Şeful de judeţ care vede daci prin Bucegi. Burebista, Decebal şi Zalmoxis vor avea statui în munţi, deşi istoriografia nu le-a păstrat reprezentări oficiale 1

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, s-a gândit să exploateze legendele despre locurile din Munţii Bucegi în care se presupune că au trăit dacii şi conducătorii lor. Şeful administraţiei judeţene şi-a prezentat public ideea de a monta trei statui, reprezentându-i pe Burebista, Decebal şi Zalmoxis la intersecţia a două drumuri judeţene, în zona Cabanei „Dichiu“, situată în comuna Moroeni.

Şeful de judeţ care vede daci prin Bucegi. Burebista, Decebal şi Zalmoxis vor avea statui în munţi, deşi istoriografia nu le-a păstrat reprezentări oficiale Vezi comentarii 1

Prima expediţie românească în Alpii Dinarici: cucerirea vârfului Dinara (1831), cea mai înaltă cotă din Croaţia

Prima expediţie românească în Alpii Dinarici: cucerirea vârfului Dinara (1831), cea mai înaltă cotă din Croaţia

La începutul anului 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, pasionaţii de turism montan grupaţi în jurul Asociaţiei de Turism „Chindia” au iniţiat TOP 27, topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare ţară a UE. La 1 iulie 2013, prin intrarea Croaţiei în UE, TOP 27 a devenit ca obiectiv montan, TOP 28. În acest context, cucerirea celei mai înalte cote din Croaţia devenea o prioritate în programul montaniarzilor dâmboviţeni.

Mihai Vădan, fost director al APDRP, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Mihai Vădan, fost director al APDRP, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Mihai Vădan, a fost trimis în judecată de către DNA, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese. Procurorii au stabilit că primăriile din Răscăieţi şi Brăneşti şi-au mărit gradul de sărăcie pentru a putea primi fonduri europene mai mari, pentru dezvoltarea de proiecte social-educaţionale.

Statui-gigant cu figurile lui Burebista, Decebal şi Zalmoxis ar putea apărea în Masivul Bucegi

Statui-gigant cu figurile lui Burebista, Decebal şi Zalmoxis ar putea apărea în Masivul Bucegi

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, vrea să exploateze legendele care circulă în Munţii Bucegi despre locurile în care se spune că au trăit dacii şi conducătorii lor. Şeful administraţiei judeţene a vorbit despre ideea de a crea un nou punct de atracţie în Masivul Bucegi prin amplasarea unor statui reprezentând personaje care se regăsesc şi în cărţile de istorie.

ONU confirma în luna iunie că, anul trecut, 60 de milioane de refugiaţi plecau în pribegie în căutarea unei vieţi normale. Poveştile dramatice trăite de refugiaţii scăpaţi din ororile războaielor sectariene din Orientul Mijlociu au împărţit europenii în două tabere, pro şi contra. Ştiţi ce înseamnă 60 de milioane? Cam cât este toată populaţia Italiei...

acum 3 zile · comentarii (40)

Dacă vrei să vezi arhitectură rurală veche şi frumoase datini din Bucovina, fă o vizită în comuna Ciocăneşti, din judeţul Suceava. În primul rând pentru că localitatea este singura din ţară care are închistrite pe faţadele caselor şi a instituţiilor publice brâuri zidite în motive tradiţionale. Apoi pentru că oamenii locului sunt foarte preocupaţi în păstrarea tradiţiilor şi a legăturilor cu străbunii.

acum 3 zile · comentarii (2)

Ca bucureştean trăitor în centru şi fost susţinător al campaniei lui Nicuşor Dan, căpătasem o atitudine aproape automată pro-patrimoniu cînd venea vorba de treburile oraşului. Între timp m-am mai relaxat pe tema asta. Un oraş trebuie să fie şi viu, pe lîngă frumos. Mi-a atras atenţia o dezbatere bună, desfăşurată pe contul de Facebook al lui Şerban (Shere) Marinescu.

acum 3 zile · comentarii (0)

Privind, în mod obiectiv, evoluţia ambasadorului Federaţiei Ruse în România, aceasta va atinge apogeul în luna septembrie 2015. În primul interviu acordat unui jurnalist român, acesta fiind autorul acestor rânduri, diplomatul rus menţiona ţinta sa numărul 1, promovarea relaţiilor culturale bilaterale. Pe plan politic lucrurile fiind formale, iar pe plan economic investitorii ruşi stăpânind zone mioritice  unde greva este de neconceput.

acum 3 zile · comentarii (42)

În urmă cu 26 de ani s-a revenit la grafia latină şi, cel puţin formal, limba română a fost repusă în drepturi. Acesta a fost primul deziderat al elitei intelectuale basarabene şi practic unica realizare a mişcării de renaştere naţională de la sfârşitul anilor ’80 – începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

acum 3 zile · comentarii (30)

Vrem, nu vrem, asistăm la o adevărată avalanşă de scandaluri în Sănătatea românească. Nimic nu pare să mai meargă, iar lucrurile nu ţin doar de mentalitate, oricât de mult s-ar căzni unii să ne facă să credem că ar fi de vină pentru balamuc doar năravurile proaste din sistem.

acum 3 zile · comentarii (3)

Domnul Liviu Dragnea a declarat, de curînd, că avem nevoie de un nou mod de a face politică. Avem nevoie de un „pact” pe termen lung al tuturor partidelor ţării, de un armistiţiu bazat pe „dialog şi continuitate”, de conlucrarea patriotică a tuturor, în jurul unui „proiect de ţară peren”. Poţi să ai ceva împotrivă? E drept, ai mai auzit asemenea îndemnuri şi altădată: „consens”, „uniune naţională”, „ţara mai presus de interesele de partid” etc.

acum 3 zile · comentarii (150)

Viitorul  european al Republicii Moldova a fost în ultimii 3 ani doar un subiect de PR politic în campaniile electorale de la Chişinău, folosit de liderii formaţiunilor pro-europene doar pentru a cosmetiza o realitate diferită de cea prezentată la Bruxelles unde corupţia,  sifonarea banului public şi anchilozarea Justiţiei în carapacea sovietică, pun sub semnul incertitudinii aderarea la UE a societăţii moldoveneşti.

acum 4 zile · comentarii (3)

Zi de zi televiziunile ne pun pe gânduri, ne întristează sau ne înfurie – în funcţie de temperament, educaţie şi caracter – arătând-ne valuri fără sfârşit de imigranţi ce străbat Europa dinspre Balcani către miezul administrativ al UE.

acum 4 zile · comentarii (64)

Criza refugiaţiaţilor îngrijorează din ce în ce mai multă lume. Cei mai prăpăstioşi, adepţi ai teoriei conspiraţiei, văd în deplasarea convoiului cu imigranţi o adevărată campanie militară dusă de soldaţi ai Statului Islamic şi alţi jihadişti amatori. Mai mult se spune despre aceştia că ar fi finanţaţi de Soros şi alţi americani, ba chiar şi de Putin, care au cu toţii interesul să destabilizeze Europa.

acum 4 zile · comentarii (33)

Când văd această fotografie cu maşina poliţiei din Odorheiul Secuiesc pe care scrie „Poliţia locală" atât în limba română, cât şi în limba maghiară am sentimentul reconfortant că trăiesc într-o ţară civilizată, europeană, în care se fac eforturi vizibile şi apreciate pe plan internaţional pentru a se respecta drepturile minorităţilor.

acum 4 zile · comentarii (93)

Complicata dramaturgie politică a săptămânii pe cale să se încheie şi telenovela din jurul Codului fiscal, telenovelă întru prelungirea căreia rolul de principal scenarist i-a revenit preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea, tocmai întors din Brazilia unde se pare că a urmat un curs de calificare în domeniu, lasă loc de multe speculaţii legate de viitorul d-lui Victor Ponta.

acum 4 zile · comentarii (4)