O rachetă rusească a fost scăpată de sub control şi se îndreaptă cu viteză spre Pământ: Nu se ştie unde va cădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simulare computerizată a modelului de rachetă rusească Angara A5
Simulare computerizată a modelului de rachetă rusească Angara A5

O rachetă rusească a fost scăpată de sub control şi se îndreaptă cu viteză spre atmosfera Pământului, au avertizat miercuri seară experţii. Întâlnirea rachetei cu atmosfera planetei va avea loc în următoarele 24 de ore, dar nu se ştie unde va ateriza.

Racheta Angara-A5 a fost lansată pe 27 decembrie 2021 din nord-vestul Rusiei, într-un test de verificare a unei noi tehnologii, scrie agenţia rusă de stat TASS.

„Putem spune că în următoarele 24 de ore racheta va cădea, dar unde va cădea, nimeni nu poate spune, pentru că în următoarele ore va efectua mai multe mişcări de revoluţie în jurul globului”, a declarat pentru CNN un director din Agenţia Spaţială Europeană, Holger Krag.

Experţii din domeniul spaţial spun că racheta călătoreşte cu o viteză de 7,5 km pe secundă şi are o greutate de aproximativ 4 tone, fără combustibil.

„De obicei, deşeurile spaţiale ard atunci când intră în contact cu atmosfera planetei, însă este posibil ca obiectele de dimensiuni mari să provoace pagube dacă aterizează în regiuni locuite.

Deşi este improbabil să rănească pe cineva, „riscul este real şi nu poate fi ignorat”, a mai declarat responsabilul Agenţiei Spaţiale Europene.

NASA a criticat China în mai 2021 pentru nerespectarea standardelor, după ce resturi de la o rachetă folosită pentru a lansa staţia spaţială a Chinei au plonjat în Oceanul Indian.

De această dată, Partea rachetei ruseşti este considerată a fi mai mică decât resturile chinezeşti, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu aproximativ 20 de tone cât a avut racheta chineză Long March 5B, a spus Krag. Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a declarat pentru CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise prin e-mail.

Holger Krag, de la Agenţia Spaţială Europeană, a spus că în fiecare an sunt până la 200 de tone de deşeuri spaţiale care reintră în atmosfera pământului în mod necontrolat.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite