Stiri despre bnm

  483 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Bancnotele de 1 leu vor fi scoase treptat din circulaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bancnotele de 1 leu vor fi scoase treptat din circulaţie

  Banca Naţională a Moldovei (BNM) a lansat marţi, 27 iunie, consultări publice cu cetăţenii pentru elaborarea conceptului monedelor de 1 şi 2 lei, după ce acum două săptămâni a anunţat despre intenţia de a pune în circulaţie o monedă nouă, de 2 lei, şi a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeaşi valoare. Anunţul privind consultările publice l-a făcut viceguvernatorul BNM Ion Sturzu în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

 • BNM: Leul se apreciază pe fondul surplusului de valută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM: Leul se apreciază pe fondul surplusului de valută

  Banca Naţională a Moldovei explică tendinţele recente de apreciere a monedei naţionale faţă de principalele valute de referinţă prin excesul de valută în piaţă. Poziţia BNM este expusă printr-un comunicat de presă, citat de IPN.

 • Guvernatorul BNM: Sectorul bancar rămâne un sector profitabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernatorul BNM: Sectorul bancar rămâne un sector profitabil

  „Situaţia în sectorul bancar este mult mai stabilă în prezent, ca urmare a măsurilor întreprinse de BNM”, a menţionat într-o conferinţă de presă, joi, 4 mai, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, citat de IPN. În primul trimestru al anului curent, activele în sectorul bancar au crescut cu 1,5% şi au constituit 74,05 miliarde de lei.

 • Ex-guvernatorul Leonid Talmaci,
plasat în arest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ex-guvernatorul Leonid Talmaci, plasat în arest

  Fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, a fost plasat în arest pe un termen de 15 zile, fiindu-i înaintată învinuirea pe trei capete de acuzare. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

 • Recuperarea miliardului:
900 de milioane de lei au fost rambursaţi BNM
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recuperarea miliardului: 900 de milioane de lei au fost rambursaţi BNM

  Recuperarea miliardului rămâne o prioritate. Peste 900 de milioane de lei au fost rambursaţi Băncii Naţionale a Moldovei, proces care continuă – a declarat premierul Pavel Filip în cadrul briefingului de presă susţinut, vineri, cu ocazia împlinirii unui an de la învestirea Guvernului, transmite IPN.

 • BNM a prelungit mandatele
administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM a prelungit mandatele administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank”

  Banca Naţională a Moldovei a prelungit pe o perioadă de trei luni mandatele administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank”. Excepţie face mandatul lui Nicolae Dorin, preşedinte al Asociaţiei Băncilor din Moldova, pentru că termenul pe care i l-a acordat această organizaţie pentru cumularea funcţiei de administrator temporar cu competenţe de membru al Consiliului băncii a expirat şi nu poate fi prelungit.

 • BNM a desemnat membrii Comitetului de conducere şi ai Consiliului Moldindconbank
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM a desemnat membrii Comitetului de conducere şi ai Consiliului Moldindconbank

  Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a desemnat membrii Comitetului de conducere şi ai Consiliului băncii comerciale Moldindconbank. Membri ai Comitetului de conducere sunt: Aureliu Cincilei în calitate de preşedinte, Victor Cibotaru, prim-vicepreşedinte, Iurie Ursu şi Svetlana Magdaliuc în calitate de vicepreşedinţi, transmite IPN.

 • BNM a revăzut în scădere
rata inflaţiei pentru 2016
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM a revăzut în scădere rata inflaţiei pentru 2016

  În trimestrul trei al anului curent, rata anuală a inflaţiei a fost în diminuare cu 3,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul doi. În luna septembrie, inflaţia a fost de 3%, a menţionat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

 • BNM: Ponderea creditelor
neperformante a crescut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM: Ponderea creditelor neperformante a crescut

  Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase şi compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5,8 puncte procentuale faţă de finele anului precedent, constituind pe sector 15,8% la 30 septembrie. Indicatorul menţionat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32,9%, transmite IPN citând o informaţie a Băncii Naţionale a Moldovei.

 • BNM a blocat un grup de
acţionari ai Moldinconbank
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM a blocat un grup de acţionari ai Moldinconbank

  Banca Naţională a Moldovei a constatat că un grup de persoane acţionează concertat în raport cu BC „Moldinconbank” SA prin achiziţionarea unei cote substanţiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituţiilor financiare. BNM precizează că exerciţiul unor drepturi ale acestor acţionari este suspendat din data de 20 octombrie, transmite IPN.

 • BNM: Au fost identificate peste 600 de milioane de dolari din furtul din sistemul bancar. Pe lângă „Grupul Shor”, mai sunt şi alţi beneficiari
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM: Au fost identificate peste 600 de milioane de dolari din furtul din sistemul bancar. Pe lângă „Grupul Shor”, mai sunt şi alţi beneficiari

  BNM a primit marţi, 27 septembrie, o notă informativă privind investigarea furtului din sistemul bancar. Conform informaţiei primite, compania care se ocupă de investigarea furtului din sistemul bancar, „Kroll”, a identificat peste 600 de milioane de dolari, bani sustraşi anterior din BEM, Banca de Economii şi Unibank. În plus, s-a stabilit că beneficiarii sustragerilor de bani nu au fost doar companiile lui Ilan Shor.

 • Ana Ursachi anunţă lista celor implicaţi în „jaful secolului”: Plahotniuc-beneficiarul final, Candu, Drăguţanu, Gaburici, Leancă şi Shor - complici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ana Ursachi anunţă lista celor implicaţi în „jaful secolului”: Plahotniuc-beneficiarul final, Candu, Drăguţanu, Gaburici, Leancă şi Shor - complici

  Unul dintre avocaţii omului de afaceri Veaceslav Platon, Ana Ursachi, a anunţat miercuri, 7 septembrie, o listă cu numele unor înalţi demnitari de stat care au fost implicaţi în fraudarea sistemului bancar din Republica Moldova cu peste un miliard de dolari. Ursachi a obţinut informaţia după ce a asistat la şedinţa de judecată a lui Platon de la Curtea de Apel Chişinău din aceeaşi zi.