Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

PLDM pledează pentru un candidat comun la alegerile prezidenţiale cu PPDA, PPEM şi PAS

PLDM pledează pentru un candidat comun la alegerile prezidenţiale cu PPDA, PPEM şi PAS

Vicepreşedintele PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că partidul pe care îl reprezintă îşi doreşte un candidat comun la alegerile prezidenţiale. Acesta ar trebui să fie din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, a Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, a Partidului Popular European şi a Partidului Liberal Democrat.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

ANRE: Multe companii petroliere au majorat preţurile cu abateri de la lege

ANRE: Multe companii
petroliere au majorat preţurile cu abateri de la lege

27 de companii petroliere din Republica Moldova au majorat preţurile la produsele petroliere cu abateri de la legislaţia în vigoare. Încălcările au fost depistate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi au fost prezentate în cadrul şedinţei de luni, 30 mai. Astfel, Agenţia urmează să elaboreze prescripţiile privind lichidarea încălcărilor constatate, transmite IPN.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ostaf: Candidatul PDM poate ajunge în turul doi la prezidenţiale

Ostaf: Candidatul PDM poate ajunge în turul doi la prezidenţiale

Candidatul PDM la alegerile prezidenţiale va ajunge, cel mai probabil, în turul doi, după care lupta se va da după criteriul geopolitic, crede Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), care a făcut declaraţii în acest sens  la „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Tot ce trebuie să ştii despre cea mai restrictivă Lege antitutun de până acum din Moldova, care intră mâine în vigoare

Tot ce trebuie să ştii despre cea mai restrictivă Lege antitutun de până acum din Moldova, care intră mâine în vigoare

Marţi, 31 mai, intră în vigoare mai multe prevederi din cea mai restrictivă Lege antifumat pe care a avut-o vreodată R. Moldova. Coordonatorul de programe la Centrul de analize şi politici în sănătate (CPAS), Ghenadie Ţurcanu, spune că legea dată se deosebeşte de cea precedentă nu doar prin restricţii impuse fumătorilor, ci şi prin măsuri organizaţionale pe care trebuie să le îndeplinească patronii şi proprietarii de spaţii publice închise.

Am participat săptămâna trecută la o conferinţă extrem de interesantă pentru că a reunit cei mai buni specialişti ai lumii în materie de luptători străini în teatre de operaţiuni - foreign fighters. Iar ţinta este o carte în care se va face comparaţia între două teatre de operaţiuni, Siria-Irak şi Estul Ucrainei.

acum 6 zile · comentarii (74)

Statele membre NATO se întrec în a face pe plac Moscovei atunci când se hazardează în a găsi scuze ori de câte ori se produce o schimbare minoră. În timp ce Rusia face din scutul de la Deveselu cel mai mare pericol din lume, ea a cucerit un teritoriu semnificativ în Estul Europei, fără a se oferi să dea vreo justificare. Aceasta este o strategie specifică celor ce doresc să ascundă propriile acţiuni.

acum 7 zile · comentarii (19)

Momentul trecerii din stânga în dreapta Milcovului, de azi, a unor subunităţi americane a devoalat atât primitivismul unor pigmei politici din stânga Prutului, cât şi perceperea romantică a prezenţei Unchiului Sam pe pământul românesc din dreapta Nistrului. Bomboana pe coliva aroganţei unor dâmboviţeni a fost reactivarea, după Sf. Paşti, a cădelniţei antiunioniste, în buna tradiţie a defetismului celor ce îşi fac din asta un titlu de glorie.

acum 28 zile · comentarii (38)

Cu ipocrizia caracteristică, unul dintre „stataliştii” Republicii Moldova de azi a „avertizat” asupra riscurilor izbucnirii unui război civil peste Prut, din cauza dorinţei „românilor” de a face Unirea. În realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Republica Moldova a mai trecut printr-un război civil, cel declanşat în 1992 de separatiştii transnistreni.

acum 29 zile · comentarii (76)

Proaspătul ministru moldovean al Economiei, numit odată cu noul guvern de la Chişinău, la începutul anului 2016, Octavian Calmâc, a întreprins recent o primă vizită la Paris. Ministrul Calmâc a făcut din această vizită scurtă o adevărată ofensivă de şarm. Moldova vrea cucerirea Europei?

acum 29 zile · comentarii (14)

Formal, manifestaţiile de protest ale Platformei „Demnitate şi Adevăr” reîncep astăzi, 24 aprilie, deoarece Comisia Electorală Centrală de la Chişinău nu a aprobat desfăşurarea unui referendum în care alegătorii urmau să se pronunţe în privinţa alegerii preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct, a reducerii numărului de parlamentari de la 101 la 71, şi a eliminării imunităţii parlamentare.

luna trecuta · comentarii (7)

După cum scriam anterior, recentele confruntări militare din regiunea separatistă Nagorno-Karabah nu au fost primele de acest gen de după semnarea armistiţiului din 1994. Foarte frecvent, pe linia frontului au loc schimburi de focuri între trupele armene (inclusiv armata autoproclamatei republici a Karabahului de Munte) şi cele azere. Uneori, aceste schimburi se soldează cu victime de ambele părţi.

acum 2 luni · comentarii (2)

Din păcate, suntem tentaţi să privim fiecare situaţie conflictuală drept un eveniment separat, evoluând după o logică proprie şi interesant atât timp cât este pus sub lumina reflectoarelor. Mai interesant, dacă este aproape de noi; fapt divers oarecare, dacă se petrece undeva departe, în spaţii puţin cunoscute şi oricum exotice şi obişnuite cu asemenea evenimente.

acum 2 luni · comentarii (63)

Conflictul din Nagorno-Karabah se deosebeşte de celelalte „puncte fierbinţi“ în stare latentă din spaţiul ex-sovietic prin câteva trăsături de bază, care trebuie luate în calcul atunci când se încearcă formularea de concluzii cu privire la evoluţia potenţială a ostilităţilor şi identificarea unei soluţii definitive şi permanente.

acum 2 luni · comentarii (19)

Liderii de la Kremlin au devenit extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o luau evenimentele în spaţiul RSSM, astfel încât, la sfârşitul lunii martie 1989, a sosit la Chişinău o Comisie a CC al PCUS condusă de către Ivan Feklistov cu misiunea de-a examina situaţia politică locală şi acordarea ajutorului necesar CC al PCM.

acum 2 luni · comentarii (10)

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 reprezintă un moment fundamental al istoriei moderne a românilor. Asupra transformărilor suferite de comunităţile basarabene în ultimul secol ne propunem să ne aplecăm la împlinirea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, duminică, 27 martie, ora 11, în Aula Universităţii „Valahia” din Târgovişte, avându-l ca invitat pe cunoscutul istoric Octavian Ţîcu.

acum 3 luni · comentarii (14)

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 3 luni · comentarii (19)

Pe 27 mai 1988 se va desfăşura Adunarea Generală a scriitorilor din RSSM care va considera ca fiind incompetentă şi nereprezentativă delegaţia din partea PCM la Conferinţa a XIX-a de la Moscova şi îi va cere lui Mihail S. Gorbaciov „să reprezinte interesele intelectualităţii de creaţie moldoveneşti şi ale tuturor forţelor din republică ce aderă la restructurare“.

acum 3 luni · comentarii (4)
Postari Recente