Petritzis Ignatios, grecul care a luptat pentru dezvoltarea învăţământului românesc. Cum a ajuns profesor la prima şcoală superioară din Ţara Românească

Petritzis Ignatios, grecul care a luptat pentru dezvoltarea învăţământului românesc. Cum a ajuns profesor la prima şcoală superioară din Ţara Românească

Prima instituţie de învăţământ superior din Ţara Românească, precursoarea Academiei de la Bucureşti, a fost „Schola graeca et latina”. La Târgovişte, unde a fost leagănul culturii şi al civilizaţiei în Ţara Românescă şi reşedinţă pentru cei 40 de voievozi care au domnit în fosta Cetate de Scaun, s-au tipărit primele cărţi în limba română, iar la asta au contribuit şi mai mulţi străini.

European Business Assembly a premiat Universitatea Valahia pentru a treia oară

European Business Assembly a premiat Universitatea Valahia pentru a treia oară

Comitetul Socrates al European Business Assembly a recunoscut încă o dată activitatea de succes a universităţii târgoviştene. Universitatea „Valahia” din Târgovişte a fost nominalizată pentru a treia oară ca fiind „Cea mai bună universitate regională”, datorită profesionalismului, dezvoltării şi realizărilor în domeniul ştiinţific şi educaţional, precum şi pentru nivelul înalt de pregătire al absolvenţilor.

Alegerile parlamentare din 11 decembrie se apropie, iar discuţia în jurul felului în care vrem să arate viitorul Parlament nici nu a început. Spaţiul public este acaparat de discuţiile referitoare la legătura dintre domeniul dreptului penal şi cel al politicii. Chiar şi deciziile Curţii Constituţionale care au în vedere această legătură sunt în prim-planul discuţiilor publice, iar cele care stabilesc alte aspecte sunt pe plan secund.

acum 18 zile · comentarii (5)

Din Vrancea s-au ridicat pe culmile gloriei numeroase personalităţi de anvergură naţională şi internaţională, din multe domenii ale vieţii economice şi cultural-artistice, însă numai unii s-au bucurat de-a lungul vieţii de respectul meritat şi mai ales de o mediatizare pe măsura prestigiului dobândit de ele.

acum 18 zile · comentarii (1)

Aş vrea să încep aceste rânduri cu o precizare. Nu intenţionez să scriu o recenzie comme il faut, a Istoriei teatrului universal - ediţie ilustrată, apărută în 1995, în limba engleză, sub coordonarea lui John Russel Brown la Oxford University Press, iar în versiune românească (traducerea: Dana Ionescu, Adriana Voicu, Cristina Maria Crăciun) în 2016, sub egida FITS, în colecţia Yorick (coordonator: Monica Andronescu) a editurii Nemira.

acum 19 zile · comentarii (0)

Nu ştiu dacă asta a intenţionat, dar preşedintele Klaus Iohannis a atras PSD într-o formidabilă capcană atunci când a anunţat că, indiferent care va fi majoritatea parlamentară, nu va numi un premier cu cazier penal sau cu probleme penale. Iar PSD încă nu vede capcana, căci e afectat de o boală gravă, pe care a căpătat-o încă din naştere: funciara sa incapacitate de a separa partidul de stat.

acum 19 zile · comentarii (188)

Un milion de euro. Atât s-a adunat din subscripţia publică pentru „Cuminţenia pământului”. Nu e deloc puţin, în condiţiile date. În România, oamenii nu sunt obişnuiţi să doneze pentru artă şi cultură. Şi nici nu prea au condiţii să o facă. Şi nici nu cred că au înţeles, în cazul de faţă, pe ce dau banii.

acum 19 zile · comentarii (34)

E mişto să vorbeşti cu preşedintele pe Facebook, nu? Sau cu miniştrii. Cu şefii de partid. Ai, aşa, parcă un sentiment de normalitate, simţi că le zici şi tu direct ce ai de zis. Iar ei, uneori, îţi şi răspund. Dar hai să privim direct în faţă bătaia de joc! Puţin curaj, e doar Sistemul pur. Sistemul ăla care te scuipă între ochi, care te înnebuneşte o viaţă, care te bagă în mormânt.

acum 19 zile · comentarii (82)

Noile membre ale UE au beneficiat de numai 8% din bugetul programului de investiţii strategice lansat la jumătatea anului trecut. Într-o disproporţie stridentă, cele mai bogate 15 ţări europene au atras 92% din fondurile Planului Juncker. „Mini-planul Marshall pentru UE” profită din plin vechilor state ale Uniunii, consacrând, în fapt, Europa cu 2 viteze. În ceea ce ne priveşte, parte din vină e şi la Bucureşti, nu doar la Bruxelles.

acum 19 zile · comentarii (6)

Dacă legile moralei ar fi aplicate, România s-ar confrunta în cel mai scurt timp cu un vid de putere de care am avea oroare. Iată de ce, în politică, evaluările morale sună un pic ridicol. Când le asculţi, începi să plângi. Sună şi mai ridicol dacă ele vin chiar din partea unor oameni politici. Un criteriu realist, cu adevărat aplicabil este legea scrisă, care spune explicit cine are şi cine nu are dreptul să ocupe vreo funcţie în stat.

acum 19 zile · comentarii (14)

Traian Băsescu, fostul modernizator al statului român cu de-a japca, şi-a descris adulatorii din trecut cu apelativul dispreţuitor de „lingăi”. Unii s-au simţit răniţi în amorul de sine, vexaţi că li s-a pus pe flit această etichetă. Alţii au simţit nevoia să explice mecanismul lingărelii şi chiar să glorifice operaţiunea scârnavă. Orice explicaţii ar găsi râtanii, regula de bază a lingăilor a fost devoalată: linge şi scuipă unde ai lins.

acum 19 zile · comentarii (92)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat un „Protocol privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică necesare efectuării cu celeritate a activităţilor de urmărire penală în cauzele care au ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România“.

acum 19 zile · comentarii (2)

Ieri, 4 Octombrie, toată presa a vuit: „surse” din CNSAS susţin că ministrul Educaţiei, prof. Mircea Dumitru, a fost colaborator al Securităţii. Deşi CNSAS a dat publicităţii un comunicat de presă care infirmă „sursele” sigure ale ziariştilor, nimeni nu s-a grăbit să îl publice, deoarece dispărea ştirea de senzaţie.

acum 19 zile · comentarii (74)

Am 15 ani şi urc spre vie, în miez de toamnă. Aracii-s pustiiţi de furia culesului, iar eu stau în vârful dealului, holbându-mă la Dunăre. E ceva ciudat în legătură cu ea, ca de obicei. Cum privesc Severinul, încercând să-mi dau seama pe unde vine strada mea, remarc, pentru a mia oară, că în mijlocul Dunării este o gaură.

acum 19 zile · comentarii (7)

Unul dintre lucrurile importante pe care studenţii le învaţă la jurnalism este cum să obţină informaţii de la autorităţi, iar toată această discuţie se învârte în principal în jurul a 2 legi: Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, dar mai ales Legea 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public.

acum 19 zile · comentarii (3)

Unul dintre vectorii de unitate pentru viitoarea formulă de construcţie europeană, cea despre care se discută acum în nevoia de reformă a UE, ar putea fi - cel puţin teoretic - identitatea sa creştină. Vi se pare o realitate evidentă? Nu vă grăbiţi, căci părerile sunt foarte împărţite, iar disputa este teribil de încinsă şi dificil de soluţionat.

luna trecuta · comentarii (68)

Ce ne spune universul familiei à la Cristi Puiu? Că în partea asta de lume (Europa de Est, România) împărţirea pe roluri, aşa radicală cum e ea, e cotidiană şi firesc-ancestrală: femeile cu rolul lor, bărbaţii cu rolul lor. În plus, se cam vede, şi din Franţa, cine râde la filmul lui Cristi Puiu. Ei, numai plânsul e pentru toată lumea.

acum 19 zile · comentarii (10)