Armaşu: Sectorul de creditare nebancară este în proces de transformare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convieţuirea pe aceeaşi piaţă a instituţiilor bancare şi nebancare de credit este un fenomen absolut natural, care actualmente este în proces de transformare, consideră guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu. Potrivit lui, organizaţiile nebancare de credit, datorită dimensiunilor mici, dar şi a profilului mai sporit de risc, au o flexibilitate mai mare, costuri de procesare mai mici şi de obicei, o mărime mai mică a creditelor.

„Pieţele lor în condiţii normale sunt în mare măsură diferite şi suprapunerea activităţilor nu este critică”, a declarat Octavian Armaşu în cadrul unui interviu realizat în baza întrebărilor adresate de către mass-media, urmare a solicitării BNM.

În 2018 a fost pusă baza reglementării sectorului respectiv prin aprobarea şi intrarea în vigoare, la 1 octombrie, a Legii cu privire la organizaţiile de creditare nebancară. „Reformarea sectorului va contribui la stabilirea unui mediu concurenţial sănătos, care să asigure o asumare echilibrată a riscurilor şi să ofere clienţilor diverse instrumente de finanţare, în condiţiile protejării drepturilor consumatorilor”, menţionează guvernatorul BNM.

Banca Naţională monitorizează piaţa creditelor în ansamblu, pentru a înţelege care sunt procesele, fenomenele. A fost creată şi o nouă platformă – Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF), care include şi reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. „Mi-aş dori să operaţionalizăm acest consiliul, să-l facem funcţional şi, prin acest mecanism, să avem un impact mai mare în reglementarea pieţei respective”, a menţionat guvernatorul BNM.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite