Mic dejun gustos cu ouă. Trei reţete simple şi rapide pentru toată familia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un mic-dejun săţios şi gustos, gastronomul ardelean Mircea Groza vă propune câteva reţete pe bază de ouă, care vă vor impresiona cu siguranţă.

Aliment versatil şi bogat în elemente nutritive, oul poate sta la baza a numeroase preparate pline de savoare. Omleta conduce, probabil, în topul mâncărurilor din ou, iar acest lucru se datorează şi multitudinii de combinaţii în care poate fi gătită.
Iată trei propuneri de reţete pentru micul dejun ale gastronomului sălăjean Mircea Groza:

Omletă cu ceapă

3-4 cepe mari, 3-4 ouă, un ardei, ulei şi untură, sare, piper, boia dulce

Tăiaţi ceapa solzişori, apoi căliţi-o într-o tigaie în care aţi pus ulei şi untură. Când s-a înmuiau, adăugaţi ardeiul cubuleţe. Când legumele s-au călit, spargeţi ouăle, adăugaţi sare, piper şi boia dulce, iar după câteva secunde, începeţi să amestecaţi. Lăsaţi omleta pe foc în funcţie de cât de rumenită o doriţi.
La servire, puteţi pune în farfurie o bucată de slăninuţă prăjită şi murăturile preferate.

Ochiuri cu slănină şi caş

2 ouă, slănină, cârnat, ulei şi untură, caş

Prăjiţi trei felii de slănină crestată şi câteva felii de cârnat într-o cratiţă în care aţi pus o lingură de ulei şi una de untură, adăugaţi o ceapă tăiată feliuţe, apoi lăsaţi să se înmoaie. Puneţi în tigaie şi două-trei felii de caş, având grijă ca în tot acest timp, focul să fie molcom. Când caşul începe să se rumenească pe margini, spargeţi ouăle unul câte unul şi adăugaţi-le în cratiţă. Săraţi şi piperaţi după gust. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să se gătească.
Serviţi cu roşii ori ardei.

Omletă împachetată cu hribi

4 ouă, 3-4 hribi mai mici, pătrunjel verde, usturoi şi ceapă verde, brânză, mărar, slănină afumată, sare, piper

Curăţaţi ciupercile, spălaţi-le şi tăiaţi-le cuburi. Tăiaţi slănina, apoi o puneţi la prăjit împreună cu ceapa şi usturoiul mărunţit, ardeiul tocat. Amestecaţi şi puneţi sare şi piper. Adăugaţi hribii, iar după ce s-au călit, lăsaţi să se răcească şi scurgeţi uleiul.

Într-un bol, bateţi bine ouăle, adăugaţi sare şi piper, puneţi peste amestecul de ciuperci şi pătrunjelul verde mărunţit. Din amestecul obţinut pregătiţi două "clătite", pe care le rumeniţi pe ambele părţi, la foc mic, într-o tigaie cu ulei. Pe jumătate din fiecare "clătită", presăraţi brânză, mărar, ceapă verde, apoi împăturiţi. Lăsaţi-o pe foc încă puţin, până se înmoaie brânza. Serviţi fie cu murături, fie cu salată de legume.

Vă mai recomandăm:

Reţetă simplă din Ardeal. Cum se face ca la carte mâncarea de hribi cu usturoi şi pătrunjel

Gusturile minunate de pe vremea bunicii. Reţeta savuroasei topale de pui cu ciuperci

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite