O rachetă Space X Falcon 9, scăpată de sub control, va intra în coliziune cu Luna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Specialiştii susţin că racheta Space X va lovi Luna pe data de 4 martie. Racheta a fost lansată în spaţiu în anul 2015.

Racheta Falcon 9 a fost lansată iniţial din Florida în 2015 pentru a pune pe orbită Deep Space Climate Observatory şi a urmat o orbită "haotică" de atunci, relatează The Guardian.

Space X Falcon 9 a fost lansată în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de mile. Doar că, în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange (o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional), racheta şi-a consumat combustibilul şi a devenit un simplu deşeu spaţial.

Astfel că, fără suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera Pământului, racheta "nu a avut energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger.

Specialiştii cred că racheta, de aproximativ patru tone metrice, este pe cale să se intersecteze cu Luna cu o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.

Analistul Bill Gray a declarat că stadiul superior al Falcon 9 va lovi foarte probabil partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie. Locul exact pe care racheta îl va lovi rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care crează o presiune asupra rachetei şi a ambiguităţilor în măsurarea perioadelor de rotaţie, care îi pot modifica uşor orbita.

Specialistul spune că, cel mai probabil, coliziunea nu va fi observată de pe Pământ. 

Vă recomandăm şi: 

Cum se vede Pământul de la Bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale: „O minge albastră pe care o numim casă”, o privelişte uluitoare, nespus de fragilă

Telescopul James Webb a ajuns la destinaţie după o călătorie în spaţiu de 1,5 milioane de kilometri VIDEO

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite