Adevărul Moldova Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Fostul ministru al Agriculturii îşi doreşte mai multe investiţii nipone şi mai mulţi turişti japonezi

Fostul
ministru al Agriculturii îşi doreşte mai multe investiţii nipone şi mai mulţi turişti japonezi

Republica Moldova a obţinut granturi şi credite în valoare de aproape 200 de milioane de dolari din partea Japoniei, a afirmat noul ambasador la Tokyo, Vasile Bumacov. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul ministru al Agriculturii de la Chişinău a subliniat susţinerea pe care a acordat-o Japonia  ţării noastre, în special investind în producerea de biomasă şi în modernizarea agriculturii.

Ionut Preda Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune. SUA, Japonia şi Coreea de Sud avertizează cu privire la un test cu rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat
o rachetă cu rază lungă de acţiune. SUA, Japonia şi Coreea de Sud avertizează cu privire la un test cu rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat, duminică dimineaţă, o rachetă cu rază lungă de acţiune cu scopul de trimite un nou satelit de supraveghere în orbită, conform Ministerului Apărării din Coreea de Sud, relatează CNN; informaţia a fost confirmată şi de către oficiali de la Pentagon.

Pericol în Transnistria. Gripa a provocat un deces, iar situaţia este „aproape de cea critică”

Pericol în
Transnistria. Gripa a provocat un deces,
iar situaţia este „aproape de cea critică”

În regiunea transnistreană se înregistrează o situaţie nefavorabilă a îmbolnăvirilor de viroze şi gripă. Numărul bolnavilor este în creştere, a fost înregistrat şi un deces din cauza complicaţiilor provocate de gripă, iar administraţia autoproclamată a regiunii apreciază că situaţia este aproape de cea critică, iar rata îmbolnăvirilor în această săptămână a depăşit 40%, comparativ cu datele de săptămâna trecută.

PLDM: Primarii sunt ameninţaţi şi şantajaţi de PD şi foştii comunişti pentru a părăsi partidul

PLDM: Primarii sunt
ameninţaţi şi şantajaţi de PD şi foştii comunişti pentru a părăsi partidul

Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat au declarat sâmbătă, 6 februarie, după întrunirea aleşilor locali ai formaţiunii, că aceştia sunt ameninţaţi că nu vor primi bani pentru salarii şi alte plăţi sociale, dacă nu părăsesc partidul sau nu semnează declaraţii prin care condamnă decizia conducerii formaţiunii de a pleca în opoziţie, transmite IPN.

Ministrul de Externe de la Chişinău: Moldova rămâne printre priorităţile Parlamentului European | parlamentul european

Ministrul de Externe
de la Chişinău: Moldova rămâne printre priorităţile
Parlamentului European

Republica Moldova este menţinută pe lista ţărilor prioritare a Parlamentului European pentru acordarea suportului democratic în anul 2016. Ministrul de externe, Andrei Galbur, a remarcat acest lucru la o întrevedere cu o delegaţie de parlamentari europeni, menţionând că aceasta va contribui în continuare la consolidarea capacităţilor instituţionale a Parlamentului de la Chişinău, transmite IPN.

Cabinetul de miniştri condus de către Pavel Filip se află într-o situaţie cel puţin ingrată, dacă nu chiar dificilă şi alarmantă. Provocările la care este supus nu se limitează doar la presiunea străzii, ci însumează atât restanţele fostelor guverne, cât şi aşteptările sau condiţionările partenerilor externi. Altfel spus, actualul executiv este condamnat să fie eficient sau nu va mai fi deloc, în foarte scurt timp.

acum 3 zile · comentarii (3)

Împrumutul de 150 de milioane euro, promis de Guvernul României, întârzie din cauza crizelor prelungite de pe malul Bâcului şi a unor condiţii neîndeplinite. Bucureştiul nu vrea să arunce banii în vânt, fără a avea certitudinea că aceştia vor fi utilizaţi raţional şi, ulterior, recuperaţi. Dar nici Chişinăul nu pare suficient de pregătit să-şi respecte angajamentele.

acum 6 zile · comentarii (14)

Când îşi dă seama că se află pe punctul de a fi luat în furci de cei pe care-i consideră nişte supuşi legaţi de glie pe propriul domeniu, politicianul basarabean dă buzna la Bucureşti. Cu o falcă-n cer şi una în pământ, acesta le aminteşte celor pe care-i găseşte în locuri bucureştene precum Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni, că suntem fraţi.

acum 11 zile · comentarii (30)

Coalizarea grupărilor aparent antagoniste, radicalizarea întregii clase politice şi divizarea societăţii sunt consecinţele unor acţiuni imature sau interese obscure. Pe cât de pestriţă este majoritatea parlamentară, pe atât de eterogenă şi pusă pe răzmeriţă este mulţimea protestatară. Dar un lucru rămâne cert: decât o opoziţie de strânsură, mai bine o guvernare de conjunctură.

acum 11 zile · comentarii (5)

Unificarea forţelor opoziţiei, proclamată în aceste zile la Chişinău pe fondul mişcărilor de protest, a fost deja prezentată de către cei trei lideri ai părţilor reunite (Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor şi Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr”) ca un eveniment epocal, unic în istoria Republicii Moldova de după proclamarea independenţei. Discutabil.

acum 13 zile · comentarii (25)

Din cauza fobiei ruseşti nu vedem de la Bucureşti destul de clar ce se întâmplă la Chişinău. Dacă vrem o soluţie corectă pentru cetăţenii din Republica Moldova, trebuie să abandonăm clişeele cu care operăm la Bucureşti, devenite între timp depăşite, şi să privim adevărul în faţă. Avem prea multă propagandă şi prea puţină informaţie relevantă despre ce se întâmplă la Chişinău.

acum 16 zile · comentarii (87)

Lupta dintre principalele clanuri oligarhice de la Chişinău a atins apogeul în săptămâna patimilor politice, care părea că nu se mai sfârşeşte. Cele două grupări au ajuns la cuţite, preluând tactica facţiunilor aristocratice romane: unii insistă pe forţa majorităţii parlamentare (optimaţii), iar alţii folosesc adunările populare pentru a accede la putere (popularii). Dar cum se va încheia această confruntare?

acum 20 zile · comentarii (9)

După mai bine de un an de circ inutil Republica Moldova se întoarce de unde a plecat în toamna anului 2014: la un blocaj politic rezolvabil prin apelul la votul cetăţenilor. Alegerile anticipate au devenit soluţia acceptată de majoritatea forţelor care acţionează în politica de la Chişinău. Urmează o nouă perioadă tulbure în stânga Prutului.

acum 23 zile · comentarii (7)

Ceea ce se întâmplă la Chişinău în ultimele câteva zile i-a făcut pe unii comentatori să-şi exprime indignarea – avem o persoană dubioasă, despre care se spune că ar controla majoritatea instituţiilor care aplică monopolul statului asupra autorităţii, propusă de fracţiunea propriului partid (20 de deputaţi) şi aparent susţinută de alţi 36 de deputaţi pentru funcţia de prim-ministru.

acum 24 zile · comentarii (15)

Şedinţa plenară de luni a legislativului de la Chişinău aşa şi nu a avut loc, din lipsă de cvorum. Astfel, deşi nu avem o alianţă de guvernare, pe 4 ianuarie a existat o majoritate parlamentară de boicot, la care au aderat ad-hoc 54 de deputaţi. Că s-a produs spontan sau a fost planificată, acţiunea „chiulangiilor” se consideră deja consumată.

luna trecuta · comentarii (10)

De câteva zile, în presa electronică şi pe reţelele de socializare se mediatizează intens un fragment de la o conferinţă a jurnalistului rus Vladimir Soloviov, în care acesta îi răspunde unui tânăr la o întrebare legată de recunoaşterea independenţei aşa-zisei ”republici moldoveneşti nistrene” şi ulterioara ei includere în componenţa Federaţiei Ruse.

acum 2 luni · comentarii (8)

Atmosfera festivă de dinaintea Crăciunului este umbrită de luptele viscerale şi tratativele din culise pentru fotoliul de prim-ministru. Decidenţii politici demonstrează (a câta oară?) că rânza moldovenească rămâne a fi unica lor unitate de măsură. Nu meritocraţia, ci plutocraţia dictează la Chişinău. Nu interesul naţional, şi nici măcar cel de partid, ci doar ambâţul clanurilor oligarhice.

acum 2 luni · comentarii (4)
Postari Recente