Victoria Padure Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Criza francului elveţian în Moldova şi în Europa

Criza francului elveţian în Moldova şi în Europa

Decizia Băncii Centrale elveţiene privind renunţarea la plafonul valutar fix al francului în faţa euro încă face valuri în Europa Centrală şi de Est. Mai multe guverne din regiune au organizat dezbateri în ultimele zile cu scopul de a găsi o modalitate de a preveni creşterea francului. Şi în Republica Moldova s-a observat o creştere bruscă a francului elveţian.

Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Bugetul Federaţiei Ruse, pe muchie de cuţit

Bugetul Federaţiei Ruse, pe muchie de cuţit

Guvernul Federaţiei Ruse se străduieşte să elaboreze propuneri de reduceri ale bugetului pentru anul 2015. Potrivit ministrului de Finanţe rus, Anton Siluanov, guvernul ar putea reduce 10 la sută din fondurile tuturor sectoarelor, cu excepţia celui de apărare. Această propunere drastică arată că economia Rusiei scade mai repede decât se aşteptau oficialii, se arată într-o analiză Stratfor.

Grecu Doina Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Forţele pacificatoare ruse, pericol pentru moldoveni

Forţele pacificatoare ruse, pericol pentru
moldoveni

Conflictul transnistrean nu a suferit niciun fel de schimbări pozitive în ultimii 22 de ani, iar părţile implicate au fost puse pe poziţie de inegalitate. Totodată, argumentele Transnistriei cu privire la dreptul său de separare sunt nefondate, arată studiul „Statutul forţelor pacificatoare în dreptul internaţional: Cazul Republicii Moldova”.

Obiceiuri şi tradiţii din Republica Moldova

Obiceiuri şi tradiţii din Republica Moldova

Mirele loveşte mireasa cu biciul, mamele pun un ou fiert după uşă când îşi înţarcă pruncul, iar la înmormântări se dau găini drept pomană, peste mormântul încă deschis. În Republica Moldova s-au păstrat tradiţii care de care mai ciudate, iar oamenii continuă să le respecte pentru că, spun ei, „aşa e obiceiul“. „Adevărul Moldova“ vă prezintă câteva dintre cele mai interesante tradiţii şi obiceiuri din Republica Moldova.

Comuniştii pun condiţii pentru guvernul Leancă

Comuniştii pun condiţii
pentru guvernul Leancă

Viitoarea guvernare minoritară îşi arată deja adevărata faţă: comuniştii care s-au angajat să voteze guvernul minoritar format din PLDM şi PD au început condiţionările. Şeful statului, Nicolae Timofti, urmând prevedrile constituţionale, a consultat fracţiunile parlamentare în urma cărora a fost propusă candidatura pentru funcţia de prim-ministru. Este vorba despre actualul premier în exerciţiu, Iurie Leancă.

Rusia scapă de sancţiunile de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Rusia scapă de sancţiunile de la Adunarea
Parlamentară a Consiliului Europei

Delegaţia rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a reuşit să obţină ridicarea sancţiunilor care i-au fost impuse după anexarea Crimeei. Un proiect de rezoluţie care urmează să fie adoptat în sesiunea curentă prevede ridicarea majorităţii sancţiunilor aplicate delegaţiei ruse la Strasbourg. Moscova a ameninţat cu retragerea deputaţilor săi de la APCE dacă nu vor fi ridicate sancţiunile.

Vlad Filat: Iurie Leancă – candidat oficial la funcţia de premier al Republicii Moldova

Vlad Filat: Iurie
Leancă – candidat oficial la funcţia de premier al
Republicii Moldova

PLDM l-a propus pe Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru, în cadrul consultărilor organizate de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Reşedinţa de Stat, pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele PLDM, Vlad Filat. Acesta a asigurat presa că Republica Moldova va avea Guvern, transmite IPN.

Ceea ce era de aşteptat a început să se întâmple: Voronin şi Partidul Comuniştilor au început să blocheze paşii făcuţi de Republica Moldova în drumul de apropiere de Uniunea Europeană. Preşedintele PLDM Vlad Filat a anunţat îl vrea pe Iurie Leancă premier, Vladimir Voronin a anunţat că partidul său nu va vota această candidatură şi că îşi doreşte un viitor premier apolitic pentru Republica Moldova

acum 2 ore · comentarii (7)

În Republica Moldova, pentru a treia oară de la răsturnarea regimului Voronin în 2009, au avut loc negocieri intense şi de durată între partidele politice pentru conturarea unei majorităţi guvernamentale. Durata nu trebuie însă exagerată: peste 7 săptămâni de discuţii reprezintă o medie cu adevărat europeană (dacă ne raportăm la cazul extrem al Belgiei, unde negocierile finalizate în 2011 au durat 459 de zile).

