Zi istorică pentru Republica Moldova. La Chişinău, moldovenii au cerut unirea cu România. Aceştia speră să o sărbătorească în 2018 77

Marea Adunare Naţională de la Chişinău organizată de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” şi Tinerii Moldovei s-a încheiat după ce mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 30.000 de oameni. Aceştia au fost susţinuţi inclusiv de deputaţi în Parlamentul României, dar şi de moldoveni din Diaspora.

Zi istorică pentru Republica Moldova. La Chişinău, moldovenii au cerut unirea cu România. Aceştia speră să o sărbătorească în 2018 Vezi comentarii 77
Ion Surdu Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Cetăţenii străini continuă să încalce regulile de şedere pe teritoriul Moldovei. Încălcările depistate de Poliţia de frontieră în primele şase luni ale anului

Cetăţenii străini continuă să încalce regulile de şedere pe teritoriul Moldovei. Încălcările depistate de Poliţia de frontieră în primele şase luni ale anului

În primele şase luni ale anului 2015, numărul infracţiunilor înregistrate în regiunea de sud a frontierei de stat a Republicii Moldova a scăzut cu 22%. O anumită categorie de încălcare a legislaţiei transfrontaliere este însă în creştere.

Virginia Nica Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Susţinerea Transnistriei de către Rusia, criticată de un senator american. „Încalcă aproape toate principiile”

Susţinerea Transnistriei de către Rusia, criticată de un senator american. „Încalcă aproape toate principiile”

Senatorul republican american Roger Wicker a criticat, într-un interviu, susţinerea pe care Rusia o acordă forţelor separatiste din Transnistria, explicând că această atitudine încalcă principiile Acordului Helsinki şi Cartei ONU, transmite Mediafax.

GALERIE FOTO Unirea, votată simbolic la Chişinău

GALERIE FOTO Unirea, votată simbolic la
Chişinău

Mii de oameni au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea Republicii Moldova cu România în cadrul Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, organizată duminică, 5 iulie, de Platforma „Acţiunea 2012”. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 30.000 de oameni. Aceştia au fost susţinuţi inclusiv de deputaţi în Parlamentul României, dar şi de moldoveni din Diaspora.

Unitatea militară din Bălţi aniversează 22 de ani de la fondare. Carabinierii povestesc cum e viaţa în armată

Unitatea militară
din Bălţi aniversează 22 de ani de la fondare. Carabinierii povestesc cum e
viaţa în armată

La aniversarea a 22 de ani de la fondare, Unitatea Militară 1003 din Bălţi a demonstrat că se mândreşte cu băieţi bravi, rezistenţi şi ageri. În cadrul unei ceremonii festive, tinerii carabinieri şi-au demonstrat abilităţile de a mânui armele şi de a respinge un eventual atac asupra unităţii. Toate acestea sub privirile emoţionate ale părinţilor, bunicilor şi iubitelor.

Parada portului popular, în centrul Chişinăului

Parada portului popular, în centrul Chişinăului

Membrii mai multor colective folclorice din Moldova, România, Ucraina şi Polonia, au defilat aseară, 3 iulie, în centrul capitalei îmbrăcaţi în straie naţionale. Parada portului popular, care a adunat în jurul său zeci de admiratori, este un eveniment organizat în cadrul Festivalului „Înâlniri Bucovinene” şi în cadrul Festivalului „Ştefan cel Mare” care au loc zilele acestea, transmite IPN.

Odată cu încheierea turului doi al alegerilor locale generale şi, implicit, cu redistribuirea mandatelor de primari şi de consilieri pe tot cuprinsul Republicii Moldova, exceptând regiunea separatistă din stânga Nistrului, au reapărut în discuţie semnificaţia geopolitică a votului, motivaţia şubredă a electoratului şi, evident, asumarea rezultatelor.

acum 5 zile · comentarii (1)

Victoria la limită a candidatului PL, Dorin Chirtoacă, la primăria capitalei moldave în faţa candidatului socialiştilor, Zenaida Greaceanâi reprezintă un semnal pe care electoratul din Republica Moldova îl dă încă odată formaţiunilor politice pro-europene că procesul de apropiere de UE şi de valorile sale trebuie să continue în ciuda opoziţiei constante a forţelor politice proputiniste.

acum 6 zile · comentarii (2)

