SERIAL Boieri mari: Floreştii, rudele de sânge ale lui Dracula. Ioan Emanoil Florescu, creatorul Armatei Române 5

Floreştii sunt neam mare şi vechi, de boieri pământeni. Atât de vechi încât se înrudesc cu Basarabii, cu Mihai Viteazu, cu Vlad Ţepeş şi cu numeroase alte mari familii nobiliare din întreg spaţiul românesc. Sânge din sângele lui Dracula s-a înfierbântat şi la Paşopt, când în casa Florescu s-a plănuit Revoluţia şi marele Bălcescu s-a îndrăgostit de Luxiţa. Acestea sunt poveştile care completează spaţiile goale în tabloul istoriei mari.

SERIAL Boieri mari: Floreştii, rudele de sânge ale lui Dracula. Ioan
Emanoil Florescu, creatorul Armatei Române Vezi comentarii 5

Oameni şi case la RFI România

Oameni şi case la RFI România

Emisiunea Zebra se instalează joi, 13 aprilie, la ora 10.00, la Athénée Palace Hilton, în cadrul unei ediţii-maraton. Evenimentele majore din Primul Război Mondial şi diversitatea culturală a comunităţilor istorice vor prinde viaţă prin vocile invitaţilor Mihaelei Dedeoglu: scriitori, artişti, cercetători şi istorici.

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Miracolul din Moldova. Cum a renăscut Armata Română?

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Miracolul din Moldova. Cum a renăscut Armata Română?

La doar câteva luni de la intrarea în Primul Război Mondial, România se afla într-o situaţie dramatică, capitala ţării era ocupată, iar puterea de luptă a armatei era aproape anihilată. Dintre cei 505.000 de soldaţi şi ofiţeri ai armatelor de campanie mobilizaţi în august 1916, numai 194.945 (39%) s-au prezentat la unităţile din Moldova. Statul român era redus la 1 ianuarie 1917 la o treime din teritoriul său în regiunea mai puţin prosperă.

IICCMER: „Andrei Muraru induce cu bună ştiinţă în eroare opinia publică şi pe preşedintele ţării“

IICCMER: „Andrei Muraru induce cu bună ştiinţă în eroare opinia publică şi pe preşedintele ţării“

Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a luat la cunoştinţă recentele declaraţii ale consilierului prezidenţial Andrei Muraru, care a afirmat că, în ceea ce priveşte anchetarea torţionarilor, „IICCMER a încetinit învestigaţiile“, şi a trimis un drept la replică, în care precizează că Andrei Muraru „induce în eroare opinia publică“ şi face un apel la depolitizarea temei crimelor comunismului.

SERIAL Boieri mari, Episodul 12: Bellu, donaţiile unei familii de baroni

SERIAL Boieri mari, Episodul 12: Bellu, donaţiile unei familii de baroni

Dintre descendenţii neamului Bellu, cum poate vă închipuiţi, unii au avut funcţii înalte ca acelea de mare vistiernic, clucer sau logofăt, în timp ce alţii au fost judecători, miniştri ori artişti. Nu au păstrat proprietăţile doar pentru urmaşi, ci pe unele le-au donat Academiei Române şi statului român, iar terenul pe care se află astăzi Cimitirul Bellu este una dintre ele. La fel şi Muzeul „Conacul Bellu“ din Urlaţi.

Comoara legendară a unui rebel chinez din secolul al XVII-lea a fost descoperită în albia unui râu din provincia Sichuan

Comoara legendară a unui rebel chinez din secolul al XVII-lea a fost descoperită în albia unui râu din provincia Sichuan

Peste 10.000 de monede din aur şi argint au fost descoperite recent de arheologi în albia râului Min din provincia chineză Sichuan. Monedele fac parte dintr-o comoară ce a fost ascunsă de liderul unui grup de rebeli din secolul al XVII-lea, despre care oamenii de ştiinţă nu ştiau până acum dacă aparţinea realităţii istorice sau legendei, informează Le Figaro.

Nu demult, la marginea localităţii Siculeni, o localitate atât de importantă pentru secui, cu ajutorul unui detector de metale s-a găsit o comoară dacică foarte rară, un colier (torques). Evenimentul care constituie una dintre descoperirile arheologice cele mai de seamă ale ultimelor decenii arată clar că secuii trăiesc zi de zi împreună cu spiritualitatea şi patrimoniul arheologic al dacilor şi al romanilor.

acum 2 zile · comentarii (87)

Primele imagini ale unor maşini de luptă le găsim încă din zorii istoriei, în timpul civilizaţiei sumeriene. Stindardul din Ur – găsit pe un artefact datat în perioada 2600-2400 î. Hr – reprezintă un prim „prototip” al unei maşinării de război folosită pe un câmp de luptă. Alcătuit din trei registre succesive, cu posibilele scene ale unei bătălii, stindardul redă imaginea clasică a formei carului de luptă.

acum 20 zile · comentarii (4)

În manualele de istorie, în dreptul anului 1919 este consemnată o reuşită de excepţie a democraţiei româneşti în secolul al XX-lea: introducerea votului universal, în defavoarea celui bazat pe cens, care restrângea dreptul electoral celor lipsiţi de mijloace materiale.

acum 24 zile · comentarii (1)

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, face speculă cu paşapoartele moldoveneşti. Totul se rezumă acum la cât vor costa aceste paşapoarte ce oferă libera circulaţie în spaţiul european. Cu toate acestea, altele sunt motivele pentru care se întâlnesc pe 23 martie guvernele României şi Republicii Moldova.

luna trecuta · comentarii (4)

Ziua de 4 martie a fost să fie, în anul 1977, într-o vineri. Schema de program, grila cum i se spune azi, a Televiziunii Române prevedea ca, îndată după ediţia de seară a Telejurnalului, pe primul canal să fie difuzat un film artistic, iar pe cel de-al doilea, care oricum avea o acoperire limitată, deloc în conformitate cu ceea ce scria şi se prevedea în Programul partidului adoptat cu ocazia Conferinţei Naţionale din 1974, o Seară de operă.

acum 2 luni · comentarii (13)

Cîrîit de ciori, parcă mai zgomotoase ca altădată. De la fereastră le văd: trei ciori mari, negre şi isterice. Am identificat rapid şi motivul, un ghem mare de blană, alb cu negru, fugind dezorientat. Cred că e pisica de la blocul vecin, a dispărut prea repede, nu mi-am dat seama. Măi să fie, ce-o fi cu ciorile astea?! S-au tot înmulţit, parcă s-au mai şi deşteptat, ce dracu-i cu ele?...

acum 3 luni · comentarii (0)

Pentru a putea pune bazele unui stat în adevăratul sens al cuvântului, A.I. Cuza a fost nevoit să ia câteva măsuri ce nu corespundeau „legislaţiei” vremurilor. El s-a folosit de popularitatea de care dispunea pentru a institui un regim totalitar, singura modalitatea prin care putea învinge opoziţia la reforme a marilor boieri dar să şi limiteze influenţa străină în România.

acum 3 luni · comentarii (12)

De formaţie matematician, unul strălucit, apreciat de academicienii Octav Onicescu şi Gheorghe Mihoc, specializat, iar mai apoi doctor în Teoria probabilităţilor şi statistică matematică, un titlu ştiinţific obţinut la doar 24 de ani, convertit ceva mai încolo la studiul viitorologiei, Mihai Botez are deopotrivă meritul de a fi fost unul dintre cei mai proeminenţi disidenţi români anticomunişti

acum 3 luni · comentarii (10)

Săptămâna trecută, Iaşul a fost gazda unor manifestări coordonate de Departamentul CENTENAR, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Banca Naţională a României, prin care s-a marcat trecerea a 100 de ani de la un moment important din istoria noastră, când autorităţile române au fost nevoite să se refugieze aici după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană.

acum 4 luni · comentarii (13)
Postari Recente