acum 3 zile · comentarii (4)

Amânarea vizitei preşedintelui la Chişinău ridică multe semne de întrebare privind angajamentul lui Iohannis în problema basarabeană şi actuala criză politică din Republica Moldova. După aproape două luni de la alegeri, basarabenii nu au putut crea o coaliţie de guvernământ iar anunţul făcut de cancelaria prezidenţială confirmă ipoteza unui uriaş impas politic.

acum 12 zile · comentarii (26)

Am impresia că se bagă pumnul în gură tocmai în numele libertăţii de exprimare. Mie nu-mi place Charlie Hebdo. Sunt ferm convins că desenele din această revistă sunt de un prost gust infinit. Pur şi simplu nu mi se par caricaturi, îmi amintesc mai degrabă de zidurile toaletelor publice mânjite cu excremente.

acum 14 zile · comentarii (66)

O alianţă a partidelor pro-europene cu Vladimir Voronin pare o rezolvare comodă a problemelor politice care se anunţă după alegerile parlamentare din 30 noiembrie de la Chişinău. Sondajele de opinie creditează comuniştii din Republica Moldova cu un număr suficient de mandate pentru a asigura o guvernare fără probleme în parlament.

acum 2 luni · comentarii (2)

Campania pentru funcţia de preşedinte al României s-a desfăşurat în mare parte în jurul identităţii etnice româneşti. Până la urmă era inevitabil acest lucru de vreme ce unul dintre foştii candidaţi nu este etnic român - au mai existat candidaţi la preşedinţia României care nu erau etnici români, însă nici unul nu a ajuns în turul al doilea cu şanse de victorie.

acum 2 luni · comentarii (12)

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

acum 5 luni · comentarii (109)

Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, cea care ar trebui să devină în curând Uniunea Euroasiatică, va fi fără de ... Kazahstan. Aceasta este decizia luată de preşedintele acestei ţări şi care a ameninţat public Rusia că dacă se va urmări atingerea suveranităţii, independenţei şi integralităţii ţării sale va recurge la acest gest.

acum 5 luni · comentarii (4)

Înţelegerea, din perspective diferite, a relevanţei ultimului Summit al NATO, pentru securitatea reală a comunităţii euroatlantice, pentru parteneriatele Alianţei cu state interesate de o cooperare reciproc avantajoasă, concretă, nu doar declarativă, impune invitarea, în arena publică, a unor experţi care ştiu mecanismul interior de funcţionare al Cartierului General al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, din Belgia.

acum 5 luni · comentarii (5)

În ultimii 20 de ani, relevanţa NATO a fost pusă de multe ori la îndoială,  atât de unii politicieni, cât şi de voci din media. „Dezbaterea care ne-a marcat traseul din 1990 până astăzi a fost dacă avem nevoie de NATO. Putin a încheiat dezbaterea. Am experimentat, pentru prima dată din 1945, anexarea unui teritoriu european prin mijloace militare”, spunea Malcolm Rifkind, preşedintele Comitetului pentru Apărare din Parlamentul Britanic.

acum 5 luni · comentarii (93)

Zilele trecute, când am auzit prima dată vocea lui Constantin Brâncuşi, m-am simţit ca într-o biserică, unde prezenţa Domnului e mai pregnantă, nu ca  afară, unde cam uităm de El. Mi s-a întâmplat aşa poate şi din cauza faptului că, în capul meu, Brâncuşi este un fel de sfânt, sau sihastru, mai ales pentru modul în care a trăit şi creat.

acum 5 luni · comentarii (23)

Săptămânile trecute Salonul de Muzică al Castelului Peleş a găzduit ultimul concert cameral al lunii august, ultimul concert al stagiunii de vară. Momentul a fost special dată fiind structura programului oferit dar şi personalitatea protagoniştilor, anume violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Simfonice de Stat din Stuttgart, şi pianistul Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai dinamici concertişti ai vieţii noastre muzicale.

acum 5 luni · comentarii (0)

Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

acum 5 luni · comentarii (1)

Romania va trece in 2014 in stadiul de tranzitie catre economia bazata pe inovare. Conform Raportului Competitivitatii Globale, anul trecut Romania a avut cea mai mare crestere de competitivitate dintre tarile UE, cu progrese la infrastructura, eficienta guvernamentala dar cel mai mult la Inovare. Competititate mai mare vine din productivitate, inseamna crestere economica, salarii mai mari, locuri de munca si sustenabilitate sociala.

acum 5 luni · comentarii (3)
Postari Recente