UPDATE FOTO Un elicopter al unei companii din Republica Moldova a fost doborât în Afganistan. Detalii despre aeronavă şi echipajul moldovenesc 1

Un elicopter care aparţine unei companii din Republica Moldova a fost doborât marţi în Afganistan de către talibani.

UPDATE FOTO Un elicopter al unei companii din Republica Moldova a fost doborât în Afganistan. Detalii despre aeronavă şi echipajul moldovenesc Vezi comentarii 1
Vadim Vasiliu Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

REPORTAJ Moldovenii, în căutarea stabilităţii de la celălalt capăt al lumii. De ce vor aceştia să se mute cu traiul în Siberia

REPORTAJ Moldovenii,
în căutarea stabilităţii de la celălalt capăt al lumii. De ce vor aceştia să se
mute cu traiul în Siberia

Cinci mii de cetăţeni moldoveni au depus, în 2015, cereri pentru a participa la programul de strămutare în Federaţia Rusă. În faţa consulatului rus de la Chişinău unde se depun cererile, majoritatea celor care îşi aşteaptă rândul sunt vorbitori de limbă rusă. Ei vor să plece din Moldova cu orice preţ, pentru că aici este haos, iar în Federaţia Rusă există o stabilitate şi încredere în ziua de mâine, cred aceştia.

Întrevedere Brega-Pettit. Discuţii despre incidentul din Afganistan şi posibilitatea prelungirii Programului Compact

Întrevedere Brega-Pettit. Discuţii despre incidentul din Afganistan şi posibilitatea prelungirii Programului Compact

Guvernul SUA va oferi suportul necesar autorităţilor de la Chişinău în elucidarea tragediei care s-a produs marţi în Afganistan, când un elicopter al unei companii moldoveneşti a fost doborât de talibani. Asigurările au fost date de ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, în cadrul unei întrevederi cu premierul interimar, Gheorghe Brega.

Subiectul elicopterului doborât în Afganistan, discutat în Canada. Compania Valan avea un contract cu Guvernul SUA

Subiectul elicopterului doborât în Afganistan, discutat în Canada. Compania Valan avea un contract cu Guvernul SUA

Directorul Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova, Mircea Maleca, se întâlneşte la sediul central al ICAO (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale) din Montreal, Canada, în regim de urgenţă, cu autorităţile aeronautice din Afganistan pentru a discuta cazul elicopterului înregistrat în Republica Moldova, atacat în Afganistan.

Pare incredibil la prima vedere, dar un asemenea scenariu, de soluţionare a actualei crize politice de la Chişinău, a fost propus de către preşedintele de onoare al PDM – Dumitru Diacov, în cadrul unei emisiuni televizate. Dacă o fi fost glumă de prost gust sau vorbă aruncată în vânt, urmează să aflăm în curând. Cert este că la ambiţiile domnului Plahotniuc, funcţia de premier reprezintă un chilipir.

acum 7 ore · comentarii (2)

Rectificările bugetare adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova în lectură finală, după ce fuseseră supuse votului şi în octombrie, prevăd venituri mai mici cu peste 1 miliard de lei moldoveneşti (aproximativ 50 de milioane de euro), şi reducerea cheltuielilor cu peste 1,6 miliarde de lei (în jur de 80 de milioane de euro).

acum 2 zile · comentarii (14)

Atentatele teroriste de la Paris au reconfigurat lumea în care trăim, îndoliind familii, îngrozind naţiuni şi demolând fundamentele stângii (de fapt, ale stângăciei) politice. „Problema orientală” a redevenit una europeană, iar agresorul de la Kremlin a îmbrăcat mantia salvatorului. Din acest moment nu există cale de întoarcere – alea iacta est (zarurile au fost aruncate).

acum 2 zile · comentarii (23)

Europa (re)trăieşte momente tulburi şi riscă să repete greşelile trecutului. Valul imigranţilor musulmani, secondat de iluzia vinovăţiei pentru sistemul colonialist de cândva, creează o stare de incertitudine printre decidenţii occidentali. Aceştia nici nu pot abandona politica duplicitară a multiculturalismului, nici nu mai pot perpetua tactica deficitară a combaterii terorismului prin metode pacifiste.

acum 6 zile · comentarii (7)

Neînţelegerile dintre PDM şi PLDM în privinţa reconstrucţiei unei majorităţi politice alături de  PL şi PPEM,  care să asigure continuitate şi determinare în continuarea parcursului pro-european al Republicii Moldova, riscă să îndepărteze tot mai mult Chişinăul de Bruxelles, pentru a-i face jocurile oligarhului Vlad Plahotniuc.

acum 7 zile · comentarii (8)

Masacrul de la Paris a îndoliat, dar nu a îngenunchiat civilizaţia europeană. Atentatele teroriste produse vineri seara în capitala Franţei reprezintă un punct de cotitură atât pentru establishment-ul european, cât şi pentru lumea musulmană. Cu toţii trebuie să tragem învăţăminte, ca să nu ne mai săpăm unii altora morminte.

acum 9 zile · comentarii (10)

Este vorba despre cel mai grav semnal de alarmă care ne vine din Republica Moldova în ultimele decenii. Poate, spun unii dintre colegii mei de la Bruxelles, analiştii de securitate specializaţi în decriptarea mesajelor de urgenţă şi estimarea situaţiilor de risc, este cel mai serios dintre semnale trimise de la Chişinău în existenţa Republicii Modova.

acum 13 zile · comentarii (33)

Ideologii, politologii şi scribii de curte sunt extrem de agitaţi în ultima perioadă. Şi nu pentru că i-ar afecta majorarea tarifelor, că oricum îşi primesc simbriile în valută, ci pentru că treaba-i slută. Stăpânul unora a făcut o boroboaţă cam cât doi metri de bulbuci atunci când a demis guvernul, iar jupânul altora a fost izgonit din „rai”, după ce s-a înfruptat din „fructul interzis” – banii statului, adică ai tuturor cetăţenilor.

acum 14 zile · comentarii (3)

Atât în România, cât şi în Republica Moldova, au avut loc în ultimul timp evenimente care au luat pe nepregătite clasa politică şi au provocat deja schimbări cu consecinţe pe termen lung. Atât într-o parte cât şi în alta, două partide au pierdut mare parte din influenţă şi putere, iar altele au avut de profitat şi au reuşit să crească în sondaje şi chiar în dimensiunile fracţiunilor parlamentare.

acum 15 zile · comentarii (1)

Îmi povestea Grigore Vieru, în 2005, în timp ce străbăteam agale Calea Victoriei, pe lângă Palatul Regal: „ - Am reuşit să ajung la Bucureşti, pentru prima dată, în 1968. De prisos să spun că am văzut totul printr-o perdea de lacrimi. Pe suflet şi, câteodată, chiar pe ochi. Vouă, azi, vi se pare ridicol, dar mie mi se părea (mi se pare şi acum!) că ajunsesem în Paradis.“

acum 16 zile · comentarii (1)

Titlul este inspirat din denumirea albumului trupei poloneze de muzică rock Łydka Grubasa. Sintagma în latină ar trebui să fie pe înţelesul unui popor de origine romană, în schimb se cuvine să explic de ce o atribui clasei politice de la Chişinău. Aşadar, să purcedem, însă fără a da nume concrete, că şi-aşa e la mintea cocoşului:

acum 16 zile · comentarii (1)

La Chişinău, arestarea lui Vlad Filat a determinat o adevărată intrare în criză. Mai întâi, pentru că mişcarea a fost bruscă, neanunţată de acte anterioare, fără audierea pas cu pas, fără cererea de ridicare a imunităţii publică, fără pregătirea apărării, fără zile de comentarii şi absorbirea şocului. Fără o credibilitate a justiţiei în Republica Moldova şi fără posibilitatea reală de a judeca şi urmări penal independent.

acum 29 zile · comentarii (6)

Luptele viscerale dintre partidele aflate la guvernare nu mai contenesc. Exponenţii a cel puţin două componente ale Alianţei se tot beştelesc şi se învinuiesc reciproc, fără a realiza că astfel compromit însăşi ideea de integrare europeană, cu care ne aburesc din 2009 încoace. În fond, lucrurile sunt cât se poate de clare: asistăm la un război politic de proporţii între clanurile oligarhice de la Chişinău.

luna trecuta · comentarii (3)

Nu are rost să ne minţim: dacă te plimbi doar prin centrul Chişinăului, ai impresia stranie a unui oraş rusesc, în care sunt toleraţi şi românii. De la aeroport la unul dintre hotelurile centrale, aproape că nu auzi limba română. GPS-urile şoferilor de taxi sunt în rusă sau (şi mai straniu) în chirilice, chiar când denumirile străzilor sunt româneşti.

luna trecuta · comentarii (16)

Sâmbătă am trecut prin Piaţa Centrală pentru a cumpăra un lucru pe care nu l-am găsit în altă parte. Îmi displace aglomeraţia, haosul şi mai ales deservirea din pieţe, dar am fost nevoit să fac turul epicentrului inculturii din Chişinău şi să asist la câteva secvenţe din discuţiile producătorilor, cumpărătorilor şi vânzătorilor. Cu toţii vorbeau despre ridicarea imunităţii şi reţinerea lui Vlad Filat.

luna trecuta · comentarii (5)
Postari Recente