Ştefan Câlţia, în dialog cu Ana Blandiana: „Starea de spectator, ca cetăţean, e aproape duşmănoasă” 0

Marţi seară, la Muzeul Colecţiilor de Artă, a avut loc o discuţie între poeta Ana Blandiana şi pictorul Ştefan Câlţia din structura expoziţiei „Obiecte grăitoare”. Evenimentele care se desfăşoară în acest cadru sunt, după cum a spus pictorul, „invitaţii către prietenii şi cunoştiinţele sale de a-şi spune gândurile despre profesiunile şi problematicile care îi privesc”. Cei doi au vorbit despre comunism, despre Alianţa Civică şi despre societate.

Ştefan Câlţia, în dialog cu Ana Blandiana: „Starea de spectator, ca cetăţean, e aproape duşmănoasă” Vezi comentarii 0

Limbi moarte, tratate medicale şi poeme greceşti, descoperite în manuscrisele din Mânăstirea Sfânta Ecaterina, de la poalele muntelui Sinai

Limbi moarte, tratate medicale şi poeme greceşti, descoperite în manuscrisele din Mânăstirea Sfânta Ecaterina, de la poalele muntelui Sinai

Una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate biblioteci din lume se află la Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai, construită acum 15 secole şi unde sunt păstrate manuscrise antice. Recent, datorită unei noi metode de cercetare, savanţii au descoperit limbi care nu au mai fost folosite din „epoca întunecată”, printre care şi albaneza caucaziană, noi poeme în greaca veche, precum şi trei tratate de medicină, informează The Atlantic.

De ce sărbătorim pe 31 august Ziua Limbii Române

De ce sărbătorim pe 31 august Ziua Limbii Române

Legea cu privire la sărbătorirea Limbii Române pe 31 august a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Motivul legiuitorului pentru alegerea acestei zile este că în aceeaşi zi are loc o sărbatoare similară în Republica Moldova numită „Limba Noastră“ încă din 1990.

Moştenire de scrum: Istoria CIA

Moştenire de scrum: Istoria CIA

Cartea „Moştenire de scrum: Istoria CIA“ („Legacy of Ashes: The History of the CIA”) de Tim Weiner, jurnalistul de la New York Times specializat pe probleme de siguranţă naţională şi spionaj, a fost publicată în Statele Unite în 2007.

„Sinodul cadavrului”, cel mai sinistru proces din istoria papalităţii

„Sinodul cadavrului”, cel mai sinistru proces din istoria papalităţii

Papalitatea este una dintre cele mai vechi instituţii, iar influenţa sa  a fost de multe ori covârşitoare. Deşi de regulă sunt cunoscuţi pentru propovăduirea păcii, au existat papi care au rămas în istorie ca autori al unor acţiuni mai degrabă sinistre. Printre aceştia se numără şi Papa Ştefan al VI-lea care a fost atât de înverşunat să îşi pedepsească un duşman încât i-a organizat un proces după ce acesta din urmă era deja mort de aproape un an.

Nu mă miră că aniversarea bicentenarului naşterii lui Mihail Kogălniceanu a trecut complet neobservată în societatea românească, şi în special în mediul politic. Nu este prima „uitare“ vinovată, şi cu siguranţă, nu va fi nici ultima. Explicaţiile sunt multe, dar ele nu ne încălzesc cu nimic, oricât de „convingătoare“ ar fi.

acum 8 zile · comentarii (1)

La 10 septembrie 1872, trecea în eternitate marele luptător pentru drepturile românilor, Avram Iancu, cel supranumit „Măria Sa, Iancu”, „Crăişorul Munţilor”, organizatorul luptei revoluţionarilor români din Transilvania pentru independenţă şi drepturi naţionale din timpul revoluţiei române de la 1848-1849.

acum 12 zile · comentarii (20)

Recent, în Marea Britanie – exemplul etalon al crizei ce zguduie Uniunea Europeană, nu numai pe plan politic, dar şi ideologic – s-a stârnit o dispută vehementă despre un documentar BBC realizat cu mulţi ani în urmă, despre Britannia, provincia romană. Filmuleţul prezintă viaţa omului roman prin exemplul unei familii mixte, unde pater familias este un african.

acum 18 zile · comentarii (33)

România există datorită unor eroi. Eroi demni, repere de curaj, patriotism şi integritate. Eroi cu biografii care întrec şi cele mai spectaculoase scenarii de film. Eroi de care însă ştiu tot mai puţini români. Am susţinut mereu că vorbim prea puţin despre cei care ne fac sau ne-au făcut mândri în lumea întreagă.

luna trecuta · comentarii (16)

Unul dintre cei mai longevivi supravieţuitori ai ororilor naziste a venit în Tabăra Internaţională de Studiu şi Prietenie (10-24 iulie 2017, ediţia cu numărul 62) organizată de Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, la care au luat parte elevi din 24 de state. Reprezentantul delegaţiei noastre a fost Marian Cloşca, elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul" din Slobozia.

luna trecuta · comentarii (7)

Războiul pentru independenţa Croaţiei, ca parte a războaielor iugoslave, a reprezentat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de după cel de-Al Doilea Război Mondial. După o perioadă de relativă pace, pe fondul Războiului Rece, Europa avea să redescopere concepte precum: stare de asediu, refugiaţi, precum şi unul nou introdus în vocabularul diplomatic - „epurare etnică”.

acum 3 luni · comentarii (8)

La Ploieşti, lucrurile au fost întotdeauna altfel decît în restul ţării. Oamenii locului s-au socotit mereu aparte, uneori au şi avut de ce. În secolul al XIX-lea, aici a fost declanşată o veritabilă revoluţie împotriva modernizării accelerate. Caragiale, dar şi o parte dintre istorici, au numit evenimentul „Republica de la Ploieşti”.

acum 3 luni · comentarii (6)

Cei care-au văzut noul film al lui Radu Jude, „Ţara moartă“ (prezentat în premieră mondială la recent încheiata ediţie a TIFF Cluj-Napoca, film despre efectele antisemitismului în România), au putut afla, dacă nu ştiau deja, că, timp de câţiva ani, sportul naţional pentru „românii verzi“ a fost uciderea de „jidani“, cărora li se puneau în cârcă fel de fel de vini, mai mult sau mai puţin imaginare.

acum 3 luni · comentarii (30)

Am aşteptat ca ziua de 9 mai 1877, unul dintre momentele definitorii în evoluţia statului român modern, în formarea naţiunii, să fie marcată cum se cuvine de o Românie ce se doreşte a fi asimilată, din oficiu, istoric, cultural, civilizaţional şi cum vreţi dumneavoastră, bătrânului continent. Mereu îmi spun că poate sunt eu prea pesimist; mereu circumstanţele îmi dau dreptate.

acum 5 luni · comentarii (18)