O rachetă Space X Falcon 9, scăpată de sub control, va intra în coliziune cu Luna

O rachetă Space X Falcon 9, scăpată de sub control, va intra în coliziune cu Luna

FOTO Shutterstock

Specialiştii susţin că racheta Space X va lovi Luna pe data de 4 martie. Racheta a fost lansată în spaţiu în anul 2015.

Racheta Falcon 9 a fost lansată iniţial din Florida în 2015 pentru a pune pe orbită Deep Space Climate Observatory şi a urmat o orbită "haotică" de atunci, relatează The Guardian.
 
Space X Falcon 9 a fost lansată în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de mile. Doar că, în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange (o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional), racheta şi-a consumat combustibilul şi a devenit un simplu deşeu spaţial.
 
Astfel că, fără suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera Pământului, racheta "nu a avut energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger.
 
Specialiştii cred că racheta, de aproximativ patru tone metrice, este pe cale să se intersecteze cu Luna cu o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.
 
Analistul Bill Gray a declarat că stadiul superior al Falcon 9 va lovi foarte probabil partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie. Locul exact pe care racheta îl va lovi rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care crează o presiune asupra rachetei şi a ambiguităţilor în măsurarea perioadelor de rotaţie, care îi pot modifica uşor orbita.
 
Specialistul spune că, cel mai probabil, coliziunea nu va fi observată de pe Pământ. 
 

Vă recomandăm şi: 

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările