FOTO Inima şi plămânii pacientulului de 300 de kilograme internat la Timişoara funcţionează la 20% din capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele medicale desfăşurate de medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara au scos la iveală probleme extrem de grave ale lui Robert Cogeană, pacientul de 300 de kilograme sosit la Timişoara de la Paşcani pentru a fi operat. Plămânii şi inima lui funcţionează la doar 20% din capacitate.

Totuşi, bărbatul a slăbit şapte kilograme, iar vestea cea mai bună pentru Robert Cogeanu este că el a reuşit să doarmă în noaptea de miercuri spre joi în sfârşit mai multe ore legate, ajutat şi de un aparat performant de respiraţie. Prima dată după mult timp el a putut sta culcat în pat şi a reuşit să şi doarmă liniştit. Despre operaţie...deocamdată nici nu se pune problema.

Chiar dacă nu a trecut mult timp de la internarea lui Robert s slăbit deja 7 kilograme. El este trecut pe un regim strict. Ziua de marţi a însemnat pentru el un mic dejun cu un ou şi o jumătate de felie de pâine dimineaţa, 60 de grame de ton la prânz şi o jumătate de pulpă de pui şi o lingură de morcovi fiert seara. „Trebuie să bea foarte multe lichide, cam patru litri pe zi reuşeşte să consume”, ne-a declarat Petre Cogeanu, tatăl lui Robert.

Ceea ce este bine e că pacientul a reuşit să stea culcat în pat şi chiar să doarmă liniştit, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ani de zile. „Este o minune, am dormit cinci ore noaptea trecută, ca niciodată!”, ne-a spus Robert zâmbind.

"Prezintă risc de moarte subită"

Problemele pacientului supraponderal sunt extrem de grave şi nu se limitează doar la respiraţia greoaie. “Doar 20 % din plămâni şi din inimă mai funcţionează pentru că inima este prea mare şi apasă plămânii, astfel că nu poate să preia tot oxigenul de care are nevoie. Are şi alte boli asociate, ulcere toate deschise, are insuficienţă respiratorie, varice la picioare. Prezintă risc de moarte subită, pacientul e aproape imobilizat la pat din cauza obezităţii”, a declarat Ciprian Duţă, medic la Clinica Chirurgie 2. El este parte a unei echipe de peste zece medici din diferite discipline medicale care se ocupă de Robert.

Deocamdată nu se poate pune sub nici o formă problema unei operaţii, spune Carmen Bălaşa, medic în cadrul secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă. Problemele sale cardiace sunt atât de grave încât nu se poate realiza fără risc letal anestezia.

Ciprian Duţă a mai ţinut să precizeze că “suferă de obezitate din cauza alimentaţiei, nu pentru că ar avea vreo dereglare hormonală”. Chirurgul timişorean spune că rezultatele analizelor endocrinologice au ieşit bune, ceea ce înseamnă că Robert Cogeanu nu s-a îngrăşat din cauza unor disfuncţionalităţi ale glandelor hormonale, dar că, într-adevăr debutul obezităţii poate fi pusă pe „spatele” tratamentului pe care l-a urmat ca să scape de depresie. Analizele au scos doar la iveală crudul adevăr: el a ajuns în această stare pentru că a mâncat foarte mult.

Citiţi şi:

Pacientul de 300 de kilograme din Paşcani va fi operat la Timişoara. Nu poate respira singur, fără oxigen

Cel mai mare spital privat din vestul României se chinuie să rămână pe linia de plutire

Spitalul Judeţean Timişoara foloseşte din această săptămână angiograful primit acum doi an

Premieră la Timişoara: Spitalul Militar a fost acreditat pentru transplant de ţesut osos

Lucrările de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" încep cu întârziere: “Ne-am dat cu firma în cap”

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite