din Bucureşti, Cluj sau Iaşi, dar nici în restul ţării.

luna trecuta · comentarii (101)

Acest text este radiografia unei manipulări de presă lansată de dincolo de Prut şi devenită deja iritantă prin persistenţă şi intensitate. Se încearcă acreditarea ideii că acolo ar exista un război fără rest şi fără prizonieri între guvern şi preşedinţie de tipul confruntării între Vest şi Est, Bine şi Rău, „cei buni“ şi „cei răi“.

acum 2 luni · comentarii (23)

Deşi semnalele haosului persistă, o geană de speranţă animă evoluţiile ultimelor săptămâni, prin eforturile generale ale diplomaţiei şi ale politicienilor responsabili de a reduce propensiunea spre conflict şi a evita explozia de violenţă pe diferitele meridiane.

acum 2 luni · comentarii (28)

Federaţia Rusă este în cea mai complicată situaţie a sa de după prăbuşirea Zidului Berlinului. După anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, sancţiunile şi izolarea s-au abătut peste Rusia lui Putin, mai grele decât bravează Kremlinul că ar fi, ca impact.

acum 4 luni · comentarii (65)

Una dintre principalele teme ale dezbaterii politice şi mai ales războiul imagologic la nivelul Republicii Moldova, este astăzi definirea relaţiei (în evoluţie) dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi liderul coaliţiei, Oligarhul care a Capturat Statul, după propaganda opoziţiei din stradă, Vladimir Plahotniuc.

acum 4 luni · comentarii (17)
Postari Recente