În urmă cu 700 de ani, în 19 august 1316, Clujul era ridicat, de către regele Carol Robert de Anjou, la rangul oraş (civitas), moment culminant al unei lupte pentru libertate purtate timp de patru decenii. O luptă care a avut însă mai multe momente importante. O luptă pe care clujenii nu au abandonat-o niciodată, nici chiar când au fost singuri împotriva tuturor.

acum 13 zile · comentarii (11)

Statele membre UE şi NATO au fost atacate unul câte unul de către Rusia, posibil în conjuncţie cu alte entităţi, prin dezinformare şi operaţiuni politice, pentru a genera implozia Uniunii Europene,  izolarea statelor nucleu şi transformarea lor în surse financiare, de inovaţie, înalte tehnologii şi produse de lux – transformarea lor  într-o anexă economică la o ordine mondială economică centrată pe Asia.

acum 13 zile · comentarii (10)

Documentarea pentru eseul despre Fondul Antonescu mă obligă să ştiu cîte ceva despre refugiaţii politici români. Citesc pentru asta „Opisul emigraţiei politice. Destine în 1222 de fişe alcătuite pe baza dosarelor din arhivele Securităţii“, lucrare tipărită de regretatul Mihai Pelin, în 2002, la Editura Compania.

acum 14 zile · comentarii (16)

În ultimele zile, refrenul „Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu“ s-a împletit cu „Ar fi fost mai bine cu monarhia“. Înmormântarea Reginei Ana nu a adus în lumină numai familia regală, ci şi România măruntă, încremenită în satele şi în oraşele dintre Bucureşti şi Curtea de Argeş.

acum 14 zile · comentarii (183)

Cum numai de bun simţ tout court, cu atât mai mult de bun simţ politic nu îi pot suspecta pe domnii Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu,  îmi este teribil de neclar care ar fi motivul în virtutea căruia cei doi peltici cu pretenţii de lider de partid au amânat pe mai târziu, foarte posibil pe nicicând, mult trâmbiţata moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de dl. Dacian Cioloş.

acum 14 zile · comentarii (31)

Dincolo de jocurile politice, de declaraţii şi ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, pe linia de fractură care desparte spaţiul lumii occidentale şi euroatlantice de cel al estului apropiat şi îndepărat, ruşii au stabilit acum o linie de forţă cu un uriaş potenţial distructiv. Cea care începe de la Marea Baltică trece prin Marea Neagră, exact pe la poarta de est a României, şi ajunge în Mediterană.

acum 14 zile · comentarii (171)

Lovitură grea dată birocraţiei din România de Guvernul condus de Dacian Cioloş: se vor modifica normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, iar întreaga procedură de obţinere a autorizaţiei de construire se va putea desfăşura online.

acum 15 zile · comentarii (5)

Rare sunt momentele când vedem diavolul la treabă. Sau, cu o rotire a caleidoscopului minţii şi înţelegând altfel, rare sunt momentele în care se face clară confruntarea dintre sistemele cerebrale superioare şi structurile subcorticale, cele unde iau naştere pofta şi căutarea plăcerii imediate. Diavolul nu este doar un slujbaş anonim care scutură scara celui care urcă pe ea, ci şi o voce în mintea fiecăruia dintre noi.

acum 15 zile · comentarii (14)

Un pas mare pentru România. Mecanismul independent de monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi intră în acţiune! În urma reacţiei societăţii civile şi a ONG-urilor specializate în acest domeniu, s-au găsit soluţii pentru implementarea acestui consiliu independent de monitorizare.

acum 15 zile · comentarii (3)

Andrew W. este psihiatru şi lector universitar în Marea Britanie. Aşa ne-am cunoscut. În ciuda diferenţelor dintre noi, s-a dovedit a fi un bun prieten. Mai râdem unul de altul, de etichetele pe care noi, românii, le acordăm englezilor (şi invers), dar îmi amintesc că el a fost cel care s-a bucurat cel mai mult când a auzit că vreau să sărbătoresc Ziua Naţională.

acum 15 zile · comentarii (59)

Mă onorez să scriu azi despre Omul pe care abia o foiţă de ţigară îl desparte de împlinirea vârstei maturităţii depline a bărbatului încă tânăr şi pe care destinul l-a confruntat cu o rară cruzime cu verdictul cuprins într-un diagnostic adesea fără drept de apel, când s-a văzut obligat să intre într-o bătălie aprigă pentru viaţă şi să rămână învingător.

acum 16 zile · comentarii (4)

Sistemul politic românesc pare a avea resurse incredibile de a ne pune în faţa unor situaţii neobişnuite. Dacă după marea fuziune PNL-PDL ipoteza era evoluţia spectrului politic şi implicit electoral spre unul configurat în jurul a două partide mari cu localizare ideologică vizibilă (inclusiv din denumire), „piaţa” nu a apucat să se stabilizeze în acest sens şi ideea de partid mic a revenit în atenţia „factorului” politic.

acum 16 zile · comentarii (2)
Postari Recente