Primul tur al alegerilor locale, care a avut loc pe 14 iunie, s-a terminat cu o victorie cumulată, la limită, a partidelor din actuala coaliţie de guvernare şi a altor două partide pro-europene, Partidul Liberal şi Partidul Popular European condus de Iurie Leancă. Aceste patru formaţiuni şi-au asigurat o majoritate, cumulată, în consiliile locale şi  în cele raionale.

acum 9 zile · comentarii (1)

Unele minţi lucide de la Chişinău, sufocate de câteva zile mai toride, au scornit o explicaţie, pe care o consider pură lamentaţie, de a boicota turul doi al alegerilor locale. Chipurile, nu o fi dracul chiar atât de negru, iar actualul edil nu ar merita un al treilea mandat fiindcă lucrurile nu merg ca pe roate în capitală.

acum 12 zile · comentarii (5)

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariţia romanului Moromeţii, al celui mai mare prozator român postbelic, Marin Preda. Sunt convins că aniversarea acestei capodopere va genera numeroase dezbateri şi comentarii. Unul dintre aceste comentarii, însă, interesează în mod special Basarabia, prin prisma demolării unui mit, pe care romanul o operează.

acum 21 zile · comentarii (5)

Usatîi s-a implicat în campania pentru Chişinău poreclind-o ”baba Zina” pe candidata socialistă Zinaida Greceanîi. Scena politică de la Chişinău s-a reconfigurat rapid după anunţarea rezultatelor din alegerile locale de duminică. Rearanjarea s-a produs ca de obicei de-a lungul faliei Est – Vest, în ciuda clasicelor apeluri la renunţarea la disensiuni geopolitice.

acum 18 zile · comentarii (4)

Duminică s-a jucat primul act al piesei intitulate „Alegerile locale generale din Republica Moldova”. Pentru consilii cortina deja a căzut, dar pentru unele primării, în special a Chişinăului, antractul devine prea îndelungat şi încordat. Spectacolul electoral se va încheia pe 28 iunie, după care oamenii vor putea reveni la problemele lor de zi cu zi.

acum 18 zile · comentarii (8)

În limba română, „dolce” reprezintă un termen muzical, care indică modul de executare al notelor, adică într-o manieră delicată, cu blândeţe. În industria textilă italiană, există o marcă de produse vestimentare ce conţine iniţialele designerilor Domenico Dolce şi Stefano Gabbana. În cele ce urmează, voi reveni la aceste analogii.

acum 27 zile · comentarii (4)

Atât eroziunea tot mai pregnantă a guvernărilor ce se perindă la Chişinău, cât şi adeziunea din ce în ce mai masivă pentru opţiunea unionistă repune în discuţie unica soluţie care ar putea salva populaţia Republicii Moldova de la alarmanta pauperizare, persistenta emigrare sau iminenta îndoctrinare.

acum 2 luni · comentarii (17)

Ucraina se confruntă cu cea mai tristă soartă pe care o poate avea o republică ex-sovietică – aceea de a fi atacată de fosta metropolă, actualmente numită Federaţia Rusă, şi de a i se înstrăina părţi din teritoriu. Alte două foste republici sovietice, Republica Moldova şi Georgia, au trecut la rândul prin aceeaşi provocare în 1992-1993 şi 2008.

acum 2 luni · comentarii (8)

Istoricul Lucian Boia de la Bucureşti s-a declarat convins că Ştefan cel Mare vorbea moldoveneşte şi că „dacă i-am fi spus că e român, n-ar fi înţeles ce spunem”. Ce limbă vorbea Ştefan cel Mare şi ce limbă credea voievodul că vorbea? Sunt întrebări la care nu se poate răspunde simplu şi asta din mai multe motive.

acum 2 luni · comentarii (122)

Alegerile locale generale din această vară sunt oarecum lipsite de miză. Unica (şi poate ultima) redută jinduită atât de oligarhii moldoveni, cât şi de oligofrenii înăimiţi de alogeni rămâne primăria capitalei. Iar campania electorală pentru Chişinău se anunţă a fi crâncenă şi totodată lâncedă.

acum 2 luni · comentarii (7)

Partidele pro-europene din Republica Moldova vor da un test destul de important pe 14 iunie când cetăţenii moldoveni sunt chemaţi în faţa urnelor, pentru a-şi alege viitorii edili într-un moment dificil pentru viitorul ţării, care se află pe punctul de a intra în recesiune economică.

acum 2 luni · comentarii (3)
Postari Recente