Gusturile minunate de pe vremea bunicii. Reţeta savuroasei topale de pui cu ciuperci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele care vor să prepare ceva delicios, dar sunt în pană de idei, pot încerca o nouă reţetă tradiţională propusă de Mircea Groza, renumitul gastronom din Ardeal.

Topala de pui cu ciuperci este un preparat gustos, cu o savoare aparte şi uşor de făcut chiar şi de cele mai neexperimentate gospodine. Reţeta ne este oferită de către sălăjeanul Mircea Groza, maestrul bucătar renumit pentru implicarea lui în promovarea gastronomiei tradiţionale, potrivit căruia avem nevoie de un pui, ciuperci de pădure, boia, sare, piper, ulei, făină şi smântână.

Puiul se porţionează, după care fiecare bucată de carne se condimentează cu sare şi piper, şi se dă prin făină. Mai apoi, bucăţile se prăjesc pe toate părţile într-o cratiţă cu ulei, la foc mic, având grijă să nu se ardă. Când s-au rumenit, se scot într-un castron care se acoperă pentru a se păstra calde.

În uleiul rămas după prăjirea puiului, se pun ciupercile de pădure (ciuciuleţi, hribi şi creasta cocoşului) pentru a se rumeni puţin, se adaugă boia dulce şi frunze de pătrunjel din abundenţă, apoi carnea, amestecând din când în când şi, daca este nevoie, puţină supă de pui. Se lasă la foc molcom, până ce carnea este suficient de bine pătrunsă. Într-un bol se amestecă bine trei linguri de smântână grasă ori lapte acru cu un polonic din zeama în care au fiert bucăţile de pui şi ciupercile, apoi să răstoarnă peste topală. Se lasă să mai dea câteva clocote.

Se poate servi ca atare sau cu mămăligă.

Vă mai recomandăm:

Reţetă simplă de post din Ardeal. Cum se prepară şi ce gust are reţeta de tomnaji în moare

VIDEO Conditum paradoxum, cel mai gustos vin fiert. Care sunt secretele aromatei băuturi moştenite de la romani

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite