Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ambasadorul Lazurca: Oricine va guverna Moldova nu va putea reinstala sârma ghimpată nici pe Prut, nici în inimile noastre

Ambasadorul Lazurca: Oricine va guverna Moldova nu va putea reinstala sârma ghimpată nici pe Prut, nici în inimile noastre

Oricine va guverna în viitor R. Moldova nu va putea reinstala sârma ghimpată nici pe Prut, nici în inimile noastre. S-a trecut deja de punctul de ireversibilitate al sincronizării dintre societăţile de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, în cadrul discuţiei publice cu tema „Relaţiile moldo-române: evoluţii, aşteptări, măsurători ale calităţii”, organizate de IPN şi Radio Moldova.

Premierul la 100 de zile de mandat: Guvernul şi-a asumat să elimine abuzurile din partea statului

Premierul la 100 de zile de
mandat: Guvernul şi-a asumat să elimine abuzurile din partea statului

Executivul de la Chişinău este conştient de provocările momentului şi şi-a propus să combată abuzurile statului faţă de mediul de afaceri. În 100 de zile nu pot fi realizate miracole, dar pot fi corectate anumite lucruri care nu mergeau corect. Despre aceasta a comunicat premierul Pavel Filip prezentând raportul de activitate a Cabinetului de miniştri în primele 100 de zile de mandat, transmite IPN.

Un judecător din Drochia, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Un judecător din Drochia,
trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Un magistrat din Drochia, reţinut acum o lună de către oamenii legii, a fost trimis în judecată, fiind învinuit de corupere pasivă. Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de procurorul general în baza plângerii depuse de o cetăţeancă a Republicii Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care a reclamat acţiunile coruptibile ale magistratului, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Drepturile utilizatorilor de internet, dezbătute la Moldova ICT Summit 2016

Drepturile utilizatorilor
de internet, dezbătute la Moldova ICT Summit 2016

Drepturile pe care le au cetăţenii în viaţa reală trebuie să fie respectate şi în lumea virtuală, consideră experţii internaţionali care au pus în discuţie drepturile şi libertăţile fundamentale ale utilizatorilor de internet din R. Moldova, la Moldova ICT Summit 2016. Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a subliniat necesitatea existenţei unei legi care ar proteja cetăţenii de pericolele din lumea virtuală, transmite IPN.

Doi ani de regim fără vize cu UE: Circa 9 milioane de traversări ale frontierei de stat | uniunea europeana

Doi ani de regim fără vize
cu UE: Circa 9 milioane de traversări ale frontierei de stat

Circa 9 milioane de traversări s-au înregistrat la frontiera de stat în cei doi ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. 2,7 milioane dintre acestea au fost efectuate în baza paşapoartelor biometrice. Totodată, în ultimul an au fost efectuate cu 13% mai multe traversări decât în anul precedent, arată datele prezentate de Poliţia de Frontieră, transmite IPN.

Regulament nou al ACC privind modalitatea de facturare a serviciilor de apă şi canalizare

Regulament nou al ACC
privind modalitatea de facturare a serviciilor de apă şi canalizare

Noul regulament cu privire la serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare vine să stabilească în mod clar raporturile juridice între operator şi consumator, indicând procedura de facturare a volumului de apă neînregistrat. Prevederile regulamentului în cauză vor pune capăt problemelor înregistrate din cauza diferenţei de volum în blocuri, transmite IPN.

După sfârşitul zilei de duminică, 24 aprilie, se poate spune că temerile referitoare la degenerarea manifestaţiilor antiguvernamentale de la Chişinău în violenţe s-au adeverit cu prisosinţă. Ciocnirile protestatarilor cu forţele de ordine au avut loc în două puncte – pe strada Bulgară şi pe strada Dimitrie Cantemir.

acum 7 zile · comentarii (13)

Formal, manifestaţiile de protest ale Platformei „Demnitate şi Adevăr” reîncep astăzi, 24 aprilie, deoarece Comisia Electorală Centrală de la Chişinău nu a aprobat desfăşurarea unui referendum în care alegătorii urmau să se pronunţe în privinţa alegerii preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct, a reducerii numărului de parlamentari de la 101 la 71, şi a eliminării imunităţii parlamentare.

acum 8 zile · comentarii (7)

După cum scriam anterior, recentele confruntări militare din regiunea separatistă Nagorno-Karabah nu au fost primele de acest gen de după semnarea armistiţiului din 1994. Foarte frecvent, pe linia frontului au loc schimburi de focuri între trupele armene (inclusiv armata autoproclamatei republici a Karabahului de Munte) şi cele azere. Uneori, aceste schimburi se soldează cu victime de ambele părţi.

acum 17 zile · comentarii (2)

Din păcate, suntem tentaţi să privim fiecare situaţie conflictuală drept un eveniment separat, evoluând după o logică proprie şi interesant atât timp cât este pus sub lumina reflectoarelor. Mai interesant, dacă este aproape de noi; fapt divers oarecare, dacă se petrece undeva departe, în spaţii puţin cunoscute şi oricum exotice şi obişnuite cu asemenea evenimente.

acum 26 zile · comentarii (61)

O mulţime impresionantă s-a adunat duminică la Chişinău pentru a sărbători, dar şi pentru a cere din nou reUnirea României cu Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 27 martie 2016, la 98 de ani de când reprezentanţii Basarabiei au cerut revenirea la ţara mamă, proces ce a dus în cele din urmă la formarea României Mari.

luna trecuta · comentarii (22)

Conflictul din Nagorno-Karabah se deosebeşte de celelalte „puncte fierbinţi“ în stare latentă din spaţiul ex-sovietic prin câteva trăsături de bază, care trebuie luate în calcul atunci când se încearcă formularea de concluzii cu privire la evoluţia potenţială a ostilităţilor şi identificarea unei soluţii definitive şi permanente.

acum 25 zile · comentarii (19)

Liderii de la Kremlin au devenit extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o luau evenimentele în spaţiul RSSM, astfel încât, la sfârşitul lunii martie 1989, a sosit la Chişinău o Comisie a CC al PCUS condusă de către Ivan Feklistov cu misiunea de-a examina situaţia politică locală şi acordarea ajutorului necesar CC al PCM.

luna trecuta · comentarii (10)

Cum să nu realizezi? Săptămânile trecute, la Chişinău, „podul de flori” a prins glasul muzicii. Aşa a fost! Sala de concerte a Filarmonicii locale a devenit literalmente neîncăpătoare. A făcut greu faţa valului de melomani, în majoritate tineri, veniţi în strada Mihail Eminescu cu mai bine de jumătate de oră înaintea începerii concertului muzicienilor sosiţi de la Bucureşti.

luna trecuta · comentarii (1)

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 reprezintă un moment fundamental al istoriei moderne a românilor. Asupra transformărilor suferite de comunităţile basarabene în ultimul secol ne propunem să ne aplecăm la împlinirea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, duminică, 27 martie, ora 11, în Aula Universităţii „Valahia” din Târgovişte, avându-l ca invitat pe cunoscutul istoric Octavian Ţîcu.

acum 2 luni · comentarii (14)

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 2 luni · comentarii (19)

Pe 27 mai 1988 se va desfăşura Adunarea Generală a scriitorilor din RSSM care va considera ca fiind incompetentă şi nereprezentativă delegaţia din partea PCM la Conferinţa a XIX-a de la Moscova şi îi va cere lui Mihail S. Gorbaciov „să reprezinte interesele intelectualităţii de creaţie moldoveneşti şi ale tuturor forţelor din republică ce aderă la restructurare“.

acum 2 luni · comentarii (4)

În contextul evoluţiilor politico-economice şi financiare din Republica Moldova şi a valului de proteste publice din acest spaţiu, a apariţiei unor planuri de salvare asemănătoare unui „Plan Marshall“, precum şi a amplificării eforturilor privind conştientizarea necesităţii unirii/reunirii Republicii Moldova cu România, consider că se impune o mai bună cunoaştere a evoluţiilor din spaţiul moldov din perioada 1987 – 1991.

acum 3 luni · comentarii (9)

Lumea în care trăim este într-o permanentă schimbare. Evenimentele ce au loc depăşesc de multe ori capacitatea noastră de a le percepe pe deplin. Nu poţi anticipa cum vor evolua anumite lucruri, indiferent de numărul experţilor din studiourile televizate. Nu poţi şti care vor fi urmările întrevederii istorice dintre Papa Francisc şi Patriahul Chiril sau consecinţele demonstrării ştiinţifice a existenţei undelor gravitaţionale.

acum 3 luni · comentarii (2)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 3 luni · comentarii (4)

Cabinetul de miniştri condus de către Pavel Filip se află într-o situaţie cel puţin ingrată, dacă nu chiar dificilă şi alarmantă. Provocările la care este supus nu se limitează doar la presiunea străzii, ci însumează atât restanţele fostelor guverne, cât şi aşteptările sau condiţionările partenerilor externi. Altfel spus, actualul executiv este condamnat să fie eficient sau nu va mai fi deloc, în foarte scurt timp.

acum 3 luni · comentarii (3)
Postari Recente